Connect with us
Data: 08/01/2025
.

Actualitate

Povestea lui Moş Crăciun

Publicat

pe

Așteptat cu nerăbdare de copiii din toată lumea, Moş Crăciun va veni luni seară. Nu contează dacă are sau nu barbă albă, sprâncene stufoase şi obraji roşii şi îngheţaţi de crivăţul prins în mustaţă, important este ca Moşul să lase un dar fiecăruia sub brad. Dar cine este Moş Crăciun?

Mitul lui Moş Crăciun se regăseşte într-o poveste interesantă. Imaginea acestuia, care de ziua Naşterii Domnului împarte cadouri copiilor, se suprapune cu cea a celor trei magi, ce aduc daruri pruncului Isus. Cântecele de bucurie cântate de slugile lui Crăciun, după ce Fecioara Maria lipeşte mâinile Crăciunesei, s-a transformat în tradiţionalele colinde care glorifică naşterea lui Isus.

Om nemilos, iar apoi, bun

Povestea spune că Maica Domnului, simţind că se apropie ceasul naşterii a pornit în căutarea unei case unde să tragă. Pe vremea aceea, exista un om foarte rău, Crăciun, care îşi bătea soţia şi fetele şi le obliga să muncească şi noaptea. Din această cauză femeile erau foarte bolnave. După ce Crăciun a plecat la moară cu 12 care, Crăciunesa le-a spus fetelor să meargă pe rând la culcare, după care va merge şi ea. În acest timp, la casa Crăciunesei s-a apropiat Fecioara Maria şi a rugat-o să o primească pentru a naşte. Cu toate că, Crăciunesa se temea de bărbatul ei a fost de acord să o găzduiască pe Fecioara Maria. Crăciunesa a ajutat-o pe Maria să nască, iar animalele din grajd au suflat abur pe prunc să-l încălzească. Atunci pe cer a apărut deasupra casei luceafărul de seară şi stele. Odată întors acasă Crăciun a recunoscut puterea lui Dumnezeu şi primit-o cu mare cinste pe Fecioara Maria în casă. Se spune că Moş Crăciun locuieşte, împreună cu soţia sa la Polul Nord, unde tot timpul anului construieşte jucării, ajutat de spiriduşi. Acolo el primeşte scrisori de la copiii din toată lumea, cu ceea ce îşi doresc să primească de Crăciun. În Ajunul Crăciunului, bătrânul îşi încarcă săniuţa cu jucării şi zboară cu sania trasă de opt reni, oprindu-se la casa fiecărui copil. Bătrânelul Crăciun coboară pe hornul casei şi lasă cadourile. Există mai multe variante a acestei povestioare. Se mai spune că, bătrânul Crăciun a împărţit Fecioarei Maria daruri păstoreşti: caş, urdă, smântână pentru ea şi pentru copil. Darurile au fost împărţite la vestea că aceasta a născut pruncul Isus în casa lui.

Despre Moş Crăciun s-au scris multe poveşti. Cu toate acestea, pentru micuţii care aşteaptă sosirea lui an de an, imaginea lui a rămas aceeaşi.

Advertisement

Curiozități despre Moș Crăciun

  1. Moș Crăciun există cu adevărat de aproximativ 200 ani. Acesta a apărut odată cu anglicizarea numelui Sinterklaas, dat lui Moș Nicolae de olandezi și belgieni. Santa Claus a apărut pentru prima dată într-un ziar din New York City în 1773.
  2. Moș Crăciun a coborât pe horn pentru prima dată într-o carte satirică, A History of New York (O Istorie a New Yorkului). Cartea a fost scrisă de Washington Irving și publicată în 1809.
  3. Cei opt reni ai Moșului au apărut pentru prima dată în celebra poezie „’Twas the Night Before Christmas”. Aceștia au fost inspirați din imaginea lui Odin, zeul germanic. Legenda lui Odin spune că acesta obișnuia să călărească pe un cal cu 8 picioare, iar copiii care lăsau mâncare pentru calul acestuia erau recompensați cu cadouri. Nu se știe în ce moment cele 8 picioare ale calului au fost transformate în poveste în cei 8 reni.
  4. Înfățișarea clasică a lui Moș Crăciun a fost creată de Coca Cola. Înainte de asta, Moșul putea fi îmbrăcat în oricare din culorile Crăciunului (roșu, verde sau auriu). Prima reclamă Coca Cola cu Moș Crăciun a debutat în 1931.
  5. Moș Crăciun a fost burlac până la sfârșitul secolului XIX. Prima mențiune a Crăciuniței a fost făcută în 1849, într-o poveste numită „Legenda Crăciunului” de James Rees.
  6. Tradiționalele culori ale Crăciunului, roșu, verde și auriu, au fiecare o semnificație aparte. Roșu este sângele lui Isus Hristos, verde este renașterea vieții, iar auriu reprezintă regalitatea și lumina.
  7. Pentru ca un brad să poată fi folosit la Crăciun, trebuie să crească timp de 7 ani.
  8. Primul brad artificial a fost făcut în Germania, din pene de gâscă vopsite. Tot aceștia obișnuiau să decoreze pomul cu mere, trandafiri și diferite hârtii colorate. Primul care a pus beculețe pe pomul de Crăciun a fost Martin Luther.
Advertisement

Actualitate

Trei hunedoreni au fost reținuți, după ce ar fi sustras parfumuri și bijuterii din casa unei vârstnice din Aiud

Publicat

pe

Redactat de

Trei bărbați, în vârstă de 28 de ani, 30 de ani, respectiv 52 de ani, din județul Hunedoara, au fost reținuți de polițiștii din Aiud după ce ar fi intrat în casa unei vârstnice din localitate, de unde ar fi sustras parfumuri și bijuterii din aur și din argint,  prejudiciul total creat fiind de 20.560 de lei. 

Fapta s-ar fi consumat în noaptea de 7 ianuarie 2025, în jurul orei 01:00.

„Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud a dispus, la data de 07.01.2025, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de trei inculpaţi de sex masculin din judeţul Hunedoara, în vârstă de 28 de ani, 30 de ani, respectiv 52 de ani, aflaţi în stare de reţinere, pentru săvârşirea infracţiunii furt calificat prev. de art. 228 alin. (1) – art. 229 alin. (1) lit. b) şi d) alin. (2) lit. b) din Codul penal cu aplicarea art. 77 lit. a) din Codul penal, doi dintre aceştia săvârşind fapta în stare de recidivă postexecutorie. Din probele administrate în cauză rezultă bănuiala rezonabilă că, în noaptea de 07.01.2025, în jurul orei 01:00, cei trei inculpaţi, au escaladat gardul împrejmuitor al locuinţei persoanei vătămate de sex feminin în vârstă de 73 de ani, situată în mun. Aiud, jud. Aiud, în timp ce aceasta se afla la domiciliu, după care au pătruns în locuinţă prin forţarea uşii de acces, de unde au sustras mai multe bunuri (parfumuri, bijuterii confecţionate din aur şi argint) şi o sumă de bani, cauzând un prejudiciu total în cuantum de 20.560 lei”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud.

Arestați preventiv pentru 30 de zile

Cei trei hunedoreni au fost prezentați astăzi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Aiud care a dispus arestarea preventivă a acestora pentru o perioadă de 30 de zile.

Punerea în mişcare a acţiunii penale şi formularea propunerii de luare a măsurii arestării preventive sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului şi prevenirea săvârşirii unor alte infracţiuni, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot in nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

O tânără de 24 de ani, dată dispărută, după ce a plecat de acasă, din Sântămăria -Orlea

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii fac verificări pentru depistarea unei tinere, în vârstă de 24 de ani, plecată de la domiciliul său, din comuna hunedoreană Sântămăria -Orlea.

Oamenii legii au fost sesizați de concubinul tinerei care le-a spus că aceasta ar fi plecat de acasă, în urmă cu două zile.

„Poliția Orașului Hațeg a fost sesizată, în data de 08 ianuarie a.c., de un bărbat în vârstă de 46 de ani despre faptul că Muntean Roxana -Lăcrămioara  (foto), concubina sa, a plecat de acasă. În urma primelor verificări, polițiștii au stabilit că femeia de 24 de ani ar fi plecat de la domiciliul său din comuna Sântămăria-Orlea în data de 06 ianuarie a.c., în jurul orei 13:00. La momentul plecării, aceasta purta o geacă de culoare argintiu-verde, blugi de culoare neagră, ghete de culoare neagră. În continuare se fac cercetări și verificări în vederea stabilirii tuturor datelor necesare identificării acesteia”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Semnalmente

Tânăra dată dispărută are o înălțime de 1,60 m, o greutate de aproximativ 46 kg, păr brunet, lung, ochi căprui.

Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea femeii dispărute, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.

Advertisement



Citeste mai mult ...

Actualitate

Alocațiile de stat pentru copii intră, joi, în conturi

Publicat

pe

Redactat de

Alocațiile de stat pentru copii intră, mâine, în conturi.

„Sumele aferente lunii decembrie 2024, reprezentând: alocația de stat pentru copii; indemnizația de creștere a copilului; stimulentul de inserție; indemnizația de acomodare, au fost decontate. Mâine, 09. 01.2025, toți beneficiarii, cu încasarea în conturi a acestor prestații sociale, din județul Hunedoara, vor avea banii în bănci”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și și Inspecție Socială (AJPIS) Hunedoara.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate