Actualitate
Ce au de făcut șoferii cu RCA-uri de la Euroins
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2023/03/polita.webp)
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, companie cu aproximativ 2,8 milioane de clienți la nivel național. Șoferii care au poliţe RCA la această societate vor putea circula, în continuare, pe drumurile publice încă 90 de zile după data pronunțării falimentului. Aceștia au posibilitatea de a denunța în orice moment polița, pentru a încheia una nouă, la un alt asigurator autorizat.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, vineri, 17 martie, să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. “Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, se arată într-un comunicat transmis de ASF.
UNSAR: Polițele RCA rămân valabile, însă pot fi denunțate în orice moment
Reprezentanții UNSAR au transmis un ghid pentru șoferii care au RCA-uri la această societate de asigurări. Aceștia au transmis că, polițele de asigurare încheiate de clienți la Euroins România rămân valabile, conform prevederilor legale, încă 90 de zile după data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Astfel, șoferii care aveau polițe RCA la această societate vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asigurați până la data respectivă. De asemenea, aceștia au posibilitatea de a denunța în orice moment polița, pentru a încheia una nouă, la un alt asigurator autorizat.
În al doilea rând, în ceea ce îi privește pe păgubiții unui accident cauzat prin intermediul unui vehicul acoperit printr-o poliță RCA emisă de societatea Euroins România, ei vor fi despăgubiți în baza acesteia, în limitele și termenele stabilite de legislația în vigoare privind Fondul de Garantare a Asiguraților, respectiv de până la 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare.
Reprezentanții societății – mesaj pentru clienți
La rândul lor, reprezentanții societății au venit cu un mesaj pentru clienții săi. „Vă informăm că prin Decizia nr.262 a Autorității de Supraveghere Financiară din data de 17 martie 2023, a fost retrasă autorizația de funcționare a societății Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. Ca urmare a acestei decizii, asigurații societății au dreptul de a denunța contractele de asigurare încheiate cu Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., precum și dreptul de a recupera primele de asigurare plătite, în cadrul contractelor de asigurare, proporțional cu perioada cuprinsă între momentul denunțării și cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor. De asemenea, orice persoană care invocă un drept de creanță împotriva Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., după producerea unor riscuri acoperite printr-o poliță de asigurare valabilă, între data retragerii autorizației de funcționare și cea a denunțării contractelor de asigurare, va putea solicita deschiderea dosarului de daună la Fondul de garantare a asiguraților (FGA), în acord cu prevederile art.12 din Legea nr.213/2015”.
Al patrulea faliment răsunător, în ultimii opt ani
Acesta este al patrulea faliment răsunător în ultimii opt ani pe piața asigurărilor, după City Insurance în 2021, Astra, în 2015 și Carpatica în 2016.
“Având în vedere falimentele care au marcat în ultimii ani anumite societăți axate pe zona asigurărilor obligatorii RCA, ne exprimăm încrederea că autoritățile statului vor găsi nu numai cauzele care au condus la aceste evoluții, ci și căile de a preîntâmpina astfel de situații pe viitor, inclusiv o analiză detaliată și imparțială a întregului context legislativ specific RCA. Este, însă, important de punctat că problemele din zona RCA nu se regăsesc și în cazul altor tipuri de asigurări. Astfel, industria de asigurări înglobează mult mai multe segmente, precum asigurările de viață, sănătate, de bunuri și proprietăți, locuințe și nu numai, reprezentând un pilon important al economiei românești. Per ansamblu, în ciuda acestor situații cu care s-a confruntat, industria de asigurări a rămas alături de clienți de-a lungul timpului, plătind în fiecare zi calendaristică despăgubiri de circa 3,7 milioane euro și gestionând aproape 16 milioane de polițe”, au transmis reprezentanții UNSAR.
Actualitate
40 de copii, din Deva, cu părinți plecați la muncă în străinătate, monitorizați de asistenții sociali
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/copii.jpg)
Un număr de 40 de elevi și preșcolari, cu vârste între 4 și 18 ani, din municipiul Deva, care au părinți plecați la muncă în străinătate sunt monitorizați de Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva, pe perioada absenței părinților.
“Conform cifrelor raportate de unitățile de învățământ în perioada decembrie 2024 – ianuarie 2025, numărul copiilor și adolescenților rămași în grija rudelor a scăzut cu aproape jumătate față de anul școlar trecut, când au fost înregistrate 60 de cazuri. Din totalul elevilor și preșcolarilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, aproape două treimi sunt băieți (63%), iar 37%, fete. Totodată, 2 dintre copii au ambii părinți plecați din țară, iar în alte două cazuri este plecat părintele unic susținător al familiei. Pe de altă parte, 83% dintre elevi au rămas în grija unui singur părinte (mama – în majoritatea cazurilor), iar în alte 7 situații se află în îngrijirea bunicilor, fraților sau surorilor mai mari ori a altor rude. Raportat la vârsta copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, cele mai mari procente sunt reprezentate de categoriile de vârstă 16-18 ani și 12-15 ani. Astfel, mai mult de jumătate (55%) din totalul copiilor monitorizați au vârste cuprinse între 16 și 18 ani, în timp ce un sfert se încadrează în grupa 12-15 ani. În privința școlilor la care învață elevii și preșcolarii rămași în grija rudelor, datele centralizate de Serviciul Intervenții și Îngrijiri al DAS Deva arată că aproape o treime dintre copii (30%) sunt înscriși la Colegiul Tehnic „Transilvania”, alți 18% – la Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, câte 15% – la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” și Școala Gimnazială „Andrei Șaguna”, 13% – la Liceul cu Program Sportiv „Cetate”, 2 elevi – la Colegiul Național „Decebal” și câte 1 – la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă” şi Școala Primară „Samuel””, arată reprezentanții DAS Deva.
Conform datelor oficiale raportate de unităţile de învăţământ din municipiul Deva, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 7, Colegiul Naţional Pedagogic “Regina Maria” și Liceul Teoretic “Teglas Gabor” nu au fost identificați copii cu părinți plecați la muncă în străinătate.
Pe de altă parte, informațiile transmise către Direcția de Asistență Socială Deva mai arată că, la începutul anului școlar 2024-2025, un singur elev a revenit în țară după o ședere în străinătate, alături de părinți, mai mare de un an.
“Copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate sunt monitorizați pe tot parcursul anului şcolar, iar asistenţii sociali urmăresc modul de creștere și îngrijire a acestora și adaptarea la noul mod de viață, dar și situația lor școlară. De asemenea, elevii monitorizați pot beneficia, gratuit, de consiliere psihologică.
Potrivit legii, părintele singur sau ambii părinţi care pleacă la muncă în străinătate au obligaţia să aducă la cunoştinţa serviciului public de asistență socială această intenţie și să desemneze persoana care va avea grijă de copil. Confirmarea persoanei se efectuează de către instanţa de tutelă, care va delega drepturile părinteşti cu privire la copil pe durata absenţei părinţilor”, precizează reprezentanții DAS Deva.
Actualitate
CEVJ sancționată cu 114 milioane lei pentru nerespectarea obligațiilor de achiziție a certificatelor CO2
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2022/03/termocentrala-paroseni.jpg)
Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ), companie de stat aflată sub autoritatea Ministerului Energiei, a fost sancționată de Administrația Fondului de Mediu (AFM) cu penalități de 114,3 milioane lei, pentru nerespectarea obligației Uniunii Europene de achiziționare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) în 2023, pentru energia produsă la Paroșeni.
Această sumă reprezintă aproape dublul încasărilor din activitatea proprie ale CEVJ din prima jumătate a anului trecut, care au fost de 58,4 milioane lei.
Deși veniturile totale ale companiei în S1 2024 au atins 258,8 milioane lei, majoritatea acestora – respectiv aproape 198 milioane lei – provin din subvențiile de stat destinate susținerii activității de exploatare, iar acestea nu pot fi utilizate pentru achiziționarea certificatelor CO2, conform reglementărilor de ajutor de stat.
În ciuda acestei surse de finanțare, CEVJ a încheiat semestrul cu un profit net modest de doar 6.865 lei, în condițiile în care compania numără peste 2.000 de angajați.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Peste 160 de misiuni și intervenții ale salvatorilor hunedoreni, în weekendul trecut
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/pompieri.jpg)
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara au participat la 161 de misiuni și intervenții, în weekendul care a trecut.
“Echipajele SMURD au intervenit la 119 cazuri pentru acordarea ajutorului medical de urgență (o medie de 40 de misiuni/zi), iar în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara s-a acționat în 6 situații care au necesitat aceste intervenții”, au informat reprezentanții ISU Hunedoara.
14 incendii înregistrate, dintre care jumătate de vegetație uscată
În cele trei zile, pompierii militari de la toate subunitățile de intervenție ale ISU Hunedoara au acționat pentru stingerea a 14 incendii, 7 dintre acestea înregistrându-se la vegetație uscată.
“Astfel, vineri, 14 februarie, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului de pompieri Hunedoara au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din Peștișu Mic. La sosirea echipajelor, holul și o cameră a locuinței erau cuprinse de fum dens, iar în interior se afla o femeie, conștientă și cooperantă, care încerca să-și salveze pisicile. Ea a fost evacuată de pompieri, dar au fost salvate și 10 pisici. Cauza probabilă a izbucnirii flăcărilor a fost sistemul de încălzire neamenajat corespunzător față de materialele combustibile aflate în apropiere. Un alt incendiu s-a produs duminică, 16 februarie, la șura unei gospodării din localitatea Bărăștii Hațegului, comuna Sântămăria Orlea. La sosirea pompierilor ardea generalizat acoperișul unui grajd. Animalele din interior au fost evacuate, iar în incendiu nu au fost implicate persoane. Suprafața afectată de flăcări a fost de aproximativ 50 metri pătrați. Au ars și mai mulți baloți de paie aflați în interiorul anexei gospodărești. De asemenea, duminică, 16 februarie, pompierii Detașamentului Petroșani au participat la 2 misiuni de salvare a animalelor din medii ostile vieții: un cățel și un porumbel”, au mai informat reprezentanții ISU Hunedoara.
Totodată, în weekend-ul care a trecut, pompierii ISU Hunedoara au asigurat măsuri de prim ajutor și de prevenire și stingere a incendiilor în cazul a trei accidente rutiere. În zilele de sâmbătă și duminică, echipaje de pompieri din cadrul ISU Hunedoara au participat la 14 misiuni de informare preventivă pentru stoparea incendiilor la coșurile de fum și la vegetație uscată, căutare persoane fără adăpost pe timpul sezonului rece și recunoașteri în teren. În cele trei zile, pompierii hunedoreni au efectuat și 3 misiuni și intervenții în sprijinul comunității.
În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați că puteți consulta platforma națională de pregătire în situații de urgență prin accesarea linkului https://fiipregatit.ro. De asemenea, informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență găsiți și pe aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tragedie la Sibișel. Pieton decedat după ce a fost lovit de un autoturism
- Actualitatecu 23 de ore in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu la o casă din Peștișu Mic: Pompierii intervin cu două autospeciale
- Actualitatecu 18 ore in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 23 de ore in urma
Autoturism furat din Deva, recuperat de polițiști. Suspectul, reținut pentru 24 de ore
- Actualitatecu 21 de ore in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
Ninsori abundente și viscol în sudul țării: Cod portocaliu și galben în vigoare
- Actualitatecu o zi in urma
Corvinul, mai puține meciuri în Liga 2