Actualitate
VIZITĂ GUVERNAMENTALĂ. Prim-ministrul României, Mihai Tudose, s-a aflat în județ, timp de două zile, „luând pulsul” zonei – „Deva va avea ieșire la autostradă (…)”. Ce alte declarații importante a mai făcut premierul?
Prim-ministrul României, Mihai Tudose, s-a aflat în județul Hunedoara pentru două zile, vineri și sâmbătă, timp în care a avut mai multe întâlniri și a făcut mai multe vizite. Șeful Guvernului a ajuns în județ vineri, de dimineață, când a făcut o verificare, „pe nepusă masă”, pe șantierul autostrăzii Deva -Lugoj, de unde a plecat plăcut surprins. Însoțit de vicepremierul Marcel Ciolacu, dar și de liderul PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor, șeful Guvernului a vizitat, după aceea, Termocentrala de la Mintia, Spitalul Județean de Urgență din Deva și Secția de Pediatrie a acestuia, renumită pentru starea deplorabilă în care se află clădirea, dar a mers și la mall-ul de la ieșirea din oraș.
Premierul a făcut câteva declarații importante, în timpul vizitei sale în județ, oficialul afirmând că a revenit la Deva „fiindcă în această zonă sunt o mulțime de lucruri bune de implementat pentru binele comunității orașului, dar și al țării”. „Am început ziua făcând o verificare inopinată pe autostrada Deva -Lugoj (n.red. în zona sensului giratoriu, de la Șoimuș). Am vrut să văd, pe neanunțate, ce se întâmplă la acest segment de autostradă care se află în dreptul Devei. Am avut parte de o surpriză plăcută. Pe la 09:00 dimineața, erau aproximativ 600 de oameni pe șantier, cu tot cu echipa de coordonare. Se lucrează. Am văzut oameni ferm hotărâți să termine lucrarea. Ne-am bucurat și noi de ce am găsit. A fost un exemplu pozitiv”, a spus premierul.
„Termocentrala Mintia nu se închide”
După aceea, prim-ministrul României a mers la Termocentrala de la Mintia, unde a ajuns în jurul orei 10:30. Timp de aproximativ o oră, acesta a vizitat complexul energetic și a discutat cu conducerea companiei și cu sindicatele. Despre Termocentrala Mintia, șeful Guvernului a menționat că, se fac toate eforturile ca acest important producător de energie să redevină „o perlă energetică românească”. „Vorbim de siguranța energetică în România și nu s-au făcut toate eforturile, până acum, pentru a repune Mintia pe harta energetică unde era odată, unde a fost concepută să fie în anii ’70, când furniza mai mult de 10 la sută din totalul de energie din România. Sunt șanse mari și facem toate eforturile ca Mintia să înceapă să redevină o perlă energetică românească. Este un angajament al Guvernului”, a mai spus prim-ministrul.
Șeful Guvernului a precizat că, Termocentrala de la Mintia, în niciun caz, nu se va închide, fapt subliniat și în timpul discuțiilor purtate în cadrul unei emisiuni difuzată de un post de televiziune local, la care premierul a fost, în ziua respectivă, invitat în exclusivitate. „Să ajungi numai să îţi poţi imagina să vorbeşti despre închiderea acestui important element din sistemul de securitate energetică a României este o tâmpenie fără margini. Din fericire, acolo este un colectiv de oameni extraordinari şi buni profesionişti. Este o situaţie ideală în care sindicatul şi patronatul şi-au dat mâna pentru a salva societatea”, a afirmat premierul, care a mai menționat că, la ora actuală, există doi investitori interesați să modernizeze acest producător de energie. „În acest moment, sunt două firme care doresc să investească în această termocentrală, să o modernizeze şi să devină competitivă”, a mai adăugat prim-ministrul.
Ministrul Transporturilor, convocat în problema pasajului din Grigorescu
Pe de altă parte, primul ministrul Mihai Tudose a mai arătat că se vor căuta soluții pentru ca municipiul Deva să aibă ieșire la autostradă, el aducând în cadrul discuțiilor purtate și problema pasajului din Cartierul Grigorescu, de „peste linie”. „Deva va avea o ieşire la autostradă. Săptămâna viitoare (n.red. aceasta), domnul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, va veni aici, cu o echipă tehnică, și va trebui să găsească o soluție. Este imposibil și incredibil ca un oraș mai mic, Sebeș de exemplu, să aibă trei ieșiri la autostradă, iar Deva niciuna. E ilogic. Mai este și problema cu pasajul din Cartierul Grigorescu. Dacă tot va veni aici (n.red. ministrul Transporturilor), să găsească și în această situație o soluție. Eu cred că toată lumea s-a săturat să ne audă doar vorbind despre cum să facem (…) Cum să tai orașul în două și o parte să dispară, ca partea nevăzută a lunii, cea întunecată. Așa ceva nu se poate”.
Șeful Guvernului a mai declarat că „sănătatea, învățământul și infrastructura sunt principalele priorități” ale Executivului, motiv pentru care a vrut să vadă și starea în care se află Spitalul Județean din Deva, atât corpul nou de clădire, cât și cel vechi, precum și Secția de Pediatrie. În acest context, premierul a declarat că a găsit, la Deva, un colectiv de oameni minunați, care lucrează în sistemul sanitar, dar care merită condiții mai bune de lucru, iar locuitorii o nouă Secție de Pediatrie. „Cu toate eforturile făcute de către Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, la Secția de Pediatrie este clar că n-ai ce sa îi mai faci. E o clădire de patrimoniu și va trebui mutată în corpul nou al spitalului, cu tot ce înseamnă dotări, atât de natură hotelieră, cât și din punct de vedere al tehnicii medicale”, a mai precizat premierul.
La plimbare prin mall
În timpul vizitei sale la Deva, șeful Guvernului a vizitat și mall-ul de la intrarea în oraș. Însoțit de lideri locali ai PSD, acesta s-a plimbat prin incinta marelui centru comercial. A stat de vorbă cu oamenii și a intrat într-un magazin de cămăși și cravate. „Recunosc că nu am vrut să cumpăr nimic. Am vrut doar să văd dacă acel mare spațiu comercial e viu. Am întrebat și mi s-a spus că are în jur de 10.000 de vizitatori pe zi. Acest lucru înseamnă că lumea trăiește într-un oraș în care se face spital, se vorbește despre creșterea nivelului de trai, în care oamenii se pot bucura de viață. Eu cred că suntem pe drumul cel bun, dar mai avem multe de făcut”, a declarat Mihai Tudose.
Vizita premierului în județ a continuat, sâmbătă, la Hunedoara și în Valea Jiului.
Actualitate
Junioarele IV s-au întrecut pe semicerc
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/stiri-junioarele.jpg)
Sala Sporturilor din Deva a găzduit prima etapă a Campionatului Județean de handbal pentru junioare IV, fete născute în 2014 și 2015.
Pe lângă gazdele de la CSM Deva, la acest turneu au mai participat CFR Simeria, CSȘ Hunedoara și, respectiv, CSȘ Petroșani. După jocuri spectaculoase, disputate cu ardoarea specifică vârstei, turneul a fost câștigat de CSȘ Petroșani, pe locurile următoare situându-se, în ordine, CSȘ Hunedoara, CSM Deva și CFR Simeria. Data și locația următorului turneu urmează a fi anunțată de către Asociația Județeană de Handbal Hunedoara, cea care organizează competiția.
Actualitate
Aproape 400 de infracțiuni informatice, instrumentate anul trecut, în creștere cu 12 la sută față de 2023
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/646x404.jpg)
Aproape 400 de infracțiuni informatice au fost instrumentate de polițiști, pe parcursul anului trecut, în creștere cu 12 procente față de 2023.
“Domeniul criminalității informatice a cunoscut, în ultimii ani, un trend ascendent. Faptele incriminate de Codul Penal pe acest segment au crescut cu circa 12%”, arată reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Polițiștii din structurile de investigații criminale, cei care au competența să cerceteze astfel de fapte, atrag atenția și asupra infracțiunilor de înșelăciune, comise în mediul on-line. Fiecare utilizator al internetului, în special tinerii și persoanele în vârstă, ar trebui să acționeze cu mare atenție și responsabilitate atunci când vine vorba despre datele personale.
Activități dedicate promovării siguranței în mediul on-line
Anual, la data de 11 februarie, este marcată „Ziua Siguranței pe Internet”. În acest sens, polițiștii hunedoreni au desfășurat, în cursul zilei de marți, mai multe activități dedicate promovării siguranței și responsabilității în mediul on-line.
Două dintre activitățile educative s-au desfășurat la școlile gimnaziale din localitățile Brănișca și Vețel. Scopul a fost ca minorii să conștientizeze pericolele online, precum cyberbulliyng, furtul de date personale și expunerea la materiale ilegale sau cu conținut dăunător.
Pentru a nu ajunge victime în mediul online, polițiștii vă recomandă următoarele măsuri: utilizarea unor parole puternice, cu un nivel ridicat de complexitate; evitați folosirea termenilor uzuali și schimbați periodic parolele; asigurați-vă că aplicațiile și programele antivirus sunt actualizate, pentru a preveni vulnerabilitățile; atenție la e-mailurile și mesajele suspecte; nu deschideți link-uri din surse necunoscute, primite pe e-mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media ori prin platformele de tip chat (WhatsApp, Telegram etc.); evitați partajarea informațiilor personale pe rețelele de socializare și setați nivelurile de confidențialitate corespunzătoare; verificați sursele de informare, pentru a combate dezinformarea; fiți atenți la mesajele care par să vină din partea băncilor; unitățile bancare nu solicită prin SMS date confidențiale, cum ar fi datele cardurilor, parolele de access sau coduri PIN. “În situația în care ați fost înșelați sau ați furnizat datele bancare altor persoane, vă sfătuim să anunțați imediat banca la care aveti conturile, precum și cea mai apropiată unitate de poliție. Prin educație și măsuri de precauție, internetul poate deveni mai sigur!”, mai transmit reprezentanții IPJ Hunedoara.
Actualitate
ASOCIAȚII DE PROPRIETARI. Administratorii ale căror atestate expiră, notificați de DAS Deva
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/Foto-Deva-1.jpg)
Administratorii asociațiilor de proprietari din municipiul Deva ale căror atestate au expirat sau urmează să expire în cursul anului 2025 au fost notificați de către Direcția de Asistență Socială Deva cu privire la reînnoirea documentelor, în cel mai scurt timp.
Conform legislației care reglementează activitatea asociațiilor de proprietari, atestatul este actul care dovedește calitatea de administrator de imobile (condominii).
Documentul este valabil timp de 4 ani de la data emiterii și poate fi reînnoit în aceleași condiții în care a fost emis.
Expirarea atestatului determină imposibilitatea exercitării activității de administrare a imobilelor, iar legea prevede amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru administratorii care își desfășoară activitatea fără să dețină un atestat valabil.
Atestatul pentru dobândirea calității de administrator de condominii se eliberează pe baza unei cereri scrise, care se depune la Direcția de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1 – Registratură), însoțită de următoarele documente:
– act de identitate
– acte de stare civilă (certificat de naștere, certificat de căsătorie – unde este cazul)
– certificat de calificare profesională pentru ocupația de administrator de condominii, conform Legii nr. 196/2018, cu modificările și completările ulterioare
– cazier judiciar
– cazier fiscal
– adeverință medicală, eliberată de medicul de familie, din care să rezulte că solicitantul este apt din punct de vedere medical pentru a îndeplini funcția de administrator de condominii
– declarație pe propria răspundere, din care să rezulte că solicitantul nu se află în curs de urmărire penală sau de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni
Persoanele fizice din municipiul Deva care solicită emiterea atestatului de administrator de condominii vor plăti o taxă specială de 110 de lei, conform prevederilor Hotărârii Consiliului Local nr. 379/2024 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale pentru anul 2025.
Mai multe detalii cu privire la emiterea atestatului pot fi consultate pe pagina de internet a Direcției de Asistență Socială Deva – https://dasdeva.ro, Secțiunea Locuințe și Asociații, de unde poate fi descărcat și formularul de cerere.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numerele de telefon 0755.878.637 și 0254.218.030 / Tasta 7 (Compartimentul Asociații de Proprietari), după următorul program: luni – joi, între orele 8.00 – 16:30 și vineri, între orele 8:00 – 14:00.
În municipiul Deva, funcționează 456 de asociații de proprietari, în care își desfășoară activitatea un număr de 79 de administratori, conform evidențelor Compartimentului Asociații de Proprietari.
Aproape o treime dintre administratori au obligația să-și reînnoiască atestatele în anul 2025. De la începutul anului, doar 9 dintre aceștia au solicitat eliberarea unui nou document.
Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva
- Actualitatecu 2 zile in urma
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?
- Actualitatecu o zi in urma
Vizită educativă la Centrul Integrat 112 Deva: Conștientizarea importanței apelurilor corecte de urgență
- Actualitatecu 2 zile in urma
Final fericit în cazul cățelușei găsită de polițiștii hunedoreni pe stradă. „Lassie s-a întors acasă!”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
- Actualitatecu o zi in urma
Casa Județeană de Pensii, anunț pentru cei care primesc pensiile pe carduri
- Actualitatecu o zi in urma
Intervenție rapidă a pompierilor din Brad pentru salvarea unei case din Târnava de Criș, după un incendiu izbucnit la o anexă
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferi prinși conducând sub influența alcoolului
- Actualitatecu 2 zile in urma
Urșii din Parcul Național Defileul Jiului au ieșit din hibernare. Imagini surprinse de camerele de supraveghere