Connect with us
Data: 02/05/2024
.

Actualitate

Polisportivul hunedorean Avram Iancu, într-o nouă aventură. Înoată împotriva curentului, în susul Dunării

Publicat

pe

Polisportivul hunedorean Avram Iancu nu a renunțat la tentativa sa de a doborî un nou record mondial și a pornit, în această dimineață, într-o altă aventură, înotând împotriva curentului, în susul Dunării. După încercarea din Lacul Balaton, din Ungaria, pe care nu a putut-o duce la bun sfârșit din pricina unei furtuni puternice și a valurilor agitate care i-ar fi putut pune viaţa în pericol, apreciatul sportiv din Valea Jiului a mutat locul de înot în Dunăre.

„Veștile din Ungaria nu sunt bune: frontul rece, prelungit, a făcut ca temperatura apei din Balaton să ajungă și la 17 grade, acum are doar 18-19 grade, o temperatură care nu mai permite ce mi-am propus: o premieră mondială. În urmă cu patru ani deveneam primul om din lume care a înotat un fluviu fără costum de neopren. Miercuri, 8 septembrie, începând cu ora 10:00, voi muta locul de înot tot în Dunăre și voi încerca imposibilul: înot împotriva curentului. De la Porțile de Fier 2 înspre Ostrovul Mare – Drobeta Turnul Severin, adică în SUS. Cât voi înota? Nu știu! Este o necunoscută și pentru mine. Nici temperatura estimată a apei pentru mâine, de 20 de grade Celsius, nu este deloc ideală pentru un ultramaraton”, a transmis, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Avram Iancu.

Doi observatori, un străin și un român, se asigură că înotul se desfășoară după toate regulile de marathon swim. “Observatorul principal al înotului este sârbul Vojislav Mijić, înotător în ape deschise, deținător al mai multor recorduri, el însuși a înotat de două ori peste 24 de ore, om care știe cu ce „se mănâncă” astfel de eforturi. Al doilea observator este Alin-Cristian Kontos, instructor de înot (acreditat FINA) la Bazinul de Înot Didactic „Iancu Avram Marius” din Petroșani (bazin care îmi poartă numele). Mulțumesc celor doi piloți care vor face eforturi pentru mine. Mulțumesc „Plutașilor de pe Bistrița”, Dan Pîrjolea și Marc Neculai care vor face eforturi în caiac.Mulțumesc partenerilor mei care au refinanțat proiectul și care s-au alăturat între timp”, a mai scris Avram Iancu.

Avram Iancu este deţinătorul recordului românesc la înot de anduranţă, el reuşind, anul trecut, să înoate în apele Dunării timp de 36 de ore şi 29 de minute. De asemenea, a traversat înot Canalul Mânecii, în august 2016, fără costum de neopren, iar în vara anului 2017 a înotat întreg cursul Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri. Pe lista reuşitelor sale este înscrisă şi traversarea Mării Negre, în toamna lui 2018, când a înotat 680 de kilometri, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile.

Advertisement

Actualitate

Iepurașul vine la Zoo Hunedoara. Activități și concursuri pentru copii, sâmbătă – 4 mai

Publicat

pe

Redactat de

Iepurașul vine la Grădina Zoologică din Hunedoara, acolo unde, sâmbătă, 4 mai, începând cu ora 11:00, sunt așteptați cât mai mulți copii. Numeroase activități sunt pregătite pentru cei mici, de la ateliere de pictat pe față, de pictură ornamente, de împletit codițe sau de tatuaje temporare, până la curse amuzante, cu saci și obstacole, și un concurs de creație artistică.

“Anul acesta, Iepurașul vine la Grădina Zoologică Hunedoara cu numeroase activități și concursuri, alături de Interact Club „Iancu de Hunedoara”: atelier de pictat pe față, atelier de pictură ornamente, atelier de împletit codițe, atelier tatuaje temporare, curse cu saci, curse cu obstacole, concurs creație artistică. Iepurașul vine la Zoo. Vino și tu! Sâmbătă – 4 mai 2024, ora 11:00 la Grădina Zoologică Hunedoara. Câștigă premii alături de prieteni și familie! Intrarea este liberă!”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Închideri de circulație la Deva, în Noaptea de Înviere

Publicat

pe

Redactat de

Circulaţia rutieră pe strada Avram Iancu, din municipiul Deva, va fi închisă în noaptea de Înviere, în zona Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae”.

“Cu ocazia Praznicului Învierii Domnului, eveniment religios care se va desfășura în noaptea de sâmbătă, 4 mai 2024, spre duminică, 5 mai 2024, Episcopia Devei şi Hunedoarei va amplasa un podium pe partea carosabilă a străzii Avram Iancu, în faţa Catedralei Episcopale Sfântul Ierarh Nicolae. Având în vedere acest lucru, circulaţia rutieră va fi închisă din data de 4 mai 2024, începând cu ora 12:00 până în data de 5 mai 2024, la finalul slujbei, pe următorul tronson de drum:

– Strada Avram Iancu până la intersecţia cu Bulevardul Decebal

– Strada Avram Iancu până la intersecţia cu Strada Andrei Şaguna

Totodată, pentru buna desfășurare a evenimentului religios, se va restricționa accesul auto, sâmbătă, 4 mai 2024, începând cu ora 8:00, pe banda 1 de circulație din fața Catedralei.

Advertisement

Primăria Municipiului Deva și Episcopia Devei şi Hunedoarei vă mulțumesc pentru înțelegere”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Deva.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

Publicat

pe

Redactat de

Programul de vizitare al cetății dacice Sarmizegetusa Regia s-a modificat, începând cu prima zi a lunii mai. Vizitatorii au mai mult timp la dispoziție pentru a admira așezarea antică din Munții Orăștiei.

“Începând cu 1 mai, situl arheologic de la Grădiștea de Munte trece la programul de vară. Astfel, până în 30 septembrie, Sarmizegetusa Regia va putea fi vizitată în intervalul orar 09:00 – 20:00, de luni până duminică. Pe perioada Sărbătorilor Pascale programul este neschimbat. Sunteți așteptați la Sarmizegetusa Regia!”, a informat administrația monumentului istoric.

Sursa foto: Administrația Sarmizegetusa Regia/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate