Connect with us
Data: 19/04/2025
.

Actualitate

Memorandum pentru reluarea lucrărilor la barajul de la Mihăileni

Publicat

pe

Sistarea lucrărilor la barajul de la Mihăileni, din comuna Buceș, provoacă îngrijorare în rândul autorităților locale. Lucrările la acumulare sunt blocate, la acest moment, în urma unor procese între o organizație neguvernamentală și autoritățile statului român. Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara au semnat, astăzi, un Memorandum privind situația amenajării hidrotehnice a barajului de la Mihăileni. Documentul a fost trimis Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, dar și prim-ministrului, Nicolae Ionel Ciucă și ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode.

Documentul atrage atenția asupra situației dificile în care se află obiectivul de la Mihăileni, investiție începută încă din anul 1987 și aflată în prag de finalizare, și asupra riscurilor uriașe pe care le implică nedarea sa în exploatare.

„Îi mulțumesc prefectului județului Hunedoara, Călin Petru Marian, pentru receptivitatea de care a dat dovadă, ca urmare a adresei transmise de către Consiliul Județean Hunedoara în data de 16.09.2022, în care am atras atenția asupra riscurilor pe care le implică oprirea lucrărilor și am solicitat convocarea CJSU Hunedoara în vederea declarării barajului drept „obiectiv strategic de interes național. Sistarea lucrărilor la barajul de la Mihăileni provoacă îngrijorare, cu atât mai mult cu cât scopul pentru care se realizează acumularea nu ar putea fi atins/realizat, iar zonele din aval ar fi lipsite de apărare împotriva inundațiilor și de asigurarea sursei de apă potabilă”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Având în vedere importanța amenajării hidro-tehnice de la Mihăileni, prin Memorandumul semnat astăzi, se solicită luarea măsurilor legale, astfel încât, în cel mai scurt timp, să fie deblocată situația și reluate lucrările.

În continuare este prezentat integral documentul semnat astăzi la Instituția Prefectului – Județul Hunedoara:

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ
COMITETUL JUDEȚEAN PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ HUNEDOARA-
Către,
MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURILOR
-domnului ministru-
Spre știință,
GUVERNUL ROMÂNIEI
-domnului prim-ministru-
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
-domnului ministru-
MEMORANDUM
privind Situația amenajării hidrotehnice a barajului de la Mihăileni, com. Buceș, jud. Hunedoara”
În data de 23.09.2022, ora 10:00 a avut loc ședința extraordinară a Comitetullui Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara convocată de către domnul prefect, în calitate de președinte al CJSU Hunedoara, la care au fost invitați să participe și primarii următoarele Unități Administrativ Teritoriale aflate în aval de barajul Mihăileni după cum urmează: UAT Brad, Buceș, Bucureșci, Crișcior, Ribița, Baia de Criș, Vața de Jos și Blăjeni. Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare CJSU Hunedoara subiectul principal fiind „ Analiza și prezentarea stadiului actual al construcției hidrotehnice baraj Mihăileni”, de către conducerea/reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Crișuri, în a cărei administrație se află. În urma căruia vă aducem la cunoștință următoarele:
  • În anul 1985 prin HCM 243/1985 s-au stabilit principalii indicatori tehnico-economici al obiectului de investiție baraj Mihaileni
  • Scopul investiției: – acumularea va îndeplinii funcțiuni complexe de gospodărire a apelor din zona Brad – Gura Barza
– asigurarea necesarului de apă pentru pentru alimentarea populației și industriilor miniere, Q=810 l/s din care 620 l/s pentru industrii și 190 l/s pentru populație din Brad și Crișcior și a altor consumatori aflați în aval de acumulare;
– producerea de energie electrică 1,2 Gv/an;
– apărarea împotriva inundațiilor, industriei și a amenajărilor agricole din lunca Crișul Alb pe sectorul Mihăileni – Vața prin atenuarea viiturilor a unui volum de atenuare 6,5 milioane m3;
  • În anul 1987 au început lucrările de construcție la baraj. Investiția cuprinde mai multe obiecte după cum urmează:
1. baraj cu descărcător central cu trei deschideri – finalizat
2. evacuator de ape mari – finalizat
3. regularizare râu aval acumulare – executat parțial
4. drum de exploatare mal stâng – executat parțial
5. sediu exploatare – finalizat
6. deviere DN 74 Brad / Abrud – executat parțial
7. deviere LEA – neefectuat
8. strămutare gospodării – executat parțial
  • Pentru punerea în funcțiune a acumulării este necesară finalizarea următoarelor lucrări:
– deviere DN 74 Brad / Abrud
– devierea linilor electrice și execuția liniei de rezervă pentru alimetarea barajului și a evacuatorului de ape mari
– lucrări de apărare în zona caselor care rămân în apropierea lacului
– drumuri de exploatare mal stâng
– construcții și instalații pentru exploatare (sistemul de monitorizare hidro-meteorologic și sistemul de avertizare-alarmare a populației în caz de dezastre)
– stramutarea gospodăriilor din cuveta lacului
  • La data prezentă, lucrările de construcție-montaj sunt suspendate datorită pronunțării unor hotărâri judecătorești, respectiv:
  1. Dosar nr. 513/117/2022 – Tribunalul Cluj; Curtea de Apel Cluj
  2. Dosar nr. 641/33/2022 – Curtea de Apel Cluj
  • Pe rolul instanțelor de judecată mai sunt 4 dosare civile în care sunt contestate acte aferente obiectivului de investiție:
  1. Dosar nr. 417/117/2022 – Tribunalul Cluj
  2. Dosar nr. 1841/117/2022 – Tribunalul Cluj; Curtea de Apel Cluj
  3. Dosar nr. 2504/117/2022 – Tribunalul Cluj
  4. Dosar nr. 3658/117/2022 – Tribunalul Cluj
  • În toate aceste dosare este reclamant Asociația Declic.
  • În cazul în care investiția nu este finalizată într-un timp relativ scurt, există următoarele riscuri:
– inundarea a 16 imobile aflate în cuveta lacului și nestrămutate, deoarece evacuatorul a fost betonat până la creasta deversorului;
– risc major de inundație pe întregul sectorul întins al Crișului Alb între Mihăileni – Vața de Jos, zonă critică fiind localitățile: Criscior, Brad și Vața de Jos;
– izolarea completă a 20 de imobile situate în zona drumului de exploatare pe malul stâng și cota apei în lac;
– degradarea și distrugerea lucrărilor executate până în prezent;
– valori financiare mari pentru conservarea și întreținerea lucrărilor finalizate;
– valori mari la reluarea lucrărilor de construcție montaj;
Având în vedere importanța amenajării hidro-tehnice de la Mihăileni se propune ca la finalizarea lucrărilor, obiectivul sa fie desemnat în competența infrastructurilor critice de la nivel național, prin implementarea demersurilor de către proprietar (ABA Crișuri), conform legislației specifice în domeniu.
Având în vedere cele enumerate mai sus, scopul pentru care se realizează acumularea nu ar putea fi atins/realizat, iar zonele din aval ar fi lipsite de apărare împotriva inundațiilor și de asigurarea sursei de apă potabilă.
Față de considerentele de mai sus ne manifestăm îngrijorarea cu privire la situația creată și riscul major generat de nefinalizarea investiției și nepunerea ei în funcțiune, cu toate consecințele negative ce decurg din aceasta.
Pentru a preveni agravarea situației vă rugăm să dispuneți măsurile legale ce se impun acestei situații critice create, astfel încât în cel mai scurt timp să fie deblocată situația și reluate lucrările până la finalizarea în totalitate a investiției barajului de la Mihăileni-Județul Hunedoara.
Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara
Advertisement

Actualitate

Tradițiile pascale din Țara Hațegului: credință, obiceiuri și identitate locală

Publicat

pe

Redactat de

În inima județului Hunedoara, Țara Hațegului își păstrează cu sfințenie tradițiile pascale, oferind o imagine vie a unei comunități profund legate de valorile creștine și de identitatea sa culturală.

Sărbătorile de Paște sunt întâmpinate aici cu obiceiuri autentice, transmise din generație în generație, ce dau culoare și sens uneia dintre cele mai importante sărbători ale anului.

Noaptea de Înviere
În noaptea sfântă a Învierii, locuitorii se adună în jurul bisericilor, purtând în mâini lumânări aprinse cu „lumină de la Ierusalim”. După slujba religioasă, credincioșii înconjoară biserica de trei ori, un gest simbolic al purificării, reînnoirii și comuniunii cu divinul. Această procesiune nocturnă devine, an de an, o expresie profundă a credinței și a apartenenței la comunitate.

Obiceiuri din prima zi de Paște
Dimineața Paștelui este deschisă de un ritual plin de semnificație: spălatul pe față cu apă de izvor în care se află un ou roșu și un ban de argint. Acest gest simbolizează dorința de sănătate, noroc și belșug în noul an.

Tot în prima zi, are loc tradiționalul ciocnit al ouălor roșii, însoțit de urarea „Hristos a înviat!” și răspunsul „Adevărat a înviat!”, un obicei care întărește legătura dintre oameni, familie și comunitate.

Masa festivă
După momentul solemn al slujbei, casele din Țara Hațegului se umplu de miresmele bucatelor tradiționale: drob de miel, friptură, pască și cozonac. Acestea sunt pregătite cu grijă în Săptămâna Mare, folosind rețete moștenite din bătrâni și respectând rânduiala postului și a sărbătorii.

Advertisement

Sărbătorile pascale din Țara Hațegului sunt mai mult decât o celebrare religioasă – ele sunt un prilej de reafirmare a identității locale, o punte între trecut și prezent și o dovadă vie că tradițiile, atunci când sunt respectate și transmise, pot rămâne o sursă de coeziune și speranță pentru comunități întregi.

FOTO: conacularchia.ro

Citeste mai mult ...

Actualitate

Pompierii recomandă măsuri de siguranță pentru Sărbătorile Pascale, pentru prevenirea incendiilor

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii au lansat o serie de recomandări pentru asigurarea siguranței în perioada Sărbătorilor Pascale, având în vedere afluxul mare de credincioși care vor participa la slujbele religioase și la procesiunile din lăcașele de cult. În această perioadă, este esențial ca măsurile de prevenire a incendiilor să fie respectate cu strictețe pentru a evita orice incidente.

Printre recomandările adresate preoților și credincioșilor se numără menținerea ușilor de acces și evacuare deschise pe timpul slujbelor religioase, precum și desemnarea unor persoane responsabile de supravegherea atentă a activităților din interiorul bisericilor și de intervenție operativă în caz de urgență. Aceste persoane trebuie să fie echipate cu mijloace de stingere a incendiilor, cum ar fi stingătoare sau hidranți.

Pompierii subliniază, de asemenea, importanța utilizării cu prudență a lumânărilor, mai ales în mulțime. Lumânările trebuie depuse doar în locuri special amenajate, cum ar fi tăvi metalice umplute cu nisip, aflate la distanțe de siguranță față de elementele combustibile. După terminarea slujbelor religioase, clerul trebuie să se asigure că toate lumânările sunt stinse, iar resturile acestora sunt evacuate în locuri sigure, departe de biserică. De asemenea, este important ca aparatele electrice și instalațiile de iluminat să fie deconectate după încheierea activităților.

Un alt aspect esențial este parcarea autoturismelor participanților, care trebuie să fie organizată astfel încât să nu obstrucționeze accesul autospecialelor de intervenție sau să împiedice accesul la hidranții exteriori.

În ceea ce privește gospodăriile hunedorenilor, pompierii recomandă ca lumânările să nu fie lăsate nesupravegheate sau în apropierea materialelor ușor combustibile. De asemenea, este important ca acestea să fie stinse înainte de a merge la culcare, pentru a preveni riscurile de incendiu. Părinții sunt sfătuiți să nu lase copiii nesupravegheați în casă și să se asigure că nu au acces la chibrituri, lumânări sau brichete. Suporturile de lumânări incombustibile trebuie să fie utilizate pentru a preveni orice eveniment nedorit.

Pompierii reamintesc că, în cazul în care se produce un incendiu, trebuie anunțat imediat la numărul de urgență 112 și se va acționa pentru stingerea focului cu mijloace de primă intervenție.

Advertisement

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI CĂLAN

Citeste mai mult ...

Actualitate

Povestea Iepurașului de Paște – simbolul care aduce bucurie și speranță

Publicat

pe

Redactat de

Cu fiecare primăvară, sărbătoarea Paștelui aduce în casele oamenilor nu doar ouă roșii și cozonaci, ci și imaginea unui personaj îndrăgit mai ales de cei mici: iepurașul de Paște. Devenit simbol universal al reînnoirii și fertilității, iepurașul are o poveste care s-a conturat de-a lungul secolelor, purtând cu sine tradiții, legende și semnificații culturale profunde.

Originea iepurașului de Paște este atribuită în mare parte culturii germane. Primele mențiuni apar în secolul al XVII-lea, când în anumite regiuni ale Germaniei se vorbea despre un „Osterhase”, un iepure magic care aducea ouă colorate copiilor cuminți, ascunzându-le prin grădină sau în casă. Imigranții germani au dus această tradiție în America de Nord, unde s-a transformat treptat într-un fenomen comercial și cultural răspândit pe tot globul.

În mitologia populară, iepurele simbolizează fertilitatea, viața nouă și primăvara – toate elemente asociate cu sărbătoarea Învierii Domnului. Deși nu are legături biblice directe, iepurașul a fost adoptat de comunitățile creștine ca un simbol complementar al bucuriei pascale.

În prezent, iepurașul de Paște este nelipsit din tradițiile de primăvară. El apare sub formă de jucării, decorațiuni, figurine din ciocolată sau mesager al cadourilor ascunse în grădini. În unele familii, copiii participă la adevărate „vânători de ouă”, într-un joc vesel și plin de emoție, organizat în dimineața de Paște.

Dincolo de aspectul ludic, povestea iepurașului de Paște rămâne o invitație la bucurie, speranță și renaștere – valori esențiale ale acestei sărbători. Într-o lume agitată, el aduce o clipă de magie și copilărie, o punte între generații și o ocazie de a celebra împreună primăvara sufletului.

FOTO: FREEPIK.COM

Advertisement
Citeste mai mult ...

ANGAJARE

Alpaccess angajeaza schelari in Deva. Oferim: contract pe durata nedeterminata, tichete de masa. Relatii la telefon: 0752.421.764.

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate