Connect with us
Data: 19/12/2024
.

Actualitate

„Părintele anesteziei din România”, țintuit într-un scaun cu rotile, va fi acum blocat în casă. Liftul nu va mai primi avizul ISCIR

Publicat

pe

George Litarczek, cunoscut ca „părintele anesteziei din România”, a format generaţii de anestezişti-reanimatori care s-au răspândit în întreaga lume, este cetățean american, dar preferă să locuiască într-un apartament din Petroșani. Nimic n-ar fi ireal, dacă omul nu ar fi primit, alături de alți vecini ai săi, o decizie ce îi taie practic tot elanul. Din 25 iulie liftul din blocul său nu va mai primi avizul ISCIR, iar el și alți trei oameni țintuiți în scaunul cu rotile vor sta pur și simplu în casă.

 

Profesorul, însă, deși e foarte supărat, ne-a răspuns cu tot umorul de care poate da dovadă. „Nu știu cum să îi convingem cu frumosul. Dar problema e că, eu dacă nu mai am lift, nu mai pot ajunge în stradă. Am să fac o glumă. M-am uitat pe Internet și am găsit o glumă, ce se cheamă troliu. O macara, care are un braț, acționat cu un motor, iar brațul lui îl scot de pe balcon, ca să nu modific structura blocului și fac o platformă cu balustradă și mă las cu macaraua jos”, a spus prof. George Litaczek, părintele anesteziei din România, locatar într-un bloc turn, la etajul VII, iar liftul mai are de funcționat o lună.

O spune în glumă, dar e cât se poate de îndurereat că nu va mai putea ieși, de luna viitoare, din casă și, exact ca și el, sunt alți trei vecini. Pe doamna Rozalia am găsit-o în casă, în scaunul cu rotile și ne-a mărturisit că e îngrozită să stea de acum în casă, toată vara. „Îmi este foarte greu. Nu merg singură. Nu știu ce fac, pur și simplu nu mai știu”, a spus îngrozită Rozalia Sîrbu, locatară a blocului 105. La etajul VIII locuiește Andraș Soloși, care crede că iar va lua un apartament cu chirie, abandonându-l pe al său. „În iulie vine ISCIR-ul și noi trebuie să facem partea mecanică. De abia suntem 10 – 11 persoane care am dat banii, din 66. Liftul, dacă se va opri, vă dați seama că noi, de la etajul VIII, cu handicap, nu mai putem ieși afară. Doi ani la rând am mai dat bani, dar vecinii m-au făcut să stau cu chirie din primăvară, până toamna. Cu chirie am stat și am apartamentul și nu pot face nimic”, a spus îndurerat omul țintuit într-un scaun cu rotile.

De vină ar fi câțiva locatari

Advertisement

Totul se întâmplă din vina unor locatari, care stau mai jos, sunt tineri și nu le pasă de cei din aceste scaune cu care încearcă să se deplaseze. Domnul Litarczek spune, însă, că e chiar dispus să dea el banii pentru o parte dintre vecinii fără posibilități, doar să nu sta în casă. „Eu sunt dispus să plătesc partea a încă trei oameni, care sunt mai nevoiași. Dar cei care nu vor să plătească nu sunt dintre cei ce au pensie de 700 – 800 de lei. Sunt exact cei care au câte două salarii în familie”, recunoaște cu amar profesorul.

Acești oameni locuiesc în centrul municipiului Petroșani, în blocul cu nr. 105, de pe Strada 1 Decembrie 1918, însă, nici administratorul nu reușește să facă nimic.

„Ar fi vorba despre 580 de lei de familie. Nu este o sumă foarte mare, având în vedere că avem foarte mulți pensionari, cu pensii sub 700 de lei și au achitat suma integrală. Cei cu salarii, de ce nu plătesc? Evită discuțiile. Ori, toată lucrarea costă 16.960 de lei. La aceasta se mai adaugă cam 900 de lei taxele ISCIR, deci, în total, ar fi 18.000 de lei, pentru 66 de apartamente”, susține Dănuț Iovan, administratorul blocului nr. 105, strada 1 Decembrie din Petroșani.

Rezolvarea, în instanță

Lucrarea trebuie făcută până în 24 iulie 2017, pentru că, după această dată, specialiștii ISCIR spun că nu vor mai autoriza funcționarea acestui lift vechi. Ce pot face oamenii? E greu de spus. Specialiștii spun că totul s-ar rezolva abia în instanță. „În aceste situații, obligația participării la contribuțiile comune, pentru proprietarii apartamentelor dintr-un imobil cu mai multe locuințe, este și ea comună. Soluția ar fi ca, ceilalți proprietari să achite în întregime costurile investiției, iar ulterior, să se îndrepte cu o acțiune în instanță, împotriva celor care nu au dorit să participe cu o contribuție proprie la aceste cheltuieli, făcând dovada realizării investiției și achitării în întregime a costurilor. Urmează o procedură apoi, extrem de complicată, executarea silită. Sigur că. În cele din urmă, dacă persoanele ce nu au dorit să contribuie sunt solvabile, sumele de bani se pot recupera în baza hotărârilor judecătorești definitive”, a precizat Claudiu Cornea, avocat.

Advertisement

Procesul în care să-și târască colocatarii este mai mult decât lung, iar termenul final, la care liftul nu va mai funcționa este peste o lună. Toți acești oameni vor sta în casă, pentru că vecinii lor, tineri și fără probleme locomotorii, nu vor să înțeleagă nimic din traiul la bloc.

Advertisement

Actualitate

Polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice, verificări la operatori din județ. Amenzi de zeci de mii de lei, aplicate în urma controalelor din ultimele zile

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (S.I.C.E.) au intensificat, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, acțiunile de verificare a legalității activităților de comerț desfășurate de operatorii economici din județ, cu scopul combaterii evaziunii fiscale, prevenirea comerțului ilicit și protejarea drepturilor consumatorilor. Verificările vizează, în special, zonele comerciale aglomerate, târgurile și piețele unde se valorifică produse specifice sărbătorilor.

 

Cele mai recente activități de control ale polițiștilor au avut loc în ultimele două zile, în urma cărora au fost aplicate amenzi de aproape 82.000 de lei.

“În data de 17 decembrie a.c., 35 de polițiști, cu sprijinul comisarilor din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor – Comisariatul Județean Hunedoara și a inspectorilor din cadrul Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara, au desfășurat o acțiune de amploare pe linia combaterii faptelor de evaziune fiscală și comerț ilicit cu produse alimentare, la agenții economici și producătorii agricoli din piețele din municipiile Deva, Hunedoara și Petroșani. Au fost verificați peste 200 de agenți economici și producători agricoli, constatându-se 29 de fapte contravenționale, care au fost sancționate cu amenzi de aproape 82.000 de lei. Șase sancțiuni contravenționale, în valoare de 50.000 de lei, au fost aplicate pentru nefiscalizarea încasărilor prin casele de marcat electronice. Nerespectarea prevederilor legale pe linie sanitar – veterinară a fost sancționată cu amenzi în valoare de 12.400 de lei, iar pentru neregulile privind protecția consumatorilor polițiștii au aplicat 19 amenzi în valoare de 19.500 de lei. De asemenea, în urma controalelor, a fost retrasă de la comercializare cantitatea de aproximativ 95 de kg. de produse alimentare neconforme, în valoare de 3.300 de lei”, a declarat comisar șef Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, cu prilejul prezentării activității S.I.C.E., în primele 11 luni ale acestui an.

Parfumuri, poșete și articole de îmbrăcăminte contrafăcute, confiscate

Advertisement

De asemenea, în cursul zilei de miercuri, polițiștii au pus în executare două mandate de percheziție domicilară, în urma cărora au fost ridicate în vederea confiscării mai multe bunuri care purtau denumirea, însemnele și sigla unor mărci înregistrate. Printre produsele susceptibile a fi contrafăcute se numără portmonee, parfumuri, poșete și articole de îmbrăcăminte. Cele peste 150 de articole textile și de cosmetică, în valoare de aproximativ 60.000 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Peste o sută de infracțiuni constatate, de la începutul anului

De la începutul acestui an, activitățile desfășurate de polițiștii S.I.C.E. s-au concretizat, printre altele, în peste 135 de acțiuni preventive, în urma cărora au fost aplicate 265 de sancțiuni contravenționale, în valoare de circa 1.670.000 de lei. În intervalul de timp menționat au fost constatate 109 infracțiuni (din care 84 de infracțiuni au fost constatate în flagrant) și au fost confiscate bunuri și sume de bani în valoare de peste 711.000 de lei.
„La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Hunedoara, în cele 11 luni ale anului curent, au fost înregistrate 575 de sesizări penale, dintre care, aproape jumătate, 216 mai exact, vizând fapte de evaziune fiscală. În ceea ce privește protecția drepturilor de proprietate intelectuală și industrială, polițiștii au înregistrat 22 de dosare penale și au indisponibilizat bunuri susceptibile a fi contrafăcute (produse textile și cosmetice), în valoare de peste 443.000 de lei. Un alt palier al muncii serviciului reprezintă combaterea contrabandei și a fraudei vamale, sens în care în cursul acestui an, s-au efectuat 19 percheziții domiciliare și s-au indisponibilizat peste 73.000 de țigarete provenite din contrabandă, care nu aveau aplicate marcaje fiscale ori cu marcaje neconforme. (…) S.I.C.E. Hunedoara a desfășurat activități complexe și în scopul recuperării prejudiciilor create prin săvârșirea de infracțiuni economico-financiare, cu preponderență cele de evaziune fiscală. În acest sens, în dosarele penale instrumentate în cursul anului 2024, au fost instituite și aplicate măsuri asiguratorii care depășesc 17.000.000 de lei. Asupra bunurilor mobile și imobile au fost aplicate sechestre asiguratorii în valoare de aproximativ 16.000.000 de lei, iar peste 1.500.000 de lei au fost recuperați prin popriri asupra conturilor bancare ale persoanelor cercetate. (…) În continuare, polițiștii S.I.C.E. Hunedoara vor desfășura activități pe toate liniile de muncă ce se află în competența noastră, atât în domeniul preventiv, cât și în ceea ce privește combaterea acestor fapte”, a declarat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, comisar -șef Lucian Condurachi, șeful S.I.C.E. Hunedoara.

Polițiștii atrag atenția operatorilor economici asupra obligației de a respecta legislația în vigoare privind fiscalizarea vânzărilor și proveniența mărfurilor, iar cetățenilor le recomandă să achiziționeze produse doar din surse autorizate, păstrând bonurile fiscale, care le pot servi drept garanție.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Programul transportului public local din Deva, în perioada de Crăciun și Anul Nou

Publicat

pe

Redactat de

Societatea de Transport Public Local Deva SRL anunță programul după care vor circula mijloacele de transport în comun din municipiul Deva, în perioada 24-26 decembrie 2024 și 31 decembrie 2024-2 ianuarie 2025.

Autobuzele și microbuzele societății de transport public vor circula după următorul orar:

• Marți, 24 decembrie 2024 – Se va circula normal pe toate traseele, până la ora 19:00

• Miercuri, 25 decembrie 2024 – Nu se circulă pe niciun traseu

• Joi, 26 decembrie 2024 – Se circulă după programul unei zile de duminică pe toate traseele, între orele 8:00-22:00, din 30 în 30 de minute

Advertisement

• Marți, 31 decembrie 2024 – Se va circula normal pe toate traseele, până la ora 19:00

• Miercuri, 1 ianuarie 2025 – Nu se circulă pe niciun traseu

• Joi, 2 ianuarie 2025 – Se circulă după programul unei zile de duminică pe toate traseele, între orele 8:00-22:00, din 30 în 30 de minute

Începând de vineri, 3 ianuarie 2025, mașinile Societății de Transport Public Local Deva SRL vor circula după programul normal pe toate traseele.

În zilele de 6 și 7 ianuarie 2025, se va circula după programul unei zile de sâmbătă pe toate traseele.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Competiții de sală organizate de AJF Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara organizează, în această perioadă, mai multe competiții de sală. Acestea sunt adresate juniorilor, de la U8 până la U13, echipelor de old-boys, dar și fotbalistelor.

Cupa Moș Crăciun

Una dintre cele mai așteptate competiții a fost o nouă ediție de la Cupa “Moș Crăciun”, organizată de AJF Hunedoara în colaborare cu Facultatea de Inginerie Hunedoara, FC Corvinul 1921 Hunedoara, CSC Sântămăria Orlea, ACS Școla de Fotbal „Damian Militaru” Petroșani și CSM Jiul Petroșani. Aceasta, aflată în plină desfășurare, se dispută în trei locații și pe șase categorii de vârstă. S-au jucat, deja, în două dintre locații, la Sântămăria Orlea și la Hunedoara, iar ultimul turneu va avea loc, la sfârșitul acestei săptămâni, la Petroșani. „La Sântămăria Orlea a debutat ediția din acest an a Cupei “Moș Crăciun cu meciurile pentru juniorii U13 și U12. Zâmbetele, bucuria, momentele de fair-play și pasiunea s-au regăsit pe teren la aceste prime jocuri! Au urmat, apoi, întâlnirile din cadrul competiției pentru categoriile de vârstă U11 și U8, care s-au desfășurat la sala de sport a Facultății de Inginerie din Hunedoara. Peste 200 de copii s-au bucurat de magia fotbalului, într-o atmosferă plină de energie și entuziasm. Mulțumim Facultății de Inginerie din Hunedoara pentru sprijinul acordat în organizarea acestei etape a Cupei “Moș Crăciun”. Credem cu tărie că fotbalul și educația merg mână-n mână, iar astfel de inițiative contribuie la formarea unor generații puternice și unite. Ultima etapă din cadrul Cupei „Moș Crăciun”, cea dedicată juniorilor U10 și U9, se va disputa sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 9:00, la sala de sport a Colegiului Economic „Hermes” din Petroșani. Vă așteptăm să susțineți micii campioni”, au transmis cei de la AJF Hunedoara. Tebuie menționat că, în conformitate cu regulamentele în vigoare, rezultatele din întrecerile juniorilor U13 și mai mici nu se contabilizează, principalul obiectiv al acestor competiții fiind promovarea fotbalului în rândul copiilor.

Turnee de old-boys și de fotbal feminin

Așa cum arătam și mai sus, în această perioadă au fost organizate și alte turnee de sală, fiind vorba despre unul de fotbal feminin și unul de old-boys. „La Sântămăria Orlea și Hațeg, s-a desfășurat ”Turneul de Iarnă” la old-boys și la fotbal feminin, un eveniment plin de emoție, fair-play și amintiri de neuitat! Chiar dacă este vorba de competiții amicale, au fost întocmite și ierarhii. Astfel, CFR Simeria a fost marea câștigătoare, adjudecându-și trofeele la ambele categorii. La feminin, locul 2 a fost ocupat de ACS Mardare, iar la old-boys, de către ACS West Deva. La categoria fotbal feminin au mai participat: CSC Sântămăria Orlea, Minerul Lupeni, Mureșul Ilia și Retezatul Hațeg, iar la old-boys: Hidroserv Hațeg, Masters Sports, Ponorul Vața, Zarandul Crișcior, Vulturii Văii Jiului și Narcisa Sălașu de Sus. Turneul s-a încheiat cu binecunoscuta „repriză a 3-a”, un moment de socializare și de rememorare a clipelor frumoase din tinerețe. Felicitări tuturor echipelor participante”, au anunțat cei de la AJF Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate