Actualitate
Proiectul „ÎntreVecini”: 15.000 de euro pentru finanțarea unor proiecte de cartier ale asociațiilor de proprietari
Asociațiile de Proprietari pot beneficia de granturi de 15.000 de euro, pentru montarea de panouri fotovoltaice pe bloc și dezvoltarea unor activități comunitare – într-o competiție națională de proiecte, lansată de Asociația „ÎntreVecini”, care are ca scop regenerarea spiritului comunitar la bloc și transformarea grupurilor de vecini în comunități sustenabile prin susținerea dezvoltării de proiecte în cartier.
Asociațiile de proprietari se pot ÎNSCRIE gratuit în competiție, până în data de 31 martie 2024, pe platforma www.intrevecini.ro, prin completarea formularului de înscriere pus la dispoziție de organizatorii campaniei.
INFORMAȚII detaliate cu privire la procedura de înscriere, criteriile de selecție și de jurizare, tipuri de activități comunitare etc. pot fi consultate în „Ghidul Aplicantului”, care este disponibil pe www.intrevecini.ro.
Principalele criterii de eligibilitate pentru asociațiile de proprietari care aplică în proiect:
– grupul de aplicanți este format din președintele Asociației de Proprietari și cel puțin patru vecini, membri ai asociației
– în apropierea blocului există un spațiu deschis, unde pot fi organizate activități comunitare pentru cel puțin 100 de participanți (grădină, parcare, curte interioară etc.)
– terasa blocului (circulabilă sau nu) să aibă o suprafață de cel puțin 40 de metri pătrați
– asociația de proprietari dispune de cel puțin un canal de comunicare activ cu membrii comunității
Potrivit organizatorilor campaniei, 10 asociații de proprietari din țară vor obține granturi de 15.000 de euro în cadrul proiectului „ÎntreVecini” – etapa 2024. Câștigătorii finanțării nerambursabile vor fi comunicați în data de 30 aprilie 2024.
Programul „ÎntreVecini” a debutat anul trecut, în municipiile București și Târgu Jiu, iar anul acesta se desfășoară la nivel național, cu susținerea BRD Groupe Société Génerale, în calitate de partener principal.
În municipiul Deva, partener de diseminare a informației privind campania de proiecte este Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală Deva.
Direcția de Asistență Socială Deva
Actualitate
S-au izbit cu mașina de un copac
Un tânăr de 22 de ani, din municipiul Hunedoara, este cercetat de polițiști după ce a fost implicat într-un eveniment rutier cu victime.
Evenimentul rutier a avut loc aseară, 01 noiembrie a.c., în jurul orei 22.00, pe un bulevard din municipiul Hunedoara.
Din primele verificări a reieșit că șoferul de 22 de ani nu ar fi adaptat viteza, ar fi pierdut controlul autoturismului, ar fi părăsit partea carosabilă și ar fi intrat într-un copac.
În urma celor întâmplate a rezultat rănirea unui tânăr de 19 ani, pasager pe locul din dreapta-față al autoturismului.
Acesta a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.
Polițiștii continuă verificările, în ambele cauze prezentate.
Actualitate
Bărbat fără permis de conducere, depistat la volan sub influența băuturilor alcoolice
Polițiștii au depistat în trafic, în cursul nopții trecute, în jurul orei 01:00, un bărbat de 44 de ani, bănuit că ar fi consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.
Conducătorul auto, domiciliat în orașul Simeria, a fost depistat în municipiul Deva, pe Calea Zarandului.
Acesta a fost supus testării cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,95 mg/l, alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de mostre biologice, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul de 44 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Actualitate
Parcul Național Retezat: Un colț de rai cu 80 de lacuri alpine și biodiversitate unică
Parcul Național Retezat, situat în vestul Carpaților Meridionali, se întinde pe o vastă zonă montană, cu altitudini ce variază între 794 și 2509 metri (vârful Peleaga), acoperind aproape întreaga masivului Retezat-Godeanu și o porțiune din Munții Ţarcu. Această arie naturală protejată impresionează prin peisajul său variat și diversitatea formelor de relief, fiind un adevărat colț de rai pentru iubitorii naturii.
Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale Parcului Național Retezat este prezența celor 80 de lacuri alpine de origine glaciară, dintre care 54 sunt lacuri permanente. Aceste lacuri reprezintă aproximativ 38% din totalul lacurilor glaciare din România, iar zona este cunoscută sub denumirea „Tărâmul cu Ochi Albaştri” datorită apei cristalline care le caracterizează.
Parcul se mândrește cu o combinație rară de habitate naturale, incluzând păduri de fag, molidișuri, pajiști alpine, mlaștini de turbă, lacuri și pâraie montane. De asemenea, o atracție specială o reprezintă populația de zâmbru (Pinus cembra L.), considerată cea mai reprezentativă din România. Acesta este un arbore conifer cu cinci ace și conuri care produc semințe comestibile, fiind un simbol al biodiversității locale.
Parcul Național Retezat este administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și face parte din rețeaua celor 22 de parcuri naționale și naturale din România, fiind un loc esențial pentru conservarea biodiversității și promovarea turismului sustenabil.
FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
-
Actualitatecu 2 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
44 de ani de la tragedia de la Mina Livezeni: Mineri și militari comemorați în Valea Jiului
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva