Connect with us
Data: 02/12/2024
.

Actualitate

Proiect depus de către UAT Sarmizegetusa în cadrul Componentei C15- Educație

Publicat

pe

Un lucru îmbucurător se constată, în ultima vreme, în școlile din mediul rural din județul Hunedoara. Mai exact se observă o preocupare a edililor pentru modernizarea școlilor și, implicit, creșterea calități actului educațional, iar acesrt lucru îl întâlnim și în comuna Sarmizegetusa.

Modernizarea unităților de învățământ

Recent, reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Sarmizegetusa au depus un proiect ce prevede “ACCESAREA FINANȚĂRII NERAMBURSABILE PRIN PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ (PNRR) – COMPONENTA C15-EDUCAȚE”, și poartă numele de “DOTAREA CU MOBILIER ȘI ECHIPAMENTE DIGITALE A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR DE PE RAZA COMUNEI SARMIZEGETUSA, JUDEȚUL HUNEDOARA”. “Pentru îndeplinirea obiectivului general al proiectului se vor realiza activități de dotare a scolii Gimnaziale de pe pe raza Unității Administrativ Teritoriale Comuna Sarmizegetusa cu echipamente IT din domeniul tehnologiei informației de tipul tipul tablă interactivă + suport; sisteme de tip desktop cu monitor sau sisteme all-in-one sau laptop – pentru fiecare elev + cadru didactic; sistem sunet; multidisciplinară, cameră videoconferință, router wifi, dotarea laboratorului de informatica, mobilier conform normativelor in vigoare acest aspect conducând la reducerea ratei abandonului școlar, reducerea nivelului rezultatelor slabe la învățătură”, a declarat primarul comunei Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.

Creșterea calității actului educațional

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: dotarea unităților de învățământ cu echipamente din domeniul tehnologiei informației, mobilier, materiale didactice; dotarea unui număr de șapte săli de clasă si a unui laborator de informatică, pentru asigurarea derulării activităților didactice în bune condiții si accesul elevilor la tehnologie prin laboratorul de informatică și echipamentele dedicate; integrarea bunurilor achiziționate în fluxul educațional, astfel încât orele de pregătire din timpul activităților didactice să aibă un nivel de calitate crescut și siguranță, pentru a combate accesul limitat la educație, prin crearea unei infrastructuri de calitate. “O infrastructura școlară modernă și dotată cu echipamente IT, mobilier si laborator de informatica, care să susțină baza tehnica necesara derulării procesului de învățământ va asigura un proces educațional la standarde europene, va creste participarea copiilor la actul educațional, contribuind totodată și la atingerea obiectivelor orizontale in domeniul egalității de șanse, protejarea mediului si dezvoltare durabila”, a mai spus Leontin Dorin Hibais, primarul din Sarmizegetusa.

Prezenți în Danemarca

În paralel cu acest proiect, la Școala Gimnazială din Sarmizegetusa se derulează, pe lângă procesul didactic obișnuit, și alte activități extracuriculare, inclusiv cele care presupun relații internaționale. „În perioada 20-24 martie 2023 a avut loc a treia mobilitate în cadrul proiectului Erasmus+ For a Greener Europe, având ca număr de referinţă 2021-1-BE02-KA210-SCH-000031341, care a avut loc în Danemarca. “Agenda propusă de şcoala gazdă a urmărit atingerea obiectivelor din proiect, iar tema aleasă a fost “Wizard App -cum folosim tehnologia pentru a crea un mediu sustenabil. Din partea unității noastre de învățământ au participat profesorii Simona Crainic și Loredana Leleșan și elevii Jessica Cranic, Darius Rădoni și Ștefan Nemet”, a precizat primarul din Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.

Activități în cadrul programului Săptămâna verde”

De asemenea, elevii și dascălii din comuna Sarmizegetusa, cu sprijinul Primăriei din comună, au participart și la acțiuni din cadrul programului „Săptămâna verde”, în perioada 27-31 martie. „În colaborare cu cei de la Garda de Mediu, Administrația Parcului Național Retezat și Geoparcul UNESCO “Țara Hațegului”, am desfășurat un număr de 11 acțiuni cu temă ecologică., iar la finalul acestora elevii participanți au primit titlul de „Gardian al Mediului”. În cadrul acestor activități elevii au aflat, de exemplu, cum pot să devină voci ale unor probleme de mediu, precum schimbări climatice, reciclare, risipă de hrană, poluare și altele, prin intermediul teatrului, cum să conștientizeze rolul fiecăruia dintre noi în realizarea unui mediu mai sănătos de cunoaștere a orizontului local sau

Advertisement

să-și formeze un comportament responsabil față de mediul înconjurător”, a menționat Leontin Dorin Hibais, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.

 

Advertisement

Actualitate

S-au izbit cu mașina de un copac

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr de 22 de ani, din municipiul Hunedoara, este cercetat de polițiști după ce a fost implicat într-un eveniment rutier cu victime.

Evenimentul rutier a avut loc aseară, 01 noiembrie a.c., în jurul orei 22.00, pe un bulevard din municipiul Hunedoara.

Din primele verificări a reieșit că șoferul de 22 de ani nu ar fi adaptat viteza, ar fi pierdut controlul autoturismului, ar fi părăsit partea carosabilă și ar fi intrat într-un copac.

În urma celor întâmplate a rezultat rănirea unui tânăr de 19 ani, pasager pe locul din dreapta-față al autoturismului.

Acesta a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Polițiștii continuă verificările, în ambele cauze prezentate.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volan sub influența băuturilor alcoolice

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii au depistat în trafic, în cursul nopții trecute, în jurul orei 01:00, un bărbat de 44 de ani, bănuit că ar fi consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.

Conducătorul auto, domiciliat în orașul Simeria, a fost depistat în municipiul Deva, pe Calea Zarandului.

Acesta a fost supus testării cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,95 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

Șoferul a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de mostre biologice, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul de 44 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Parcul Național Retezat: Un colț de rai cu 80 de lacuri alpine și biodiversitate unică

Publicat

pe

Redactat de

Parcul Național Retezat, situat în vestul Carpaților Meridionali, se întinde pe o vastă zonă montană, cu altitudini ce variază între 794 și 2509 metri (vârful Peleaga), acoperind aproape întreaga masivului Retezat-Godeanu și o porțiune din Munții Ţarcu. Această arie naturală protejată impresionează prin peisajul său variat și diversitatea formelor de relief, fiind un adevărat colț de rai pentru iubitorii naturii.

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale Parcului Național Retezat este prezența celor 80 de lacuri alpine de origine glaciară, dintre care 54 sunt lacuri permanente. Aceste lacuri reprezintă aproximativ 38% din totalul lacurilor glaciare din România, iar zona este cunoscută sub denumirea „Tărâmul cu Ochi Albaştri” datorită apei cristalline care le caracterizează.

Parcul se mândrește cu o combinație rară de habitate naturale, incluzând păduri de fag, molidișuri, pajiști alpine, mlaștini de turbă, lacuri și pâraie montane. De asemenea, o atracție specială o reprezintă populația de zâmbru (Pinus cembra L.), considerată cea mai reprezentativă din România. Acesta este un arbore conifer cu cinci ace și conuri care produc semințe comestibile, fiind un simbol al biodiversității locale.

Parcul Național Retezat este administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și face parte din rețeaua celor 22 de parcuri naționale și naturale din România, fiind un loc esențial pentru conservarea biodiversității și promovarea turismului sustenabil.

FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate