Actualitate
Populația județului Hunedoara scade zilnic cu șapte persoane
Faptul că numărul hunedronilor scade din ce în ce mai mult, de la o lună la alta, a devenit, din păcate, o obișnuință.
Populația județului Hunedoarea, conform datelor oficiale, a continuat să scadă și în cursul lunii octombrie a anului trecut.
Din rău în mai rău
Datele oficiale privind mișcarea demografică a județului Hunedoara de la mijlocul toamnei trecute sunt de-a dreptul dezolante, toți indicii fiind nefavorabili. În octombrie 2016 s-a făcut și “recensământul” pensionarilor care mai erau printre noi după trimestrul al treilea al anului trecut, iar acesta arată o scădere a acestora cu 266 față de trimestrul anterior, numărul vârstnicilor din județ fiind de 124.756. Cu toate acestea, cifra poate fi înșelătoare, deoarece în județul Hunedoara sunt destule persoane care au ieșit la pensie mai repede decât în alte județe, și asta datorită faptului că aulucrat în minerit sau în siderurgie. Dar dacă în privința scăderii numărului de pensionari scăderea era așteptată, mai dureros este faptul că se înregistrează, din nou, un spor natural negativ destul de consistent și în creștere față de luna precedentă. În luna octombrie a anului trecut, sporrul natural, adică diferența dintre cei născuți vii și persoanele decedate a fost unul negativ, de – 220 de persoane. Mai exact, s-au înregistrat 292 de născuți vii și 512 decese, dintre care trei și în rândul copiilor de sub un an. Și, ca tabloul să fie cât mai clar, dacă se fac împărțirile de rigoare, va reieși faptul că, în luna octomnbrie a anului trecut, populația județului Hunedoara a scăzut, zilnic, cu șapte persoane.
Scădere drastică a căsătoriilor
Îngrijorător este și faptul că, față de septembrie 2016, acest spor negativ a crescut cu 89 de unități. La fel se întâmplăși în cazul nașterilor, acestea fiind mai puține cu 36. În schimb, însă, numărul deceselor a crescut cu 53, unul în plus fiind înregistrat și în rândul copiilor cu vârsta de sub un an. O altă creștere se constată și în ceea ce privește divorțurile, în luna octombrie anul trecut fiind consemnate 54 de desfaceri de căsătorii, cu opt mai multe decât în septembrie 2016. Neplăcut din punct de vedere al demografiei este și scăderea mare a numărului de căsătorii înregistrate, cunoscut fiind faptul că societatea românească este una destul de conservatoare, care nu privește cu ochi foarte buni copii proveniți din afara mariajelor. Astfel, în octombrie 2016, s-au înregistrat, în județul Hunedoara, 274 de căsătorii. La prima vedere cifra pare a fi mare, dar nu este deloc așa. Practic, în octombrie, când au fost disponibile cinci sâmbete pentru nunți, căsătoriile au fost mai puține cu 98 ca în septembrie, lună în care, pentru cununii, erau disponibile doar trei week-end-uri, deoarece unul dintre acestea a cazut în postul de Sântămărie Mică.
Situația e mult mai gravă
Numărul locuitorilor județului a scăzut, însă, cu mult mai mult față de datele oficiale. Este știut faptul că în octombrie încep cursurile la facultăți, și mulți tineri hunedoreni pleacă la studii în centre universitare marti din țară și sunt destul de puțini cei care revin pe meleagurile natale. La acestea trebuie adăugate și plecările în străinătate, la studii sau la muncă, și numărul acestora fiind destul de mare, dar și greu de contorizat, exact ca în cazul studenților. Și dacă îi mai adăugăm și pe alții care părăsesc județul pentru alte zone ale țării, din cauza lipsei locurilor de muncă și a salarizării extrem de reduse din economia hunedoareană, una cu peste 20 de procente mai mică decât media la nivel național, avem un tablou demografic de-a dreptul sumbru.
Actualitate
O tânără de 24 de ani, dată dispărută, după ce a plecat de acasă, din Sântămăria -Orlea
Polițiștii fac verificări pentru depistarea unei tinere, în vârstă de 24 de ani, plecată de la domiciliul său, din comuna hunedoreană Sântămăria -Orlea.
Oamenii legii au fost sesizați de concubinul tinerei care le-a spus că aceasta ar fi plecat de acasă, în urmă cu două zile.
„Poliția Orașului Hațeg a fost sesizată, în data de 08 ianuarie a.c., de un bărbat în vârstă de 46 de ani despre faptul că Muntean Roxana -Lăcrămioara (foto), concubina sa, a plecat de acasă. În urma primelor verificări, polițiștii au stabilit că femeia de 24 de ani ar fi plecat de la domiciliul său din comuna Sântămăria-Orlea în data de 06 ianuarie a.c., în jurul orei 13:00. La momentul plecării, aceasta purta o geacă de culoare argintiu-verde, blugi de culoare neagră, ghete de culoare neagră. În continuare se fac cercetări și verificări în vederea stabilirii tuturor datelor necesare identificării acesteia”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente
Tânăra dată dispărută are o înălțime de 1,60 m, o greutate de aproximativ 46 kg, păr brunet, lung, ochi căprui.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea femeii dispărute, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Alocațiile de stat pentru copii intră, joi, în conturi
Alocațiile de stat pentru copii intră, mâine, în conturi.
„Sumele aferente lunii decembrie 2024, reprezentând: alocația de stat pentru copii; indemnizația de creștere a copilului; stimulentul de inserție; indemnizația de acomodare, au fost decontate. Mâine, 09. 01.2025, toți beneficiarii, cu încasarea în conturi a acestor prestații sociale, din județul Hunedoara, vor avea banii în bănci”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și și Inspecție Socială (AJPIS) Hunedoara.
Actualitate
Plata pensiilor, decalată. Banii ajung la pensionari mai târziu decât de obicei
Distribuirea pensiilor a fost decalată cu câteva zile, ca urmare a sărbătorilor de iarnă. Atât salariații Poștei Române, cât și cei ai Casei Naționale de Pensii Publice au beneficiat de zile libere, conform legislației. Din această cauză, pensiile pentru luna ianuarie vor ajunge la pensionari cu câteva zile întârziere.
Sumele necesare pentru plata pensiilor au fost virate către Poșta Română abia pe 3 ianuarie, iar distribuirea va începe de vineri, 10 ianuarie.
Potrivit unui document oficial, trimis de Poșta Română către oficiile județene, prezentat de newsweek.ro, achitarea drepturilor se va face la domiciliu în perioada de 10-22 ianuarie 2025, iar la ghișeu până pe 27 ianuarie.
În mod normal, plata pensiilor prin Poșta Română se face începând cu prima zi a fiecărei luni și durează două săptămâni. Plata pensiilor prin conturi curente sau conturi de card se face „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”.
-
Actualitatecu 4 ore in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 3 ore in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Ziua în care sunt sfințite apele
-
Actualitatecu 5 ore in urma
Noutăți din tabăra Corvinului
-
Stiri nationalecu 3 ore in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei
-
Actualitatecu 7 ore in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali
-
Actualitatecu 6 ore in urma
Hidrocentralele din Defileul Jiului, dezvoltare energetică sau sacrificiu ecologic?