Connect with us
Data: 12/02/2025
.

Actualitate

Sculpturi din zăpadă la Ilia. Povestea din spatele operelor înghețate de artă

Publicat

pe

De un peisaj inedit au parte localnicii din Ilia, centrul de comună fiind împodobit cu două figurine, realizate din zăpadă: un urs polar și un om uriaș de zăpadă. Adevăratele opere de artă înghețate „au răsărit” în fața căminului cultural și fac deliciul localnicilor. Acestea au fost create de un talentat artist local, nu singur, ci împreună cu o „mână” de copii, cu multă imaginație și îndemânare.

Alin Gabor este un apreciat artist din Ilia. Are 34 de ani, iar din palmele sale iasă adevărate capodopere, demonstrând că artă se poate face din aproape orice, chiar și din zăpadă. Cum, duminică, a nins ca în povești, iar neaua depusă a fost numai bună de mânuit în palme, talentul artist s-a pus pe treabă, alături de un grup de copii. Împreună, au realizat două adevărate opere uimitoare din zăpadă: un urs polar, greu de vreo 50 de kilograme, și mare cam de un metru și jumătate, dar și un om de zăpadă, cam de vreo doi metri și un pic.

Maia, de 6 ani, Laurențiu și Miguel, ambii de 13 ani, și Alex, de 10 ani au fost ajutoarele artistului și complici la realizarea uimitoarelor figurine din zăpadă care atrag acum privirile localnicilor din Ilia. „Nu le-am creat singur, doar pe una dintre ele, mai exact, ursul. Am primit un telefon de la copiii din parcul de la cămin care mi-au spus, entuziasmați: „Hai repede, să vezi de om de zăpadă am construit! Unul mare, din trei bulgări uriași”. (…) Mi-au povestit cât de mult s-au chinuit să ridice bulgărele din mijloc, fiindcă era greu. Dar erau foarte fericiți, și asta mi-a plăcut. Erau mândri că au reușit. (…) Ideea cu ursul le-a aparținut tot lor, copiilor. Eu le-am dat niște jucării, micuțe, de-a fetelor mele, și le-a propus ca fiecare să reproducă din zăpadă jucăria respectivă. Le-am explicat exact tehnica și am început, iar ei mi-au zis: „Tu, trebuie să ne faci un urs!”. Cam așa s-au petrecut lucrurile… Așa, ca între copii”, începe artistul povestea din spatele sculpturilor în zăpadă.

Ca să facă o sculptură din zăpadă, lui Alin Gabor i-a luat cam o oră și un pic. Însă, pe lângă talent, iscusință și imaginație, și zăpada trebuie să fie în vreun fel anume pentru a putea fi modelată. „Între 0 și minus un grad Celsius trebuie să fie temperatura afară și zăpada neapărat proaspătă, atunci ninsă. Doar atunci are proprietatea de a fi sculptată. Altfel, dacă îngheață, se rupe în bucăți mari, sau invers, se topește”, explică talentatul artist.

Domnu’ rotofei și soția lui, atracția comunei în 2015

Nu este pentru prima dată când, cu mâinile sale, folosind mult talent și… zăpadă Alin Gabor reușește să aducă magia iernii la Ilia. Creațiile sale din zăpadă și nu numai au încântat privirile localnicilor și în anii trecuți. În iarna lui 2015, de pildă, artistul a creat alte două figurine care, la fel ca și cele de acum, au atras privirile tuturor localnicilor din Ilia.

În urmă cu trei ani, tot cam pe la începutul lui ianuarie, un creat un domn, așa mai rătunjor, după toate măncărurile de sărbători, la bustul gol, alături de care am făcut-o și pe soția sa, îmbrăcată gros, de iarnă, care îl sprijinea. A fost ceva frumos! Oamenilor le plăcut”, a mai adăugat artistul, care mai povestește că, ideea cu sculpturile în zăpadă i-a venit „așa, deodată”, în urmă cu câțiva ani, când a ieșit cu cele două fetițe ale sale la joacă, să se bucure de frumusețea anotimpului rece. „În urmă cu vreo trei ani, a fost prima dată. Am încercat și am văzut că îmi iasă. Am simțit aproape de inimă și atunci am continuat să fac. Doar că, din păcate, zăpadă prindem un pic mai greu. Însă, când prind ocazia, fac treaba aceasta”.

Alin Gabor nu se lasă de sculptat nici vara, când merge în concediu, împreună cu familia sa frumoasă. El face sculpturi în nisip, la malul mării.

