Actualitate
Amintiri vii, la opt ani după exploziile din Mina Petrila
Pe 15 noiembrie, s-au împlinit opt ani de la explozia din adâncurile Minei Petrila, abatajul 431, în urma căreia și-au pierdut viața 13 mineri. Între timp, mina a fost închisă. Minerii și salvatorii mineri, care au pierit în 15 noiembrie 2008 la Petrila, au fost comemorați, ieri, la gura exploatării miniere, acolo unde, în urmă cu opt ani, sunetele salvărilor se confundau cu țipetele de durere ale celor veniți să îi caute pe cei dragi.
Sunt momente, pe care oamenii care au supraviețuit, le păstrează și acum în suflet, pentru că atunci 13 mineri și salvatori nu s-au mai întors niciodată acasă. Două explozii consecutive au spulberat liniștea unei zile nelucrătoare, iar cei care trecut prin iadul acela își amintesc și acum momentele cumplite. „Sunt printre supraviețuitori și am venit pentru că e un moment important în care îi comemorăm pe prietenii noștri care s-au stins, din păcate. Știți cum e, că se așterne praful pe aici și măcar cât mai suntem noi în viață să îi comemorăm. Și acum îmi amintesc momentele de spaimă, groază, mi-am văzut colegii morți… Am fost prins în a doua explozie. Nu mă așteptam să se producă a doua deflagrație. Soarta!”, spune Nicolae Cristea, salvator, supraviețuitor al exploziei în care salvatorii mineri au intrat sub pământ ca să scoată minerii morți în prima deflagrație.
Omul recunoaște că a mai coborât de multe ori în mină după explozie și a conștientizat cât de mult i-a afectat acea zi, de 15 noiembrie 2008, întreaga viață. Nu are cum să uite. După opt ani de la tragedie, în holul minei, s-au adunat nu doar supraviețuitorii, ci și cei care conduc acum societatea care se ocupă de închiderea și ecologizarea acestei unități miniere. Pentru întreg orașul, acea zi a însemnat sfârșitul exploatării cărbunelui la această mină. „Este foarte greu să închizi o mină și după opt ani să îi comemorezi pe acei bravi mineri care și-au dat viața în adâncurile minei. Vreau să transmit un mesaj de compasiune către familiile lor și la toți minerii care au lucrat aici le urez să fie sănătoși, pentru că reprezintă o categorie de oameni care și-au dat viața pentru a scoate cărbune”, a spus Aurel Anghel, director general al Societății Naționale de Închidere a Minelor din Valea Jiului (SNÎMVJ).
„Nimic nu îi mai poate aduce înapoi”
Cu lumânări aprinse pentru a aduce speranța de mai bine, toți cei care au venit la mina Petrila au trăit în gând grozăvia. Din păcate, însă, administrația locală din Petrila nu a fost reprezentată deloc la acest eveniment al orașului și al Văii Jiului. „Să înălțăm o rugăciune pentru sufletele celor care s-au jertfit, care și-au dat viața în adâncul pământului pentru a asigura familiilor loor un trai decent, dar și pentru a întreține ceea ce, de sute de ani, s-a perpetuat în această Vale a Jiului – mineritul. Nimic nu îi mai poate aduce înapoi în sânul familiei și cred că este o datorie de onoare, de credință ca, de fiecare dată, când trecem pe lângă mină, să ne aducem aminte că aici au fost nenumărate jertfe umane care au plătit cu viața pentru noi, ceilalți”, a spus unul dintre preoții care au venit să oficieze slujba de comemorare a victimelor de la mina Petrila.
Comemorarea s-a încheiat cu depunerea unor coroane de flori în memoria celor care au rămas doar simple nume pe o plăcuță comemorativă în curtea minei ce se închide. Ortacii s-au recules la troița din apropierea minei și la stația de salvare minieră, locurile pe care cei care au pierit, le-au văzut pentru ultima oară la suprafața pământului.
13 destine frânte și tot atâția copii rămași orfani
Tragedia din 2008, de la Mina Petrila, a fost cea mai mare produsă în ultimul deceniu în Valea Jiului. Infernul s-a dezlănţuit într-o zi de sâmbătă, la 900 de metri sub pământ, şi a învăluit oraşele de pe malul Jiului în lacrimi şi durere. Toată lumea vorbea numai despre cele două explozii din subteran, în urma cărora 13 oameni s-au stins din viaţă, iar alţi 14 au fost răniţi grav. Supravieţuitorii dezastrului povesteau îngroziți, de pe paturi de spital, momentele prin care au trecut. Ce au văzut în subteranul Minei Petrila era și este greu de descris în cuvinte. „Am scos primul decedat pe care îl cunoşteam foarte bine şi cu care, de altfel, am şi lucrat. Apoi, l-am scos pe al doilea. După a doua tură, ne-am luat inima în dinţi, şi ne-am întors în mină pentru a-l scoate şi pe al treilea. Mi s-a înmuiat genunchii când l-am văzut. A urmat al patrulea. A fost foarte greu. Când să ieşim cu al cincilea s-a produs al doilea suflu. A fost foarte dureros”, povestea, atunci unul dintre salvatorii care au coborât în „mina morții”. 13 copii au rămas orfani, în urma dezastrului produs în Mina Petrila. (Ramona Ștefan)
„Lista morții”
Patru dintre ortaci și-au pierdut viața în timp ce încercau să-și salveze colegii. Este vorba despre Nicolae Puian (36 de ani), Daniel Frăţilă (38 de ani), Elekes Attila (35 de ani) şi Trandafir Vişan (40 de ani). Celelalte victime ale tragicului accident sunt: Brad Iosif, inginer-şef producţie (44 ani), inginer Holingher Doru, şef Sector I (39 ani), Stoian Vasile, miner, Sector I (38 ani), Măţan Adrian, ajutor miner front, Sector I (27 ani), Mateş Dan, sondor, Sector VI (35 ani), Moş Silviu, miner-şef schimb, sector I (36 ani), Şipoş Cristian, miner, Sector I (34 ani), Alecsa Marcel Alin, sondor, Sector VI (36 ani), Frăţilă Daniel, miner-şef de schimb, Sector VI (38 ani).
Actualitate
Alocațiile de stat pentru copii intră, joi, în conturi
Alocațiile de stat pentru copii intră, mâine, în conturi.
„Sumele aferente lunii decembrie 2024, reprezentând: alocația de stat pentru copii; indemnizația de creștere a copilului; stimulentul de inserție; indemnizația de acomodare, au fost decontate. Mâine, 09. 01.2025, toți beneficiarii, cu încasarea în conturi a acestor prestații sociale, din județul Hunedoara, vor avea banii în bănci”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și și Inspecție Socială (AJPIS) Hunedoara.
Actualitate
Plata pensiilor, decalată. Banii ajung la pensionari mai târziu decât de obicei
Distribuirea pensiilor a fost decalată cu câteva zile, ca urmare a sărbătorilor de iarnă. Atât salariații Poștei Române, cât și cei ai Casei Naționale de Pensii Publice au beneficiat de zile libere, conform legislației. Din această cauză, pensiile pentru luna ianuarie vor ajunge la pensionari cu câteva zile întârziere.
Sumele necesare pentru plata pensiilor au fost virate către Poșta Română abia pe 3 ianuarie, iar distribuirea va începe de vineri, 10 ianuarie.
Potrivit unui document oficial, trimis de Poșta Română către oficiile județene, prezentat de newsweek.ro, achitarea drepturilor se va face la domiciliu în perioada de 10-22 ianuarie 2025, iar la ghișeu până pe 27 ianuarie.
În mod normal, plata pensiilor prin Poșta Română se face începând cu prima zi a fiecărei luni și durează două săptămâni. Plata pensiilor prin conturi curente sau conturi de card se face „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”.
Actualitate
Peste 100 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, la început de an
Peste o sută de sancțiuni pentru nerespectarea regimului de viteză legal au fost aplicate de polițiștii hunedoreni, de la începutul acestui an. Trei șoferi au rămas pietoni, după ce au fost prinși că au depășit viteza legală cu mai mult de 50 de km/h.
Aproximativ 250 de polițiști din cadrul structurilor operative au fost angrenați, zilnic, în perioada 01 – 07 ianuarie 2025, în acțiunile menite să crească gradul de siguranță a cetățeanului și să asigure menținerea climatului de ordine și siguranță publică.
“Polițiștii au acționat în sistem integrat, la nivelul întregului județ, atât în cadrul unor activități de prevenire și descurajare a faptelor ilegale, cât și prin acțiuni de combatere a faptelor antisociale și de impunere a legii. Polițiștii rutieri au avut drept scop impunerea regimului de viteză legal stabilit, pe drumurile din județ fiind utilizate atât aparatele radar, cât și cele de testare a consumului de alcool sau substanțe psihoactive. Pentru prevenirea accidentelor rutiere și asigurarea unui climat de siguranță pe drumurile publice, poliţiştii au acționat în teren pentru fluidizarea circulației, în special către și dinspre stațiunile turistice de pe raza județului, în zonele de agrement și în zona adiacentă lăcașelor de cult. De la începutul acestui an, au fost aplicate peste 100 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului de viteză legal stabilit și au fost reținute 3 permise de conducere pentru depășirea vitezei legale cu mai mult de 50 km/h”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
435 de kilograme de materiale pirotehnice, confiscate
De asemenea, în perioada sărbătorilor de iarnă, au fost confiscate 435 de kilograme de materiale pirotehnice comercializate ilegal, iar în urma celor peste 70 de controale și acțiuni, polițiștii au aplicat șase sancțiuni contravenționale în valoare de peste 9.500 de lei.
Pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la operațiunile cu articole pirotehnice, s-au întocmit 13 dosare penale.
„În minivacanța ocazionată de Noul An, polițiștii au intervenit pentru gestionarea promptă a tuturor evenimentelor din domeniul ordinii și siguranței publice, în această perioadă nefiind înregistrate incidente nedorite cauzate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pe bază de amestecuri pirotehnice. Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara adresează mulțumiri celor care au înțeles să petreacă minivacanța ocazionată de trecerea în anul 2025 într-un cadru legal și lipsit de incidente. Recomandăm cetățenilor să susțină, în continuare, eforturile polițiștilor și să aibă o conduită preventivă, pentru a nu se pune în pericol pe ei sau pe cei din jur”, au mai transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.
Foto: arhivă
-
Actualitatecu 3 ore in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 3 ore in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Ziua în care sunt sfințite apele
-
Stiri nationalecu 2 ore in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 4 ore in urma
Noutăți din tabăra Corvinului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei
-
Actualitatecu 6 ore in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali
-
Actualitatecu 5 ore in urma
Hidrocentralele din Defileul Jiului, dezvoltare energetică sau sacrificiu ecologic?