Actualitate
Asigurările pentru locuințe, în creștere semnificativă, după seismele din ultima vreme
De teama producerii unui seism de intensitate majoră, tot mai multe persoane se îndreaptă către firmele de asigurări interesate să încheie o poliță care acoperă riscurile. O analiză realizată de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – UNSAR arată că interesul românilor pentru asigurările de locuințe a crescut semnificativ, ca urmare a evenimentelor seismice din ultima perioadă.
În medie, în ultimele trei săptămâni a fost înregistrată o creștere de 170 la sută a numărului de oferte emise pentru asigurările de locuințe față de aceeași perioadă a anului trecut. Rămâne de văzut și câte dintre aceste oferte se vor concretiza, în perioada următoare, în polițe de asigurare.
Doar 20 la sută dintre locuințele din România – asigurate printr-o poliță PAD
“La începutul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuințe, dintre cele 9,6 milioane, nu erau protejate de o asigurare. Practic, deși cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuințele lor, la nivel național, doar 20 la sută dintre acestea sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. Totodată, doar 17 la sută dintre locuinţele românilor beneficiază și de o asigurare facultativă. Acestea se pot încheia doar pentru locuințele care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD”, arată cei de la UNSAR.
Conform sursei citate, cele două tipuri de polițe funcționează complementar. Astfel, asigurarea PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundație și alunecare de teren, până la limita de 20.000 de euro sau 10.000 de euro, în funcție de tipul construcției. O poliță facultativă oferă un nivel suplimentar de protecție, acoperind în plus și riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, locuința putând fi asigurată la valoarea ei reală. De asemenea, o poliță facultativă poate oferi sprijin financiar și în cazul unor situații precum: avariile accidentale ale instalațiilor de apă, defecțiunile centralei termice, aparatelor de climatizare, daunele bunurilor electronice / electrocasnice, daunele produse vecinilor etc.
“Asigurările nu previn producerea unor dezastre, însă ne pot oferi un sprijin financiar important, de care avem nevoie în cele mai dificile situații. Această creștere a interesului românilor față de asigurările de locuințe poate însemna un plus de reziliență pentru familii și pentru comunități în fața unor situații dificile”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.
Actualitate
Ultima zi pentru plata chiriilor și ratelor la locuințele sociale și ANL din Deva
Direcția de Asistență Socială Deva informează chiriașii locuințelor sociale, ANL și ale celor construite din fonduri de stat că ultima zi pentru plata chiriilor, ratelor și taxelor comune la casieria instituției este joi, 28 noiembrie 2024.
Vineri, 29 noiembrie 2024, casieria va fi deschisă exclusiv pentru operațiuni de închidere de lună, cum ar fi gestionarea creanțelor și debitelor pentru imobilele aflate în proprietatea municipiului.
Chiriașii și beneficiarii sunt avertizați că neachitarea obligațiilor financiare la termenul scadent va atrage penalități de întârziere, conform contractelor de închiriere sau de vânzare-cumpărare în rate.
”Direcția de Asistență Socială Deva aduce la cunoștința chiriașilor din locuințele sociale și camerele de cămin, locuințele ANL și locuințele construite din fondurile statului că ULTIMA ZI operațională a lunii pentru plata chiriilor, ratelor și taxelor comune la casieria instituției este joi, 28 noiembrie 2024. Plățile se pot efectua în numerar sau cu cardul, între orele 8:30 – 11.00 și 12:30 – 15:00. În ultima zi lucrătoare a lunii (vineri, 29 noiembrie 2024), casieria va efectua doar operațiuni de închidere de lună și situația creanțelor și debitelor pentru imobilele din fondul locativ aflat în proprietatea Municipiului Deva. INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numerele de telefon 0755.878.599 și 0254.218.030 / Tasta 6 (Casierie), în timpul programului de lucru. DE REȚINUT! Neachitarea la termenul scadent a obligațiilor de plată atrage penalități de întârziere, conform contractelor de închiriere sau de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuințelor”, informează reprezentanții Direcției de Asistență Socială Deva.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
„Trenulețul piticilor” revine pe traseul de iarnă la Hunedoara, de Ziua Națională a României
Începând de duminică, 1 Decembrie, „Trenulețul piticilor” își reia activitatea pe traseul său de iarnă în Hunedoara, oferind o experiență deosebită atât pentru cei mici, cât și pentru familiile lor. Evenimentul coincide cu sărbătorirea Zilei Naționale a României, iar autoritățile locale invită locuitorii să se bucure de această tradiție devenită simbol al sărbătorilor de iarnă în oraș.
Traseu și program
„Trenulețul piticilor” va circula pe ruta Piața Regele Ferdinand I – Pietonala Corvin – bulevardul Dacia – giratoriul Rusca și retur. Punctul de plecare și de sosire va fi amplasat lângă bradul de Crăciun, situat în fața Casei de Cultură din Hunedoara.
Programul de funcționare este stabilit pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 17:00 și 20:00, cu posibilitatea extinderii până la ora 21:00 în serile cu solicitări suplimentare.
Un simbol al sărbătorilor de iarnă
Autoritățile locale subliniază că inițiativa reprezintă o oportunitate pentru locuitorii Hunedoarei de a intra în spiritul sărbătorilor și de a se bucura de momente speciale alături de cei dragi. Trenulețul este decorat festiv și oferă o plimbare confortabilă printr-un oraș luminat de instalațiile specifice sezonului.
Evenimentul face parte dintr-o serie de activități organizate pentru a marca începutul perioadei de iarnă, transformând Hunedoara într-un centru al bucuriei și tradiției.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
Actualitate
La Lelese se muncește cu folos
Comuna Lelese este așezată în partea de Sud-Vest a județului, la o distanță de aproximativ 45 de kilometri față de municipiul Deva. Este situată în ținutul pitoresc al pădurenilor, care cuprinde ramificațiile de Est ale Munților Poiana Ruscă, mărginit la Nord de Valea Mureșului, la Sud de Țara Hațegului, iar spre Est se oprește brusc în Valea Cernei, pe linia Nandru, Teliuc, Hunedoara.
Au depus jurământul
Și la Lelese noii aleși locali au depus jurământul, în comuna din Pădurenime administrația fiind reconfirmată în funcție, în frunte cu Ciprian Gheorghe Achim, care a începutul cel de-al șaptelea său mandat din fruntea acestei așezări rurale. “Au fost mandate în care, cu siguranță, nu am putut realiza tot ceea ce ne-am propus, dar au fost și foarte multe reușite. Ca de obicei, nu mă hazardez în promisiuni, însă, cu siguranță, comuna Lelese se va dezvolta și în continuare. Și, chiar dacă am acumulat multă experiență în funcția de primar, îmi doresc noi provocări. Astfel, îmi propun, pentru următorii patru ani, accesarea de noi fonduri nerambursabile, guvernamentale și europene, pentru finalizarea investițiilor aflate în derulare, modernizări și realizări de noi obiective, la care se adaugă și o promisiune de suflet, cea legată de păstrarea școlii gimnaziale în centrul de comună. Mulțumesc tuturor pentru sprijin și îi asigur pe concetățenii mei că împreună vom construi un viitor mai bun pentru toți”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.
Pregătiri de iarnă
Comuna are în componență patru sate, respectiv Lelese, Cerișor, Runcu Mare și Sohodol. Multe dintre locuințe, în care trăiesc mai puțin de 400 de oameni, sunt destul de răsfirate, iar în unele zone, în special pe timpul iernii, accesul era destul de dificil. Acum însă, chiar dacă în zonă iarna vine mai repede decât în alte părți, accesul spre gospodării este unul mult nmai bun, datorită reabilitării drumurilor, dar și a utilajelor specifice pe care le are în dotare Primăria comunei Lelese. În cazul în care vor fi ninsori, aceste utilaje vor interveni pe toate drumurile din comună, acestea însumând aproape 100 de kilometri, mai exact 97. Zilele trecute au fost ceva fulgi de nea, dar reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Lelese nu se tem de venirea iernii. „Suntem pregătiți pentru orice, având în stoc atât material antiderapant, cât și sare și nisip. De asemenea, avem în dotare un buldoexcavator pe care îl folosim la încărcat, tractor cu lamă în partea din spate, un multifuncțional specializat în deszăpezire, cu lamă în față și cu accesoriu pentru împrăștiat material, și mai e pe un tractor o sărăriță pentru împrăștiat, pe care o folosim pe ulițele înguste, acolo unde nu putem interveni cu multifunționalul. Aceste utilaje au fost achiziționate pe fonduri europene nerambursabile, iar lucrările de deszăpezire le facem în regie proprie. Datorită acestor dotări nu suntem nevoiți să apelăm la firme specializate în deszăpezire, ceea ce înseamnă o economie extrem de importantă la bugetul local, care este unul destul de redus”, a spus Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.
Un nou proiect
Pe lângă aceste aspecte de sezon, administrația din Lelese continuă și procesul de modernizare a comunei, în acest sens depunând un nou proiect. „Am depus un proiect la Administrația Fondului de Mediu, pe Programul Iluminat Public 2024, care are o valoare de 500.000 de lei. Prin acest proiect ne propunem să modernizăm rețeaua de iluminat public din comună. Tehnologia a avansat și noi dorim să ținem pasul cu ea. Este un sistem modern, cu reglaj individualizat, cel actual fiind pe automat, proiectul prevăzând înlocuirea elementelor actuale, care au un consum riddicat de energie electrică, cu corpuri de iluminat cu surse LED, precum și completarea și extinderea rețelei existente. În plus, acest sistem aduce reduceri majore la costuri, facturile urmând a fi cu 30-40% mai mici”, a precizat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Etapă perfectă pentru echipele hunedorene din Liga 3
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 29,23 % la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 15:00