Actualitate
Anchete în cazul tragediei feroviare în zona stațiilor Bănița-Merișor
Anchetele, în cazul tragediei feroviare produse în zona stațiilor Bănița-Merișor, la sfârșitul săptămânii trecute, sunt în plină desfășurare. Sâmbătă, mecanicul de locomotivă și ajutorul său au murit după ce marfarul a deraiat, și mai multe vagoane au căzut într-o râpă, de la o înălțime de aproximativ 10 metri. Angajații CFR intervin încă de duminică pentru a ridica vagoanele răsturnate.
În zona stațiilor Băniţa – Merişor personalul feroviar intervine cu două trenuri-macara, fiecare având 250 de tone, pentru continuarea operaţiunilor de ridicare a vagoanelor răsturnate şi a locomotivei. Trenul macara a fost adus de la Regionala CF Craiova încă de duminică pentru a ridica vagoanele deraiate. Potrivit CFR, infrastructura feroviară a fost distrusă pe ambele fire, pe o distanță de aproximativ 200 de metri.
Anchete mixte
Mecanicul de locomotivă şi ajutorul său, care au decedat în accidentul feroviar produs sâmbătă între staţiile Băniţa şi Merişor, erau încadraţi cu forme legale la o firmă privată din oraşul Voluntari-Ilfov, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara. „Mecanicii au anunţat gara Merişor că au rămas fără frâne. Va trebui să aflăm care au fost cauzele pentru care trenul a rămas fără frâne. Trebuie să vedem dacă este vorba de o greşeală tehnică sau de o eroare umană. De asemenea, cei doi aveau forme legale de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Istrate. Și Poliţia a declanşat o anchetă în acest caz, fiind deschis un dosar pentru ucidere din culpă.
Garnitura de tren a rămas fără frâne
Garnitura de tren aparținea unui operator privat și transporta deșeuri metalice. Înainte de a intra în județul Hunedoara, trenul a avut o oprire la Târgu Jiu, stație în care au coborât două persoane, angajate ale aceleiași firme, ce se aflau în cabină cu cele două victime. Apoi garnitura a intrat pe Defileul Jiului, iar mecanicii au constatat defecțiuni la sistemul de frânare, care nu mai răspundea la comenzi. Mecanicii au cerut dispeceratului să aibă cale liberă, iar celelalte trenuri, mai ales cele de persoane, să fie oprite. Trenul a ajuns în zona Merișor, pe raza comunei hunedorene Bănița, unde venea o porțiune în pantă. Din cauza vitezei foarte mari, mecanicii nu au mai putut controla garnitura, iar inevitabilul s-a produs: locomotiva, urmată de câteva vagoane, a sărit de pe șine, pe un pod, și componentele trenului s-au prăbușit într-o prăpastie, iar cei doi oameni din cabină nu au mai avut nicio șansă de a scăpa cu viață din teribilul accident.
Aprovizionarea cu cărbun a Termocentralei Mintia este blocată
Aprovizionarea cu cărbune a termocentralei Mintia cu cărbune extras din minele Văii Jiului este blocată, însă nu există pericolul ca producătorul de energie electrică să-şi întrerupă activitatea, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul general adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, Petre Nica. „Termocentrala Mintia are un stoc de cărbune de peste 50.000 de tone. Deci, nu se pune problema opririi instalaţiilor”, a afirmat Nica. Potrivit acestuia, cărbunele care se va extrage, în următoarele zile, din minele Văii Jiului, va fi transportat la termocentrala Paroşeni, unde există capacitate de stocare a acestuia.
Pentru asigurarea continuităţii transportului feroviar de călători în Valea Jiului, pasagerii din trenurile înscrise în circulaţie pentru 11 aprilie 2017 vor fi transbordați cu mijloace auto între staţiile Petroșani şi Pui (și retur), iar trenurile InterRegio de lung parcurs vor circula pe rută alternativă, prin Filiași – Orşova – Caransebeș-Timişoara/Arad, astfel:
Transbordare auto pe distanţa Petroşani – Pui (şi retur):
Marţi, 11.04.2017
– stația Petroșani tr.2023, ora 00:20;
– stația Petroșani tr.2701, ora 03:25;
– stația Pui tren suplimentar 13300 (Simeria – Pui), ora 05:20;
– stația Petrosani tr.2081, ora 07:30;
– stația Pui tr.1824, ora 08:25;
– stația Pui tr.1836, ora 12:35;
Rută deviată:
IR 1822 (Arad – Simeria – Craiova – Constanţa) circulă pe ruta Arad -Timişoara Nord – Orşova – Craiova – Constanţa (tren nr. 12990)
IR 1821 Constanţa – Craiova – Simeria – Arad circulă pe ruta Filiaşi – Orşova – Timişoara Nord – Arad (tren nr. 12991)
Actualitate
Concurs foto organizat de Romsilva cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurilor 2025
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/476368225_1057594976397794_552295574888233006_n.jpg)
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva invită pasionații de fotografie și natură să participe la un concurs foto dedicat Zilei Internaționale a Pădurilor, sărbătorită pe 21 martie. Tema ediției din acest an, „Pădurile hrănesc lumea”, subliniază rolul esențial al pădurilor în asigurarea securității alimentare și a echilibrului natural.
Participanții sunt încurajați să surprindă, prin imagini realizate în pădurile României, modul în care acestea contribuie la susținerea vieții. Fotografiile pot fi postate pe pagina Romsilva, însoțite de un scurt mesaj care explică alegerea imaginii.
Cei interesați pot înscrie lucrările și în competiția organizată de FAO, termenul limită pentru participare fiind 12 martie 2025.
FOTO: FACEBOOK REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA
Actualitate
Lupeniul a pierdut la Craiova
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/pierdut.jpg)
Minerul Lupeni, locul 5 în seria 9 din Liga 3 de fotbal, a jucat un nou meci de pregătire. Meciul a avut loc la Craiova, la baza sportivă FCU Footbal Park “Tărâmul Leilor”, pe trenul 3 „Costică Ștefănescu”.
Învinși de o divizionară secundă
Adversara celor de la Minerul Lupeni a fost FCU Craiova, locul 7 în Liga 2, și aflată în lupta pentru calificarea în play-off. Deși nu au jucat rău, băieții din Vale au trebuit să se recunoască învinși, cu scorul de 3-0. Rezultatul a fost stabilit încă de la pauză, pentru craioveni înscriind fundașii Lumbu (26′) și Lekiatas (32′) și mijlocașul Bounaas (43′). În meciul cu FCU Craiova pentru Minerul Lupeni au evoluat Wynney (Raț 46′) – Toma (Mazilu 46′, Hârsan 68′), Vlad, Creciunesc, Doboș – Eshun (Mândreci 73′), Trancă, Bedea (Petea 60′), Baidoo – June, Popescu (Erceanu 46′). Mai este de menționat că în acest meci au debutat, pentru Minerul Lupeni, noii – veniți, respectiv portarul Wynney și atacantul Popescu, care au semnat cu clubul din Vale în această săptămână, dar și că stoperul Dulap s-a accidentat la încălzire și nu a putut fi folosit în jocul cu FCU Craiova. Până la meciul cu divizionara secundă, cei de la Minerul Lupeni au mai susținut alte trei meciuri amicale, toate fiind disputate în deplasare, câștigând cu 4-0 la Minerul Motru (piga 4 Gorj) și cu 1-0 pe terenul vecinilor și rivalilor istorici de la Jiul Petroșani, și au pierdut, cu 4-2, la Vulturii Fărcășești. Totodată, este de precizat că ultimele două echipe menționate evoluează în Liga 3, ambele în seria 8, Jiul ocupând poziția a cincea, iar Fărcășeștiul pe cea de-a patra. Aceste formații, ca și Minerul Lupeni, de altfel, vor lupta pentru ocuparea unuia din primele patru locuri, care asigură calificarea în play-off. Din sezonul regular, care se va relua în perioada 28 februarie – 1 martie, mai sunt de disputat trei etape. Până atunci, însă, Minerul Lupeni are programate și alte meciuri amicale, primul dintre ele, dacă nu apar schimbări de ultimă oră, urmând a se juca joi, 13 martie, pe terenul liderului din Liga 4 Hunedoara, Unirea DMO.
Foto: Ediție specială
Actualitate
Rectorul Universității din Petroșani, Radu Sorin Mihai, propune soluții pentru prelungirea activității miniere în Valea Jiului
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2023/01/rector-UPET-1024x576-1.jpg)
În cadrul unei intervenții recente, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani, a vorbit despre posibile soluții pentru prelungirea activității miniere din Valea Jiului. Acesta a subliniat importanța exploatării moderne a resurselor minerale, care trebuie să se bazeze pe investiții și tehnologii neconvenționale.
Rectorul a menționat că rezerva de cărbune din subteran a fost preluată de la instituțiile anterioare, pe baza studiilor și a datelor oferite de Agenția Națională a Resurselor Minerale. În urma acestor analize, echipa Universității din Petroșani a propus soluții specifice pentru fiecare zonă a Văii Jiului, având în vedere particularitățile stratului de cărbune și ale minelor deschise.
Printre propunerile avansate se numără tehnologii neconvenționale de exploatare și stocarea monoxidului de carbon și a hidrogenului în spațiile subterane, având în vedere evoluțiile din acest sector. De asemenea, rectorul a subliniat că, pe măsură ce minele se închid, pânza freatică urcă, iar aceste modificări trebuie luate în considerare în strategia de gestionare a resurselor.
În ceea ce privește resursele minerale, rectorul a precizat că nu s-au discutat cifre precise, ci doar propuneri generale. De asemenea, Complexul Energetic Valea Jiului și Complexul Energetic Oltenia au venit cu propriile propuneri, urmând ca Ministerul Energiei să ia deciziile finale și să le transmită Comisiei Europene pentru validare.
Aceasta este o etapă importantă în continuarea activității miniere în Valea Jiului, iar rectorul Universității din Petroșani se arată optimist cu privire la viitorul acestei industrii esențiale pentru regiune.
FOTO: ARHIVĂ
- Actualitatecu 2 zile in urma
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
- Actualitatecu 2 zile in urma
Final fericit în cazul cățelușei găsită de polițiștii hunedoreni pe stradă. „Lassie s-a întors acasă!”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Cetatea Devei, iluminată în roșu de Ziua Europeană 112
- Actualitatecu 3 zile in urma
18 tone de trufe, recoltate ilegale. Amenzi de 80.000 de lei, aplicate de Garda Națională de Mdiu
- Actualitatecu o zi in urma
Casa Județeană de Pensii, anunț pentru cei care primesc pensiile pe carduri
- Actualitatecu 22 de ore in urma
Vizită educativă la Centrul Integrat 112 Deva: Conștientizarea importanței apelurilor corecte de urgență
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferi prinși conducând sub influența alcoolului