Actualitate
La Pestișu Mic se pune mare accent pe protecția mediului înconjurător
Comuna Pestişu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţă” şi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Pestişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondate” Văii Mureșului.
Ziua Curățeniei Naționale
În comună, care are o suprafață ce depășește 52 de kilometri pătrați, trăiesc peste 1.200 de oameni, populația fiind în creștere, datorită poziționării geografice, dar și al creșterii gradului de confort. Această creștere a gradului de confort se datorează nu doar investițiilor făcute în ultima vreme în rețeaua de infrastructură, și ci atenției pe care administrația publică locală din comuna hunedoreană Pestișu Mic o acordă protejării mediului înconjurător. Un ultim exemplu în acest sens este unul de dată recentă. „Ne-am alăturat, și noi, cu mare bucurie și entuziasm, programului «Ziua Curățeniei Naționale», care s-a desfășurat în această lună. Acțiunile de ecologizare au inclus drum comunal DC 120 D Nandru – Ciulpăz, extravilan sat Almașu Mic, intravilan și extravilan sat Nandru. Au fost numeroși voluntari din comuna, cărora le-am oferit saci, mănuși și tot ceea ce a mai fost necesar, iar apoi am luat legătura cu operatorul de salubritate pentru a ridica deșeurile strînse. Mulțumesc tuturor care au participart la acțiune și sper ca, în viitor, cantitatea de deșeuri să scadă. După sezonul estival și noi am găsit pet-uri, ambalaje aruncate la întâmplare și alte recipiente care nu își au locul pe malul apei ori pe drum. Unii vizitatori lasă curat în urma lor, fără să fie atenționați. Alții, însă, nu fac acest lucru, dând dovadă că sunt certați cu legile bunului simț, ca să mă exprim într-un mod mai elegant.
Prin această acțiune, una care îndeamnă la normalitate, ne-am propus să îi facem pe aceștia să înteleagă că Pestișu Mic nu e loc de depozitare a gunoaielor, iar cei care au de aruncat ceva, au la dispoziție locuri special amenajate. Noi facem acțiuni de ecologizare nu doar în cadrul acestei acțiuni, ci și în altele, pe plan local, pe care le organizăm periodic. De asemenea, organizăm regulat și acțiuni de colectare a deșeurilor electronice și electrocasnice. Așa am soluționat această problemă, venind în sprijinul comunității, iar pe unii i-am scăpat de tentația de a scăpa în mod ilegal de aceste deșeuri”, a declarat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Pestișu Mic.
Înscriși în programul „Rabla local”
Pestișu Mic arată că este o localitate europeană și prin alte genuri de acțiuni de ecologizare, cum ar fi și cea de înlocuire a autoturismelor cu o vechime mare de 15 ani, comuna fiind înscrisă în programul „Rabla local”, derulat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM). „495 de primării din toată țara se află pe lista eligibilă, printre care și cea din Pestișu Mic. Noi am solicitat sume pentru 50 de mașini. Fiecare beneficiar va primi în schimbul predării rablei câte 3.000 de lei, din care 2.400 vin de la AFM, iar 600 reprezintă contribuția primăriei. Este important de știut că beneficiarii nu au obligația de a folosi acest stimulent la cumpărarea unei mașini noi. Singura condiție pentru a deveni eleigibili timp de trei ani de la obținerea banilor să nu cumpere o mașină cu o normă de poluare mai mică de Euro 5. Suma se primește integral de către beneficiar, de la primărie. Proprietarii care doresc să aplice trebuie să aibă domiciliul sau reședința pe raza comunei noastre, să nu înregistreze restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul local și cel de stat, să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului și să nu folosească aceeași mașină pentru a obține alte finanțări din alte programe similare. O altă condiție easte ca vehiculele uzate să fie înmatriculate pe numele solicitantului de cel puțin cinci ani. Ei trebuie să se înscrie prin aplicația creată pe site-ul www.afm.ro, până pe 29 septembrie, ora 23:59, urmând ca AFM să transmită către noi lista. Sper ca demersul nostru să le fie unul util”, a menționat primarul din Pestișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.
Stop incendiilor
O altă preocupare a administrației publice locale din comuna hunedoreană Pestișu Mic în ceea ce privește protecția mediului înconjurător este și cea privind evitarea incendiilor de vegetație. „În ultima perioadă, acțiunile de igienizare derulate de cetățeni în scopul curățeniei terenurilor, au condus la creșterea semnificativă a incendiilor la vegetație. În acest context, facem apel la responsabilitatea și la simțul civic al cetățenilor pentru a stopa astfel de acțiuni necugetate care pot avea urmări grave pentru viața locuitorilor, a habitatelor naturale și a bunurilor materiale. Totodată, le reamintesc concetățenilor mei că incendierea vegetației uscate, a resturilor vegetale, a gunoaielor și a deșeurilor este un gest iresponsabil și este strict interzisă, iar sancțiunile prevăzute de lege sunt aspre”, a transmis Daniel Saul Dobruțchi, primarul din Pestișu Mic.
Peisaje superbe
Grija față de mediu este una firească pentru edilii din Pestișu Mic, nu doar în contextul alinierii la normele europene, ci și al peisajului superb în care este poziționată comuna. „Bineînțeles că principalul punct de atracție este Schitul “Sfântul Nectarie” de la Nandru, cel care a dat numele așezământului fiind considerat ocrotitorul bolnavilor de cancer, iar locul este foarte vizitat de către credincioși. Cei ce vin spre schit pot admira superba priveliște oferită de Valea Roatei, dar mai avem și alte obiective interesante pe raza comunei. Astfel, sunt satele din Pădurenime, de o frumusețe aparte, tot acolo fiind, la Cutin, un punct gastronomic, care pune în valoare produsele tradiționale locale. Tot la Cutin, dar și la Almașu Mic sunt două vechi biserici de lemn. De adsemenea, la Nandru sunt două peșteri, Peștera Curată și Peștera Spurcată, precum și un sit arheologic. Și nu trebuie uitat că în comuna Peștișu Mic întâlniți cel mai mare număr de apicultori pe metru pătrat din toată țara, care, luna trecută, au avut o sărbătoare a lor. Vă invităm, cu mare drag, să ne vizitați”, a mai precizat primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.
Actualitate
Iarnă cu semne bune la Totești
Localitatea hunedoreană Totești are o suprafață de peste 22 kilometri pătrați, și o populație de aproximativ 2.000 de locuitori. Comuna are în componență patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Cârnești, Păclișa și Reea și este, practic, lipită de orașul Hațeg.
Două noi proiecte
Ca de obicei, administrația publică locală din comuna din Țara Hațegului derulează mai multe proiecte de dezvoltare a așezării. Dovadă stau două noi proiecte ce vor demara în curând, alături de cele aflate în derulare. „Suntem într-un stadiu foarte avansat cu procedurile ce trebuie parcurse pentru implementarea a două noi proiecte. Esrte vorba despre eficientizarea căminului cultural din Păclișa, la care lucrările vor începe în curând. De asemenea, un alt proiect foarte important pentru comunitatea locală este cel privind reabilitarea drumurilor de exploație agricolă, valoarea fondurilor nerambursabile atrase fiind de circa un milion de uro, la acest obiectiv de investiții fiind în stadiul achiziție al proiectului tehnic. Pe lângă acestea, continuă și celelalte proiecte aflate în derulare, fiind vorba despre introducerea rețelei de alimentare cu gaz metan, modernizarea infrastructurii rutiere, reabilitarea dispensarului medical uman din centrul de comună, eficientizarea energetică a căminului cultural din Cârnești, realizarea Centrului de Aport Voluntar, care va rezolva problema deșeurilor, modernizarea și reabilitarea școlii din Totești, dar și altele. Toate aceste proiecte le derulăm cu finanțări europene sau guvernamentale”, a declarat primarul comuneui hunedorene Totești, Tiberiu Pasconi.
Eventualele ninsori nu îi vor lua prin surprindere
De asemenea, administrația publică locală din Totești are și preocupări de sezon, principala fiind pregătirea de intervenție în cazul unor eventuale ninsori. „Și în acest an ne-am pregătit din timp pentru venirea iernii. Avem pe stoc material antiderapant în cantități corespunzătoare, care vor fi folosite în caz de nevoie. De asemenea, este pregătit pentru eventuale intervenții și buldoexcavatorul pe care îl avem în dotare, acesta fiind prevăzut cu lame de deszăpezire și lamele de cauciuc. Deci dacă va fi nevoie de intervenții suntem pregătiți și, la fel ca și în anii trecuți, sunt convins că nu vor fi probleme cu traficul. Facem toate aceste lucrări în regim propriu, urmând a asigura, bineînțeles, și combustibilul, dar cheltuielile nu vor fi mari și, astfel, nu va fi afectat bugetul”, a spus Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Totești.
Locuri deosebite
Preocuparea administrației din Totești pentru dezvoltarea așezării și creșterea nivelului de confort este una firească, așezarea oferind mai multe obiective demne de a fi vizitate. Astfel, comuna Totești, poartă de intrare către Retezat, adăposteşte, în satul Păclişa, un monument istoric, respectiv castelul Pogany, construit în secolul al XVIII-lea şi modificat în cel următor. Tot la Păclişa s-au mai descoperit şi o aşezare din neolitic, precum şi alte materiale arheologice din vremuri străvechi. Fragmente de factură dacică şi romană s-au mai descoperit şi în satele Toteşti şi Cârneşti, dar şi alte elemente aparţinând epocii bronzului sau evului mediu timpuriu. Despre biserica ortodoxă din Cârneşti se spune că funcţionează din perioada secolelor XV – XVI după Christos. De asemenea, în comună sunt și mai multe lacuri ale amenajării hidroenergetice de pe Râul Mare.
Actualitate
Rezultate Exit-poll alegeri parlamentare 2024. Primele estimări la ieșirea de la urne
De Ziua Națională, românii au fost chemați la urne pentru a decide viitoarea componență a Parlamentului. În urma votului de astăzi se decid senatorii și deputații care ne vor reprezenta, în următorii patru ani, în forul legislativ suprem al țării.
În județul Hunedoara au fost așteptați la urne 363.470 de cetățeni. La fel ca la alegerile prezidențiale din urmă cu o săptămână, aceștia și-au putut exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de vot constituite pe raza județului. În cadrul aceluiași scrutin, cetățenii au votat pentru ambele camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.
Aproape jumătate dintre alegătorii hunedoreni au mers la urne. Prezență la vot în județ, mai mare ca la prezidențiale
În județul Hunedoara, prezența la vot la alegerile parlamentare din 1 decembrie este mai mare față de cea înregistrată la primul tur al scrutinului pentru alegerea președintelui României.
Rata de participare la vot, la nivelul județului Hunedoara, este 49,10 la sută. Potrivit informațiilor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la alegerile parlamentarele de astăzi, 1 decembrie, au votat 178.477 de hunedoreni, dintre cei 363.470 înscriși pe liste. Dintre aceștia, 162.959 de cetățeni ai județului au votat pe listele permanente, alți 13.673 pe cele suplimentare. Cu urna mobilă au votat 1.845 de persoane.
Hunedorenii din mediul urban s-au mobilizat mai mult, comparativ cu cei din localitățile rurale. Astfel, la alegerilor parlamentare au votat 125.930 de hunedoreni din mediul urban și 52.547 din localitățile rurale.
REZULTATE EXIT -POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024
CURS
Camera Deputaților
PSD 26 %
AUR 19 %
PNL 15,50 %
USR 15,50 %
SOS 5,40%
POT 5,40 %
UDMR 5%
Senat
PSD 26,1%
AUR 19,2 %
PNL 15,9%
USR 15,6
SOS 5,4%
POT 5,4%
UDMR 5%
ARA
Camera Deputaților
PSD 26%
AUR 19%
PNL 15,5%
USR 15,5 %
SOS 5,5 %
POT 5,5%
UDMR 5%
Senat
PSD 26,1 %
AUR 19,2 %
PNL 15,9 %
USR 15,6 %
SOS 5,4 %
POT 5,4 %
UDMR 5 %
Actualitate
Alegerile parlamentare în județul Hunedoara: Fără incidente majore, dar cu sancțiuni și dosare penale
Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara, procesul electoral din cadrul alegerilor parlamentare s-a desfășurat până acum fără incidente semnificative care să perturbe votarea. Totuși, au fost raportate nouă sesizări privind posibile contravenții și infracțiuni legate de alegeri.
Pe parcursul zilei, polițiștii au aplicat patru sancțiuni contravenționale sub formă de avertismente și două amenzi în valoare totală de 9.000 de lei, pentru continuarea propagandei electorale în ziua votului, fapt interzis de lege.
În plus, au fost deschise trei dosare penale: două pentru fraudă la vot și unul pentru coruperea alegătorilor. Unul dintre cazurile de fraudă a fost sesizat la o secție din localitatea Bunila, unde o femeie în vârstă de 69 de ani a votat de două ori – o dată în Hațeg și ulterior în Bunila. Poliția Municipiului Hunedoara a demarat o anchetă sub aspectul comiterii infracțiunii de fraudă la vot.
Autoritățile subliniază că misiunile forțelor Ministerului Afacerilor Interne vor continua după încheierea procesului de votare. Acestea includ măsuri pentru asigurarea securității documentelor electorale și a dosarelor cu rezultate, atât pe timpul staționării în locațiile amenajate de autoritățile locale, cât și în timpul transportului către birourile electorale superioare, pentru centralizarea rezultatelor.
Procesul electoral rămâne sub stricta supraveghere a autorităților, pentru a asigura desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 2 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Razie, noaptea trecută, la Petrila. Peste 150 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite în trafic
-
Actualitatecu 3 zile in urma
44 de ani de la tragedia de la Mina Livezeni: Mineri și militari comemorați în Valea Jiului