Actualitate - Eveniment
11 situri arheologice identificate pe tronsonul căii ferate din județul Hunedoara. În Stația CF Deva, așezare neolitică
„Sit arheologic”. O pancartă cu acest mesaj „a răsărit” recent în Stația CF din Deva, acolo unde muncitorii au scos deja câteva linii de cale ferată, în cadrul lucrărilor de modernizare și reabilitare a Coridorului IV pan-european, Sighișoara-Simeria-Curtici. Aici, se pare că se află o așezare neolitică. De asemenea, specialiștii spun că ar putea fi nu mai puțin de 11 situri arheologice pe teritoriul județului Hunedoara. Este posibil ca nu toate să fie cu adevărat situri arheologice, însă cinci sau șase sunt, între care și în Gara din Deva.
Pe tronsonul căii ferate din județul Hunedoara au fost identificate, printr-un studiu de evaluare al potențialului arheologic realizat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane (numit Raport de diagnostic documentar), un număr de 11 situri arheologice. „A fost realizat un studiu de evaluare al potențialului arheologic și au fost descoperite 11 posibile situri arheologice. Dintre acestea, poate nu toate, dar cinci sau șase, sigur vor fi suprapuse cu calea ferată. Primul sit arheologic descoperit pe teritoriul județului a fost în dreptul gării din Simeria, altul la Săulești, în apropierea aerodromului. Aici este vorba de monumente romane, care ar putea fi pietre funerare, însă, deocamdată nu știm exact. De la intrarea în municipiul Deva au fost identificate trei-patru situri. Mai exact, în zona străzii Depozitelor, Dâmbul Popii cum mai este cunoscut. În zona dintre această stradă și groapa de gunoi au fost făcute săpături arheologice în anii ’70-’80 și a fost descoperită o așezare din epoca bronzului. Un alt sit este cel din zona gării din Deva. Aici, în anii ’40, Hortenisa Dumitrescu a făcut săpături, fiind descoperită o așezare neolitică asemănătoare cu cea din Turdaș. Un alt sit se află între satul Mintia și Termocentrală, în apropierea căii ferate. Aici este vorba despre un sit neolitic foarte mare. Un altul, extrem de cunoscut de ani buni, este Castrul Roman Micia, din comunca Vețel. Lucrările arheologice de aici se estimează a fi de aproximativ 7 luni, însă, deoacamdată nu au fost demarate. Următoarul sit este în Halta Vețel, aproape de sat, unde începe un traseu nou al căii ferate. Aici este o așezare preistorică. Începe cu epoca bronzului, prima epocă a fierului, a doua epocă a fierului și se termină cu cea romană. Până la Săvârșin, în județul Arad, nu a mai fost identificat vreun posibil sit arheologic”, a declarat Cătălin Rișcuța, șef Serviciu Secție Arheologie, din cadrul MCDR Deva.
CFR sau constructorul trebuie să facă o adresă pentru ca arheologii să poată demara descărcările arheologice în aceste situri.
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia se ocupă de siturile din județ
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia este cel care se ocupă de aceste lucrări. În urma unei solicitări făcute de cotidianul SERVUS HUNEDOARA, reprezentanții muzeului din Alba Iulia au răspuns câtorva întrebări referitoare la lucrările pe care arheologii din județul vecin le efectuează în Hunedoara sau urmează să le facă. „În Statia CF Deva este localizat un sit arheologic datat din perioada preistorică și această zonă va fi abordată cu cercetare arheologică preventivă după ce este emisă autorizația de cercetare arheologică de către direcția de specialitate din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale și în baza unui grafic de lucrări asumat de constructor cu titularul contractului de servicii arheologice. Pentru suprafețele dintre situri, conform avizelor emise de DJC Hunedoara, se efectuează supravegherea arheologică de specialitate, în baza contractului de prestări servicii arheologice de specialitate încheiat între Constructor și titularul asocierii dintre SC Beri Grup si Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. De asemenea, lucrările de supraveghere arheologică se desfășoară conform unui grafic propus de Constructor, pentru toate zonele unde se fac intervenții de decopertare mecanizată, sau alte lucrări de intervenție pe traseul vechi al căii ferate (inclusiv tronsoanele noi proiectate), în întreaga ampriză a lucrărilor din proiect. Muzeul Național al Unirii a depus în asociere cu compania SC Beri Grup SRL ofertă de servicii arheologice, în procedura inițială derulată de Constructor. În urma evaluării ofertelor depuse, în baza criterilor de preț și durată de timp oferta noastră a fost declarată căștigătoare și a fost semnat un contract cu titularul asocierii. Este uzual să se desfășoare asemenea servicii arheologice de un muzeu din alt județ, cunoscute fiind și contractele similare derulate inclusiv de muzeul din Deva, pe teritoriul altor județe (inclusiv Alba)”, a declarat Constantin Ioan Inel, director general adjunct al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.
Castrul Roman Micia, „tăiat” de calea ferată”
În cazul sitului de la Micia, din apropierea Termocentralei Mintia, lucrările aferente proiectului pe domeniul de arheologie vor fi cel mai probabil realizate sub coordonarea Muzeului Național de Istorie al României și a MCDR. „Presupunerea realizării unei descoperiri majore din punct de vedere arheologic pe tronsonul CF din județul Hunedoara poate fi luată în calcul doar la momentul practic al unui asemenea eveniment, decizia finală aparținând în aceste situații Comisiei Naționale de arheologie care avizează situațiile speciale. Pe de altă parte, zona cea mai importantă din punct de vedere arheologic, la acest proiect, este cea din aria sitului arheologic Micia”, a mai adăugat Constantin Ioan Inel.
Pe parcursul obtinerii unor noi date referitoare la situatia acestui proiect, Va asiguram de toată solicitudinea noastră de a face publice aceste lucrări, cum de asemenea asigurăm și pentru derularea tuturor lucrărilor de specialitate arheologică contractate (cercetare arheologica preventivă și supravegherea arheologică) in conformitate cu graficele asumate cu Constructorul, pentru a fi respectate termenele generale asumate, respectiv in comformitate cu toate prevederile legale în vigoare.
Lucrările sunt realizate de Asocierea FCC – Astaldi – Convensa, contractul fiind semnat, cu Compania Națională de Căi Ferate (CFR), la finele lunii august a anului trecut. Obiectul principal al cererii de finanțare este reprezentat de modernizarea căii ferate în scopul creșterii vitezei maxime operaționale la 160 km/h pentru trenurile de pasageri și 120 km/h pentru trenurile de marfă și va contribui la reducerea în consecință a timpului de deplasare între localitățile Simeria și Arad de la 146 minute la 74 de minute.
Perioada de implementare a Proiectului este de 111 luni, începând cu data de 01.01.2014 și finalizându-se la data de 01.03.2023.
Actualitate
Weekend de foc pentru pompierii hunedoreni
În weekend-ul care a trecut, pompierii militari din cadrul ISU Hunedoara au participat la 183 de misiuni și intervenții.
Echipajele SMURD au intervenit la 119 cazuri pentru acordarea ajutorului medical de urgență, cu o medie de 40 de misiuni/zi, iar în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara s-a acționat în 11 situații care au necesitat aceste intervenții.
În aceste 3 zile, pompierii militari de la toate subunitățile de intervenție ale ISU Hunedoara au acționat pentru stingerea a 30 de incendii de vegetație uscată, produse în mai multe localități ale județului.
Flăcările au afectat, în total, câteva zeci de hectare de teren, iar cauza probabilă a declanșării incendiilor, în toate cazurile, a fost focul deschis în spații deschise.
Incendiile în urma cărora au ars suprafețe mari de teren s-au înregistrat în localitățile Techereu, comuna Balșa, unde au fost afectate aproximativ 50 de hectare de teren, dar și în orașul Aninoasa. Aici, flăcările au ars vegetația uscată de pe aproximativ 20 de hectare de teren. Din totalul de 30 de acțiuni pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, pompierii Detașamentului Deva au intervenit în patru situații de urgență în localitatea Cozia, comuna Cârjiți, pentru a stinge flăcările care au izbucnit atât pe terenuri folosite ca pășune, cât și la lizieră și litieră de pădure, pe o suprafață totală de 29 de hectare.
Pompierii hunedoreni fac apel la cetățeni să conștientizeze că focul, scăpat de sub control sau în condiții de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea și chiar viața semenilor. Conform prevederilor legale în vigoare, este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului.
În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicații și să cuprindă gospodăriile cetățenilor.
În cele 3 zile, pompierii ISU Hunedoara au desfășurat și 12 misiuni de recunoaștere în teren, iar 11 misiuni au fost efectuate în sprijinul comunității.
În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.
Actualitate
Șoferi prinși conducând sub influența alcoolului
În doar două zile, patru conducători auto au fost opriți pe drumurile județului cu alcoolemii peste limita legală, fiind supuși testărilor și prelevării de probe biologice.
La data de 08 februarie 2025, în jurul orei 23:55, polițiștii au oprit în trafic, pe strada Tudor Vladimirescu, din Lupeni, un autoturism care circula cu viteza de 85km/h, pe un tronson de drum unde limita legală admisă este de 50 km/h.
Conducătorul autoturismului, un bărbat de 38 de ani, din Lupeni a fost testat alcooltest cu aparatul etilotest, care a indicat o concentrație de 0,41 mg/l, alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală, unde i s-a prelevat o probă de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Tânăr sub influența băuturilor alcoolice
La data de 08 februarie 2025, în jurul orei 23:00, polițiștii Biroului Rutier Orăștie au oprit în trafic, pe DJ 705 A, în satul Ludeștii de Jos, autoturismul condus de un tânăr de 22 de ani, din comuna Orăștioara de Sus.
Tânărul a fost testat alcoolscop, testul de respirație indicând o valoare de 0,54 mg/l, alcool pur în aer expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de probe biologice.
Alcoolemie de 0,88 mg/l în aerul expirat
La data de 08 februarie 2025, în jurul orei 15:40, polițiștii au oprit în trafic, pe DJ 687, pe raza municipiului Hunedoara, autoturismul condus de un bărbat de 48 de ani, din comuna Dobra. În urma testării bărbatului, aparatul alcooltest a indicat o concentrație de 0,88 mg/l, alcool pur în aerul expirat.
Conducătorul auto a fost condus la secția U.P.U. Hunedoara, unde i-au fost recoltate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Șofer prins sub influența băuturilor alcoolice
La data de 07 februarie 2025, în jurul orei 08:10, polițiștii Formațiunii Rutiere Hațeg au oprit în trafic, în orașul Hațeg, autoturismul condus de un bărbat de 41 de ani, din comuna Sântămăria-Orlea.
Bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,42 mg/, alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care i-au fost recoltată o probă biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Polițiștii continuă cercetările, în cazurile prezentate.
Actualitate
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
La data de 09 februarie 2025, în jurul orei 00:55, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată o femeie din Hunedoara, cu privire la faptul că fiica sa a fost amenințată de către fostul concubin.
În cel mai scurt timp, la fața locului s-a deplasat o patrulă de ordine publică, polițiștii stabilit că tânăra, în trecut, ar fi a avut o relație de concubinaj cu un tânăr de 25 de ani, din Hunedoara, iar acesta, spre a se răzbuna pe ea și familia sa, s-a prezentat la ușa locuinței sale, adresându-i amenințări cu acte de violență.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală și au emis un ordin de protecție provizoriu față de tânăr.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Razie de amploare în Hunedoara și în alte două localități ale județului. Sute de persoane și mașini, verificate de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Pompierii hunedoreni se luptă cu incendii de vegetație uscată: 13 arderi necontrolate, în ultimele ore. Peste 33 de hectare de teren afectate
- Actualitatecu 2 zile in urma
Au început înscrierile la preselecția Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală a Cântecului Popular Românesc „Drăgan Muntean”
- Actualitatecu 2 zile in urma
„Târgul Mărțișorului” la Deva, în Piața Unirii și Piața Victoriei – din 25 februarie
- Actualitatecu 2 zile in urma
O nouă victorie pentru Corvinul
- Actualitatecu o zi in urma
De pe pârtie, la spital. Salvamontiștii din Straja – 24 de solicitări de intervenție, sâmbătă, cele mai multe din țară
- Actualitatecu 3 zile in urma
Provocare extrem de periculoasă, în vogă în rândul copiilor. „Paracetamol Challenge” te trimite în spital, nu în topul trendului!”
- Actualitatecu o zi in urma
18 tone de trufe, recoltate ilegale. Amenzi de 80.000 de lei, aplicate de Garda Națională de Mdiu