Actualitate
CADASTRU GRATUIT. Unde au fost semnate CONTRACTE PENTRU ÎNCEPEREA LUCRĂRILOR!
Cadastru gratuit 2017. Un număr de 1.256 de primării au semnat, anul acesta, contracte de prestări servicii de cadastru general, în valoare de 106.560.769,70 de lei. Suma totală alocată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în 2017, pentru lucrări de cadastru general este de 442.350.000 de lei, pentru un număr maxim de 7.372.500 de imobile.
Potrivit unui comunicat remis de ANCPI pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, până în prezent, aproximativ 53% dintre primăriile care au încheiat contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) au trecut la etapa următoare și au semnat contracte cu persoane fizice sau juridice autorizate să execute lucrări de cadastru. Anul acesta, numărul unităților administrativ-teritoriale (UAT) care au încheiat contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică este aproape dublu față de 2016, când doar 693 de UAT-uri au reușit să finalizeze procedurile de achiziție pentru realizarea lucrărilor de cadastru general.
Județele în care au fost semnate cele mai multe contracte de prestări servicii în 2017 sunt Olt – 94, Teleorman – 68 și Cluj – 62. Cele mai puține contracte au fost semnate în județele Timiș – 1 și Sibiu – 2.
80% dintre primăriile eligibile au semnat, anul acesta, contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF).
Potrivit legii, UAT-urile primesc, în 2017, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, suma de 150.000 de lei/UAT, față de 135.000 de lei/UAT, în 2016. În plus, începând din 2017, bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârșitul anului.
Procedura de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică este organizată de UAT-uri, iar ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral din extravilan și, prin excepție, din intravilan, se realizează în baza unui contract încheiat de UAT cu oficiul de cadastru și publicitate imobiliară de pe raza județului în care se află. Potrivit legii, primăriile au obligația să selecteze, cu prioritate, sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.
Sura: www.agrointel.ro
Actualitate
Aproape 500.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Vasile
În România, numele Vasile și derivatele acestuia continuă să fie un simbol al tradiției și al legăturii cu rădăcinile culturale.
Potrivit Direcției pentru Evidența Persoanelor, nu mai puțin de 496.490 de români poartă acest nume sau variantele sale, iar o parte dintre aceștia sărbătoresc pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile cel Mare.
Dintre persoanele care poartă acest nume, 420.830 sunt bărbați, iar 75.660 sunt femei. Numele Vasile, purtat de 399.669 de bărbați, este de departe cel mai popular. Derivatele masculine precum Vasilică (19.999), Sile (440), Sică (366), Silică (214) sau Vasi (142) reflectă diversitatea modului în care acest nume este adaptat.
În rândul femeilor, Vasilica este cel mai des întâlnit, cu 72.982 de purtătoare. Alte variante precum Vasilca (1.072), Sica (805), Silica (496), Vasila (281) sau Vasi (24) adaugă o notă unică fiecărei identități.
Popularitatea acestui nume are rădăcini adânci în cultura românească, fiind asociată cu Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanți teologi creștini, cunoscut pentru operele sale de binefacere și pentru contribuțiile la organizarea vieții monahale.
FOTO: doxologia.ro
Actualitate
Ați văzut-o? O minoră din Călan a dispărut în noaptea de Revelion
Poliția Oraşului Călan a fost sesizată, la data de 1 ianuarie a.c., în jurul orei 05.30, despre faptul că o minoră de 15 ani, COVACI DENISA-VANESA (foto), a plecat voluntar de la domiciliul său din satul Nădăștia de Sus și nu a mai revenit.
Semnalmente: păr negru, ochi căprui, ten deschis la culoare, înălțime 160 cm.
Nu se cunosc articolele de vestimentație cu care era îmbrăcată la data plecării.
Persoanele care pot furniza informaţii, care să ducă la depistarea minorei dispărute, sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgență 112!
Actualitate
Revelion 2025 în Piața Unirii din Deva. Concert Antonia, focuri de artificii, la cumpăna dintre ani
Locuitorii municipiului Deva sunt așteptați să petreacă Revelionul în Piața Unirii, din centrul istoric al orașului. Cunoscuta cântăreață Antonia, dar și alți artiști vor urca pe scena amplasată în aer liber.
Spectacolul va începe la ora 21:30. Scena va vibra sub ritmurile trupelor „The Story”, „Vremuri” și „Quas” și a artiștilor locali, care vor încălzi atmosfera pentru marele moment al nopții: concertul live al Antoniei!
În primele minute ale Noului an, un impresionant foc de artificii va lumina cerul Devei. “După focurile de artificii de la miezul nopții, artista promite cu un show incendiar, plin de energie, garantând o noapte de neuitat”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Petrecerea va continua și mâine seară. Astfel, pe 1 ianuarie 2025, de la ora 18:00, va avea loc un concert special al trupei ,,Pragu’ de sus”, alături de invitații Mihaela Oprea, Luca Bârcean, Iulia Demea, Timea Krizbai și DJ Florea.
“Veniți să sărbătorim împreună noaptea dintre ani, să dansăm, să cântăm și să dăm startul unui An Nou plin de energie pozitivă!”, au mai transmis reprezentanții Centrului Cultural “Drăgan Muntean” Deva.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Deva, Consiliul Local Deva, și Centrul Cultural „Drăgan Muntean”.
-
Actualitatecu 6 ore in urma
Ați văzut-o? O minoră din Călan a dispărut în noaptea de Revelion
-
Actualitatecu o zi in urma
Revelion 2025 în Piața Unirii din Deva. Concert Antonia, focuri de artificii, la cumpăna dintre ani
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Peste 300 de misiuni și intervenții, desfășurate de salvatorii hunedoreni, în minivacanța de Crăciun
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Trenuleţul piticilor” de la Hunedoara va funcţiona şi în primele zile ale Anului Nou
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Casă cuprinsă de flăcări, la Livadia. Un bărbat de 76 de ani, imobilizat la pat, a decedat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest al angajaților de la Penitenciarul Deva din cauza Ordonanței “Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Recomandările pompierilor hunedoreni pentru un Revelion în siguranță
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Telecabina de la Cetatea Devei, oprită până pe 8 ianuarie