Actualitate - Eveniment
Să fie Mihai Stoichiță al șaselea hunedorean pe banca echipei naționale?
Zilele antrenorului german Christoph Daum în funcția de selecționer al echipei naționale de fotbal a României par a fi numărate.
Cu germanul Christoph Daum pe banca tehnică, reprezentativa României nu a reușit mare lucru și este foarte aproape de a rata calificarea la Campionatul Mondial de fotbal de anul viitor, din Rusia.
„Lippi” de Petroșani
În atare condiții, despărțirea de antrenorul german pare a fi una iminentă, mai multe voci avizate din fotbalul românesc cerând acest lucru. Și, chiar dacă la nivel de Federație nu se spune nimic, căutările unui nou selecționer a început deja. Una dintre posibilele variante, și chiar și cerută, este Mihai Stoichiță, directorul tehnic al Federației. În vârstă de 63 de ani, Mihai Stoichiță, născut pe 10 mai 1954, și-a făcut junioratul la Dinamo și a debutat în prima divizie la Jiul Petroșani, în sezonul 1973-1974, când a reușit să câștige Cupa României. A urmat un sezon la Autobuzul (Rocar) București, și, după aceea, șase campionate la rând, între 1975 și 1981, a fost om de bază al echipei din Petroșani. Stoichiță revine în București, la Progresul (FC Național), unde joacă între 1981 și 1986, cu excepția sezonulkui 1983 – 1984, când a evoluat la CS Târgoviște, și se retrage din fotbal în 1988, de la Gloria Buzău. Ca jucător a fost internațional de tineret și a făcut parte din echipa care a câștigat medaliile de bronz la Universiada din 1979, din Mexic. A debutat ca antrenor secund la FC Național, în 1988, pentru ca, apoi, să fie principal la Callatis Mangalia și Rocar București, în ligile inferioare. Revine pe prima scenă ca secund, la Dinamo și la Steaua. În 1997 devine antrenor principal în Liga I, la Steaua (mai stând pe bancă în două rânduri), pentru ca, după aceea, să mai pregătească, din aceeași postură, pe FC Național, Litex Loveci (Bulgaria), naționala din Panama, Sheriff Tiraspol (Moldova, de două ori), Ankaragucu (Turcia), naționala din Armenia, Pyunik Erevan (Armenia), Farul Constanța, Oțelul Galați, naționala din Kuwait, Aris Limassol (Cipru), Al Salmiya (Kuwait, de două ori), AEL Limassol (Cipru, de două ori), Astra Ploiești, CS Mioveni, Apollon Limassol (Cipru) și Petrolul Ploiești. Ca antrenor principal a câștigat un campionat și o Supercupă a României cu Steaua, un campionat și o Cupă a Moldovei cu Sheriff Tiraspol și un campionat, o Cupă și o Supercupă a Armeniei cu Pyunik Erevan. Dacă va fi numit selecționer al României, Mihai Stoichiță, supranumit și „Lippi”, va fi al șaselea antrenor cu trecut hunedorean care ocupă această funcție.
Portarul de la primul Campionat Mondial
Primul antrenor cu trecut hunedorean care a pregătit echipa națională a fost Jean Lăpușneanu (8 decembrie 1908 – 24 februarie 1992). Portar de mare valoare, Jean Lăpușneanu a fost cel care a stat în poarta României la primul Campionat Mondial de fotbal, cel din 1930, unde „tricolorii” au învins Peru cu 3-1 și au pierdut, cu 4-0, în fața gazdei competiției și viitoarei campioane, Uruguay, strângând zece selecții în echipa națională. A antrenat echipa națională a României în trei jocuri, toate disputate în 1942, în plin război, pierzând, în deplasare, cu 7-0 de la Germania și cu 1-0 în Slovacia și remizând la București, 2-2 cu Croația. La echipe de club, Jean Lăpușneanu a antrenat la Politehnica Timișoara, pentru ca, în sezonml 1950 – 1951 să stea pe banca Jiului Petroșani și a pregătit, în mai multe rânduri pe FC Argeș (Dinamo) Pitești.
Cibi bacsi
Al doilea antrenor cu trecut hunedorean la echipa națională a fost Coloman Braun Bogdan (13 octombrie 1905 – 15 martie 1983). Cibi bacsi, cum era cunoscut în lumea fotbalului, a fost un jucător valoros, fiind selecționat în lotul României la „mondialul” din 1938, din Franța, dar nu a jucat niciun meci oficial pentru “tricolori”. Coloman Braun Bogdan a fost primntre primii antrenori – jucători din lume, având această calitate la Juventus București, viitoarea Petrolul Ploiești. Mai mult, a fost jucător la Juventus și antrenor la Sportul Studențesc, din această calitate fiind selecționat pentru Campionatul Mondial din 1938. Între 1940 și 1945 a fost antrenor la Jiul Petroșani, formație la care, exceptând perioadele de la UTA, unde a avut cele mai bune rezultate, a stat cel mai mult în cariera sa de antrenor. Apoi a fost cel care a pregătit, pe rând, Rapid, ASA (viitoarea Steaua) București și Dinamo, imediat după război. Tot în aceeași perioadă a fost și antrenor al echipei naționale, singur, în tandem cu Emerich Vogl, sau într-o tripletă la care, pe lângă Cibi bacsi și Ciogli Vogl era și Colea Vâlcov, în 1945, în 1947 și între 1949 și 1952. Interesant este și faptul că, la meciul său de debut ca antrenor al echipei naționale, 2-7 cu Ungaria, în 1945, nu a făcut deplasarea la Budapesta. Coloman Braun Bogdan, care a mai pregătit și Poli Timișoara a mai stat pe banca echipei naționale, alături de Vogl, la meciurile cu Polonia (2-1 în deplasare și 0-0 acasă, în 1947), Albania (1-1 acasă, în 1949 și 6-0, tot la București, în 1950) și Cehoslovacia (2-2, în deplasare, în singurul meci al echipei naționale disputat în 1951 și 3-1 acasă, în 1952), dar și în tripleta mai sus amintită, cu Plonia (2-1 acasă, în 1947).
Component al unei triplete celebre
A urmat, apoi, Nicolae „Colea” Vâlcov (23 februarie 1909 – 31 martie 1970), component al unei celebre triplete de atacanți de la Venus București, care a făcut furori în perioada interbelică, alături de frații săi nai mici Petru „Petea” și Volodea. Deși a fost un fotbalist valoros, Colea Vâlcov nu a jucat niciun meci în echipa națională, dar frații săi au evoluat în echipamentul tricolor. A antrenat, cu intermitențe, echipa națională a României imediat după război, într-o perioadă extrem de tulbure, între 1947 și 1949, stând pe bancă în șase meciuri (4-0 în Albania, 1-3 cu Iugoslavia, 3-2 în Bulgaria, 0-1 cu Albania, 2-1 cu Polonia, împreună cu Coloman Braun Bogdan și Emerich Vogl, și 2-3 în Cehoslovacia). Colea Vâlcov a dost antrenor la Metalul (Corvinul) Hunedoara în sezonul 1960 – 1961, acesta mai pregătind, printre altele, Steaua, Dinamo, Progresul, Juventus București (viitoarea Petrolul Ploiești, n. red.), Poli Iași sau Poli Timișoara.
„Il Luce”
Au trecut, apoi, aproape 30 de ani, mai exact în toamna lui 1981, până când un al hunedorean a numit antrenor al echipei naționale. Acesta a fost Mircea Lucescu, numit selecționer când era antrenor – jucător la Corvinul, păstrându-și toate aceste calități până la finalul sezonului 1981 – 1982, cel mai bun al Hunedoarei din istorie, când a terminat campionatul pe locul al treilea, fapt ce i-a permis formației de pe malurile Cernei să evolueze, pentru prima oară și, din păcate, până acum, singura oară, în cupele europene. Născut pe 29 iulie 1945, Lucescu senior a strâns 70 de selecții în prima reprezentativă, fiind și căpitanul echipei naționale la CM de fotbal din 1970, din Mexic. De asemenea, „Il Luce” a fost primul jucător legitimat la Corvinul, unde a evoluat între 1977 și 1982, care a evoluat în echipa națională. Ca jucător a mai câștigat șapte campionate și o Cupă a României, toate cu Dinamo. Mircea Lucescu a antrenat aproape cinci ani echipa națională, cu care a reușit, în premieră, calificarea României la un turneu final de Campionat European, în Franța 1984, și a fost demis, fapt unic, probabil, în lume, după o victorie cu 4-0, obținută într-un meci oficial în fața Austriei. În cariera sa de antrenor a câștigat trofee în România, cu Dinamo și Rapid, în Turcia, cu Beșiktaș și Galatasaray, cu cea din urmă o Supercupă a Europei, în Ucraina, cu Șahtior Donețk, inclusiv ultima ediție a Cupei UEFA, și Rusia, cu Zenit Sankt Petersburg, echipă de care s-a despărțit în saceastă vară, tehnicianul lansat în această carieră având o apreciată activitate și în Italia, la Pisa, Brescia, Reggiana și Inter Milano. Mircea Lucescu a fost dorit, în ultimii ani, de mai multe ori la echipa națională, dar se pare că reputatul antrenor nu își mai dorește acest lucru.
Pe urmele tatălui
În fine, ultimul antrenor al echipei naționale cu trecut hunedorean este Răzvan Lucescu, fiul lui Mircea Lucescu. Acesta și-a început junioratul la Corvinul Hunedoara și a evoluat, ca portar, la mai multe echipe din Liga I, în special la Sportul Studențesc, unde a jucat și tatăl său în tinerețe, dar și la Rapid, cu care a câștigat un titlu național. Ca antrenor a început la FC Brașov, pe care a pregătit-o de două ori, ca și pe Rapid, de altfel, și a mai antrenat în țară Petrolul Ploiești. De asemenea, între 2009 și 2011 a fost selecționer la prima reprezentativă, în 21 de jocuri, având câte șapte victorii, remize și înfrângeri. Născut la 17 februarie 1969, Răzvan Lucescu a antrenat în Qatar pe El Jaish și, în această vară, după trei sezoane foarte bune, în care a scos-o din mediocritate pe Skoda Xanthi, s-a despărțit de această formație din prima ligă a Greciei.
Actualitate
Extinderea canalizării în Aninoasa: Trei oferte depuse pentru modernizarea infrastructurii urbane
Administrația locală din Aninoasa a lansat recent licitația pentru extinderea rețelei de canalizare pe trei dintre principalele artere ale orașului: străzile Uzinei, Izvorului și Jiului.
La licitație au fost depuse trei oferte, iar procesul de evaluare a acestora este în plină desfășurare. Conform programului stabilit, evaluarea tehnică și calificarea ofertelor va fi finalizată până pe 31 ianuarie 2025, urmând ca după această etapă să aibă loc analiza financiară a propunerilor.
Cu un buget estimat de 913.496 lei, proiectul reprezintă o etapă importantă în modernizarea infrastructurii orașului Aninoasa și va adresa direct nevoile de îmbunătățire a condițiilor de viață ale locuitorilor. Extinderea rețelei de canalizare este o prioritate pentru administrația locală, care își propune să asigure servicii publice de calitate, în conformitate cu standardele de mediu și sănătate publică. Investiția va sprijini dezvoltarea durabilă a zonei și va contribui la creșterea calității vieții cetățenilor, facilitând în același timp procesul de urbanizare și modernizare al orașului.
După finalizarea evaluării tehnice și financiare, autoritățile vor desemna câștigătorul licitației, iar lucrările vor putea începe într-un interval scurt, în conformitate cu cerințele proiectului.
Actualitate
Sfântul Ioan Botezătorul: Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica
În România, ziua de 7 ianuarie, dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, este sărbătorită cu mare evlavie, iar numărul celor care poartă acest nume este impresionant.
Potrivit statisticilor, aproape două milioane de români își serbează onomastica cu ocazia acestei zile, dintre care mai mult de un milion sunt bărbați, iar restul sunt femei.
Cel mai frecvent întâlnit prenume este Ion, purtat de aproximativ 347.000 de bărbați, urmat de Ioan, cu 456.000 de purtători. Varianta feminină, Ioana, numără aproximativ 389.000 de femei, iar alte forme ale numelui, precum Ionel și Ionuț, sunt de asemenea destul de populare.
Chiar dacă aceste nume au fost extrem de populare în trecut, se observă o ușoară scădere în ultima perioadă a numărului de bebeluși care primesc numele Ion sau variantele acestuia, în ciuda tradiției puternice. De exemplu, în 2014, doar 237 de copii au fost botezați Ion, un număr semnificativ mai mic față de anii anteriori, când acest nume era mult mai frecvent întâlnit.
Actualitate
Mintia: Provocările și perspectivele unei investiții energetice strategice
Proiectul termocentralei pe gaz de la Mintia, o investiție majoră în infrastructura energetică a României, continuă să capteze atenția autorităților și a specialiștilor din domeniu.
Cu o capacitate instalată de 1.750 MW, această centrală se află în centrul unei strategii naționale de diversificare a surselor de energie și de reducere a dependenței de importuri. Începerea funcționării primei părți a centralei, estimată pentru 2025, va adăuga aproximativ 1.000 MW la producția de energie a țării, un pas important pentru asigurarea unei surse stabile de energie în perioadele de vârf.
Termocentrala de la Mintia va fi una dintre cele mai mari de acest tip din Europa, dar această realizare vine cu provocările sale. Proiectul a întâmpinat întârzieri semnificative de-a lungul anilor, iar punerea în funcțiune a capacităților complete ale centralei este încă departe de a fi finalizată. Deși acest proiect este văzut ca o soluție pentru asigurarea unei producții constante de energie, nu există garanția că Mintia va rezolva complet problemele structurale ale sistemului energetic românesc, care se confruntă cu o serie de provocări legate de modernizarea și diversificarea surselor de energie.
În contextul în care România se află pe cale să investească în parcuri solare, eoliene și în creșterea capacității de stocare a energiei, Mintia va juca un rol important, dar nu poate fi considerată soluția completă pentru provocările pe termen lung ale sectorului energetic. Capacitățile noi adăugate vor contribui cu siguranță la acoperirea consumului, dar integrarea acestora într-un sistem energetic modern și flexibil rămâne o misiune complicată.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat că soluția pentru facturi mai mici nu presupune o intervenție constantă a statului în piață, ci creșterea capacității de producție a energiei. În acest sens, parteneriatele cu sectorul privat vor fi esențiale, dar succesul acestora depinde de coordonarea eficientă între actorii publici și privați și de implementarea unor strategii pe termen lung care să răspundă nevoilor reale ale pieței și ale consumatorilor.
-
Actualitatecu 5 ore in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 4 ore in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Ziua în care sunt sfințite apele
-
Actualitatecu 6 ore in urma
Noutăți din tabăra Corvinului
-
Stiri nationalecu 3 ore in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei
-
Actualitatecu 4 ore in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 8 ore in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali