Connect with us
Data: 20/02/2025
.

Actualitate

Restaurarea Castelului Nopcsa din Săcel – la final. Edificiul, repus pe harta turistică a județului

Publicat

pe

Lucrările de restaurare a castelului contelui Nopcsa din satul Săcel, comuna hunedoreană Sântămărie Orlea, au fost finalizate. Edificiul istoric reabilitat a fost redat comunității locale pentru a fi integrat în circuitul turistic.

Castelul Nopcsa din Săcel a fost reabilitat prin intermediul unui proiect derulat de Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, în patrimoniul căruia se află acest valoros monument istoric, cu fonduri guvernamentale atrase prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, dar și cu fonduri din bugetul propriu, valoarea investiției fiind de 11,5 milioane de lei.

 

„De astăzi, județul Hunedoara are un obiectiv istoric și turistic funcțional, un punct de atracție care merită vizitat, dar care va servi și întrunirilor cu caracter științific. Domeniul Nopcsa, pe care se află și alte clădiri de interes, este situat în Țara Hațegului, într-o zonă deosebit de frumoasă, bogată în vestigii istorice și rezervații științifice. Intenția noastră este aceea de a valorifica durabil Castelul și domeniul Nopcsa”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Construit la începutul secolului XIX, Castelul contelui Nopcsa, din localitatea hunedoreană Săcel, a aparținut baronului Franz Nopcsa, savantul de numele căruia se leagă primele descoperiri ale fosilelor de dinozauri din Țara Hațegului. De altfel, domeniul se află pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului și aproape de Munții Retezat.

Advertisement

Pentru introducerea monumentului în circuitul turistic și deschiderea către public, au fost demarate, în octombrie 2019, lucrări de restaurare a clădirii.

Lucrările realizate la Castelul Nopcsa au avut un grad ridicat de complexitate și au vizat refacerea acoperișului, reparații interioare și exterioare, finisaje și restaurări ale elementelor valoroase din punct de vedere arhitectural. La interior, unele dintre cele mai importante și de mare finețe lucrări au vizat refacerea Sălii Oglinzilor cu lambriuri din lemn, reparații la scara din fontă și balustrăzi, sablarea, completarea și vopsirea scării circulare din fontă, realizarea unui chepeng metalic și a scării metalice pentru acces în turn. La exterior, s-a recurs la refacerea completă a crenelurilor și a ornamentelor pereților. În cadrul proiectului, a fost reabilitat și beciul din apropierea Castelului, a fost restaurată poarta masivă care asigură accesul pe domeniu și au fost refăcute toate împrejmuirile. De asemenea, a fost amenajat parcul domeniului și a fost construită o parcare pe latura estică. Pe domeniul Nopcsa, CJ Hunedoara are în implementare un alt proiect pentru care a obținut deja fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Investiția în valoare de circa 300.000 de euro vizează eficientizarea energetică și reabilitarea clădirii administrative aferente Castelului Nopcsa, iar în prezent se lucrează la proiectul tehnic”, arată reprezentanții CJ Hunedoara.

Sursa foto: CJ Hunedoara

 


Castelul Nopcsa din Săcel, cu o arhitectură spectaculoasă, are și o istorie zbuciumată legată de familia Nopcsa. Unul din membrii acesteia – denumit „Față Neagră”, considerat un haiduc în vremea sa, a făcut subiectul romanului „Sărmanii bogați” al lui Mór Jókai, celebru scriitor maghiar. Timp de mai multe decenii, castelul a fost în proprietatea familiei Naláczy, dar conform unei legende locale, aceasta ar fi avut atât de multe datorii la familia Nopcsa din Silvașu de sus, încât în schimbul datoriei, baronul Nopcsa László (poreclit Fatia Negra – „Față Neagră”) a pus sechestru pe acest domeniu. În anul 1872, administrarea proprietății a fost preluată de către fiul mai mic al baronului, Elek. Acesta a reconstruit castelul, s-a mutat în el și a practicat o agricultură modernă pe acest domeniu, fiind primul care a adus o mașină de treierat în județul Hunedoara. Primul fiu al lui Elek a fost aventurierul Ferenc (Franz), considerat și om de știință datorită rezultatelor semnificative obținute în domeniul paleontologiei. În toamna anului 1920 baronul Franz Nopcsa a revenit la reședința sa, însă în urma unei altercații cu țăranii localnici a trebuit să se retragă cu o fractură craniană la Sântămărie Orlea, pentru îngrijiri medicale. Rămas cu sechele în urma acestui incident, în 1933 a suferit o depresie severă, în urma căreia și-a împușcat prietenul și secretarul Bajazid Elmaz Doda. După comiterea acestui fapt, baronul s-a sinucis și neexistând date despre fratele său, Elek, se presupune că descendenții de sex masculin ai familiei au dispărut. În 1908, sora sa, Ilona (1883-1963), a devenit soția contelui Albert Pallavicini și s-a mutat în Italia. Moștenitorii nu au solicitat restituirea castelului.


Actualitate

Curtea de Apel Alba Iulia, creștere record a volumului de dosare în 2024

Publicat

pe

Redactat de

Curtea de Apel Alba Iulia a prezentat joi, 20 februarie 2025, bilanțul activității din anul precedent, evidențiind o creștere considerabilă a volumului de dosare aflate pe rolul instanțelor din circumscripția sa.

La Adunarea generală a judecătorilor au participat și reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), alături de invitați din instituțiile colaboratoare.

Creștere cu peste 22% a volumului de activitate

În 2024, numărul total al cauzelor aflate pe rol la instanțele din circumscripția Curții de Apel Alba Iulia a fost de 217.434 dosare, înregistrând o creștere de 22,18% față de anul anterior. Dintre acestea, 152.096 au fost cauze nou intrate, cu aproape 19% mai multe decât în 2023.

Pe rolul Curții de Apel Alba Iulia s-au aflat 12.893 dosare în 2024, dintre care 8.807 au fost cauze nou intrate.

Tribunalul Hunedoara, cea mai mare creștere

Tribunalele din circumscripția Curții de Apel Alba Iulia au înregistrat, în ansamblu, o creștere a volumului de activitate cu 20,29%, totalizând 45.430 dosare. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la:

  • Tribunalul Hunedoara: 19.956 dosare (+47,88% față de 2023)
  • Tribunalul Sibiu: 11.287 dosare (+6,89%)
  • Tribunalul Alba: 14.187 dosare (+3,47%)

Judecătoriile, creștere de peste 24%

La nivelul celor 16 judecătorii din circumscripție, numărul cauzelor aflate pe rol a crescut cu 24,05%, ajungând la 159.111 dosare în 2024.

Cea mai mare creștere s-a înregistrat la Judecătoria Hunedoara, unde volumul de activitate a fost cu 41,15% mai mare decât în 2023.

Advertisement

Evoluția dosarelor pe materii

În funcție de specializare, s-au remarcat creșteri semnificative la:

  • Litigii de muncă: +37,31%
  • Asigurări sociale: +45,38%
  • Drept civil: +27,52%
  • Drept penal: +9,45%

Pe de altă parte, numărul litigiilor comerciale a scăzut cu 12,50%, iar cel al cauzelor de contencios administrativ și fiscal cu 3,81%.

Tendințe la nivelul secțiilor Curții de Apel Alba Iulia

Datele statistice indică o creștere a activității la Secția I Civilă și Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, în timp ce Secția a II-a Civilă a înregistrat o ușoară scădere.

Situația volumului de dosare pe secții:

  • Secția Penală: 2.429 dosare (-0,74% față de 2023)
  • Secția I Civilă: 7.780 dosare (+11,34%)
  • Secția a II-a Civilă: 774 dosare (-7,53%)
  • Secția de Contencios Administrativ și Fiscal: 1.910 dosare (+15,34%)

Raportul anual al Curții de Apel Alba Iulia reflectă o creștere constantă a volumului de activitate, cu un număr tot mai mare de dosare pe rol. Creșterile semnificative la litigiile de muncă și asigurările sociale sugerează o accentuare a problemelor economico-sociale care ajung în instanțe. În același timp, scăderea litigiilor comerciale ar putea indica o stabilizare a mediului de afaceri.

FOTO: Curtea de Apel Alba Iulia

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Ajutorul de deces, majorat. Câți bani se dau în plus

Publicat

pe

Redactat de

Cuantumul ajutorului de deces s-a majorat, începând cu 13 februarie 2025, data intrării în vigoare a Legii nr. 10/2025 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2025.

Valoarea ajutorului este de 8.620 de lei (în cazul decesului pensionarului sau asiguratului) și de 4.310 lei (în cazul decesului unui membru de familie neasigurat).

“Pentru perioada 1 ianuarie – 12 februarie 2025, se vor avea în vedere cuantumurile ajutorului de deces, aprobate prin Legea nr. 422/2023, respectiv: 7.567 lei(în cazul decesului pensionarului sau asiguratului), 3.784 lei(în cazul decesului unui membru de familie neasigurat)”, au precizat reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice.

Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, fie că este vorba despre unul dintre soți, copii, părinți sau oricărei persoane care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ajutoare de urgență pentru familii și persoane singure din mai multe județe, printre care și Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Guvernul a aprobat, astăzi, acordarea de ajutoare de urgenţă de peste 1,7 milioane lei pentru sprijinirea unor familii şi persoane singure din mai multe județe, printre care și Hunedoara.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, banii vor ajunge la 431 familii şi persoane singure, care fie se află în situaţii de necesitate cauzate de incendii, fenomene meteorologice severe, fie au probleme grave de sănătate sau se află în situaţii care pot conduce la creşterea riscului de excluziune socială.

„În urma centralizării situaţiilor extreme cu care se confruntă familii sau cetăţeni din toată ţara, am alocat fonduri pentru a le veni în ajutor celor mai greu încercaţi dintre noi. Plata ajutoarelor de urgenţă va fi asigurată din bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Astfel, suma de 409.700 lei a fost alocată pentru 75 familii şi persoane singure aflate în situaţii de necesitate cauzate de incendii, din judeţele: Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Mureş, Neamţ, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea, iar 185.500 lei pentru 51 familii şi persoane singure care se află în situaţii de necesitate cauzate de fenomene meteorologice severe produse în acest an, din judeţele Constanţa şi Vaslui. De asemenea, 1.118.900 lei a fost alocată pentru 305 familii şi persoane singure care se confruntă cu situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariţia sau sporirea riscului de excluziune socială, din judeţele: Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate