Actualitate
Situație îngrijorătoare. Numărul donatorilor de sânge, în continuă scădere
Județul Hunedoara, la fel ca multe alte județe din țarăp se confruntă cu o mare problemă în ceea ce privește numărul donatorilor de sânge. Potrivit reprezentanților Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Hunedoara în primul trimestru al acestui an numărul donatorilor de sânge a scăzut cu peste 25 la sută.
Reprezentanții CTS Hunedoara sunt îngrijorați de faptul că din ce în ce mai puțini oameni donează sânge. „În anul 2017 numărul donatorilor de sânge a scăzut cu peste 25 la sută în primul trimestru și semestru întâi din acest an, fenomen întâlnit în majoritatea regiunilor țării. Am constatat, cu tristețe, că numărul bolnavilor s-a dublat în această perioadă, fenomen ce a dus la o criză a sângelui, produsele de sânge se acordă cu prioritate urgențelor. Pentru a ieși din acest impas am încercat strategia de a merge noi spre donator și am deschis puncte de recoltare în tot județul. Am reușit să creștem colecta în trimestrul III cu 28 la sută față de trimestrul precedent. Am deschis puncte de recoltare mobile în spitalele din Orăștie, Brad, Hațeg, la Simeria la birourile de la șomaj. În 27 octombrie deschidem un punct de recoltare și la Policlinica din Călan. La fel funcționează puncte de recoltare și la Spitalul Lupeni, în fiecare joi, iar la Poloclinica Vulcan în ultimele două miercuri din lună”, a declarat Victoria Hălmagi, director CTS Hunedoara.
Ce trebuie să știi dacă donezi sânge
Persoana care dorește să doneze trebuie să fie într-o stare bună (fizică și mentală) echilibrat, motivat de importanța gestului donării de sânge (voluntare și neremunerate). Condițiile pentru admiterea la actul donǎrii sunt: vârsta 18 – 55 de ani- persoane sănătoase, greutate între: 50-55 – 100 kg la femei, 58 – 110 kg la bărbati în funcţie de înălţime, să nu fi consumat alcool cu 24-48 de ore înainte de recoltare sǎ fie cu un nivel de igienǎ corespunzǎtor prezentǎrii ȋntr-o instituție medicalǎ, tensiunea arterialǎ maximǎ admisǎ în funţie de vârstă decide medicul la consultaţie, femeile să nu fie însărcinate,sǎ nu alǎpteze, sǎ nu fie în timpul ciclului menstrual, să nu fi suferit în ultimele 6 luni (sau mai mult) intervenţii chirurgicale, tatuaje, să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii, comportamentul donatorului trebuie sǎ fie echilibrat, politicos și sǎ respecte toate indicațiile primite de la echipa medicalǎ de-a lungul procedurii. În dimineața dinaintea donǎrii se poate bea apă, cafea sau ceai (este indicat să fiți foarte bine hidratați), să se consume micul dejun. Nu este indicat să se fumeze cel puțin 2 ore înainte şi după donare. La o donare se recoltează 410-450 ml de sânge, cantitatea se reface: ca si volum în câteva ore (ȋn funcție de volumul de lichide ingerat post-donare) și din punct de vedere biologic în două săptămâni.
Siguranţa actului donǎrii:
• trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţǎ (este exclus orice tip de contaminare!!!)
Avantajele donării:
donatorului de sânge i se evaluează starea de sănătate la consultaţia medicală dinaintea donării şi beneficiază de o serie de analize medicale gratuite(pentru validarea unitǎții de sȃnge donate, sunt efectuate următoarele analize: grup sanguin OAB/Rh(D), subgrupe A/AB, fenotipare Rh/Kell, hemoglobina, probe hepatice (ALT), teste pentru hepatita B, C, pentru HIV, HTLV, sifilis, (rezultatele testelor se elibereazǎ la cerere și sunt confidentiale!!))
donatorului de sânge i se monitorizează starea de sǎnǎtate prin evaluarea clinicǎ și de laborator cu ocazia fiecǎrei donǎri
satisfacția gestului altruist
regenerarea sangelui induce o stare de bine fizic si mental cu totul aparte (intervalul de timp este de ordinul zilelor)
1 zi liberă (ziua donǎrii – în cazul angajaţilor cu carte de muncă)
donatorului I se atribuie (la cerere) 7 tichete valorice, ca o recompensa biologicǎ
reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun pentru 30 de zile
Actualitate
Ministerul Culturii a demarat inventarierea patrimoniului cultural național mobil
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/05/Natalia-Intotero_08.05.2024.jpg)
Ministerul Culturii anunță inițierea procesului de inventariere a patrimoniului cultural național mobil, printr-o amplă acțiune de verificare a modului în care obiectele de patrimoniu sunt reflectate în evidențele instituțiilor muzeale din subordinea sa.
În acest scop, a fost constituită Comisia de inventariere a modului în care este reflectat patrimoniul cultural național mobil în inventarele instituțiilor muzeale, având ca obiectiv principal corelarea evidenței scriptice cu situația fizică a bunurilor culturale deținute. Fiecare instituție muzeală din subordinea Ministerului Culturii a înființat o comisie mixtă, integrată în comisia de inventariere.
Inventarierea a început deja la Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național de Artă Contemporană al României, toate situate în București, și va continua apoi în toate instituțiile muzeale din subordine. Aceste verificări reprezintă un pas important în consolidarea integrității și transparenței procesului de administrare a patrimoniului cultural național.
Ministerul Culturii reafirmă angajamentul său de a proteja și valorifica patrimoniul cultural național, asigurând o gestiune eficientă și responsabilă a bunurilor de importanță istorică și artistică.
Actualitate
Star Junior Apuseni, la Baia de Criș
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/stiri-apuseni.jpg)
ACS Metalul Crișcior Brad, alături de AJF Hunedoara, alături de Baza Sportivă Pro Fotbal Academy și autoritățile locale din Baia Criș organizează prima ediție a turneului Star Junior Apuseni, dedicat juniorilor U7 (născuți în 2018 și 2019) și U9 (2016 și 2017).
Competiția se va desfășura pe 1 martie (U9) și 2 martie (U7) la terenul sintetic cu balon încălzit și vestiare din Baia de Criș. Costul competiției este de 150 de lei la U7 și 250 de lei la U9, termenul limită de înscriiere fiind 23 februarie. Mai multe informații se pot afla apelând numerele 0735.771.030 (Cosmin Huzum) sau 0766.992.265 (Adrian Iga).
Actualitate
Recomandările IPJ Hunedoara pentru siguranța în trafic: prudență sporită și respectarea regulilor de circulație
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2023/04/politia-1.jpg)
Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara îi sfătuiește pe participanții la trafic să circule cu prudență și să respecte regulile de circulație pentru a evita implicarea în evenimente rutiere. Polițiștii recomandă adaptarea vitezei la condițiile de drum, informarea prealabilă despre starea carosabilului și evitarea manevrelor riscante.
În condiții de trafic aglomerat și vreme nefavorabilă, există riscul apariției unor blocaje temporare. Șoferii sunt sfătuiți să își păstreze calmul, să nu blocheze intersecțiile și să dea dovadă de politețe rutieră. De asemenea, se recomandă mărirea distanței de siguranță și evitarea depășirilor riscante.
IPJ Hunedoara atrage atenția și asupra principalelor pericole la volan: oboseala, consumul de alcool și utilizarea telefonului mobil. Șoferii sunt îndemnați să folosească doar sistemele hands-free pentru comunicare și să nu conducă dacă se simt obosiți.
Pietonii sunt rugați să circule exclusiv pe trotuare și să traverseze doar prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului și după ce s-au asigurat că șoferii le-au observat intenția.
Polițiștii hunedoreni reamintesc că prudența în trafic poate salva vieți și încurajează toți participanții la trafic să respecte regulile pentru a evita accidentele.
FOTO: ARHIVĂ
- Actualitatecu 3 zile in urma
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?
- Actualitatecu 2 zile in urma
Vizită educativă la Centrul Integrat 112 Deva: Conștientizarea importanței apelurilor corecte de urgență
- Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție rapidă a pompierilor din Brad pentru salvarea unei case din Târnava de Criș, după un incendiu izbucnit la o anexă
- Actualitatecu 3 zile in urma
Final fericit în cazul cățelușei găsită de polițiștii hunedoreni pe stradă. „Lassie s-a întors acasă!”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Casa Județeană de Pensii, anunț pentru cei care primesc pensiile pe carduri
- Actualitatecu 2 zile in urma
Instructor auto prins sub influența băuturilor alcoolice
- Actualitatecu 2 zile in urma
Amenajarea albiei râului Cerna continuă. Primarul Hunedoarei: “Este un proiect frumos care se va finaliza”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedoara: Plata abonamentelor pentru locurile de parcare rezidențială, până la 31 martie