Connect with us
Data: 03/04/2025
.

Actualitate - Eveniment

Comuna Lăpugiu de Jos va avea două intrări pe autostrada A1

Publicat

pe

Construcția autostrăzii Deva – Lugoj merge destul de anevoios, ca de altfel toate tronsoanele aflate în lucru la această oră.

Termenele de finalizare ale autostrăzilor în România sunt greu de anticipat, nici cei direct răspunzători de finalizarea acestora neputând da un răspuns precis fără riscul de a se face de minune.

Și dinspre Deva, și dinspre Lugoj

Acest lucru este valabil și pentru autostrada A1, mai exact tronsonul dintre Deva și Lugoj. Aici este posibil ca, în trimestrul al treilea al anului viitor, dacă nu se va întâmpla vreun miracol, să se poată circula aproape fără întrerupere. Spunem aproape, deoarece este cert să pe raza comunei hunedorene Lăpugiu de Jos se vor construi două ecoducte, sau „tuneluri pentru urși”, cum sunt ele cunoscute, care, în cel mai fericit caz, vor fi finalizate în 2020, deși mai realist este anul următor. Dar chiar dacă aceste lucrări întârzie darea în folosință a autostrăzii, există și beneficiari ai lucrărilor. „Am avut destule neplăceri, la începutul șantierului, din cauza lucrărilor la traficul din interiorul comunei. Pe cale amiabilă, însă, s-a reușit reabilitarea situației, fiind ridicate, de către constructorul autostrăzii, două pasaje supraterane, cele de la intrarea în satele aparţinătoare Lăpugiu de Jos şi Teiu. De asemenea, există, și va rămâne, un nod la autostradă la intrarea dinspre Deva, în zona Grind – Lăsău. Totodată, am stabilit, de comun acord cu constructorul, ca să rămână în funcție și celălalt nod, prevăzut inițial ca unul provizoriu, până la finalizarea ecoductelor, în zona Holdea – Coșești, deci de la intrarea în comună dinspre Lugoj. Dar, în altă ordine de idei, așteptăm și noi ca lucrările la tronsonul deva – Lugoj, inclusiv cele de la tunelurile de la Holdea, să se finalizeze cât mai repede, pentru a se descongestiona traficul, unul infernal, de pe DN 68A, care, în cele din urmă, devine deranjant”, a declarat Alin Traian Chiorean, primarul comunei Lăpugiu de Jos.

Advertisement

Actualitate

Zâmbete, bucurie și multe activități, în centrul istoric al Devei, de „Ziua Jandarmeriei”

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Ziua Jandarmeriei Române” a fost marcată astăzi, în centrul istoric al Devei. Jandarmii hunedoreni au fost prezenți în Piața Unirii, unde au desfășurat o serie de activități la care au participat numeroși copii. Aceștia au putut vedea autospecialele de intervenție folosite în misiuni, tehnica și armamentul din dotare și au putut face cunoștință și cu câinii de serviciu. Tiroliana, pregătită de jandarmii montani, a fost „vedeta” manifestării.

 

În centrul istoric al Devei, au fost expuse standuri cu tehnica și echipamentele jandarmilor hunedoreni. Nu au lipsit exercițiile demonstrative cu câinii de serviciu sau tiroliana, unele dintre activitățile preferate ale copiilor prezenți. De asemenea, tinerii au putut afla mai multe informații despre misiunile desfășurate de jandarmi și oferta educațională pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), mulți dintre ei manifestându-și dorința ca, în viitor, să îmbrace uniforma de jandarm.

Advertisement

“Zâmbete, bucurie și multe activități desfășurate odată cu împlinirea a 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Am fost prezenți în Piața Unirii, unde am desfășurat împreună cu copii o serie de activități. Standurile de prezentare a tehnicii și a armamentului, oferta educațională pentru instituțiile de învățământ ale M.A.I, exerciții demonstrative cu câinii de serviciu sau tiroliana au fost unele dintre activitățile preferate ale copiilor. Ne-am bucurat că, de ziua noastră am putut fi prezenți printre cetățeni și am sărbătorit împreună 175 de ani de la înființare. Totodată, debutul activităților a fost săptămâna trecută unde cei mai buni dintre cei mai buni au urcat pe podium la campionatul de tenis de masă și la cel de minifotbal, câștigând astfel Cupa Jandarmeriei. Iar odată cu Ziua Jandarmeriei Române, pentru rezultatele excepționale avute în activitatea profesională, cadre militare din cadrul instituției noastre au fost avansate în gradul următor înainte de termen. Mulțumim tuturor pentru implicare și dedicare! La mulți ani, Jandarmeria Română! La mulți ani, oamenilor de armă!”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara.

Ziua Jandarmeriei Române” este sărbătorită, în fiecare an, la data de 3 aprilie. În 2025, s-au împlinit 175 de ani de când domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica a reformat sistemul de ordine publică prin înfiinţarea Corpului de Jandarmi, o instituţie necesară deopotrivă asigurării libertăţilor cetăţeneşti şi a ordinii de drept în stat. La această dată, în 1850, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Acest act a pus bazele Jandarmeriei în România, instituție aflată în slujba cetățenilor și a comunității.

 

 

Sursa foto: IJJ Hunedoara
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Începe „INVENTCOR 2025”. Peste 450 de lucrări din 40 de țări, înscrise la ediția din acest an

Publicat

pe

Redactat de

 

Peste 450 de lucrări din 40 de țări sunt înscrise la ediția a șasea a Expoziției Internaționale „INVENTCOR”, eveniment care debutează astăzi, la Deva.

Manifestarea, organizată de renumitul și apreciatul inventator hunedorean Corneliu Birtok Băneasă, de Asociația CORNELIUGROUP, în colaborare cu Universitatea Politehnică din Timișoara și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, se desfășoară în perioada 3 – 5 aprilie, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.

INVENTCOR 2025” cuprinde lucrări din domenii precum protecția mediului, bio&nanotehnologie, industria alimentară, arhitectură, IT, electronică, auto, aeronautică, management, medicină, agricultură, textile și altele. Evenimentul include, de asemenea, secțiuni speciale precum KidsCorner și InnovativeART, care vor stimula creativitatea celor mici și vor aduce în fața publicului inovări din domeniul artistic.

În cadrul evenimentului se va desfășura și Simpozionul „Puterea Minții Creative”, cu prezentări pe tematici precum: știință, inovație, ecologie, securitate, sănătate, comunitate, proprietate intelectuală, metode de predare, antreprenoriat, artă și altele.

Advertisement

Motto-ul ediției din acest an a evenimentului este „Creație, Oportunitate, Realizare” sau, pe scurt, CORe.

 

INVENTCOR” este un eveniment de prestigiu dedicat inovatorilor și inventatorilor din diverse domenii de activitate, din toate colțurile lumii, început în anul 2020 și care are ca obiectiv principal importanța dezvoltării spiritului creativ-inovativ, cu implicarea tinerilor, și promovarea valorilor din județul Hunedoara și din România.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva.

 

Advertisement

Program:

3 Aprilie 2025, Festivitatea de Deschidere, ora 13:00
4 Aprilie 2025, Ceremonia de Premiere, ora 11:00
5 Aprilie 2025, Vizite la obiective turitice din județ (destinate expozanților)
Acces vizitatori:
3 aprilie 2025 – între orele 11:00-18:00
4 aprilie 2025 – între orele 10:00-15:00

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Conventul Franciscan din Deva – O privire istorică prin Cronica lui Blasius Kleiner

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, invită publicul la o conferință specială ce va explora istoria fascinantă a Conventului Franciscan din Deva, în lumina unui manuscris rar – „Cronica lui Blasius Kleiner”.

Evenimentul va avea loc miercuri, 16 aprilie 2025, la ora 18:00, la Biserica Greco-Catolică „Immaculata” din Deva.

“Această conferință va fi susținută de istoricul dr. Marius Oanță, alături de dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific la Secția de Istorie și Arte a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, care va prezenta lucrarea „Franciscanii pe teritoriul județului Hunedoara”. Împreună, aceștia vor adânci cunoașterea publicului despre acest subiect mai puțin cercetat până acum, concentrându-se pe surse inedite, în special pe manuscrisul păstrat în Arhiva Ordinului Franciscan din Budapesta, cunoscut sub numele de „Cronica lui Blasius Kleiner”. Dr. Marius Oanță va detalia povestea bulgarilor catolici care aflați în peregrinare prin Transilvania, au construit acest complex mănăstiresc, un moment important din istoria orașului Deva, relatând un episod esențial din viața comunității religioase a acelor vremuri”, au informat reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Concert deosebit, susținut de renumitul organist Eduard Antal

La finalul conferinței, publicul va avea ocazia de a participa la un concert deosebit, susținut de renumitul organist Eduard Antal.

Advertisement

“Concertul va aduce o atmosferă emoționantă, cu lucrări muzicale adaptate momentului liturgic, în contextul pregătirilor pentru Sfintele Sărbători ale Paștelui. Vă invităm să luați parte la această seară culturală deosebită, unde istoria și muzica sacră se împletesc într-un eveniment cu adevărat memorabil”, au mai transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Intrarea la eveniment este liberă.

Citeste mai mult ...

Actualitate