Actualitate
“Noaptea Cercetătorilor Europeni”, în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. Laborator în aer liber pentru ateliere de știință
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2022/09/2.Cercetatori-in-Geoparc-scaled.jpg)
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului va marca „Noaptea Cercetătorilor Europeni” 2022, eveniment care promovează știința în rândul publicului larg, prin organizarea unor activități ce vor avea loc sâmbătă, 1 octombrie, și care se adresează, în principal, elevilor și profesorilor.
În Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului vor avea loc, sâmbătă, 1 octombrie, între orele 11:00 – 13:00 două evenimente: „Natura – comori ascunse în pădurea Slivuț (Hațeg)” și „Terra – incursiune în lumea vulcanilor dispăruți (Densuș – Casa Vulcanilor).” Cele două evenimente se adresează în principal elevilor și profesorilor din Rețeaua EduGeoparc. Atelierele interactive din cadrul celor două evenimente vor fi susținute de Andreea Jigman și Violeta Vornicu de la Universitatea din București. Prin activități practice, observații directe și jocuri, participanții vor descoperi informații inedite legate de natura din jurul nostru și de istoria planetei Pământ.
Eveniment organizat anual în peste 300 de orașe europene
“Noaptea Cercetătorilor Europeni” se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, are loc în 26 de orașe, inclusiv în județul Hunedoara. Cu acest prilej, publicul larg va putea intra în dialog cu cercetători și va putea urmări experimente spectaculoase, demonstrații live și conferințe fascinante despre știință. Evenimentul aduce zona de cercetare de excelență din România în fața publicului larg, oferă zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice, a curiozității. Intrarea este gratuită la toate activitățile propuse de partenerii din consorțiu. Institute de cercetare și de învățământ superior de prestigiu din România și-au unit eforturile pentru a oferi o experiență spectaculoasă publicului într-un mod interactiv, educativ și distractiv.
Activitățile consorțiului ReCoNnect se vor desfășura în București și alte 18 locații din mediul urban mare și mediu (Baia Mare, Bistrița, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Fălticeni, Focșani, Galați, Măgurele, Pitești, Satu Mare, Suceava, Târgu Neamț, Timișoara) și din mediul rural în zonele Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, Geoparcului Carpaterra și Geoparcului Oltenia de sub Munte.
Despre Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 177 de teritorii din 46 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Actualitate
Asistența medicală școlară din Deva beneficiază de noi dotări: 35.000 lei investiți în instrumentar medical și medicamente
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/480265010_977625191250548_4578231883420545640_n.jpg)
Primăria Municipiului Deva a anunțat recent distribuirea unui lot important de produse destinate dotării cabinetelor medicale din școli și grădinițe. Direcția de Asistență Socială Deva a alocat, în ultimele săptămâni, instrumentar medical și medicamente în valoare totală de peste 35.000 de lei, pentru a sprijini buna funcționare a celor 23 de cabinete medicale din unitățile de învățământ din municipiu.
Produsele au fost achiziționate conform solicitărilor medicilor și în acord cu baremul de dotare a cabinetelor medicale și stomatologice din școli, reglementat de legislația în vigoare. Aceasta reprezintă a patra serie de produse distribuită de la începutul anului școlar 2024-2025, demonstrând angajamentul autorităților locale de a asigura condiții optime pentru sănătatea elevilor.
Informațiile detaliate despre tipologia și cantitățile de produse distribuite pot fi consultate pe site-ul Direcției de Asistență Socială Deva, secțiunea Informații publice.
Cabinetele medicale școlare din Deva, care sunt subordonate Direcției de Asistență Socială, oferă consultații și tratamente gratuite pentru aproximativ 8.000 de preșcolari și elevi. Rețeaua de medicină școlară din municipiu cuprinde 20 de cabinete de medicină generală și 3 cabinete stomatologice, fiind asigurată de o echipă formată din 7 medici și 29 de asistente medicale.
Printre serviciile oferite de asistența medicală școlară se numără consultațiile primare, asistența în urgențele medicale, triajul zilnic pentru preșcolari și triajul epidemiologic după vacanțele școlare. De asemenea, sunt monitorizate starea de sănătate a elevilor înainte de competiții sportive, excursii sau olimpiade școlare și se realizează acțiuni de prevenție și educație pentru sănătate, promovând un stil de viață sănătos în rândul copiilor și adolescenților.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
„Bursa Mărțișorului” aduce oportunități de angajare la Deva, pe 7 martie 2025
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2019/07/someri.jpg)
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara anunță organizarea unei noi ediții a Bursei Locurilor de Muncă, dedicată în special persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, dar și angajatorilor care doresc să recruteze personal.
Evenimentul, cunoscut sub denumirea de Bursa Mărțișorului, va avea loc pe 7 martie 2025, începând cu ora 10:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiul Deva.
Bursa Mărțișorului oferă o oportunitate excelentă pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă să se întâlnească direct cu angajatorii din diverse domenii, facilitând astfel procesul de recrutare și promovarea oportunităților de angajare din județ. De asemenea, angajatorii vor avea ocazia să găsească personal calificat pentru a-și întregi echipele.
Participarea la eveniment este gratuită, iar organizatorii invită toți hunedorenii care sunt în căutarea unui job să profite de această ocazie pentru a intra în contact cu angajatori din diverse sectoare de activitate. Evenimentul va oferi o platformă deosebită pentru găsirea unui loc de muncă, dar și pentru consolidarea relațiilor dintre angajatori și potențialii angajați.
Actualitate
Intervenții pe drumurile județene aflate în administrarea CJ Hunedoara, în urma ninsorilor din ultimele ore
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/480285808_1193975589398642_1473991820508888209_n.jpg)
Consiliul Județean Hunedoara informează că, în cursul nopții trecute, echipele de deszăpezire au intervenit prompt pe sectoarele de drum Hunedoara, Hațeg, Brad, Orăștie, Deva – Păuliș și Valea Jiului. Intervențiile au fost coordonate în baza apelurilor telefonice primite la Dispeceratul de iarnă și la solicitarea dispecerului de serviciu.
“S-a acționat cu prioritate pe DJ 687K Silvașu de Sus, DJ 687M Cinciș, DJ 687E Ghelari-Bunila, DJ 705A Costești – Sarmizegetusa, DJ 708E Peștișu Mic – Nandru, DJ 708D Muncelu Mic – Poienița Tomii – Feregi, DJ 706B Luncșoara, DJ 705 Ardeu – Balșa, DJ 708E Cârjiți-Almașu Mic”, se arată într-o informare transmisă de Biroul de Presă al Consiliului Județean.
În contextul prognozelor meteo care indică menținerea condițiilor de iarnă, reprezentanții CJ Hunedoara recomandă conducătorilor auto să nu plece la drum fără echiparea corespunzătoare a autovehiculelor (anvelope de iarnă și, dacă este necesar, lanțuri antiderapante).
Pentru a preveni blocajele în trafic și a asigura siguranța deplasării, șoferii sunt rugați să manifeste prudență sporită la volan.
Eventualele probleme de trafic apărute pe drumurile județene pot fi semnalate la Dispeceratul de iarnă al Consiliului Județean Hunedoara, la numărul de telefon 0737 553 971.
Sursa foto: CJ Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu 2 zile in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic
- Actualitatecu o zi in urma
Hunedoara: „Grădinile” de lângă blocuri – desființate
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila investește în siguranță: licitație pentru un sistem inteligent de management urban
- Actualitatecu 21 de ore in urma
VIDEO| Doar un viceprimar la Deva, momentan. Cel de-al doilea nu a putut fi ales
- Actualitatecu 21 de ore in urma
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță