Connect with us
Data: 13/02/2025
.

Actualitate

FOTO: 90 % din lotul 2 al căii ferate, între Simeria și Vințu de Jos, finalizat

Publicat

pe

Lucrările pe lotul 2 al căii ferate între Simeria și Vințu de Jos, care face parte din Coridorul Feroviar Rin-Dunăre Nord, sunt aproape finalizate. Asociația Pro Infrastructura a realizat câteva fotografii excepționale pe acest tronson, de 43 de kilometri. Valoarea acestor lucrări este de 1,35 de miliarde de lei.

În mediul online, pe site-urile de socializare au apărut imagini inedite cu stadiul lucrărilor de reconstrucție totală a Magistralei M200 de cale ferată, parte din Coridorul Feroviar Rin-Dunăre Nord, tronsonul Deva-Vințu de Jos. Imaginile au fost surprinse de reprezentanții Asociației Pro Infrastructura și sunt de pe două loturi distincte. Primul, între Deva și Simeria, este într-o fază incipientă, contractul fiind semnat pe 31.08.2017 cu asocierea FCC-Astaldi, având ordin de începere octombrie 2017. Oficialii CFR Infrastructura promit că se emite autorizația de construire pentru aliniamentul nou în această lună.

Reconstrucția segmentului Simeria-Vințu – 1,35 de miliarde de lei

Al doilea lot, între Simeria și Vințu de Jos, este gata în proporție de aproape 90%, contractul fiind semnat în 2013 cu grupul Swietelski-Strabag-Alstom, cu promisiuni de recepție parțială în T3-T4 2018, lucrările având șanse de finalizare în T3 2019. Pe alocuri lucrările sunt spectaculoase. Un exemplu este zona tunelului Turdaș, unul dintre cele trei tuneluri noi între Deva și Sighișoara. Reconstrucția segmentului Simeria-Vințu de Jos, pe o lungime de 43 de kilometri, are un cost de 1,35 miliarde lei, adică o medie de aproximativ 7 milioane euro pe kilometru. „Când vedem aceste costuri imense, nu putem să trecem cu vederea o serie de probleme. În primul rând, este inacceptabil ca acest tronson să aibă nu mai puțin de 10 treceri la nivel cu calea ferată (barieră). Cel puțin una din acestea este nou-proiectată. Fiecare trecere la nivel este un obstacol atât pentru exploatarea feroviară cât și pentru traficul rutier, mai ales că vorbim de o magistrală pe care trenurile ar trebui să circule cu 160 km/h. Atât regulile CFR de exploatare, cât și normele europene, interzic (cu excepții limitate) trecerile la nivel la viteze de peste 140 km/h. Un alt aspect de neînțeles este proiectarea unei gări imense, cu peroane de 400 de metri, la Vințu de Jos (o localitate cu trafic modest), dar fără a renova clădirea gării care este într-o stare deplorabilă.

Ne îngrijorează și mobilizarea nesatisfăcătoare a constructorilor în zona Turdaș. Avansul este nesemnificativ față de ultima vizită a noastră în acest punct (noiembrie 2017). Nu știm dacă vina aparține antreprenorilor sau celor de la CFR. În trecut au existat multiple probleme, multe dintre ele cauzate de calitatea slabă a proiectării, cum ar fi „descoperirea” unor culee de pod din cărămidă (vizibile cu ochiul liber) care însă erau descrise în documente ca fiind din beton. Solicităm atenție maximă din partea proiectanților și mobilizare puternică în teren din partea constructorilor! În același timp, cerem soluții adecvate și, acolo unde este necesar, chiar re-evaluarea proiectelor noi de pe Coridorul Feroviar Rin-Dunăre. Considerăm inacceptabilă cheltuirea a 7-9 milioane de euro pentru fiecare kilometru pentru reconstrucția unei căi ferate fără eliminarea completă a gâtuirilor de trafic, trecerilor la nivel sau a altor restricții feroviare și/sau rutiere”, spun reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.

Advertisement

Sursa foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructura

Advertisement

Actualitate

Star Junior Apuseni, la Baia de Criș

Publicat

pe

Redactat de

ACS Metalul Crișcior Brad, alături de AJF Hunedoara, alături de Baza Sportivă Pro Fotbal Academy și autoritățile locale din Baia Criș organizează prima ediție a turneului Star Junior Apuseni, dedicat juniorilor U7 (născuți în 2018 și 2019) și U9 (2016 și 2017).

Competiția se va desfășura pe 1 martie (U9) și 2 martie (U7) la terenul sintetic cu balon încălzit și vestiare din Baia de Criș. Costul competiției este de 150 de lei la U7 și 250 de lei la U9, termenul limită de înscriiere fiind 23 februarie. Mai multe informații se pot afla apelând numerele 0735.771.030 (Cosmin Huzum) sau 0766.992.265 (Adrian Iga).

Citeste mai mult ...

Actualitate

Recomandările IPJ Hunedoara pentru siguranța în trafic: prudență sporită și respectarea regulilor de circulație

Publicat

pe

Redactat de

Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara îi sfătuiește pe participanții la trafic să circule cu prudență și să respecte regulile de circulație pentru a evita implicarea în evenimente rutiere. Polițiștii recomandă adaptarea vitezei la condițiile de drum, informarea prealabilă despre starea carosabilului și evitarea manevrelor riscante.

În condiții de trafic aglomerat și vreme nefavorabilă, există riscul apariției unor blocaje temporare. Șoferii sunt sfătuiți să își păstreze calmul, să nu blocheze intersecțiile și să dea dovadă de politețe rutieră. De asemenea, se recomandă mărirea distanței de siguranță și evitarea depășirilor riscante.

IPJ Hunedoara atrage atenția și asupra principalelor pericole la volan: oboseala, consumul de alcool și utilizarea telefonului mobil. Șoferii sunt îndemnați să folosească doar sistemele hands-free pentru comunicare și să nu conducă dacă se simt obosiți.

Pietonii sunt rugați să circule exclusiv pe trotuare și să traverseze doar prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului și după ce s-au asigurat că șoferii le-au observat intenția.

Polițiștii hunedoreni reamintesc că prudența în trafic poate salva vieți și încurajează toți participanții la trafic să respecte regulile pentru a evita accidentele.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Hunedoreni la europenele de tir cu arcul

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 17-23 februarie la Samsun, în Turcia, se va desfășura o nouă ediție a Campionatelor Europene de tir cu arcul în sală.

În competiția continentală se va concura la cele trei divizii, respectiv Olimpic, Compound și Barebow, atât la seniori, cât și la tineret U21. Din delegația României fac parte 13 sportivi și 4 tehnicieni, doi dintre membrii delegației provenind de la SCM Deva. Este vorba despre antrenorul Gigi Pușcă și sportivul Marco Tănăsescu, acesta urmând a concura, la categoria de vârstă U21, la divizia Olimpic. România va avea reprezentanți în toate cele trei divizii la concursul din Turcia.

Citeste mai mult ...

Actualitate