Connect with us
Data: 11/02/2025
.

Actualitate - Eveniment

Rata infracționalității stradale, în scădere

Publicat

pe

Rata infracţionalităţii stradale a scăzut în județ cu un procent de 6 la sută, în 2018, comparativ cu 2017, susțin jandarmii hunedoreni. Dintre toate misiunile de menţinere a ordinii publice, peste 2.500 au fost executate în staţiunile montane din judeţ. Pe parcursul lui 2018, jandarmii montani au desfăşurat, independent sau cu salvamontiştii, 41 de acţiuni de căutare şi salvare/evacuare a persoanelor aflate în dificultate în zona montană. La acestea au participat 139 jandarmi montani, fiind salvate 47 de persoane.

Tot pe parcursul lui 2018, au fost constatate 210 fapte de natură penală cu 187 autori identificaţi. „De remarcat este că, 131 fapte de natură penală au fost constatate în cadrul dispozitivelor independente, iar 79 au fost constatate în comun cu efectivele de poliţie sau alte instituții. Ponderea infracţiunilor constatate, atât independent, cât şi în comun cu poliţia, o reprezintă infracţiunile comise în mediul urban în proporție de 90 la sută. Au fost aplicate 1.442 sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora fiind de peste 450.000 lei”, se arată în raportul de evaluare al IJJ Hunedoara. Aceștia au mai precizat că, în proporție covâșitoare faptele contravenționale sancționate de jandarmi au constat în încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, dar au fost constatate un număr semnificativ de fapte contravenționale referitoare la regimul silvic sau prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Mii de solicitări, primite de jandarmi prin 112

Pe parcursul anului trecut, jandarmii hunedoreni au primit aproape 5.000 de solicitări prin sistemul unic de urgenţă 112, pentru a interveni în diverse situații, concretizate prin executarea a 118 acţiuni de intervenţie. În ce privește protejarea fondului cinegetic, au fost desfășurate 147 de acțiuni pe timpul cărora au constatat 10 fapte ilegale care au constat în nerespectarea regimului armelor și munițiilor, practicarea vânătorii fără a fi însris în asociația de vânătoare, vânătoarea în afara perioadelor legale de vânătoare şi braconaj cinegetic.

Pe linia protejării fondului forestier, jandarmii hunedoreni au desfășurat, independent sau în cooperare cu alte instituții, 330 de acțiuni, pe timpul cărora au constatat 82 fapte ilegale (contravenții și fapte penale), au aplicat amenzi în valoare de aproximativ 100.000 de lei și au ridicat în vederea confiscării 172 metri cubi material lemnos. De asemenea, au fost desfășurate 167 de acțiuni pentru protejarea fondului piscicol pe principalele cursuri de apă din județ, pe timpul cărora au constatat 160 fapte ilegale (contravenții și fapte penale) și au aplicat amenzi în valoare de 13.300 de lei.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Intervenție rapidă a pompierilor din Brad pentru salvarea unei case din Târnava de Criș, după un incendiu izbucnit la o anexă

Publicat

pe

Redactat de

În această după amiază, intervenția promptă a echipajelor de stingere de la Secția de pompieri Brad au salvat o casă de locuit din Târnava de Criș, comuna Vața de Jos, care era în pericol să fie distrusă din cauza unui incendiu izbucnit la o anexă a gospodăriei.

Paisprezece pompierii militari au intervenit cu 2 autospeciale de stingere și cu o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Echipajele de stingere au localizat și lichidat incendiul care a afectat o suprafață de aproximativ 70 metri pătrați din anexa gospodărească unde erau depozitate lemne.

La intervenție au participat și pompierii voluntari ai Serviciului Voluntar pentru situații de Urgență (SVSU) din Vața de Jos.
Proprietara gospodăriei, o femeie în vârstă de aproximativ 70 de ani, a suferit arsuri ușoare la nivelul feței.

De asemenea, fiica acesteia, sosită la fața locului după izbucnirea flăcărilor, a avut un atac de panică. După acordarea primului ajutor calificat, ambele persoane au fost transportate cu ambulanța SMURD la spitalul din Brad pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost jarul incandescent care a fost amplasat în apropierea magaziei de lemne.

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Sindicaliștii din Valea Jiului continuă negocierile pentru tranziția justă, în ciuda măsurilor de austeritate

Publicat

pe

Redactat de

Procesul de tranziție justă în Valea Jiului trebuie să continue, chiar și în contextul măsurilor stricte adoptate de Guvernul României pentru reducerea deficitului fiscal. Acesta este mesajul transmis de sindicaliștii din bazinul carbonifer, care au intensificat discuțiile cu autoritățile pentru a asigura implementarea angajamentelor asumate privind sprijinul comunităților miniere.

După două întâlniri de coordonare organizate la sediul Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN și o întrevedere la Guvern cu Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ștefan Radu Oprea, reprezentanții Sindicatului Muntele din cadrul Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) au continuat demersurile la Ministerul Finanțelor. Discuțiile purtate cu Secretarul de stat Mihai Diaconu și conducerea CEVJ au vizat identificarea unor soluții specifice sectorului minier, astfel încât măsurile de restructurare să fie corelate cu sprijinul financiar necesar protejării locurilor de muncă și revitalizării economice a regiunii.

Potrivit sindicaliștilor, una dintre principalele preocupări este asigurarea resurselor financiare pentru măsurile de reconversie profesională a minerilor, precum și pentru susținerea investițiilor care să creeze locuri de muncă alternative. De asemenea, aceștia au subliniat necesitatea respectării obligațiilor asumate de România în fața Comisiei Europene, conform Deciziei Consiliului 2010/787/UE, care stabilește cadrul pentru sprijinirea regiunilor miniere aflate în tranziție.

Confederația Sindicală Meridian a reiterat importanța unui dialog constant între guvern, sindicate și administrația Complexului Energetic Valea Jiului, astfel încât măsurile de austeritate să nu afecteze iremediabil o zonă deja puternic afectată de declinul industriei extractive. În acest context, sindicaliștii își mențin poziția fermă în favoarea unei tranziții echilibrate, care să protejeze atât drepturile lucrătorilor, cât și viitorul economic al Văii Jiului.

În perioada următoare, negocierile vor continua, iar reprezentanții sindicatelor din minerit așteaptă un răspuns concret din partea Guvernului cu privire la viitorul finanțărilor necesare pentru implementarea măsurilor de tranziție justă.

FOTO: Facebook@Confederația Sindicală Meridian

Citeste mai mult ...

Actualitate

Weekend de foc pentru pompierii hunedoreni

Publicat

pe

Redactat de

În weekend-ul care a trecut,  pompierii militari din cadrul ISU Hunedoara au participat la 183 de misiuni și intervenții.

Echipajele SMURD au intervenit la 119 cazuri pentru acordarea ajutorului medical de urgență, cu o medie de 40 de misiuni/zi, iar în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara s-a acționat în 11 situații care au necesitat aceste intervenții.

În aceste 3 zile, pompierii militari de la toate subunitățile de intervenție ale ISU Hunedoara au acționat pentru stingerea a 30 de incendii de vegetație uscată, produse în mai multe localități ale județului.

Flăcările au afectat, în total, câteva zeci de hectare de teren, iar cauza probabilă a declanșării incendiilor, în toate cazurile, a fost focul deschis în spații deschise.

Incendiile în urma cărora au ars suprafețe mari de teren s-au înregistrat în localitățile Techereu, comuna Balșa, unde au fost afectate aproximativ 50 de hectare de teren, dar și în orașul Aninoasa. Aici, flăcările au ars vegetația uscată de pe aproximativ 20 de hectare de teren.  Din totalul de 30 de acțiuni pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, pompierii Detașamentului Deva au intervenit în patru situații de urgență în localitatea Cozia, comuna Cârjiți, pentru a stinge flăcările care au izbucnit atât pe terenuri folosite ca pășune, cât și la lizieră și litieră de pădure, pe o suprafață totală de 29 de hectare.

Pompierii hunedoreni fac apel la cetățeni să conștientizeze că focul, scăpat de sub control sau în condiții de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea și chiar viața semenilor. Conform prevederilor legale în vigoare, este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului.

În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicații și să cuprindă gospodăriile cetățenilor.

În cele 3 zile, pompierii ISU Hunedoara au desfășurat și 12 misiuni de recunoaștere în teren, iar 11 misiuni au fost efectuate în sprijinul comunității.

În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate