Actualitate
Ansamblul „Românașul”, din nou la Festivalul Internațional de Muzică Universitară din Franța
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2019/06/Ansamblul-Romanasul-si-prof.-Ana-Fodor.jpg)
Ansamblul de muzică tradiţională „Românaşul” al Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva a fost prezent, pentru a patra oară, la Festivalul Internaţional de Muzică Universitară (FIMU) – Belfort din Franţa. În perioada 6-10 iunie a avut loc cea de-a 33-a ediţie a festivalului organizat în oraşul Belfort din regiunea Franche- Comté, Franţa.
Festivalul este organizat în fiecare an în perioada Sărbătorii Rusaliilor (catolice) şi se bucură an de an de prezenţa a numeroşi artişti şi ansambluri artistice de amatori din diverse ţări şi culturi, veniţi din lumea întreagă pentru a susţine spectacole şi concerte gratuite pentru publicul prezent.
„Singura formaţie aleasă pentru a reprezenta România la ediţia din acest an a fost Ansamblul de muzică tradiţională „Românaşul” al Liceului de Arte „Sigismund Toduţă”-Deva, alegerea fiind făcută de către profesor muzicolog Ana Fodor de la acelaşi liceu, desemnată de către Primăria Belfort ca responsabil cu selecţia formaţiilor din ţara noastră pentru fiecare ediţie a festivalului, începând cu 1 septembrie 1999. În aceeaşi perioadă (septembrie 1999) muzicologul Ana Fodor a venit cu iniţiativa creării acestui ansamblu în cadrul Liceului de Arte, cu scopul păstrării şi valorizării muzicii tradiţionale româneşti. În primul an de activitate ansamblul a fost condus de profesorul Ciprian Mariş, absolvent al modulului de canto traditional ( la clasa Prof. Dr. Ioan Bocşa de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca). După plecarea sa definitivă în SUA, bagheta dirijorală i-a revenit profesorului Ovidiu Ioan Demea, care este şi în prezent coordonatorul ansamblului. Mulţumită lui, formaţia a primit denumirea de “Românaşul”, a obţinut numeroase premii la diverse competiţii, a susţinut în toţi aceşti ani sute de spectacole în ţară şi străinătate: în Franţa (Arras, Nancy, Belfort, Strasbourg-Parlamentul European), Belgia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, China”, au precizat reprezentanții Liceului de Arte.
Membrii Ansamblului „Românașul”
Membrii ansamblului care în acest an au avut o prestaţie strălucitoare fermecând publicul prin bogăţia muzicii, calitatea interpretării, originalitatea costumelor şi frumuseţea ţinutei scenice sunt: prof. Ovidiu Ioan Demea, dirijor (clarinet), prof. Nicolae Herepean (orgă), prof. Cristian Gheorghe Neag (saxofon), prof. Michael Cetean-Fakner (solist vocal), şi elevii Teodora-Larisa Petruţ, Raluca-Ionela Nicoară, Mădălina-Daniela Gavrilă (soliste vocal), Iulian-Alexandru Marinescu (vioară), Răzvan Ruszuly (acordeon), Valentin-Nicolae Diniş (taragot), George-Mihăiţă Toma (clarinet), Gabriel Muntean (saxofon), Gabriel-Nicolae Demian (taragot).
„Aflat pentru a patra oară pe scenele FIMU (precedentele participări fiind în anii 2004, 2010 şi 2014) în această ediţie împreună cu 101 grupuri (selecţionate dintr-un număr de 1.185 care şi-au depus candidatura), însumând în acest an 1.400 de muzicieni din 38 de ţări (Japonia, Egipt, Mexic, Giorgia, India, Palestina, Australia, Armenia, SUA, Canada,ş.a.) care au concertat între orele 14 – 00.30, pe 21 de scene (15 în aer liber şi 6 săli) la care publicul are acces gratuit (anul acesta un număr de 109.150 de melomani pe parcursul celor 5 zile de festival), Ansamblul de muzică tradiţională „Românaşul” a transmis cu intensă expresivitate profunzimea fascinantă a sufletului românesc prin exigenţa interpretării repertoriului inspirat ales – diferit pentru fiecare din cele 3 spectacole (8,9 şi 10 iunie), aplaudat şi ovaţionat fiind de un public sensibil şi receptiv, cu bucuria celui care primeşte daruri nepreţuite”, a precizat muzicolog Ana Fodor, profesor la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă”-Deva, responsabil şi corespondent pentru România al FIMU.
Actualitate
Lupeniul a pierdut la Craiova
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/pierdut.jpg)
Minerul Lupeni, locul 5 în seria 9 din Liga 3 de fotbal, a jucat un nou meci de pregătire. Meciul a avut loc la Craiova, la baza sportivă FCU Footbal Park “Tărâmul Leilor”, pe trenul 3 „Costică Ștefănescu”.
Învinși de o divizionară secundă
Adversara celor de la Minerul Lupeni a fost FCU Craiova, locul 7 în Liga 2, și aflată în lupta pentru calificarea în play-off. Deși nu au jucat rău, băieții din Vale au trebuit să se recunoască învinși, cu scorul de 3-0. Rezultatul a fost stabilit încă de la pauză, pentru craioveni înscriind fundașii Lumbu (26′) și Lekiatas (32′) și mijlocașul Bounaas (43′). În meciul cu FCU Craiova pentru Minerul Lupeni au evoluat Wynney (Raț 46′) – Toma (Mazilu 46′, Hârsan 68′), Vlad, Creciunesc, Doboș – Eshun (Mândreci 73′), Trancă, Bedea (Petea 60′), Baidoo – June, Popescu (Erceanu 46′). Mai este de menționat că în acest meci au debutat, pentru Minerul Lupeni, noii – veniți, respectiv portarul Wynney și atacantul Popescu, care au semnat cu clubul din Vale în această săptămână, dar și că stoperul Dulap s-a accidentat la încălzire și nu a putut fi folosit în jocul cu FCU Craiova. Până la meciul cu divizionara secundă, cei de la Minerul Lupeni au mai susținut alte trei meciuri amicale, toate fiind disputate în deplasare, câștigând cu 4-0 la Minerul Motru (piga 4 Gorj) și cu 1-0 pe terenul vecinilor și rivalilor istorici de la Jiul Petroșani, și au pierdut, cu 4-2, la Vulturii Fărcășești. Totodată, este de precizat că ultimele două echipe menționate evoluează în Liga 3, ambele în seria 8, Jiul ocupând poziția a cincea, iar Fărcășeștiul pe cea de-a patra. Aceste formații, ca și Minerul Lupeni, de altfel, vor lupta pentru ocuparea unuia din primele patru locuri, care asigură calificarea în play-off. Din sezonul regular, care se va relua în perioada 28 februarie – 1 martie, mai sunt de disputat trei etape. Până atunci, însă, Minerul Lupeni are programate și alte meciuri amicale, primul dintre ele, dacă nu apar schimbări de ultimă oră, urmând a se juca joi, 13 martie, pe terenul liderului din Liga 4 Hunedoara, Unirea DMO.
Foto: Ediție specială
Actualitate
Rectorul Universității din Petroșani, Radu Sorin Mihai, propune soluții pentru prelungirea activității miniere în Valea Jiului
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2023/01/rector-UPET-1024x576-1.jpg)
În cadrul unei intervenții recente, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani, a vorbit despre posibile soluții pentru prelungirea activității miniere din Valea Jiului. Acesta a subliniat importanța exploatării moderne a resurselor minerale, care trebuie să se bazeze pe investiții și tehnologii neconvenționale.
Rectorul a menționat că rezerva de cărbune din subteran a fost preluată de la instituțiile anterioare, pe baza studiilor și a datelor oferite de Agenția Națională a Resurselor Minerale. În urma acestor analize, echipa Universității din Petroșani a propus soluții specifice pentru fiecare zonă a Văii Jiului, având în vedere particularitățile stratului de cărbune și ale minelor deschise.
Printre propunerile avansate se numără tehnologii neconvenționale de exploatare și stocarea monoxidului de carbon și a hidrogenului în spațiile subterane, având în vedere evoluțiile din acest sector. De asemenea, rectorul a subliniat că, pe măsură ce minele se închid, pânza freatică urcă, iar aceste modificări trebuie luate în considerare în strategia de gestionare a resurselor.
În ceea ce privește resursele minerale, rectorul a precizat că nu s-au discutat cifre precise, ci doar propuneri generale. De asemenea, Complexul Energetic Valea Jiului și Complexul Energetic Oltenia au venit cu propriile propuneri, urmând ca Ministerul Energiei să ia deciziile finale și să le transmită Comisiei Europene pentru validare.
Aceasta este o etapă importantă în continuarea activității miniere în Valea Jiului, iar rectorul Universității din Petroșani se arată optimist cu privire la viitorul acestei industrii esențiale pentru regiune.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Imagini cu Cetatea Devei iluminată în roșu, de Ziua 112
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/Cetatea-Devei-iluminata-in-rosu-3-scaled.jpg)
Cetatea Devei, emblemă a municipiului reședință a județului Hunedoara, a fost iluminată în culoarea roșie, marți seară, marcându-se astfel “Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112”.
Primăria Deva s-a numărat printre instituțiile publice și organizațiile private din țară care s-au alăturat campaniei de conștientizare a importanței numărului de urgență 112 pentru comunitate, organizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
„Cetatea Devei a fost iluminată simbolic în culoarea roșie, sprijinind astfel importanța unui sistem comun de intervenție rapidă în situații critice, valabil în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112 subliniază importanţa şi necesitatea utilizării corecte a acestui serviciu vital dedicat cetăţenilor”, au transmis reprezentanții Primăriei Deva.
Sursa: Primăria Municipiului Deva
Peste o sută de clădiri și obiective turistice din toată țara au fost, aseară, iluminate în roșu.
„Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112” este marcată anual la data de 11 februarie.
Prin acest demers vizual simbolic, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a dorit să atragă atenția asupra rolului esențial al numărului unic de urgență și să încurajeze cetățenii să îl folosească responsabil. Apelarea abuzivă a 112 poate periclita intervenţia rapidă a echipajelor specializate acolo unde este cu adevărat nevoie.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
- Actualitatecu 2 zile in urma
Final fericit în cazul cățelușei găsită de polițiștii hunedoreni pe stradă. „Lassie s-a întors acasă!”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Cetatea Devei, iluminată în roșu de Ziua Europeană 112
- Actualitatecu 3 zile in urma
18 tone de trufe, recoltate ilegale. Amenzi de 80.000 de lei, aplicate de Garda Națională de Mdiu
- Actualitatecu 22 de ore in urma
Vizită educativă la Centrul Integrat 112 Deva: Conștientizarea importanței apelurilor corecte de urgență
- Actualitatecu 3 zile in urma
De pe pârtie, la spital. Salvamontiștii din Straja – 24 de solicitări de intervenție, sâmbătă, cele mai multe din țară
- Actualitatecu 24 de ore in urma
Casa Județeană de Pensii, anunț pentru cei care primesc pensiile pe carduri