Actualitate
O nouă intervenție chirurgicală în premieră în ginecologia deveană. Cancerul endometrial, operat minim invaziv de dr. Răzvan Betea

O nouă intervenție chirurgicală în premieră pentru ginecologia deveană a fost realizată la Spitalul Județean de Urgență din Deva. O pacientă diagnosticată cu cancer endometrial a fost operată cu succes de o echipă medicală condusă de medicul primar obstetrică – ginecologie, cu supraspecializare în gineco-oncologie, dr. Răzvan Betea.
Pacienta, în vârstă de 48 de ani, cu diagnosticul de cancer endometrial și având diagnostic secundar de Tetrapareză spastică, a fost operată cu succes, de o echipă de medici devotați meseriei, condusă de apreciatul doctor Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în gineco-oncologie. Din echipa operatorie au mai făcut parte dr. Mădălina Băgăcean – medic primar obstetrică – ginecologie și dr. Roxana Betea- medic primar ATI.
Cancerul de endometru – cea mai frecventă formă de cancer din sfera ginecologică în țările dezvoltate
“Cancerul endometrial este cea mai frecventă neoplazie din sfera ginecologică în țările dezvoltate. În jur de 90% din cazuri apar la femei de peste 50 de ani, doar 4% din cazuri apar la cele sub 40 de ani, cu dorința de procreere.
80% dintre cazuri sunt depistate în stadiul I, cu o rată de supraviețuire la 5 ani de peste 95%. În România, cancerul de endometru ocupă locul patru în rândul cancerelor ginecologice reprezentând 7,8% dintre acestea. Există o serie de factori de risc pentru cancerul de endometru: obezitatea, diabetul, HTA, nuliparitatea, istoricul familiar – Sindromul Lynch, tratamentul cu tamoxifen, conform ghidurilor S.O.G.R. (Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România). Referitor la cazul despre care vom discuta este cu atât mai special dacă ținem cont de patologia și istoricul pacientei. Persoana în cauză, în vârstă de 48 de ani, nulipară, care se prezintă cu metroragie persistentă într-un alt serviciu, unde este diagnosticată corespunzător și secundar cu tetrapareză spastică, iar acest lucru înseamnă o formă de paralizie cerebrală care este cauzată de o anumită leziune sau boală și are ca rezultat pierderea parțiala sau totală a utilizării trunchiului și a celor patru membre. În general, atât nervii senzoriali, cât și cei motori sunt afectați, ceea ce înseamnă că se pierde atât senzația, cât și controlul acelei părți a corpului. În acest caz, dacă s-ar fi abordat clasic, ar fi presupus o recuperare mult mai îndelungată pentru pacientă, având în vedere imposibilitatea de a se mobiliza corespunzător, iar în situația pe care am ales-o, cea, minim invazivă, laparoscopică, tehnica a fost mult influențată de poziția vicioasă de pe masa de operație, dar mult mai benefică pentru pacientă. Țin să precizez că în recomandările ghidurilor, aceste cazuri trebuie să fie abordate de gineco-oncolog și, totodată, abordul minim invaziv să fie decis neapărat, luând în considerare o serie întreagă de factori și anume: evaluarea de extracție în siguranță a pieselor pe cale vaginală, endobag sau minim laparotomie, nefiind acceptată contaminarea intraperitoneală cu celule cu potențial malign, evaluarea stadiului și subtipului histopatologic al cancerului și, totodată, capacitatea echipei medicale de a rezolva cu succes. De menționat că, din echipa operatorie au mai făcut parte dr. Mădălina Băgăcean – medic primar obstetrică – ginecologie, și dr. Roxana Betea – medic primar ATI, cărora țin să le mulțumesc pentru implicarea și disponibilitatea avută”, a declarat doctorul Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în gineco-oncologie.
„În lupta cu această boală, fiecare zi contează”
Abordarea aceasta, minim invazivă, în cazul cancerului endometrial, plasează Secția de Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență din Deva într-un grup destul de restrâns de secții de ginecologie din țară care efectuează această intervenție, și totodată, confirmă interesul pentru medicină, pentru dezvoltare continuă ceea ce conferă un avantaj în plus pentru paciente. Este foarte important de precizat că sunt paciente care se adresează nu doar din județul Hunedoara, ci și din județele învecinate.
“Doar cei care au în familie sau trec printr-o luptă cu cancerul înțeleg cât este de important să nu fi amânat, să poți fii tratat la tine acasă, știind că centrele oncologice, puține de altfel la număr și supraaglomerate, preiau cu dificultate cazurile. În lupta cu această boală, fiecare zi contează, de la un diagnostic bine stabilit cu o stadializare corespunzătoare, o colaborare bine pusă la punct între gineco-oncolog, oncolog, radioterapeut, care să ia decizia cea mai importantă pentru pacientă. Precizez că abordarea acestor cazuri se face după cele mai înalte standarde medicale și conform ghidurilor naționale, europene și internaționale”, a mai declarat doctorul Răzvan Betea, medic primar Obstetrică-Ginecologie cu supraspecializare în gineco-oncologie, din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Deva.
Actualitate
Tânăr de 17 ani, sub control judiciar, pentru infracțiunea de furt și furt calificat

Tânăr de 17 ani, sub control judiciar, pentru infracțiunea de furt și furt calificat
Polițiștii au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr de 17 ani, din municipiul Lupeni, bănuit de săvârșirea mai multor infracțiuni de furt și furt calificat.
În urma administrării probatoriului, s-a stabilit că tânărul ar fi sustras, în perioada februarie – martie 2025, mai multe bunuri atât din incinta unor societăți comerciale, cât și de la persoane fizice.
Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore în cursul zilei de ieri, 4 aprilie a.c., iar procurorul de caz a dispus, astăzi, măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt și furt calificat.
Actualitate
Bărbat prins de două ori într-o noapte la volan, beat și fără permis

Bărbat prins de două ori într-o noapte la volan, beat și fără permis.
Polițiștii din municipiul Hunedoara au depistat, în cursul aceleiași nopți, un bărbat de 51 de ani, din localitate, care conducea un autoturism în ciuda faptului că avea dreptul de a conduce suspendat și se afla sub influența băuturilor alcoolice.
Prima abatere a fost constatată ieri, 03 aprilie a.c, la ora 22:28, când bărbatul a fost oprit în trafic pe un bulevard din municipiul Hunedoara, în apropierea unei stații de carburanți. Acesta se afla la volanul unui autoturism, iar testarea cu aparatul alcooltest a indicat o concentrație de 1,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că bărbatul avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat.
Conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală, pentru recoltarea probelor biologice de sânge.
Câteva ore mai târziu, în data de 04 aprilie a.c., la ora 04:00, același bărbat a fost surprins din nou la volan, tot în municipiul Hunedoara. Testarea alcoolscopică a indicat de această dată o valoare de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus din nou la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducere sub influența băuturilor alcoolice.
Foto: Arhivă
Actualitate
Polițiștii din județul Hunedoara, acțiuni pentru prevenirea victimizării minorilor și siguranța în școli

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au organizat, pe 3 aprilie, o serie de acțiuni menite să combată consumul de droguri, absenteismul școlar și victimizarea minorilor. Controalele s-au desfășurat în mai multe unități de învățământ din județ, precum și în zonele adiacente acestora, având ca principal obiectiv asigurarea unui mediu educațional sigur.
Peste 2.000 de elevi și profesori, implicați în acțiunile poliției
În cadrul acestei campanii de prevenire, polițiștii au organizat sesiuni de informare interactive, la care au participat peste 2.000 de elevi și cadre didactice. Discuțiile au vizat riscurile consumului de substanțe interzise, prevenirea comportamentelor delincvente și respectarea normelor legale. De asemenea, profesorii au beneficiat de trei întâlniri tematice axate pe prevederile legale privind siguranța în școli.
Controale în proximitatea unităților de învățământ
Pentru a preveni incidente care ar putea afecta siguranța elevilor, polițiștii au efectuat verificări în zonele din jurul școlilor. Au fost controlați 74 de agenți economici și 28 de agenți de pază ai unităților de învățământ.
În urma verificărilor, 18 elevi au fost depistați absentând de la cursuri, fiind identificați și informați cu privire la importanța educației și a frecventării școlii.
Măsuri pentru siguranța rutieră
Pe lângă prevenirea faptelor antisociale în școli, polițiștii au acționat și în domeniul siguranței rutiere. În cadrul acțiunilor de control, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 14.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. De asemenea, a fost reținut un permis de conducere și un certificat de înmatriculare.
Jandarmii, alături de polițiști în acțiunile de prevenire
Acțiunile polițiștilor au fost sprijinite de jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara, care au intervenit atât preventiv, cât și pentru identificarea și sancționarea situațiilor ce ar putea pune în pericol siguranța elevilor.
Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara își reafirmă angajamentul de a menține siguranța elevilor și de a combate orice fenomen infracțional care ar putea afecta mediul educațional. Acțiunile de prevenire vor continua și în perioada următoare, iar pentru orice situație de risc, cetățenii sunt îndemnați să apeleze numărul unic de urgență 112.
FOTO: ARHIVĂ
- Actualitatecu 2 zile in urma
Avem hunedoreni la mondialele de fudokan
- Actualitatecu o zi in urma
Un medic din Deva, dat dispărut -ACTUALIZARE: A fost găsit
- Actualitatecu 2 zile in urma
Final tragic. Bărbatul dispărut în urmă cu aproape două luni în zona comunei Bătrâna, găsit fără suflare într-o râpă
- Actualitatecu 3 zile in urma
Percheziții în Hunedoara: Produse susceptibile a fi contrafăcute, ridicate de polițiști
- Socialcu 3 zile in urma
A început distribuirea ajutorului financiar pentru pensionarii cu venituri mici
- Actualitatecu o zi in urma
A plecat să facă reportaje printre îngeri. Rămas bun, Mexy!
- Actualitatecu 2 zile in urma
Începe „INVENTCOR 2025”. Peste 450 de lucrări din 40 de țări, înscrise la ediția din acest an
- Actualitatecu 2 zile in urma
“Cupa Primăverii” la gimnastică aerobică