Actualitate
Strigăt de ajutor pentru „Ghiță”. Drama pe care o trăiește, rămas pe drumuri, doarme pe stradă
Apel umanitar pentru om sărman din Deva care a ajuns să doarmă pe stradă, acum în prag de iarnă, după ce a fost evacuat din locuința în care stătea. Pe Grigore Varga (foto) sau „Ghiță”, cum îi spun cei care îl cunosc, îl știe multă lume din oraș, dar puțini cunosc adevărata dramă pe care acesta o trăiește. De câteva luni, pentru el casa este strada, iar fiecare zi este o luptă continuă pentru existență. Îl întâlnești în zona pieței agroalimentare, aproape de inima urbei. Tot acolo, într-un locșor mai ferit, când întunericul se lasă, își pune capul și doarme, pentru că nu are unde să se ducă în altă parte. Cu o plapumă primită, pe care ziua și-o dosește într-un colț de ochii curioșilor astfel încât aceasta să nu fie prea tare observată, încearcă să se încălzească pe timpul nopților tot mai reci. Sub cerul liber. Cu Dumnezeu deasupra lui.
Grigore Varga e un om simplu, un om înainte de toate, căruia destinul nu i-a surâs, descurajat și cu frământări pentru ziua de astăzi fiindcă cea de mâine este departe. Nu cere bani, oprind trecătorii, cum fac, de obicei, persoanele care trăiesc în aer liber, la marginea societății. E îmbrăcat în haine curate și își povestește situația dramatică, în cuvintele lui puține, vorbind încet, foarte încet. De teamă, de tristețe, oftând adânc.
În ciuda greutăților și a defectului pe care îl are la un picior, „Ghiță” a visat la o viață normală. Însă, soarta i-a strivit acest vis. Are 50 de ani și a fost necăjit de când se știe, străduindu-se să supraviețuiască cinstit, cu povara unui om sărman în spate – ca o pedeapsă aplicată, parcă. Acum nenorocirea s-a abătut și mai mult asupra lui, după ce a fost scos afară din locuința în care stătea. Până nu demult, locuia într-o cameră în clădirea internatului fostului liceu minier, din Deva, după cum povestește, cameră pentru care spune că plătea lunar o chirie de 200 de lei, bani pe care îi achita din ajutorul social pe are îl primește, de 130 de lei, iar diferența o câștiga cum putea sau primind sprijin din partea unor oameni inimoși. Când a fost anunțat că trebuie să părăsească locuința, n-a știut încotro. „Într-o seară, a venit administratorul și mi-a spus că trebuie să plec din cameră, să las loc școlarilor. A zis că se renovează toată clădirea și acolo vor sta elevi. Pe toți ne-au scos afară din clădire, nu numai pe mine. Unii au primit camere peste linia ferată, din ce am auzit. Eu am rămas pe drumuri. Unde să mă duc? Ce să fac?”, își începe „Ghiță” povestea tristă.
„Ploua atât de tare și el dormea acolo…”
Rămas fără adăpost, doar cu o geantă mică în care își ține câteva haine, a mers la un chioșc din zona pieței agroalimentare, acolo unde s-a aciuat de câțiva ani și unde și-a oferit ajutorul. Impresionate de povestea lui, doamnele de acolo l-au mai pus la treabă, la căratul gunoiul, la așezatul sticlelor de apă sau de suc în frigidere, sprijinindu-l. Acum, neavând unde să meargă altundeva, „Ghiță” a rămas în acel loc, povestindu-le cunoscuților care-l întreabă despre necazul lui. „Mi-au luat camera. Am rămas pe drumuri!”.
„Hai, să îți arăt unde dorm acum!”, spune el. „Uite, aici pun plapuma asta pe care am primit-o!”, și o întinde direct pe jos, într-un colț. „E frig, e tare frig noaptea!”, mai spune acesta. Oamenilor din apropiere li se rupe sufletul când îl văd cum doarme. „Într-una din diminețile trecute, l-am văzut cum dormea pe jos. Ploua atât de tare. Plouase toată noaptea torențial și el dormea acolo, cu un sac de plastic tras peste el. Cineva trebuie să îl ajute!”, intervine în vorbă o persoană din vecinătate care trecea prin zonă.
O geantă de voiaj albastră, singura „avere”
„Ghiță” dă din cap, ca și cum aprobă, cu privirea îngândurată și continuă, apoi, să povestească încet și rar. După aceea, își arată toată „averea” lui – o geantă mică de voiaj albastră. „Acolo îmi țin câteva haine. Dar, e greu cu spălatul. E foarte greu. Dau cu apă pe mine, mă spăl ca pisicii”, mai zice, zâmbind amar. În ciuda tuturor problemelor pe care le are, mai găsește puterea să schițeze un zâmbet pe față, din când în când, dar în spatele chipului său neras, se ascunde o mare tristețe. Își dorește doar o căsuță, nimic altceva. Patru pereţi care să-l adăpostească de ploi şi frig. „Eu sunt om cinstit și chiar aș vrea să lucrez și la țară, să tai lemne, să sap în grădină”, mărturisește. Pe urmă, scoate dintr-un buzunar buletinul – de fapt, cartea de identitate provizorie, eliberată la data de 18 septembrie 2020. O păstrează frumos, într-o țiplă, iar pe ea scrie „lipsă locuință”. Din dorința de a primi o cameră undeva, povestește că a mers de mai multe ori la Direcția de Asistența Socială. „Mi-am făcut și buletin pentru că vreau să fiu în regulă. Mi-am făcut toate actele și dosar pentru o locuință socială pentru care am depus hârtii cum că nu am pământ, că nu am locuință și act că am plătit unde am stat înainte până să îmi fie luată camera. Mi-au spus să aștept. Acum aștept, dar până atunci ce fac?! Stau aici afară, și aștept cu speranță”, a adăugat acesta.
Grigore Varga mai spune că a fost și la primărie pentru a povesti necazul lui, dar ar fi fost oprit la poartă. Persoane care nu au rămas indiferente la situația lui actuală au scris un bilet pe care să îl prezinte la intrare, cu mesajul: „Vă rog, lăsați-l să vorbească cu primarul. Doarme pe stradă!”.
S-a întors mâhnit, cu un alt bilet în mână, pe care îl păstrează în geacă și în care i se transmite că nu are acces, pe motiv de pandemie.
Acum, „Ghiță” își pune speranța în autorități și în oameni care ar putea să-i întindă o mână de ajutor. „Le doresc tuturor multă sănătate, și celor care pot să mă ajute și celor care nu pot! Mie? Îmi doresc la fel, să am parte de sănătate! În rest, cum o vrea Bunul Dumnezeu!”.
Persoanele care doresc să îl ajute pe Grigore Varga îl pot găsi în zona chioșcului de la intersecția Bulevardului Decebal cu strada Ion Creangă, din municipiul Deva.
Actualitate
Noutăți din comuna Pui
Din luna octombrie administrația publică locală din comuna Pui și-a preluat atribuțiunile. Prezent, săptămâna trecută, în emisiunea SPUNE CE CREZI, deifuzată pe postul de televiziune online SERVUS HD TV și moderată de colega noastră Ioana Popescu, noul primar al comunei Pui, Ovidiu Ciolea, a vorbit despre lucrurile cu care se confruntă la început de mandat, dar și despre planurile de viitor.
Datoriile se vor stinge, iar proiectele începute vor fi finalizate
În prima parte a emisiunii, Ovidiu Ciolea a vorbit despre problemele existente în comună și modalitățile de rezolvare, fiind vorba despre datorii și de proiecte nefinalizate, dând asigurări că aceste aspecte vor fi reglementate. “Avem datorii, ca și mai toate UAT-urile, mai mari sau mai mici. Deci cam peste tot sunt probleme. Nu vreau să vorbesc de sume, dar datoriile sunt destul de consistente la Pui, dar îmi doresc să le reglăm în timp. Sunt și unele proiecte nerealizate. Mai avem de făcut recepții la unele proiecte. Este vorba despre proiecte bune, care ajută la dezvoltarea comunei. Avem, de exemplu, grădinița cu program prelungit, lucrare începută de mult timp, dar e bine că s-a încheiat și putem da drumul activității începând cu anul școlar viitor. De asemenea, mai este canalizarea în Hobița, Uric și Râu Bărbat, la fel un proiect foarte bun, dar nerecepționat, însă este în termen și îl vom finaliza. Ar mai fi căminul cultural de la Ponor, care mai trebuie finalizat și recepționat. De asemenea, mai sunt și câteva drumuri, lucrările la acestea nefiind recepționate de prin 2028 – 2019, dar sperăm să le finalizăm. Le luăm pe rând, pe fiecare”, a spus Ovidiu Ciolea.
Rezolvarea problemei terenurilor întăbulate greșit, o prioritate
Primarul din Pui a vorbit și despre o chestiune ce trebuie rezolvată urgent, fiind vorba de corectarea întăbulării terenurilor, care nu este conformă cu realitatea. „În momentul de față ne confruntăm cu o problemă ce necesită o rezolvare destul de urgentă, fiind vorba despre terenuri. Mai exact de terenurile care au fost întăbulate la lucrările de la conducta de gaz BRUA ce trece prin comună. Acolo sunt decalaje foarte mari, mai ales în ce privește suprapunerea unor suprafețe. Este vorba despre circa 500 de terenuri, care trebuie remăsurate. Întăbularea a fost făcută greșit. Fără a acuza fosta conducere a comunei, din ce am vorbit cu oamenii, dar și cu firma care a executat măsurătorile și cu angajații Primăriei, a fost o lipsă de comunicare. Dacă se comunica, nu cred că se ajungea aici. Este o problemă pe care va trebui să o rezolvăm cu prioritate”, a precizat primarul din Pui.
Este nevoie de colaborare în Consiliul Local pentru dezvoltarea așezării
Ovidiu Ciolea a mai vorbit și despre proiecte de viitor, subliniid că este nevoie de colaborare în Consiliul Local, așa cum există cu angajații Primăriei, pentru dezvoltarea comunei. „Oamenii din Primărie își fac treaba destul de bine și nu sunt probleme în acest sens. Lucrez cu aceeași angajați, care au răms pe posturile lor, și colaborez foarte bine cu dânșii și, din câte am înțeles, acest lucru este reciproc. În ce privește Consiliul Local am oarece probleme, fiind în minoritate, legate de unele proiecte, dar sper că cei care sunt majoritari vor vota pentru binele comunei. Sunt proiecte care trebuie derulate în viitor. Unul dintre acestea este introducerea gazului metan, iar când se va deschide sesiunea de proiecte pe acest domeniu vom depune documentația. De asemenea, avem încă drumuri neasfaltate sau care necesită pietruire. La fel este și cu alimentarea cu apă, aproape jumătate din satele comunei nefiind legate la rețea. La acest capitol problemele cele mai mari sunt în Fizești și Federi. Satele de munte ale comunei, unde trebuie să găsim o sursă de captare a apei. Când este secetă, cum a fost și în vara acestui an, locuitorii de acolo s-au confruntat cu lipsa apei. Sper ca toate aceste probleme să le putem rezolva în viitor. Îmi doresc ca în viitor să atragem și investitori, pentru crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri”, a declarat Ovidiu Ciolea.
Pregătiți de iarnă și de sărbători
Primul din Pui a discutat și despre subiecte de sezon, precum venirea iernii și pregătirile de sărbători. „Încălzirea se face, în general, cu lemne, și nu cred că vor fi probleme. Cu siguranță, însă, nu vor fi probleme la instituțiile publice, în special la școli. De asemenea, suntem pregătiți și pentru deszăpeziri și nu cred că iarna ne va lua prin surprindere. Legat de sezonul rece, în decembrie așteptăm, cu toții, sărbătorile. În comună va fi iluminat festiv, vor fi brazi împodobiți și sperăm ca micuții să primească și cadouri de Crăciun din partea administrației. Le doresc concetățenilor mei toate cele bune și sărbători cu multe bucurii și îi asigur de colaborare și sprijin total din partea mea, a precizat Ovidiu Ciolea, primarul comunei Pui, în emisiunea SPUNE CE CREZI difuzată pe postul de televiziune online SERVUS HD TV.
Actualitate
CCR a respins cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea, pe 8 decembrie
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc duminică, 8 decembrie.
“În ziua de 2 decembrie 2024, în cadrul controlului pentru respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, conferind efectivitate competențelor înscrise în Constituția României, precum și în respectul votului popular exprimat în primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2024, judecătorii constituționali au hotărât, cu unanimitate de voturi:
– respingerea ca neîntemeiată a cererii de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș;
– confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024;
– organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României în ziua de duminică, 8 decembrie 2024, la care participă domnul Călin Georgescu şi doamna Elena-Valerica Lasconi, în această ordine. Hotărârile sunt definitive și general obligatorii.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată într-un comunicat de presă al CCR.
Actualitate
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
Potrivit ultimelor rezultate, Partidul Național Liberal va avea trei parlamentari în județul Hunedoara: doi deputați – Vetuța Stănescu și Daniel Răducanu, și un senator – Călin Petru Marian.
Aceste date rezultă după centralizarea a 99,99 la sută dintre secții de vot.
Călin Petru Marian, fost prefect al județului Hunedoara în perioada 2020-2024, a deschis lista pentru Senat din partea PNL Hunedoara, la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Reamintim că, structura noului Legislativ al țării include nouă parlamentari hunedoreni: șase deputați și trei senatori.
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 10 ore in urma
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ziua Națională a României”, marcată la Deva. Ceremonial public la Cimitirul Eroilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00