Connect with us
Data: 27/04/2024
.

Actualitate

Peste 70 de cazuri de cancer de col uterin, depistate în județ

Publicat

pe

Aproape 1.800 de cazuri noi de cancer, de toate tipurile, au fost înregistrare în județul Hunedoara, pe parcursul anului 2019, dintre acestea 73 sunt de cancer de col uterin. Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU,) lansată în 2007, are scopul de a creşte gradul de informare al femeilor aspupra cauzelor cancerului de col uterin şi de a atrage atenţia asupra mijlocelor de prevenire. Derulată sub sloganul „Stop Cancerului de Col Uterin Vaccineaza-te acum!”, campania va continua efortul susţinut pentru reducerea riscului şi intensificarea prevenţiei CCU, în urma initiaţivei OMS de lansare a Apelului la acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018. În UE, România se afla într-o situaţie nefavorabilă în privinţa incidenţei (32,8 cazuri noi/100.000 femei) şi a mortalităţii prin cancer de col uterin (10,9 decese/100.000).

Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) şi screening-ul reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva CCU. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalităţii specifice prin CCU. Screeningul cervical constă în depistarea fazelor precanceroase, atunci când aceste zone pot fi înlăturate fără internare, şi dezvoltarea cancerului poate fi oprită. Stadiile precanceroase nu cauzează nici un simptom şi, de aceea, acestea pot fi depistate doar prin screening. Este foarte important ca toate femeile să participe la programele de screening, cu regularitate, chiar dacă se simt perfect sănătoase.

Rata mortalității a scăzut cu peste 30% în Europa     

Advertisement

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenţie coerente, consecvente şi comprehensive bazate pe: informarea corectă şi consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe prevenţie; măsuri cuprinzătoare de prevenţie primară/secundară – esenţiale în scăderea incidenţei CCU. Acestea pot constitui modele valabile şi pentru ţara noastră. Progresele recente la noi depind de Programul Naţional de Screening pentru depistarea activă precoce a CCU ce vizează un segment de populaţie extins (circa 5,6 milioane femei) acoperit până în prezent la nivelul de numai 12%, datorită căruia se estimează totuşi că 49% din totalul cazurilor posibile de CCU au fost prevenite.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV) – transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecţii şi leziuni. Contaminarea HPV este fezabilă prin monogamie reciprocă, cu condiţia ca ambii parteneri să fie în mod constant monogami şi să nu fi fost infectaţi anterior. Prevenţia prin practicarea testării Babeş-Papanicolau după un calendar adaptat vârstei şi factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital al medicinii de familie şi al fiecărei persoane de gen feminin.

Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, celebrează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin prin diferite activităţi.

„Prin activităţile preconizate, dorim să încurajăm adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin şi de vaccinare anti-HPV; vom desfășura și activități ale campaniilor: „Sănătatea mintală”, „Gripa nu se tratează cu antibiotice!”. Reflectarea largă a SEPCCU 2020 de către media poate spori informarea publicului larg privind un subiect ce afectează sensibil femeile şi comunităţile din România. Situaţia este prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a salva vieţi preţioase de care depind generaţiile următoare. Cancerul de col uterin este o problemă gravă a sănătăţii publice în România”, a declarat dr. Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.

 

Date statistice pentru județul Hunedoara, realizate de DSP Hunedoara:

Advertisement
  2019 2018 2017 2016
Total cazuri noi de cancer

 

1719 2557 1557

 

1610

 

Cancer de col 73 66 77 61

 

Advertisement

Actualitate

Călin Petru Marian: ”Începem împreună un nou capitol pentru dezvoltarea comunităților locale din județul Hunedoara”

Publicat

pe

Redactat de

Călin Petru Marian, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, a făcut și azi un tur de forță în județ.

Astfel s-a aflat în Orăștie, la Geoagiu, în Vulcan și în Aninoasa, alături de candidații PNL Hunedoara la primăriile din aceste localități, dar s-a întâlnit și cu oamenii de aici, cărora le-a expus programul său pentru Hunedoara.

„Începem împreună un nou capitol pentru dezvoltarea comunităților locale din județul Hunedoara. Venim în fața cetățenilor cu echipe locale puternice, cu oameni înzestrați cu viziune și proiecte, dar, mai ales, cu oameni de bună credință, devotați locuitorilor pe care îi reprezintă. Un pilon important în realizarea obiectivelor noastre este redat de viitorul parteneriat dintre administrația județeană și administrațiile locale. Personal, îmi asum angajamentul de a trudi alături de viitorii edili pentru a întâmpina aspirațiile oamenilor și pentru a genera dezvoltarea de care toate comunitățile vizitate astăzi au profundă nevoie. Revitalizarea economică, crearea de noi locuri de muncă, crearea condițiilor pentru ca tinerii să opteze pentru a rămâne acasă, dezvoltarea turismului, sănătatea, educația, îmbunătățirea condițiilor de trai sunt doar câteva dintre obiectivele asupra cărora vom munci necontenit să le vedem realizate. Le mulțumesc că au ales să facă parte din această echipă și îi asigur de sprijinul meu total! Împreună, vom face administrație pentru oameni și vom repune comunitățile locale pe drumul dezvoltării”, a declarat Călin Petru Marian, candidatul PNL la funcția de Președinte al Consiliului Județean Hunedoara.

Un Consiliu Județean puternic, condus de un om implicat în rezolvarea problemelor cetățenilor acestui județ, așa cum este Călin Petru Marian – candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara, dublat de administrații publice locale eficiente. Aceasta este cheia dezvoltării durabile a fiecărei localități, o dezvoltare unitară care să conducă la un trai mai bun pentru oameni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Peste 300 de motocicliști, la parada de la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Peste 300 de motocicliști, din mai multe județe din țară, s-au reunit, sâmbătă, la Deva, în cadrul unui eveniment ce a avut ca principal scop conștientizarea asupra prezenței lor în trafic.

Manifestarea ajunsă la a cincea ediție, organizată de A.C.S. Kermit Racing Deva -președinte Andrei Căta, cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva, a debutat la ora 10:00, în Piața Cetății Deva, după care motocicliștii au pornit într-un tur pe străzile orașului.

La eveniment a luat parte și Călin Petru Marian, candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara, și Florin Nicolae Oancea, primarul municipiului Deva.

Sunt motociclist, iubesc sentimentul de libertate pe care mi-l oferă mersul pe două roți și sunt mândru că fac parte din această comunitate. Am dat startul sezonului moto din acest an, alături de sute de motocicliști din regiunea de Vest a României. Totodată, am dat astăzi semnalul asupra prezenței noastre în trafic, a respectului cuvenit celor care aleg să circule pe două roți și asupra nevoii de a spori vigilența tuturor participanților care circulă pe drumurile publice. Cât timp am ocupat funcția de prefect al județului Hunedoara am răspuns nevoilor acestei comunități din care fac și eu parte și am suplimentat zilele în care se puteau susține probele pentru obținerea permisului de circulație. În următorii 4 ani, când voi fi președintele Consiliului Județean Hunedoara, mă voi preocupa ca pasionații de motociclism să poată circula în cele mai bune condiții pe drumurile publice județene. Mulțumesc organizatorilor pentru invitație și pentru că fac posibilă întâlnirea noastră în fiecare an!”, a transmis Călin Petru Marian, care a mai participat și la edițiile anterioare ale acestei manifestări.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

PSD Hunedoara a depus oficial candidaturile pentru Consiliul Județean și Primăria Deva

Publicat

pe

Redactat de

Laurențiu Nistor, actualul președinte al Consiliului Județean Hunedoara și președinte al PSD Hunedoara, și-a depus, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la șefia instituției. De asemenea, și secretarul de stat în Ministerul Economiei, Lucian Ioan Rus, candidatul PSD pentru Primăria Municipiului Deva, a intrat oficial în cursa electorală și și-a depus candidatura pentru funcția de primar al reședinței județului Hunedoara. Totodată, au fost depuse și listele de candidați social -democrați pentru Consiliul Județean Hunedoara și Consiliul Local Deva.

Laurențiu Nistor, candidatul PSD pentru președinția Consiliului Județean Hunedoara și președintele PSD Hunedoara, a mulțumit cetățenilor județului Hunedoara pentru încrederea acordată în 2020 când a fost ales președinte al Consiliului Județean, afirmând că va candida pentru un nou mandat în interesul cetățenilor. “Voi candida pentru încă un mandat, 2024-2028, în interesul cetăţenilor din judeţul Hunedoara şi pentru bine în judeţul Hunedoara. Am putut demonstra împreună cu echipa de consilieri şi conducerea Consiliului Judeţean că am făcut lucruri deosebite pentru judeţul Hunedoara”, a declarat Laurențiu Nistor.

Despre candidatul PSD pentru funcția de primar al municipiului Deva, liderul social -democraților hunedoreni a spus că „viziunea lui Lucian Rus pentru viitorul municipiului Deva este bazată pe dezvoltare durabilă, echilibru urban și comunitar, implicare activă din partea comunității și asigurarea bunăstării pentru fiecare locuitor al Devei”.

La rândul său, Lucian Ioan Rus, candidatul PSD pentru funcția de primar al municipiului Deva, a mulțumit tuturor colegilor săi pentru profesionalismul demonstrat și tuturor acelora care au transformat încrederea în miile de semnături care însoțesc candidatura sa. “Am decis să candidez cu gândul la ceea ce se poate face pentru Deva și deveni, pentru convingerea că oamenii se întorc și rămân acolo unde există viziune și speranță. Candidatura mea nu este împotriva cuiva, ci pentru deschiderea comunității către un nou proiect de dezvoltare și către un viitor administrativ care să pună în valoare locul pe care îl numim acasă. Acasă, la Deva, trebuie să spunem asta cu tristețe dar și cu asumare, lucrurile nu se îndreaptă în direcția bună pentru oameni și este cert pentru noi că nu se mai pot pierde încă patru ani sub conducerea actualului primar. În acest sens candidez și candidăm. Venim în fața devenilor cu o echipă, nu cu un grup de interese, cu o viziune integrată de dezvoltare, nu cu o poveste, cu expertiză și nu cu promisiuni. Așa să ne ajute Dumnezeu!”.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate