Connect with us
Data: 20/02/2025
.

Actualitate

Scandal pe tema adăpostului public de câini de la Sântuhalm, denumit „lagărul morții”. Primarul Florin Oancea: „Astfel de atrocități nu se întâmplă la Deva. Este o tentativă ordinară de manipulare!”

Publicat

pe

Imagini cutremurătoare, cu câini care se mănâncă unii pe alții, au fost publicate în mediul online. Fotografiile, de-a dreptul dramatice, în care apar patrupede sfâșiate, ar proveni din adăpostul public de câini de la Sântuhalm, de lângă Deva – denumit „lagărul morții”, conform celor care le-au publicat în spațiul virtual. La vederea acestora, zeci de iubitori de animale au reacționat extrem de dur, aducând un val de acuze și vorbe grele. Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a susținut, astăzi, o conferință de presă pe acest subiect sensibil. Edilul -șef al urbei afirmă că imaginile zguduitoare, prezentate în mediul virtual, nu au legătură cu adăpostul de câini de la Sântuhalm.

Scandalul a fost iscat după ce, pe rețeaua de socializare Facebook, au apărut, marți seară, câteva fotografii cu scene de-a dreptul macabre care, din spusele persoanelor care le-au postat, s-ar fi petrecut în adăpostul public de câini de lângă Deva. În poze apar leșuri de câini din care mușcă alte animale înfometate, imagini cu un puternic impact emoțional și care, ajunse pe Internet, au stârnit furia iubitorilor de animale.

Un „val” de reacții negative a apărut la vederea acelor poze îngrozitoare publicate de două persoane, apărătorii necuvântătoarelor criticând foarte aspru autoritățile că au lăsat să se întâmple așa ceva, marea majoritate a „sulițelor” fiind aruncate înspre conducerea municipalității devene, acuzată că nu a luat măsuri.

„M-au făcut părtaș la aceste atrocități! Un lucru foarte grav”

Primarul Devei, Florin Oancea, a declarat că a descoperit că fotografiile provin, de fapt, de pe un site din Germania (n.red. al unei asociații pentru salvarea animalelor), considerând că totul este o “intoxicare falsă”, „o manipulare grosolană”. Acesta afirmă că astfel de atrocități nu se întâmplă în adăpostul public de câini de la Deva „gol de aproximativ o jumătate de an”.

„Toate acuzațiile care mi s-au adus personal și, cred că, ceea ce s-a întâmplat, începând de ieri (n.red. marți, 21 ianuarie), a fost cea mai ordinară manipulare pe care am văzut-o de când sunt eu primar al municipiului Deva. Este un „fake-news” total! Căutând sursa fotografiilor, am descoperit site-ul german unde aceste poze apar într-o postare din data de 5 mai 2019 (…) sunt așa-zise imagini din România, nici măcar din județul Hunedoara, dar fără a se preciza în ce locație și în ce oraș. Nu sunt imagini din Deva, dar s-a indus că sunt din Deva și m-au făcut părtaș la aceste atrocități, un lucru foarte grav. În urma acestui „fake- news”, a ordinarei manipulări și intoxicări, a urmat un lung șir de comentarii. Gravitatea unei astfel de postări, intoxicând și inducând în eroare și mentalul colectiv al cetățenilor că, în Deva, se petrec lucruri abominabile, au dus la un întreg șir de comentarii foarte dure. Nu pot să le reproduc pe toate (…) Sunt aproape două sute de comentarii, dure la adresa mea, a familiei mele și a instituției pe care o reprezint, în momentul de față. Sunt primar de doi ani, mi-am asumat această misiune dificilă. Au fost multe situații de criză pe care, cred că, le-am gestionat bine și efectul a fost unul bine primit de către deveni. Și aceasta este o situație de criză pe care sunt obligat să o gestionez cât mai bine și cât mai corect. Sunt iubitor de animale. Am acasă trei câini”, a declarat primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

Problema câinilor fără stăpân, „în aer” în întreg județul

Advertisement

Edilul -șef al Devei a prezentat, în cadrul conferinței de presă, câteva fotografii făcute în adăpostul public de câini de la Sântuhalm, care nu mai este „populat” de când Asociația de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), constituită la nivelul județului și care avea în atribuție gestionarea problemei câinilor fără stăpân, a intrat în „moarte clinică”, adică de anul trecut, cu circa cinci -șase luni în urmă.

 

 

 

 

Advertisement

 

 

 

 

„Am avut curiozitatea și i-am rugat pe colegi să meargă la adăpostul de la Sântuhalm. Au făcut fotografii (…) Acestea sunt fotografii de la adăpostul de stat din Deva, făcute astăzi. Inclusiv, culoarea grilajelor diferă. (…) Știți foarte bine că, din 2012 și până în urmă cu cinci -șase luni, s-a constituit un ADI la nivelul județului Hunedoara, la care municipiul Deva a fost membru cotizant și ne-am plătit, în fiecare lună, cotizația la zi. Cine administra acel adăpost nu a fost nici primarul municipiului Deva și nici Consiliul Local. Eram parte în ADI în momentul în care CJ a trebuit să se retragă, activitatea acestei asociații încetând. Practic, astăzi, în cele 69 de UAT-uri din județul Hunedoara nu mai există un serviciu autorizat de ecarisaj. Am primit, la primărie, sute de sesizări. Fenomenul începe să devină îngrijorător. Câinii maidanezi s-au înmulțit. Nu devenii și-au scos câinii din curți, ei au fost aduși. Este o realitate!”, a adăugat Florin Oancea, primarul Devei.

Advertisement

Acesta a subliniat faptul că, din bugetul pe 2020, se va aloca suma de 350.000 de lei, bani destinați finanțării serviciului de ecarisaj pe raza municipiului reședință de județ, existând posibilitatea ca aceste fonduri să fie suplimentate, în cazul în care este necesar. „Fie că ajungem la un numitor comun și va rămane la nivelul județului Hunedoara un ADI care să gestioneze această problemă a câinilor maidanezi, fie vom înființa propriul nostru serviciu de ecarisaj. Am spus că vom aduce adăpostul din Deva la standarde europene și acest lucru îl vom face. Înainte de a fi primar al municipiului Deva, sunt om, am familie (…) Cum s-au simțit familia mea și copiii mei când au citit comentariile acelea dureroase, de genul: „Sper să muriți și voi, la fel cum mor toate acestea animale!”. Repet, la Deva, de șapte luni, în adăpost nu este niciun câine. Deci, cei care au postat sunt convinși că eu, primarul municipiului Deva, împreună cu colegii din primărie, avem cunoștință de atrocitățile care se întâmplă la Deva și nu am avut nicio reacție! Sunt lucruri aberante, false și, cred că, au fost făcute cu țintă”, a mai afirmat Florin Oancea.

„Voi face plângere penală!”

Primarul municipiului Deva este de părere că tot scandalul acesta a fost iscat având în vedere apropiata campanie electorală pentru alegerile locale. „Mă deranjează, în primul rând, minciuna. (…) Nu este moral să pătezi imaginea unui om pentru interese meschine. De ce s-a ajuns aici?! Și pentru că se apropie campania electorală. Aveau nevoie de o temă să provoace emoții puternice. Tema este falsă, dar o prezintă ca fiind reală, foarte gravă (…) Dacă doresc să intre cu mine într-o astfel de competiție, pentru că, peste patru luni, sunt alegerile locale, să o facă bărbătește, nu folosind două femei, două doamne, prin intoxicări și prin minciuni”, a mai zis Florin Oancea.
Primarul Devei a declarat, în final, că va depune plângere penală pe numele celor „care au instrumentat această minciună grosolană”.

Actualitate

Indicatoarele rutiere deteriorate din Deva, înlocuite

Publicat

pe

Redactat de

În municipiul Deva, indicatoarele rutiere deteriorate sunt înlocuite cu altele noi. Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM) Deva a demarat o acțiune de înlocuire a semnelor de circulație vechi, uzate, care pot reprezenta un pericol în trafic.

Sursa foto: Primăria Deva

Echipele Serviciului Public de Întreținere și Gospodărire Municipală Deva acționează cu prioritate în zonele cele mai afectate, unde semnele nu mai sunt vizibile din cauza vechimii, a condițiilor meteo extreme, a accidentelor etc. Aceasta este o măsură proactivă pentru prevenirea accidentelor și pentru asigurarea unui trafic rutier și pietonal în condiții de siguranță”, au transmis reprezentanții administrației publice locale.

Autoritățile publice locale, prin serviciile de specialitate, vor asigura o monitorizare constantă a semnelor de circulație, pentru a interveni rapid, în cazul în care acestea vor suferi noi deteriorări.

Administrația publică locală face apel către toți cetățenii, să respecte infrastructura rutieră și să evite orice acte de vandalism. Semnele de circulație sunt esențiale pentru siguranța noastră, iar orice zgârietură, îndoire sau distrugere a acestora poate pune în pericol viața tuturor participanților la trafic”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Deva.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Programul „Rabla pentru tractoare” – Fermierii se pot înscrie personal pentru finanțare

Publicat

pe

Redactat de

Ministerul Mediului a anunțat lansarea unui nou program destinat fermierilor, denumit „Rabla pentru tractoare”, menit să sprijine modernizarea echipamentelor agricole și să contribuie la protecția mediului. În cadrul acestui program, fermierii vor putea beneficia de vouchere pentru achiziționarea de tractoare noi, cu o finanțare de până la 80%, în funcție de vârstă și tipul de fermă.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că programul a suferit câteva modificări importante, printre care și schimbarea procedurii de înscriere. Spre deosebire de anii anteriori, când înregistrarea se făcea prin intermediul dealerilor, acum fiecare fermier va putea aplica personal pentru finanțare, având astfel mai multe șanse de a beneficia de program.

„Am decis ca fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria lui șansă de a prinde această finanțare”, a explicat ministrul, adăugând că speră ca, în luna martie a acestui an, fermierii să poată să acceseze fondurile disponibile.

O altă modificare semnificativă vizează creșterea perioadei de monitorizare a beneficiarilor, de la un an la cinci ani. Astfel, fermierii vor fi obligați să nu înstrăineze tractoarele achiziționate prin acest program și să le utilizeze conform ghidului de finanțare. „E o măsură care ne ajută să finanțăm adevărații fermieri și nu doar pe cei care doreau să profite de această oportunitate”, a subliniat Fechet.

Prin program, fermierii pot obține vouchere în valoare de 35.750 de euro sau 44.000 de euro, în funcție de procentul de finanțare: 65% pentru fermierii peste 40 de ani și 80% pentru tinerii fermieri. Valoarea maximă a unui tractor finanțat este de 55.000 de euro. Pentru a putea beneficia de acest program, fermierii trebuie să predea un autovehicul uzat, care poate fi un tractor vechi sau un autoturism, iar vechimea relației cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu mai este un criteriu decisiv.

„Este un program prin care încurajăm fermierii să devină mai prietenoși cu mediul, să producă mai mult, mai ieftin și mai ecologic”, a conchis ministrul Fechet.

Advertisement

FOTO: FACEBOOK MINISTERUL MEDIULUI

Citeste mai mult ...

Actualitate

Corvinul, amical cu SCM Zalău

Publicat

pe

Redactat de

Divizionara secundă de fotbal Corvinul Hunedoara va susține ultimul meci de pregătire dinainte de jocurile oficiale din campionat. Adversarii hunedorenilor sunt cei de la SCM Zalău, lideri în seria 10 din Liga 3 și ca și calificați în play-off.

Sâmbătă, de la ora 11:00, pe sinteticul de la Deva

Meciul cu Zalăul va fi cel de-al șaselea susținut în intersezon de corviniști. Hunedorenii au învins cu 1-0, la Simeria, pe ACS Mediaș (locul 4 în seria 7 și aproape de play-off) și cu același scor pe Gloria Bistrița (lider în aceeași serie și calificată în play-off). Apoi a urmat cantonamentul de la Mogoșoaia, unde Corvinul a trecut cu tot cu 1-0 de Farul U19, care a jucat în Europa Youth League, și cu 3-1 de Progesul Spartac (locul 2 în seria 4 și aproape de play-off) și au remizat, 3-3, cu LPS Clinceni (penultimii în aceeași serie, care vor juca în play-out). Meciul cu SCM Zalău se va juca sâmbătă, 22 februarie, începând cu ora 11:00, pe terenul sintetic al stadionuluiCetatedin Deva.

Stau în etapa a XVIII-a

În aceeași zi în care Corvinul joacă amicalul cu Zalăul, începe și etapa a XVIII-a, prima care se dispută în acest an. În această rundă Corvinul, care trebuia să joace în deplasare, la CS Mioveni, va sta, întrucât argeșenii au fost excluși din campionat. La fel stă și CSM Reșița, a cărei adversară, viitorul Târgu Jiu, a fost, și ea, exclusă din competiție. Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 11:00 se dispută meciurile CSC Dumbrăvița – Ceahlăul (transmis pe FRF TV), Metalul Buzău – AFC Câmpulung, CSM Focșani – CS Afumați, FC Bihor – Unirea Ungheni, CSM Slatina – Chindia și Concordia Chiajna – Metaloglobus, iar de la 13:30 Steaua – FC Voluntari (în direct pe DigiSport 1 și PrimaSport 1). Marți, 25 februarie, se joacă ultimele două meciuri ale rundei, respectiv Csikszereda – CSC Șelimbăr (de la ora 17:30) și FCU Craiova – FC Argeș (19:30), ambele urmând a fi televizate. Corvinul, care acum este pe locul 8, cu 25 de puncte, la unul de play-off, va juca primul meci oficial în etapa a XIX-a, când va primi vizita celor de la FCU Craiova. În penultima rundă Corvinul va juca tot acasă, cu Metaloglobus, și va încheia sezonul regular în deplasare, la Chindia.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate