Actualitate
MERGE ȘI… NU PREA. Sistemul informatic din sănătate, tot „în comă”. Ba își revine, ba nu
Platforma informatică din sănătăte continuă să le dea bătăi de cap medicilor de familie. Sistemul electronic național, în care doctorii sunt obligați să încarce toate datele despre serviciile medicale oferite bolnavilor, și-a revenit, ieri, dar a mers „cu încetinătorul”, timp de câteva ore, apoi, „a picat”, din nou. Și tot așa. Medicii se arată exasperați de situație și spun că s-au transformat în adevărați „huhurezi”, fiindcă pot încărca informațiile în baza de date mai mult pe timp de noapte. De suferit au, în continuare, și pacienții, nevoiți să aștepte mult prea mult pe la ușile cabinetelor medicale sau la farmacii și care, atunci când sistemul este blocat, nu pot beneficia de rețete gratuite sau compensate.
Bolnavii care sunt nevoiți să ajungă, în această perioadă, pe la cabinetele medicilor de familie trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. Și asta fiindcă, în continuare, sistemul informatic din sănătate funcționează cu mari blocaje, devenind calvarul zilnic al doctorilor. Pe cale de consecință, oamenii sunt nevoiți să aștepte minute în șir pe la ușile medicilor fiindcă aceștia nu pot încărca datele în sistem. În plus, tot din cauza problemelor de funcționalitate ale platformei electronice, doctorii de familie nu pot elibera rețete decât în regim „offline”. Ei sunt intrigați și spun că situația cu care se confruntă e o adevărată bătaie de joc, atât la adresa lor, cât și a bolnavilor. După spusele medicului Ana Chiș Șerban, președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Hunedoara, situația a depășit orice imaginație. „După ce că, omul stă la mine de se satură, pleacă și, mai trebuie să aștepte foarte mult timp și la farmacie. Și dacă eu, ca medic de familie, eliberez rețeta ‘offline’, există farmacii care refuză să le primească. De ce? Pentru că, rețeta își poate pierde valabilitatea, între timp. Dacă au trecut 48 de ore și sistemul nu este reparat, farmacistului nu-i mai validează nimeni rețeta (eliberată în cazurile acute) și, în acest caz, trebuie să pună el bani din propriul buzunar. De cine are de suferit? Pacientul! (…) Noi trebuie să facem schimbul trei, să lucrăm noaptea pentru a încărca datele în sistem”, a declarat, ieri, contactată de “Servus Hunedoara”, dr. Ana Chiș Șerban.
„Și săptămâna trecută a funcționat nu prost, ci execrabil!”
Potrivit reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), sistemul informatic „a picat” de joia trecută, seara, și s-au făcut eforturi intense și pe perioada weekendului trecut, în zilele nelucrătoare de la sfârșit de săptămână, pentru ca acesta să fie reparat.
Medicii de familie spun că, de fapt, platforma electronică nu funcționează cum trebuie de mai bine de o săptămână. „Sistemul n-a mai mers cum trebuie de lunea trecută. Și pe parcursul săptămânii trecute a funcționat nu prost, ci execrabil! CNAS-ul a mințit cu nerușinare! Trecuseră 72 de ore și noi aveam servicii medicale nevalidate în sistem. Doar eu am avut vreo 98 de servicii nevalidate în acest sistem care ne ridică mari probleme. Până și pe ziua de astăzi, la ora aceasta (n.red. ]n jurul prânzului), am 12 servicii medicale nevalidate”, a mai adăugat medicul Ana Chiș Șerban.
În județul Hunedoara există 234 de medici de familie, unii dintre ei chiar și cu peste 2.000 de pacienți înscriși pe liste.
Actualitate
Klaus Iohannis demisionează din funcția de președinte al României
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2022/03/Iohannis.jpg)
Klaus Iohannis a anunțat, luni, 10 februarie, că demisionează din funcția de președinte al României.
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținută la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis a menționat că va pleca din funcție, începând de miercuri, 12 februarie.
„Astăzi, în Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern. În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ. În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii. Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a declarat Klaus Iohannis, în conferința de presă susținută, astăzi, la Palatul Cotroceni.
Ilie Bolojan ar urma să preia interimatul
Conform Constituției României, „dacă funcția de președinte devine vacantă ori dacă președintele este suspendat din funcție sau dacă se află în imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuțiile, interimatul se asigură, în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților”.
Prin urmare, președintele Senatului, Ilie Bolojan ar urma să preia interimatul funcției, până la alegerile prezidențiale programate în luna mai.
Actualitate
Hunedorenele din Liga 3 își continuă seria amicalelor
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/seria-minerul.jpg)
Cele două echipe hunedorene din liga 3 de fotbal își continuă seria meciurilor de pregătire. Jiul Petroșani a evoluat zilele trecute, iar Minerul Lupeni va fi pe gazon marți, 11 februarie.
Jiul, egal la Ghiroda
A cincea clasată din seria 8 din Liga 3, Jiul Petroșani, a jucat un meci amical pe terenul colegei de eșalon CSC Ghiroda. Jocul disputat pe terenul celei de-a doua clasate din seria 9 s-a încheiat la egalitate, scor 2-2, petroșănenii conducând cu 1-0 și 2-1, golurile celor de la Jiul fiind marcate de Gogescu. Echipa din Petroșani a început în formula Turiță – Geană, Dobre, Dunca, Hondorocu – Pruteanu, Sandu, Jinca, Petre – Velici, Gogescu, iar pe parcurs au mai intrat Mureșan – Vreja, Petruț, Giurică, Toma, Sajin, Fulga și Buțurcă. Până la jocul cu cei de CSC Ghiroda, băieții de la Jiul au mai disputat trei meciuri de pregătire. Astfel, petroșănenii au învins, cu 3-1, acasă, pe CSM Târgu Jiu, din Liga 4 Gorj și au pierdut, cu 0-1, pe teren propriu, de la vecinii și rivalii de la Minerul Lupeni, și cu același scor deplasarea de la CSU Alba Iulia, locul 3 în seria 7 din Liga 3. Dacă nu apar modificări de ultim moment, următorul meci de pregătire al celor de la Jiul va avea loc sâmbătă, 15 februarie, la Petroșani, cu Unirea DMO, liderul din Liga 4 Hunedoara.
Minerul joacă cu FCU Craiova
Și Minerul Lupeni, a cincea clasată în seria 9, va juca al patrulea meci de pregătire al anului. După ce au învins cu 4-0 pe Minerul Motru, din Liga 4 Gorji și cu 1-0 pe conjudețeana Jiul Petroșani și au pierdut, cu 4-2, de la Vulturii Fărcășești, locul 4 din seria 8, toate meciurile fiind jucate pe terenul adversarelor, cei de la Lupeni vor întâlni divizionara secundă FCU Craiova. Meciul va avea loc marți, 11 februarie, de la ora 13:00, la Craiova, la baza sportivă FCU Footbal Park “Tărâmul Leilor” pe trenul 3 „Costică Ștefănescu”. În cazul în care nu vor apărea schimbări de ultimă oră, următorul meci de pregătire al celor de la Minerul Lupeni va fi tot în deplasare, joi, 13 februarie, pe terenul celor de la Unirea DMO. Reamintim că atât Minerul, cât și Jiul, au șanse reale de a ajunge în play-off-ul Ligii 3, acolo unde se califică primele patru clasate de la finele sezonului regular.
Actualitate
Weekend de foc pentru pompierii hunedoreni
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-08-at-19.22.47_0407bd5e.jpg)
În weekend-ul care a trecut, pompierii militari din cadrul ISU Hunedoara au participat la 183 de misiuni și intervenții.
Echipajele SMURD au intervenit la 119 cazuri pentru acordarea ajutorului medical de urgență, cu o medie de 40 de misiuni/zi, iar în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara s-a acționat în 11 situații care au necesitat aceste intervenții.
În aceste 3 zile, pompierii militari de la toate subunitățile de intervenție ale ISU Hunedoara au acționat pentru stingerea a 30 de incendii de vegetație uscată, produse în mai multe localități ale județului.
Flăcările au afectat, în total, câteva zeci de hectare de teren, iar cauza probabilă a declanșării incendiilor, în toate cazurile, a fost focul deschis în spații deschise.
Incendiile în urma cărora au ars suprafețe mari de teren s-au înregistrat în localitățile Techereu, comuna Balșa, unde au fost afectate aproximativ 50 de hectare de teren, dar și în orașul Aninoasa. Aici, flăcările au ars vegetația uscată de pe aproximativ 20 de hectare de teren. Din totalul de 30 de acțiuni pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, pompierii Detașamentului Deva au intervenit în patru situații de urgență în localitatea Cozia, comuna Cârjiți, pentru a stinge flăcările care au izbucnit atât pe terenuri folosite ca pășune, cât și la lizieră și litieră de pădure, pe o suprafață totală de 29 de hectare.
Pompierii hunedoreni fac apel la cetățeni să conștientizeze că focul, scăpat de sub control sau în condiții de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea și chiar viața semenilor. Conform prevederilor legale în vigoare, este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului.
În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicații și să cuprindă gospodăriile cetățenilor.
În cele 3 zile, pompierii ISU Hunedoara au desfășurat și 12 misiuni de recunoaștere în teren, iar 11 misiuni au fost efectuate în sprijinul comunității.
În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Razie de amploare în Hunedoara și în alte două localități ale județului. Sute de persoane și mașini, verificate de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Pompierii hunedoreni se luptă cu incendii de vegetație uscată: 13 arderi necontrolate, în ultimele ore. Peste 33 de hectare de teren afectate
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șapte incendii de vegetație uscată, într-o singură zi. Pompierii reamintesc că arderea miriștilor este interzisă
- Actualitatecu 2 zile in urma
Au început înscrierile la preselecția Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală a Cântecului Popular Românesc „Drăgan Muntean”
- Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO| Căsuțe pentru pisicile fără stăpân, montate în orașul Călan
- Actualitatecu 2 zile in urma
„Târgul Mărțișorului” la Deva, în Piața Unirii și Piața Victoriei – din 25 februarie
- Actualitatecu o zi in urma
O nouă victorie pentru Corvinul
- Actualitatecu o zi in urma
De pe pârtie, la spital. Salvamontiștii din Straja – 24 de solicitări de intervenție, sâmbătă, cele mai multe din țară