Foto: arhiva personală

Împreună și pentru copii

În activitățile sale artistice, Alin Gabor îi implică și pe copii. „Eu, întotdeauna, cu copiii lucrez. Orice aș face, pe ei îi atrag lângă mine. Când mă întâlnesc cu ei, și dacă avem ceva de îndeletnicit, tot timpul ei spun „Prezent!”. Nu mă refuză niciodată. Tot împreună cu copii, am mai făcut niște figurine din resturi de lemn, cârpe, pastă cu făină, și carton. Am organizat chiar și o expoziție. Încercăm, la Ilia, să facem tot felul de activități, să îi reunim pe copii în ceva constructiv și plăcut lor, în același timp. Tot timpul ne vin idei noi. (…) Cred că, sculptatul în zăpadă este cea mai efemeră artă. Nu știu dacă eu sunt artistul. Eu sunt numai o unealtă, tot timpul asta spun. Când am pus mâna pe bucata de zăpadă și încep să sculptez, uit de mine, eu nu mai sunt, dar urmăresc ce se întâmplă și, la final, și eu rămân surprins de ce iasă. Nu vreau să fiu lipsit de modestie, dar eu nu exist în procesul acesta. Este ceva deosebit sau așa văd eu lucrurile”, a mai spus Alin Gabor.

Advertisement

Chiar dacă, sculptatul în zăpadă este cea mai efemeră artă, frumoasele creații topindu-se la temperaturi de peste zero grade Celsius, poveștile imaginate în zăpadă rămân o amintire prețioasă, iar zâmbetele și bucuria de pe chipurile copiilor fac ca munca artistului să nu fie deloc în van.

Advertisement

Actualitate

Oportunități de finanțare pentru administrațiile locale și companiile de utilități: întâlnire de lucru la Consiliul Județean Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, la sediul Consiliului Județean Hunedoara, a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat primari din județ, responsabili din cadrul administrațiilor locale, ai parcurilor industriale și ai companiilor de utilități publice.
Evenimentul a avut ca temă prezentarea oportunităților de finanțare din cadrul Facilității de Împrumut pentru Sectorul Public (FISP), un instrument european menit să sprijine comunitățile în tranziția economică și energetică.
La întâlnire au participat administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram, și prefectul județului, Florina Doris Visirin, alături de specialiști care au oferit informații actualizate despre mecanismele de finanțare disponibile pentru administrațiile locale și companiile de utilități.
Ce înseamnă FISP și cum poate ajuta județul Hunedoara?
Facilitatea de Împrumut pentru Sectorul Public (FISP) face parte din Mecanismul pentru o Tranziție Justă (MTJ) și este susținută de Banca Europeană de Investiții (BEI) în colaborare cu Ministerul Finanțelor. Scopul acestui program este de a sprijini proiectele de infrastructură și dezvoltare economică în regiunile afectate de tranziția de la industriile tradiționale la un model economic mai sustenabil.
Prin acest mecanism, unitățile administrativ-teritoriale (UAT-urile), dar și alte entități publice, pot accesa împrumuturi avantajoase pentru proiecte de modernizare, investiții în infrastructură și servicii publice pentru comunități.
Un aspect important subliniat în cadrul întâlnirii este faptul că întreg teritoriul județului Hunedoara este eligibil pentru acest tip de finanțare, ceea ce înseamnă că primăriile, parcurile industriale și companiile de utilități pot accesa aceste fonduri pentru proiecte esențiale de dezvoltare locală.
Sprijin pentru administrațiile locale în procesul de accesare a fondurilor
Pentru a facilita accesul administrațiilor locale la finanțările disponibile, Banca Europeană de Investiții, împreună cu Ministerul Finanțelor, organizează ateliere de lucru dedicate fiecărui județ.
Aceste sesiuni oferă sprijin tehnic și informații detaliate despre:
• Cum funcționează FISP și ce tipuri de proiecte pot fi finanțate;
• Condițiile de accesare a fondurilor și procedurile de aplicare;
• Exemple de bune practici din alte state europene;
• Sprijin personalizat pentru identificarea proiectelor eligibile.
Un pas înainte pentru dezvoltarea județului Hunedoara
Județul Hunedoara a trecut prin transformări economice majore în ultimele decenii și, în acest context, accesul la finanțare pentru modernizare și infrastructură este crucial. FISP oferă o șansă reală pentru atragerea de resurse financiare care să susțină dezvoltarea durabilă și să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor.
Consiliul Județean Hunedoara a avut rolul de coordonator în procesul de elaborare al Planului Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ), document ce stă la baza accesării finanțărilor acordate prin Fondul pentru o Tranziție Justă și va continua să faciliteze accesul primăriilor și instituțiilor locale la oportunitățile de finanțare europeană.
FOTO: Consiliul Județean Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Minerul Lupeni a transferat un internațional

Publicat

pe

Redactat de

Divizionara terță Minerul Lupeni este foarte activă pe piața transferurilor. La începutul acestei săptămâni formația din Valea Jiului a făcut două mutări spectaculoase.

Cu prezențe în poarta Liberiei

Este vorba despre un atacant venit de la o echipă din Liga 2 și de un portar străin. „Bine ai venit, Boison Wynney! Primul jucător pe care îl vom anunța astăzi este unul cu prezențe la o selecționată națională! Portarul spaniol de 26 de ani Boison Wynney de Souza, care reprezintă echipa națională de fotbal a Liberiei, sosește la Lupeni de la Gloria Ultra Dorohoi. Boison și-a lăsat amprenta în fotbalul european, evoluând în Spania și Grecia înainte de a ajunge în România în 2021. De atunci, și-a demonstrat talentul la Someșul Dej, FC Buzău, Ceahlăul Piatra Neamț și Progresul Spartac, devenind un nume respectat pe teren. Îi urăm mult succes în poartă echipei noastre”, au transmis luni, 10 februarie, pe Facebook, cei de la Minerul Lupeni legat de portarul în vârstă de 28 de ani, cu 7 prezențe în naționala Liberiei și care deține și cetățenia spaniolă.

Atacant cu meciuri în primul eșalon

“Bine ai venit Alexandru Popescu! Alex vine de la AFC Câmpulung Muscel 2022 și are o vastă experiență în fotbalul românesc, cu numeroase prezențe în Liga a 2-a și Liga a 3-a. De-a lungul carierei, a evoluat la echipe precum CSU Craiova, CS Mioveni, Dunărea Călărași și CSM Deva, demonstrând mereu determinare și profesionalism. Îi urăm mult succes în tricoul echipei noastre și suntem siguri că va aduce un plus de valoare”, au scris cei de la Minerul Lupeni pe pagina de socializare a clubului despre atacantul în vârstă de 27 de ani, care are în CV meciuri de SuperLigă la CS Universitatea Craiova și Academica Clinceni.

Cu șanse la play-off

Minerul Lupeni evoluează în seria 9 din Liga 3. Cu trei etape înainte de finalul sezonului regular, cei de la Lupeni ocupă poziția a cincea, prima din afara play-off-ului, însă sunt la egalitate de puncte, 25, cu formația de pe locul al patrulea, Poli Timișoara, diferența fiind făcută de un singur gol. De asemenea, Minerul este la două puncte de locurile doi și trei, CSC Ghiroda și Giarmata Vii și, respectiv, Progresul Pecica, și acestea fiind despărțite de golaveraj, și la cinci de liderul seriei, CSC Peciu Nou. În primul meci oficial al anului, pe 28 februarie sau 1 martie, Lupeniul joacă acasă cu Lotus Felix, locul șapte și la șase puncte de play-off. Urmează o deplasare la Gloria Cermei, antepenultima clasată și doar cu șanse pur teoretice la play-off, iar în ultima etapă Minerul va juca, la Lupeni, cu actualul lider, CSC Peciu, într-un meci ce ar putea fi decisiv pentru ocuparea unuia dintre primele patru locuri. Pe de altă parte, cei de la Lupeni sunt siguri că, în cazul în care câștigă cele trei meciuri rămase din sezonul regular, vor ajunge în play-off, întrucât echipele din fața lor vor juca între ele, iar cineva va pierde, inevitabil, puncte în aceste dueluri.

Foto: Facebook Minerul Lupeni
Citeste mai mult ...

Actualitate

Intervenție rapidă a pompierilor din Brad pentru salvarea unei case din Târnava de Criș, după un incendiu izbucnit la o anexă

Publicat

pe

Redactat de

În această după amiază, intervenția promptă a echipajelor de stingere de la Secția de pompieri Brad au salvat o casă de locuit din Târnava de Criș, comuna Vața de Jos, care era în pericol să fie distrusă din cauza unui incendiu izbucnit la o anexă a gospodăriei.

Paisprezece pompierii militari au intervenit cu 2 autospeciale de stingere și cu o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Echipajele de stingere au localizat și lichidat incendiul care a afectat o suprafață de aproximativ 70 metri pătrați din anexa gospodărească unde erau depozitate lemne.

La intervenție au participat și pompierii voluntari ai Serviciului Voluntar pentru situații de Urgență (SVSU) din Vața de Jos.
Proprietara gospodăriei, o femeie în vârstă de aproximativ 70 de ani, a suferit arsuri ușoare la nivelul feței.

De asemenea, fiica acesteia, sosită la fața locului după izbucnirea flăcărilor, a avut un atac de panică. După acordarea primului ajutor calificat, ambele persoane au fost transportate cu ambulanța SMURD la spitalul din Brad pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost jarul incandescent care a fost amplasat în apropierea magaziei de lemne.

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate