Actualitate
Zăpadă de o jumătate de metru la Sarmizegetusa Regia
Cetatea dacică din Munții Orăștiei, Sarmizegetusa Regia, este acoperită de troiene, stratul de zăpadă măsurând circa o jumătate de metru în zona respectivă. Din acest motiv, accesul turiștilor care doresc să viziteze monumentul istoric a fost restricționat, începând cu zona cantonului Valea Albă.
Peisajul în fosta capitală a dacilor a devenit unul de poveste, odată cu căderea ninsorii abundente, însă, stratul gros de zăpadă a creat numeroase probleme. Drumul pe Valea Albă a fost, temporar, blocat, iar celor care se încăpățânează să viziteze, totuși, locul, în această perioadă, li se recomandă prudență maximă. Turiștii trebuie să știe că nu pot ajunge cu mașina decât până la remiza situată la Valea Albă, după care vor urca pe jos. Și asta pentru că drumul de acces este acoperit de zăpadă, existând riscul unor derapaje. „La Sarmizegetusa Regia este iarnă. Nu se poate urca cu maşina mai sus de Valea Albă. În cursul zilei de luni (n.red. ieri) în zonă a venit o maşină cu nisip şi aşteptăm şi alte utilaje pentru deszăpezire, astfel încât situaţia să revină la normal”, a declarat Eugenia Zgăvârdean, citată de Agerpres, şefa Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice Hunedoara.
„Asta este partea mai puțin frumoasă…”
În plus, din cauza viscolului, mai mulți copaci s-au rupt și s-au prăbușit peste șosea. „Asta este partea mai puțin frumoasă a iernii la Sarmizegetusa Regia. Natura se răzbună, își face de cap și noi trebuie să o stăpânim. Să suportăm înjurăturile și jignirile unor turiști. Să le fim sclavi și supuși. Să asigurăm, fără să fie de datoria noastră, accesul către capitala dacilor, să ne înghețe mâna pe drujbă până se lasă noaptea, să ne temem și să ne ferim de copacii care cad din senin, să-i îndepărtăm, să ascultăm urletul lupilor fără să ne temem, să sărim în ajutorul tuturor tembelilor care rămân împotmoliți că nu ascultă sfaturile de la barieră, să ne suflăm în pumni pentru puțină căldură, să ajungem acasă în beznă pe un drum plin de gheață și a doua zi să o luăm de la capă. E frumoasă iarna. Dar cu două fețe. Una nu o recomand nimănui. Felicitări celor de la Compact Silver care au făcut mai mult de cât trebuiau să facă și care au vegheat ca și în momente ca acestea accesul în Regia să fie asigurat. Mergem mai departe, deși e tot mai greu”, a transmis, la rândul său, Vladimir Brilinsky, administratorul monumentului istoric, pe pagina de Facebook a administraţiei Sarmizegetusa Regia.
Actualitate
Licitație pentru mobilier educațional în Hațeg. Șase oferte depuse pentru dotarea școlilor locale
Administrația locală din Hațeg a organizat o licitație publică pentru furnizarea de mobilier școlar destinat mai multor unități de învățământ, în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Liceului Teoretic Ion Constantin Brătianu Hațeg, județul Hunedoara.”
Șase firme au depus oferte pentru acest contract, estimat la 1.214.938 lei. Proiectul, finanțat prin PNRR (cod F-PNRR-Dotari-2023-4095), vizează dotarea Liceului Teoretic „Ion Constantin Brătianu” și a altor unități școlare din Hațeg, precum Școala Gimnazială „Ovid Densusianu,” Școala Gimnazială „Aron Densusianu,” Grădinița cu Program Normal Nr. 1, Grădinița cu Program Prelungit și Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina,” împreună cu subunitatea acesteia, Grădinița „Episcop Gurie Georgiu.”
Achiziția include mobilier pentru sălile de clasă, laboratoarele de științe, cabinetele de istorie și psihopedagogie, precum și atelierele de practică. Proiectul are scopul de a moderniza condițiile de studiu, oferind elevilor și cadrelor didactice un mediu educațional modern și bine echipat. Atribuirea contractului va fi realizată în curând, conform criteriilor de evaluare stabilite în licitație.
Actualitate
Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei
Administrația locală din Brad a primit două oferte pentru licitația de reabilitare termică a Secției de Ginecologie, un proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 – Valul Renovărilor.
Valoarea estimată a contractului este de 3.712.387 lei, iar lucrările vor avea o durată de 12 luni de la semnarea contractului.
Proiectul, identificat cu codul C5-B2.1.a-1783, are ca scop îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii, reducerea consumului de energie și crearea unor condiții mai bune pentru pacienți și personalul medical.
Până pe 18 aprilie 2024, ofertele celor două asocieri de firme vor fi evaluate tehnic, iar după desemnarea câștigătorului, lucrările vor începe conform planului stabilit. Finanțarea provine din Componenta 5 a PNRR, un program național care susține tranziția către o infrastructură mai ecologică și mai eficientă energetic.
Actualitate
Mintia: Provocările și perspectivele unei investiții energetice strategice
Proiectul termocentralei pe gaz de la Mintia, o investiție majoră în infrastructura energetică a României, continuă să capteze atenția autorităților și a specialiștilor din domeniu.
Cu o capacitate instalată de 1.750 MW, această centrală se află în centrul unei strategii naționale de diversificare a surselor de energie și de reducere a dependenței de importuri. Începerea funcționării primei părți a centralei, estimată pentru 2025, va adăuga aproximativ 1.000 MW la producția de energie a țării, un pas important pentru asigurarea unei surse stabile de energie în perioadele de vârf.
Termocentrala de la Mintia va fi una dintre cele mai mari de acest tip din Europa, dar această realizare vine cu provocările sale. Proiectul a întâmpinat întârzieri semnificative de-a lungul anilor, iar punerea în funcțiune a capacităților complete ale centralei este încă departe de a fi finalizată. Deși acest proiect este văzut ca o soluție pentru asigurarea unei producții constante de energie, nu există garanția că Mintia va rezolva complet problemele structurale ale sistemului energetic românesc, care se confruntă cu o serie de provocări legate de modernizarea și diversificarea surselor de energie.
În contextul în care România se află pe cale să investească în parcuri solare, eoliene și în creșterea capacității de stocare a energiei, Mintia va juca un rol important, dar nu poate fi considerată soluția completă pentru provocările pe termen lung ale sectorului energetic. Capacitățile noi adăugate vor contribui cu siguranță la acoperirea consumului, dar integrarea acestora într-un sistem energetic modern și flexibil rămâne o misiune complicată.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat că soluția pentru facturi mai mici nu presupune o intervenție constantă a statului în piață, ci creșterea capacității de producție a energiei. În acest sens, parteneriatele cu sectorul privat vor fi esențiale, dar succesul acestora depinde de coordonarea eficientă între actorii publici și privați și de implementarea unor strategii pe termen lung care să răspundă nevoilor reale ale pieței și ale consumatorilor.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu o zi in urma
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de intensificări ale vântului în zona montană a județului Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea
-
Actualitatecu 10 ore in urma
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Ziua în care sunt sfințite apele
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Restricții de circulație pe Valea Oltului, în perioada 5 – 7 ianuarie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Start spectaculos pentru noul sezon de robotică în Valea Jiului: Robotics Valley League Meet – ediția a doua