Connect with us
Data: 11/02/2025
.

Actualitate

Maternitatea din Hațeg va primi aparatură medicală de peste 80.000 de lei

Publicat

pe

„Salvați Copiii” a demarat o amplă acțiune de sprijinire a maternităților din Regiunea Vest. Între acestea se numără și maternitatea din Hațeg, care va primi, în perioada imediat următoare, mai multe aparate care le va facilita munca medicilor de aici. Valoarea totală a aparatelor medicale este de 82.120 de lei. Anual, la Hațeg sunt aduși pe lume aproximativ 450 de nou-născuți.

În urma analizei situaţiei şi a datelor primite de la medici, „Salvaţi Copiii” a decis să facă o investiţie masivă în maternităţile din regiunea Vest, în valoare totală de 728.000 lei. Organizaţia a demarat un plan complex de dotare a secţiilor de terapie intensivă neonatală din ţară, unde aparatura medicală este precară, îngreunează munca medicilor şi duce la adevărate drame: prematuri care nu supravieţuiesc, pentru că nu s-a găsit pentru ei un incubator disponibil. Astfel, aparatură medicală necesară va ajunge la maternităţile şi secţiile de terapie intensivă neonatală din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara.

Spitalul Orăşenesc Haţeg va beneficia de o lampă de fototerapie, o lampă UV pentru microfloră, un neopuff, un analizor, un balon reanimare şi un pulsoximetru, în valoare totală de 82.160 lei.

Este foarte importantă această aparatură nouă pe care urmează să o primim. Spre exemplu, lampa UV o vom folosi pentru a steriliza spațiul, lampa de fototerapie pentru nou-născuții care prezintă un sindrom icteric mai pronunțat și necesită fototerapie, pulsoximetru îl vom folosi pentru monitorizarea pulsului, în special a concentrației de oxigen la nivelul sângelui, iar cu ajutorul analizorului de gaze vom analiza concentrația gazelor, adică a dioxidului de carbon din sânge, cu microanalizor. Anual, la Hațeg, sunt aduși pe lume între 400 și 450 de copii”, a precizat dr. Zoltan Schmidt, medic șef Secția de Obstetrica și Ginecologie, din cadrul Spitalului Orășenesc Hațeg.

Nu am avut până acum astfel de aparate, și, dacă le-am avut, erau destul de rudimentare. Așa încât, este o donație mai mult decât binevenită pentru maternitatea noastră. Noi am comunicat celor de la Salvații Copiii care sunt aparatele de care avem nevoie la maternitatea din cadrul Spitalului din Hațeg, în urmă cu aproximativ jumătate de an, iar acum, urmează să primim toate aceste aparate, care ne vor ajuta, cu siguranță. Le mulțumim acestor oameni de bine”, a declarat Dana Micloșoni, managerul Spitalului Orășenesc Hațeg.

Advertisement

 

Regiunea de Vest se remarcă atât prin numărul mare de cazuri pe care le tratează, cât şi prin discrepanţa dintre judeţe: în vreme ce Hunedoara are o rată a mortalităţii infantile sub media naţională, de 5,9 la mia de copii născuţi vii, Caraş-Severin are o rată sever ridicată, de 10,4 la mie. Rata mortalităţii infantile este de 6,2 la mie în judeţul Arad şi de 7,5 la mie în Timiş, unde maternităţile din Timişoara deservesc mai multe judeţe.

Advertisement

Actualitate

Detonări de muniție în poligonul Bârcea Mică, Deva

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Unității Militare 01794 Deva informează populația că, în perioada 11-13 februarie 2025, între orele 12:00 și 19:00, vor avea loc activități de instrucție și distrugere controlată a muniției în poligonul cu destinație specială din zona Bârcea Mică.

Operațiunile de detonare vor fi realizate cu respectarea strictă a normelor de siguranță, protecția mediului și măsurilor de apărare împotriva incendiilor, conform legislației în vigoare. Autoritățile solicită cetățenilor să evite accesul în perimetrul poligonului pe durata desfășurării acestor activități, pentru a preveni orice risc.

Populația din proximitate este rugată să nu se alarmeze în cazul în care vor auzi explozii în intervalul menționat.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Handbalistele de la Vulcan țintesc primul loc

Publicat

pe

Redactat de

Campionatele naționale de handbal pentru juniori se află în plină desfășurare, sezonul regular apropiindu-se de final. În aceste competiții județul Hunedoara are reprezentante în întrecerile feminine.

Au învins liderul

La junioare 3, în seria I, una din care fac parte CSM Vulcan și CSȘ Petroșani, s-au jucat meciurile a XII-a, antepenultima a sezonului regular. Derby-ul rundei s-a disputat în Valea Jiului, la Vulcan, unde fetele de la CSM Mihai Viteazu, ocupantele poziției secunde, au primit vizita liderului, CSM Târgu Jiu. Jucând excelent, hunedorencele, pregătite de Daniel Brânzău, s-au impus cu un categoric scor de 36-24 (19-13). succesul este unul extrem de important, distanța dintre combatante reducându-se la doar două puncte. Astfel, handbalistele de la Târgu Jiu rămân lidere, cu 19 puncte, dar au un meci mai mult disputat, respectiv 11, iar fetele de la Lupeni au, acum, 17 puncte din 10 întâlniri. Cealaltă echipă hunedoreană, CSȘ Petroșani, a pierdut, acasă, cu 25-40 (10-19), de la CSȘ Turnu Severin. În urma acestui rezultat, sunt pe locul al cincilea, cu 4 puncte, iar fetele din Mehedinți pe 4, cu 13 puncte, ambele echipe având câte zece meciuri disputate. Într-un alt meci al rundei, LPS Târgu Jiu a pierdut, acasă, cu 29-30 (12-15) de la CS Novaci. Astfel, formația din Târgu Jiu, cu 11 meciuri jucate, rămâne ultima în clasament, a șaptea, cu 1 punct din 11 meciuri, iar cea de la Novaci este pe șase, cu 3 puncte din 10 întâlniri. A treia clasată, Jiul Rovinari, cu 15 puncte din 10 meciuri, a stat în această etapă.

Urmează o etapă importantă

În etapa a XIII-a, penultima a sezonului regular, programată duminică, 16 februarie și în care va sta LPS Târgu Jiu, cele două echipe hunedorene vor evolua în deplasare. Astfel, CSȘ Petroșani va juca la CS Novaci, iar CSM Vulcan se va deplasa la CSȘ Turnu Severin, celălalt meci al rundei fiind CSM Târgu Jiu – Jiul Rovinari. Un calcul simplu ne arată că o victorie a vulcănencelor le asigură, într-o proporție covârșitoare, locul al doilea, care permite participarea în turneele semifinale naționale, dar și drum deschis spre prima poziție, actualul lider urmând a sta în ultima etapă a sezonului regular.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Amenajarea albiei râului Cerna continuă. Primarul Hunedoarei: “Este un proiect frumos care se va finaliza”

Publicat

pe

Redactat de

Proiectul de reabilitare a albiei râului Cerna continuă. Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a efectuat recent o vizită în teren pe acest șantier. Edilul – șef al municipiului de pe Cerna a transmis că această investiție, finanțată din bani europeni, va fi finalizată.

 

„Dragi hunedoreni, știu că a fost o dispută întreagă cu acest șantier. Am avut într-adevăr probleme cu constructorul, a fost blocat o perioadă, sunt probleme inerente. Le avem peste tot. Nu trebuie să ne plângem pentru aceste probleme. Important pentru noi este să găsim soluții. Am început lucrările, se începe turnarea pavajului pe alei. Se aduce stratul vegetal, în zona aceea, unde vedeți pământul, va fi însămânțată iarbă. Aici avem o primă alee, aleea numărul doi. Aici vom avea gradene și acolo aleea cea mare”, a transmis primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, într-un video realizat în timpul vizitei pe șantier, publicat pe pagina oficială a administrației publice locale de pe rețeaua de socializare.

Ar putea fi finalizată în circa trei luni

Din discuțiile cu constructorul, lucrarea ar putea fi terminată în aproximativ trei luni. „În cel mult trei luni, ne vom plimba pe adevărata faleză a Hunedoarei. De această dată, chiar o faleză pe râul Cerna”, a mai spus edilul șef al municipiului de pe Cerna.

Advertisement

Primarul Hunedoarei a adăugat că este vorba despre o lucrare complexă, realizată cu fonduri europene. „Sunt bani europeni pe care i-am atras foarte greu, există și cofinanțare din partea municipiului Hunedoara (…) Este un proiect frumos care se va finaliza”, a precizat Dan Bobouțanu.

Sursa foto: captură video Primăria Hunedoara/Facebook

 

Primarul municipiului Hunedoara a mai spus că va reveni pe acest șantier în momentul în care se va vedea un progres remarcabil la acest proiect și că va continua vizitele și pe alte șantiere din oraș pentru a verifica cum se lucrează.

Ce prevede proiectul de reamenajare a albiei râului Cerna

Proiectul privind reamenajarea albiei râului Cerna este unul important, care va schimba radical aspectul acestei zone istorice a municipiului Hunedoara. Prin acest proiect se urmărește reamenajarea totală a structurii existente a cursului de apă, prin recalibrare pe o lungime de 585 de metri, lucrări de ecologizare și salubrizare, defrișarea vegetației din zona albiei minore, consolidarea malurilor și a zidurilor de sprijin, amenajare promenadă, pe malul drept al râului, cu spații verzi cu iarbă și gradene din beton cu locuri de stat în apropierea apei curgătoare. Se va monta mobilier urban, bănci, coșuri de gunoi, jardiniere stradale, corpuri de iluminat, cișmele, platforme mobile pentru persoanele cu dizabilități, albia râului Cerna urmând se va transforma într-o zonă pentru relaxare și agrement.

Advertisement

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate