Connect with us
Data: 20/02/2025
.

Actualitate

Statuia lui Ioan de Nepomuk îi întâmpină pe vizitatorii Castelului Corvinilor, într-o formă restaurată

Publicat

pe

Vizitatorii Castelului Corvinilor pot observa în curtea exterioară, chiar la baza podului de acces, în partea dreaptă, o construcţie de mici dimensiuni, realizată din cărămidă, ce adăposteşte o frumoasă statuie aparţinând Sfântului Ioan de Nepomuk. Aceasta a fost recent restaurată și îi întâmpină pe cei care trec pragul impunătorului edificiu medieval de la Hunedoara.

Reprezentanții Primăriei Hunedoara spun că primele dovezi sigure pentru prezenţa acestei construcţii datează de la începutul secolului al XIX-lea, când apare în mai multe reprezentări grafice.

“Statuia prezintă interes în special pentru turiştii catolici şi reformaţi, care cunosc povestea preotului declarat sfânt. Johannes Wolflin din Pomuk (Boemia). Cunoscut sub numele de Johannes Nepomuk, a fost educat la Universitatea din Praga și începând cu anul 1372 ocupă funcţiile de notar în cancelaria arhiepiscopală, înalt prelat al catedralei, iar apoi, în anul 1380 este hirotonisit ca preot în cadrul bisericii Sf. Gallus. În 1389 este numit vicar general al arhiepiscopiei din Praga, devenind totodată şi confesorul personal al reginei, soţia lui Wenceslas al IV-lea (1378-1400), rege al Boemiei şi împărat al Sfântului Imperiu Roman, suveran cu care Johannes intră în conflict din cauza susţinerii energice a drepturilor Bisericii. Conform legendei, Wenceslas al IV-lea a încercat să-l convingă pe Nepomuk să încalce secretul spovedaniei şi să-i spună secretele reginei, dar fiind refuzat, la 20 martie 1393, l-a arestat, l-a torturat cu cruzime şi apoi i-a aruncat trupul neînsufleţit în râul Vltava. Apariţia a cinci stele deasupra râului, i-a dezvăluit reginei locul unde se afla trupul prelatului, ce a fost luat din ape și înmormântat în catedrala Sf. Vitrus din Praga. Ulterior, Johannes de Nepomuk este canonizat, devenind astfel ocrotitorul podurilor, al celor care păstrează o taină şi al corăbierilor. Recent restaurată, nișa a fost dotată cu două mici reflectoare, precum și cu un gărduleț din fier forjat. Statuia sfântului Ioan de Nepomuk și-a reluat locul primind vizitatorii Castelului”, arată reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Restaurată în cadrul amplului proiect de punere în valoare a Castelului Corvinilor

Sursa: Primăria Hunedoara

Lucrările de restaurare a construcţiei şi a statuii fac parte din amplul proiect de conservare, restaurare şi punere în valoare a Castelului Corvinilor derulat, în această perioadă, de Primăria municipiului Hunedoara, grație unei finanţări europene obţinută prin POR 2014 – 2020, în valoare totală de aproximativ cinci milioane de euro.

Actualitate

Programul „Rabla pentru tractoare” – Fermierii se pot înscrie personal pentru finanțare

Publicat

pe

Redactat de

Ministerul Mediului a anunțat lansarea unui nou program destinat fermierilor, denumit „Rabla pentru tractoare”, menit să sprijine modernizarea echipamentelor agricole și să contribuie la protecția mediului. În cadrul acestui program, fermierii vor putea beneficia de vouchere pentru achiziționarea de tractoare noi, cu o finanțare de până la 80%, în funcție de vârstă și tipul de fermă.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că programul a suferit câteva modificări importante, printre care și schimbarea procedurii de înscriere. Spre deosebire de anii anteriori, când înregistrarea se făcea prin intermediul dealerilor, acum fiecare fermier va putea aplica personal pentru finanțare, având astfel mai multe șanse de a beneficia de program.

„Am decis ca fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria lui șansă de a prinde această finanțare”, a explicat ministrul, adăugând că speră ca, în luna martie a acestui an, fermierii să poată să acceseze fondurile disponibile.

O altă modificare semnificativă vizează creșterea perioadei de monitorizare a beneficiarilor, de la un an la cinci ani. Astfel, fermierii vor fi obligați să nu înstrăineze tractoarele achiziționate prin acest program și să le utilizeze conform ghidului de finanțare. „E o măsură care ne ajută să finanțăm adevărații fermieri și nu doar pe cei care doreau să profite de această oportunitate”, a subliniat Fechet.

Prin program, fermierii pot obține vouchere în valoare de 35.750 de euro sau 44.000 de euro, în funcție de procentul de finanțare: 65% pentru fermierii peste 40 de ani și 80% pentru tinerii fermieri. Valoarea maximă a unui tractor finanțat este de 55.000 de euro. Pentru a putea beneficia de acest program, fermierii trebuie să predea un autovehicul uzat, care poate fi un tractor vechi sau un autoturism, iar vechimea relației cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu mai este un criteriu decisiv.

„Este un program prin care încurajăm fermierii să devină mai prietenoși cu mediul, să producă mai mult, mai ieftin și mai ecologic”, a conchis ministrul Fechet.

Advertisement

FOTO: FACEBOOK MINISTERUL MEDIULUI

Citeste mai mult ...

Actualitate

Corvinul, amical cu SCM Zalău

Publicat

pe

Redactat de

Divizionara secundă de fotbal Corvinul Hunedoara va susține ultimul meci de pregătire dinainte de jocurile oficiale din campionat. Adversarii hunedorenilor sunt cei de la SCM Zalău, lideri în seria 10 din Liga 3 și ca și calificați în play-off.

Sâmbătă, de la ora 11:00, pe sinteticul de la Deva

Meciul cu Zalăul va fi cel de-al șaselea susținut în intersezon de corviniști. Hunedorenii au învins cu 1-0, la Simeria, pe ACS Mediaș (locul 4 în seria 7 și aproape de play-off) și cu același scor pe Gloria Bistrița (lider în aceeași serie și calificată în play-off). Apoi a urmat cantonamentul de la Mogoșoaia, unde Corvinul a trecut cu tot cu 1-0 de Farul U19, care a jucat în Europa Youth League, și cu 3-1 de Progesul Spartac (locul 2 în seria 4 și aproape de play-off) și au remizat, 3-3, cu LPS Clinceni (penultimii în aceeași serie, care vor juca în play-out). Meciul cu SCM Zalău se va juca sâmbătă, 22 februarie, începând cu ora 11:00, pe terenul sintetic al stadionuluiCetatedin Deva.

Stau în etapa a XVIII-a

În aceeași zi în care Corvinul joacă amicalul cu Zalăul, începe și etapa a XVIII-a, prima care se dispută în acest an. În această rundă Corvinul, care trebuia să joace în deplasare, la CS Mioveni, va sta, întrucât argeșenii au fost excluși din campionat. La fel stă și CSM Reșița, a cărei adversară, viitorul Târgu Jiu, a fost, și ea, exclusă din competiție. Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 11:00 se dispută meciurile CSC Dumbrăvița – Ceahlăul (transmis pe FRF TV), Metalul Buzău – AFC Câmpulung, CSM Focșani – CS Afumați, FC Bihor – Unirea Ungheni, CSM Slatina – Chindia și Concordia Chiajna – Metaloglobus, iar de la 13:30 Steaua – FC Voluntari (în direct pe DigiSport 1 și PrimaSport 1). Marți, 25 februarie, se joacă ultimele două meciuri ale rundei, respectiv Csikszereda – CSC Șelimbăr (de la ora 17:30) și FCU Craiova – FC Argeș (19:30), ambele urmând a fi televizate. Corvinul, care acum este pe locul 8, cu 25 de puncte, la unul de play-off, va juca primul meci oficial în etapa a XIX-a, când va primi vizita celor de la FCU Craiova. În penultima rundă Corvinul va juca tot acasă, cu Metaloglobus, și va încheia sezonul regular în deplasare, la Chindia.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

„Patrula Cățelușilor – Misiune de Salvare” ajunge la Deva: Un spectacol plin de aventură pentru întreaga familie

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva vă invită la un eveniment extraordinar care promite să fie o adevărată aventură pentru întreaga familie. Pe 31 martie 2025, la ora 17:00, Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” va găzdui spectacolul „Patrula Cățelușilor – Misiune de Salvare”, organizat de Magic Theatre Constassiny din Galați.

Spectacolul muzical, destinat în special copiilor, îi va aduce pe micuți în fața eroiilor din „Patrula Cățelușilor”: Ryder și echipa sa curajoasă de cățeluși – Chase, Marshall, Skye, Rubble, Everest, Zuma și Rocky. Împreună, aceștia vor porni într-o misiune de salvare pentru a asigura succesul Festivalului Balonașelor din Orașul Aventurilor, într-o poveste plină de momente amuzante, cântece antrenante și mesaje importante despre prietenie, muncă în echipă și încredere.

Ceea ce face acest spectacol cu adevărat special este interactivitatea sa. Copiii vor avea ocazia să participe activ la poveste, să cânte și să încurajeze echipa Patrulei Cățelușilor în misiunea lor de salvare. De asemenea, pe lângă cățeluși, vor mai apărea și personaje-surpriză foarte îndrăgite de cei mici, precum Pinocchio, Motanul Încălțat, Pikachu, Tom & Jerry, Grinch, Batman, Spiderman și mulți alții, oferind un plus de distracție și magie evenimentului.

Un alt moment de neuitat va fi posibilitatea de a face poze cu eroii din „Patrula Cățelușilor” după încheierea spectacolului, astfel încât toți copiii să poată păstra amintiri minunate din această aventură.

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 2 ani, iar prețul biletelor variază între 35 și 40 lei, în funcție de locul din sală. Biletele pot fi achiziționate online, de pe platforma eventbook.ro, sau direct de la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, cu două ore înainte de începerea spectacolului. De asemenea, rezervările se pot face telefonic, la numărul 0747470805.

Nu ratați această oportunitate unică de a petrece o zi plină de magie alături de cei mici și de a vă bucura de un spectacol interactiv de neuitat!

Advertisement

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate