Connect with us
Data: 11/02/2025
.

Actualitate

LUNGUL DRUM AL DEZONOAREI CĂTRE ONOARE

Publicat

pe

Titlul ne-a fost inspirat de celebra piesă de teatru a lui Eugen O’Neill (1888-1953), dramaturgul american care surprinde degradarea unui segment al societății americane, dezamăgirea personajelor inspirate de viața reală, dezamăgire determinată de propriile lor lașități și inconsecvențe. Pe de o parte titlul original este deosebit de semnificativ, pe de altă parte parafrazarea lui sugerează o realitate amară a societății românești pe un segment al ei. Există o antiteză firească valoare/nonvaloare ilustrată de o serie de persoane.

Cu ani în urmă, am avut un elev, seralist, Florin Groza, inițial șofer care datorită ambiției sale, ținând cont și de sfatul nostru, și-a desăvârșit studiile, reușind licența și, dacă nu ne lasă memoria, și master-ul. O vreme a colaborat cu noi dovedind hărnicie și enorm de mult bun simț. A devenit acționar și administrator al firmei sale. Adeseori, repeta în discuții, uneori în contextul ei, alteori retoric, o sintagmă: „Domnule profesor, eu nu dau cinstea pe rușine”.

Cu totul altfel stă situația cu un personaj reapărut de curând în spațiul public hunedorean: Bogdan Poraicu. Înainte de anul 1989, fără să fi fost activist era politruc. Profesor de matematică, aducea în discuție numele lui Robert Singer, pomenindu-l malițios și insinuant. În mod evident comparația nu putea fi în favoarea sa deși asta dorea să sugereze. Robert Singer a fost un titan al învățământului românesc, un creator de școală, devotat profesiei sale. În toată activitatea sa a dovedit că avea har. Chiar dacă i s-au propus funcții pe diverse trepte ierarhice a refuzat menționând că aparține școlii, că locul său este la clasă. Păcat că ceea ce a realizat decenii la rând a fost distrus în 2-3 ani. Dar, asta este o altă discuție. Deci, de câtă onoare poate da dovadă Bogdan Poraicu atunci când recurge la o astfel de abordare? Șirul contradicțiilor continuă. Deținător al certificatului de Luptător cu Rol Determinant acordat pe baza Legii Recunoștinței contestă Revoluția Română din Decembrie 1989 prin faptul că exagerează rolul jucat de Ion Popa și conducerea comunistă în actul din 22 Decembrie 1989 de la Deva. Se știe și este consemnat că poporul și-a manifestat furia la propriu asupra celui care a fost prim-secretar, după ce Aurel Pop l-a somat să demisioneze cu întreaga conducere județeană. Mărturisește într-un interviu că l-a întrebat Ion Popa dacă va fi arestat iar el i-a răspuns că nu are nici un drept să facă acest demers. Totuși, a fost depus în arestul unității militare din Deva. Dacă Ion Popa a avut un rol atât de important în opinia lui Bogdan Poraicu atunci acesta de ce a mai solicitat certificatul de Luptător cu Rol Determinant? Nu este dezonorant și aberant să beneficieze de prevederile legii dacă rolul său s-a redus la a-l proteja pe Ion Popa?

În ședința solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată celei de a 25-a aniversări a RRD 1989 am rostit o alocuțiune în numele Grupului Minorităților Naționale. Am subliniat, printre altele, și rolul jucat de Ion Popa, ca apărător al regimului comunist, până la fuga lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu și schimbarea de atitudine la microfonul instalat în Balconul Revoluției în Deva. Surpriză. A doua zi am primit un apel telefonic. De la cine credeți că era apelul ? Da, ați ghicit. De la Bogdan Poraicu. Îmi propunea o întâlnire cu Ion Popa pentru discuții lămuritoare. În prima fază l-am refuzat dar insista. Atunci i-am spus că discut cu Ion Popa după ce își cere scuze public românilor, locuitorilor județului Hunedoara pentru răul pricinuit de regimul comunist în anii 1945-1989 și de răul pricinuit hunedorenilor în anii cât s-a aflat în fruntea județului de el însuși și de echipa pe care a condus-o. M-a apostrofat că nu-i poate solicita așa ceva lui Ion Popa. Din acel moment a început tirada lui Bogdan Poraicu împotriva noastră. A existat și o întrerupere. În perioada când a avut nevoie, conform Legii Recunoștinței, de susținerea noastră pentru preschimbarea certificatului.

Legat de episodul Nuță și Mihalea. Noi nu ne-am asumat niciodată meritul că am organizat prinderea și arestarea lor. Aceasta a fost realizată de echipa condusă de maiorul M.Ap.N Marin Teodorescu, care superviza activitatea fostelor cadre de miliție și securitate din județul Hunedoara, cu aprobarea lt.col. Dumitru Tufeanu, care era de facto comandant militar la CJ Hunedoara al FSN. Generalul Ion Hortopan a declarat în anul 1991 Comisiei Senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 că a discutat în ziua de 23 decembrie 1989 la CJ Hunedoara al FSN, legat de acest aspect, cu Bogdan Poraicu, președinte și Gheorghe Firczak, membru. Toate acestea sunt consemnate expresis verbis în volumul realizat de Sergiu Nicolaescu, „Lupta pentru putere. Decembrie 1989”, București, Editura BIC ALL, 2005.

Consemnăm astfel că nu toți știu să procedeze ca domnul Florin Groza, adică să nu dea cinstea pe rușine, să înlocuiască onoarea cu dezonoarea. Mai sunt o serie de aspecte contradictorii care ar trebui clarificate. Dacă Bogdan Poraicu dorește cu insistență vom veni cu noi elemente la momentul oportun, tot pentru corecta informare a opiniei publice nu pentru a apăra onoarea nomenclaturiștilor din perioada 1945-1989, care au distrus țara noastră.

Advertisement

Dr. Gheorghe Firczak

Advertisement

Actualitate

Oportunități de finanțare pentru administrațiile locale și companiile de utilități: întâlnire de lucru la Consiliul Județean Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, la sediul Consiliului Județean Hunedoara, a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat primari din județ, responsabili din cadrul administrațiilor locale, ai parcurilor industriale și ai companiilor de utilități publice.
Evenimentul a avut ca temă prezentarea oportunităților de finanțare din cadrul Facilității de Împrumut pentru Sectorul Public (FISP), un instrument european menit să sprijine comunitățile în tranziția economică și energetică.
La întâlnire au participat administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram, și prefectul județului, Florina Doris Visirin, alături de specialiști care au oferit informații actualizate despre mecanismele de finanțare disponibile pentru administrațiile locale și companiile de utilități.
Ce înseamnă FISP și cum poate ajuta județul Hunedoara?
Facilitatea de Împrumut pentru Sectorul Public (FISP) face parte din Mecanismul pentru o Tranziție Justă (MTJ) și este susținută de Banca Europeană de Investiții (BEI) în colaborare cu Ministerul Finanțelor. Scopul acestui program este de a sprijini proiectele de infrastructură și dezvoltare economică în regiunile afectate de tranziția de la industriile tradiționale la un model economic mai sustenabil.
Prin acest mecanism, unitățile administrativ-teritoriale (UAT-urile), dar și alte entități publice, pot accesa împrumuturi avantajoase pentru proiecte de modernizare, investiții în infrastructură și servicii publice pentru comunități.
Un aspect important subliniat în cadrul întâlnirii este faptul că întreg teritoriul județului Hunedoara este eligibil pentru acest tip de finanțare, ceea ce înseamnă că primăriile, parcurile industriale și companiile de utilități pot accesa aceste fonduri pentru proiecte esențiale de dezvoltare locală.
Sprijin pentru administrațiile locale în procesul de accesare a fondurilor
Pentru a facilita accesul administrațiilor locale la finanțările disponibile, Banca Europeană de Investiții, împreună cu Ministerul Finanțelor, organizează ateliere de lucru dedicate fiecărui județ.
Aceste sesiuni oferă sprijin tehnic și informații detaliate despre:
• Cum funcționează FISP și ce tipuri de proiecte pot fi finanțate;
• Condițiile de accesare a fondurilor și procedurile de aplicare;
• Exemple de bune practici din alte state europene;
• Sprijin personalizat pentru identificarea proiectelor eligibile.
Un pas înainte pentru dezvoltarea județului Hunedoara
Județul Hunedoara a trecut prin transformări economice majore în ultimele decenii și, în acest context, accesul la finanțare pentru modernizare și infrastructură este crucial. FISP oferă o șansă reală pentru atragerea de resurse financiare care să susțină dezvoltarea durabilă și să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor.
Consiliul Județean Hunedoara a avut rolul de coordonator în procesul de elaborare al Planului Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ), document ce stă la baza accesării finanțărilor acordate prin Fondul pentru o Tranziție Justă și va continua să faciliteze accesul primăriilor și instituțiilor locale la oportunitățile de finanțare europeană.
FOTO: Consiliul Județean Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Minerul Lupeni a transferat un internațional

Publicat

pe

Redactat de

Divizionara terță Minerul Lupeni este foarte activă pe piața transferurilor. La începutul acestei săptămâni formația din Valea Jiului a făcut două mutări spectaculoase.

Cu prezențe în poarta Liberiei

Este vorba despre un atacant venit de la o echipă din Liga 2 și de un portar străin. „Bine ai venit, Boison Wynney! Primul jucător pe care îl vom anunța astăzi este unul cu prezențe la o selecționată națională! Portarul spaniol de 26 de ani Boison Wynney de Souza, care reprezintă echipa națională de fotbal a Liberiei, sosește la Lupeni de la Gloria Ultra Dorohoi. Boison și-a lăsat amprenta în fotbalul european, evoluând în Spania și Grecia înainte de a ajunge în România în 2021. De atunci, și-a demonstrat talentul la Someșul Dej, FC Buzău, Ceahlăul Piatra Neamț și Progresul Spartac, devenind un nume respectat pe teren. Îi urăm mult succes în poartă echipei noastre”, au transmis luni, 10 februarie, pe Facebook, cei de la Minerul Lupeni legat de portarul în vârstă de 28 de ani, cu 7 prezențe în naționala Liberiei și care deține și cetățenia spaniolă.

Atacant cu meciuri în primul eșalon

“Bine ai venit Alexandru Popescu! Alex vine de la AFC Câmpulung Muscel 2022 și are o vastă experiență în fotbalul românesc, cu numeroase prezențe în Liga a 2-a și Liga a 3-a. De-a lungul carierei, a evoluat la echipe precum CSU Craiova, CS Mioveni, Dunărea Călărași și CSM Deva, demonstrând mereu determinare și profesionalism. Îi urăm mult succes în tricoul echipei noastre și suntem siguri că va aduce un plus de valoare”, au scris cei de la Minerul Lupeni pe pagina de socializare a clubului despre atacantul în vârstă de 27 de ani, care are în CV meciuri de SuperLigă la CS Universitatea Craiova și Academica Clinceni.

Cu șanse la play-off

Minerul Lupeni evoluează în seria 9 din Liga 3. Cu trei etape înainte de finalul sezonului regular, cei de la Lupeni ocupă poziția a cincea, prima din afara play-off-ului, însă sunt la egalitate de puncte, 25, cu formația de pe locul al patrulea, Poli Timișoara, diferența fiind făcută de un singur gol. De asemenea, Minerul este la două puncte de locurile doi și trei, CSC Ghiroda și Giarmata Vii și, respectiv, Progresul Pecica, și acestea fiind despărțite de golaveraj, și la cinci de liderul seriei, CSC Peciu Nou. În primul meci oficial al anului, pe 28 februarie sau 1 martie, Lupeniul joacă acasă cu Lotus Felix, locul șapte și la șase puncte de play-off. Urmează o deplasare la Gloria Cermei, antepenultima clasată și doar cu șanse pur teoretice la play-off, iar în ultima etapă Minerul va juca, la Lupeni, cu actualul lider, CSC Peciu, într-un meci ce ar putea fi decisiv pentru ocuparea unuia dintre primele patru locuri. Pe de altă parte, cei de la Lupeni sunt siguri că, în cazul în care câștigă cele trei meciuri rămase din sezonul regular, vor ajunge în play-off, întrucât echipele din fața lor vor juca între ele, iar cineva va pierde, inevitabil, puncte în aceste dueluri.

Foto: Facebook Minerul Lupeni
Citeste mai mult ...

Actualitate

Intervenție rapidă a pompierilor din Brad pentru salvarea unei case din Târnava de Criș, după un incendiu izbucnit la o anexă

Publicat

pe

Redactat de

În această după amiază, intervenția promptă a echipajelor de stingere de la Secția de pompieri Brad au salvat o casă de locuit din Târnava de Criș, comuna Vața de Jos, care era în pericol să fie distrusă din cauza unui incendiu izbucnit la o anexă a gospodăriei.

Paisprezece pompierii militari au intervenit cu 2 autospeciale de stingere și cu o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Echipajele de stingere au localizat și lichidat incendiul care a afectat o suprafață de aproximativ 70 metri pătrați din anexa gospodărească unde erau depozitate lemne.

La intervenție au participat și pompierii voluntari ai Serviciului Voluntar pentru situații de Urgență (SVSU) din Vața de Jos.
Proprietara gospodăriei, o femeie în vârstă de aproximativ 70 de ani, a suferit arsuri ușoare la nivelul feței.

De asemenea, fiica acesteia, sosită la fața locului după izbucnirea flăcărilor, a avut un atac de panică. După acordarea primului ajutor calificat, ambele persoane au fost transportate cu ambulanța SMURD la spitalul din Brad pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost jarul incandescent care a fost amplasat în apropierea magaziei de lemne.

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate