Stiri nationale
Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale. Amenzi pentru operatorii economici care nu se vor conforma

Operatorii economici care nu își vor dota automatele comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) vor fi amendați, începând din luna octombrie 2024.
“Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) prevăzute la art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conform prevederilor art. IV din Ordonanța Guvernului nr. 11/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru modificarea unor termene”, au informat reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Astfel, începând cu data de 01 octombrie 2024, operatorii economici, care nu vor respecta obligația de a asigura dotarea automatelor comerciale cu AMEF în vederea transmiterii datelor fiscale către sistemul informatic al ANAF, vor fi sancționați cu: amendă de la 8.000 de lei la 10.000 de lei; confiscarea sumelor nejustificate; suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.
Politic
Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituţională a României (CCR) a validat, vineri, rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat pe data de 4 mai.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de CCR, „în ziua de 9 mai 2025, în cadrul controlului pentru respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, conferind efectivitate competențelor înscrise în Constituția României și având în vedere votul exprimat în primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2025, judecătorii constituționali au hotărât, cu unanimitate de voturi:
– respingerea ca neîntemeiată a cererii de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025, formulată de Sebastian-Constantin Popescu;
– confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025;
– organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României în ziua de duminică, 18 mai 2025, la care participă domnul George-Nicolae Simion și domnul Nicușor-Daniel Dan, în această ordine.
Hotărârile sunt definitive și general obligatorii.”
Economic
Euro înregistrează joi un nou maxim istoric: 5,1222 lei

Moneda națională s-a depreciat joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1222 lei, în creștere cu 2,31 bani (0,45%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei, înregistrând un nou maxim istoric.
De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5369 lei, în creștere cu 4,71 bani (+1,05%), comparativ cu miercuri, când s-a situat la 4,4898 lei.
Moneda națională s-a depreciat și în raport cu francul elvețian, calculat de BNR la 5,4930 lei, în creștere cu 4,64 bani (0,85%), față de 5,4466 lei, cotația anterioară, înregistrând un maxim istoric.
Gramul de aur s-a ieftinit până la valoarea de 487,0692 lei, de la 487,1276 lei, în ședința precedentă.
Sursa: AGERPRES
Economic
Indicele ROBOR la trei luni a urcat miercuri la 6,47%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,47% pe an, de la 6,08% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,53%, de la 6,16%, marți, iar ROBOR la 12 luni la 6,58%, de la 6,23%.
În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,55% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2024, în scădere față de cel din trimestrul anterior, de 5,66%.
Sursa: AGERPRES
- Comunitatecu 3 zile in urma
Componenta socială, în atenția administrației din comuna Pui
- Comunitatecu 2 zile in urma
Administrația din Vețel îmbină utilul cu plăcutul
- Actualitatecu 2 zile in urma
„Festivalul narciselor”, la sfârșitul acestei săptămâni, la Sălașu de Sus
- Actualitatecu 3 zile in urma
Rectorul Universității din Petroșani: ‘Nu avem grupe cu mai puțin de 25 de studenți
- Actualitatecu o zi in urma
Doi hunedoreni au fost depuși în arestul I.P.J. Hunedoara în ultimele 24 de ore, fiind bănuiți de comiterea unor fapte penale
- Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident rutier cu o persoană încarcerată și alte două victime, pe DN74
- Actualitatecu o zi in urma
Scandal în Hunedoara. Bărbat reținut după un conflict fizic cu două persoane
- Actualitatecu 2 zile in urma
Junioarele 4 de la CSȘ Petroșani, în semifinale