Actualitate
Piesa poate fi admirată, până la finele lui ianuarie, la Palatul Magna Curia. „Exponatul lunii” la muzeul din Deva: o spată de la un război de țesut
Vizitatorii care, luna aceasta, trec pragul Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din municipiul Deva, pot admira o piesă din angrenajul unui război de țesut. Este vorba despre o spată, prezentată în cadrul tradiționalei acțiuni intitulată „Exponatul lunii”. Piesa a fost așezată într-un spațiu special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia și poate fi admirată până la sfârșitul lunii ianuarie.
Exponatul lunii ianuarie 2019 provine din colecţia de etnografie a Expoziţiei de Istorie Locală şi Etnografie Brad şi prezintă o piesă din angrenajul complicat al războiului de ţesut – spata. Aceasta era compusă dintr-un șir de dinți realizați în lemn de alun, corn sau salcă, fixaţi în două întărituri laterale din lemn de stejar.
Specialiștii de la muzeul din Deva spun că, în gospodăriile ţărăneşti din trecut, războiul de țesut, utilizat de mai multe generaţii, era o piesă nelipsită, un element la fel de important precum vatra de gătit. Bărbatul era cel care confecţiona, pentru soție, primul război de ţesut, la puţin timp după ce se însura. “În literatura de specialitate privind satele specializate în diferite meşteşuguri ţărăneşti este menţionată şi Rişculiţa, localitate din vechiul Zarand, pe valea superioară a Crişului Alb, sat aparţinător comunei Baia de Criş. Acolo, specializarea a atins în secolul trecut un asemenea grad, încât în sat „toată lumea lucra la spete”, iar aria de desfacere a spătarilor rişculiţeni acoperea toate provinciile româneşti şi chiar dincolo de hotare, în Iugoslavia şi Bulgaria. Sezonul vânzării spetelor era între 1 noiembrie şi 1 martie, când femeile terminau cu torsul şi se pregăteau pentru ţesut. Mai plecau şi în restul anului după cum erau nevoiți de lipsuri. Un drum dura două-trei săptămâni. În majoritatea cazurilor avea loc un troc în schimbul spetelor primind fie fire toarse din in, bumbac şi lână, pânză de cânepă şi pănură, piese de port din Maramureş, cartofi din zona Făgăraşului, Sibiului, grâu, porumb, ovăz, săpun de-a lungul Dunării, între Turnu-Severin şi Bucureşti. În alte cazuri, spetele se vindeau în moneda vremii. (…) În Zarand, până în anii ’70, spetele au fost trimise în ţară prin mijlocirea Cooperativei Meşteşugăreşti „Spătarul” din Rişculiţa. Importanţa meşteşugului este subliniată şi prin prezenţa spetei în simbolistica satului, în sigiliul localității fiind reprezentate două femei care poartă în mâini spată şi suveică”, spun reprezentanții MCDR Deva.
Exponatul poate fi vizionat pe tot parcursul lunii ianuarie, de marți până duminică, între orele 09:00 și 16:30.
Actualitate
Hunedoara găzduiește etapa preliminară a unei competiții naționale de robotică
În acest sfârșit de săptămână, Hunedoara devine un centru al inovației și creativității tehnologice, găzduind etapa preliminară a unei competiții naționale de robotică. Evenimentul se desfășoară sâmbătă și duminică, 11-12 ianuarie, în Sala de Sport a Liceului Teoretic „Traian Lalescu” și reunește 18 echipe de robotică din 10 județe ale țării, reprezentând școli din vestul și sudul României.
Programul competiției
Evenimentul începe în ambele zile la ora 11:00, iar meciurile propriu-zise se vor desfășura după următorul program:
12:00 – 13:30: prima sesiune de meciuri;
14:30 – 16:45: a doua sesiune de meciuri.
Publicul are acces gratuit, fiind invitat să participe și să susțină echipele tinere în această competiție captivantă.
Organizatori locali și spirit de echipă
Competiția este organizată de echipele de robotică din Hunedoara, RavenTech HD și RobotX Hunedoara, care joacă un rol esențial în promovarea educației STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) în rândul elevilor din comunitate.
Această etapă preliminară este o oportunitate de a celebra inovația, pasiunea pentru tehnologie și spiritul de echipă, oferindu-le participanților șansa de a se califica pentru etapele superioare ale competiției naționale.
Hunedoara își reconfirmă astfel statutul de oraș implicat în educația de excelență și în dezvoltarea competențelor tehnice ale tinerei generații.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
Actualitate
Colectare gratuită a brazilor de Crăciun în Deva: O inițiativă pentru un oraș mai curat și mai verde
Primăria Municipiului Deva, prin Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM), a demarat colectarea gratuită a brazilor de Crăciun de la locuitorii orașului. Scopul acestei inițiative este gestionarea responsabilă a deșeurilor și transformarea pomilor de iarnă în compost, o soluție ecologică ce contribuie la protejarea mediului.
Cum se realizează colectarea?
Pentru o desfășurare eficientă, cetățenii sunt invitați să depoziteze brazii după cum urmează:
În zonele de blocuri: Brazii pot fi lăsați lângă punctele de colectare a deșeurilor menajere.
În zonele de case: Locuitorii sunt rugați să plaseze pomii în fața locuinței și să trimită un mesaj la numărul de telefon 0721472118, indicând adresa exactă (strada și numărul casei).
Programul de colectare
Colectarea se efectuează de luni până sâmbătă, iar locuitorii sunt încurajați să respecte indicațiile pentru a evita deteriorarea spațiilor verzi, a trotuarelor sau a căilor de acces.
Beneficiile inițiativei
După colectare, brazii sunt transformați în compost, o soluție prietenoasă cu mediul, care sprijină reciclarea naturală și promovează sustenabilitatea.
Primăria Deva mulțumește cetățenilor pentru sprijinul acordat acestui proiect și pentru implicarea activă în menținerea orașului curat și responsabil față de natură.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
Astăzi, în jurul orei 7:50, Poliția Orașului Petrila fost sesizată cu privire la producerea unui eveniment rutier.
Din primele cercetări, se pare că un bărbat în vârstă de 53 de ani, din municipiul Petroșani, care conducea un autoturism pe strada Republicii, din Petrila, nu ar fi acordat prioritate unei femei în vârstă de 27 de ani, din Petrila și unui minor în vârstă de 9 ani, care erau angajați în traversarea străzii pe trecerea de pietoni. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea celor doi pietoni, în cauză fiind întocmit dosar de cercetare penală.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu o zi in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noutăți din tabăra Corvinului