Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

Restaurarea Castelului Nopcsa din Săcel, aproape de final. Pregătiri pentru repunerea faimosului edificiu pe harta turistică a județului

Publicat

pe

 

Lucrările de reabilitare a castelului contelui Nopcsa din satul Săcel, comuna hunedoreană Săntămărie Orlea, se apropie de final. Monumentul istoric, considerat o adevărată bijuterie arhitectonică din Țara Hațegului, și-a recăpătat strălucirea de odinioară, după ani în care a zăcut în paragină, fiind renovat de Consiliul Județean Hunedoara, în cadrul unui proiect cu fonduri guvernamentale. La finalul restaurării, autoritățile județene doresc introducerea monumentului în circuitul turistic.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, împreună cu o echipă formată din angajați ai Consiliului Județean Hunedoara, s-a aflat într-o nouă vizită de lucru la Castelul Nopcsa din Săcel, comuna Sântămărie Orlea, reabilitat cu fonduri nerambursabile atrase de Consiliul Județean Hunedoara, prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2.

Împreună cu colegii mei din cadrul Direcției de Dezvoltare Locală a Consiliului Județean Hunedoara, alături de proiectant și de constructor, am făcut o vizită de lucru la Castelul Nopcsa din Săcel, comuna Sântămărie Orlea. Lucrările de reabilitare se apropie de final, context în care ne pregătim să punem acest obiectiv de preț în circuitul turistic. Ne dorim ca hunedorenii, dar și cei care ne vizitează județul, să cunoască povestea acestui frumos monument, să admire arhitectura și să se bucure de peisajele care îl înconjoară”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Construit la începutul secolului XIX, Castelul contelui Nopcsa, din localitatea hunedoreană Săcel, a fost declarat monument istoric, fără a fi deschis, însă, publicului. Și asta din cauza stării avansate de degradare, accesul în incintă fiind interzis de CJ Hunedoara, administratorul clădirii, pentru evitarea unor accidente. Pentru introducerea monumentului în circuitul turistic și deschiderea către public au fost demarate lucrări de restaurare a clădirii. Lucrările de reabilitare au început în luna octombrie a anului 2019, fiind executate de o asociere de firme, iar valoarea contractului este de aproximativ 9,1 milioane de lei.

Castelul lui „Față Neagră” – baronul supranumit și Zorro din Țara Hațegului

Advertisement

Castelul Nopcsa din Săcel, cu o arhitectură spectaculoasă, are și o istorie zbuciumată legată de familia Nopcsa. Unul din membrii acesteia – denumit „Față Neagră”, considerat un haiduc în vremea sa, a făcut subiectul romanului „Sărmanii bogați” al lui Mór Jókai, celebru scriitor maghiar. Timp de mai multe decenii, castelul a fost în proprietatea familiei Naláczy, dar conform unei legende locale, aceasta ar fi avut atât de multe datorii la familia Nopcsa din Silvașu de sus, încât în schimbul datoriei, baronul Nopcsa László (poreclit Fatia Negra – „Față Neagră”) a pus sechestru pe acest domeniu. În anul 1872, administrarea proprietății a fost preluată de către fiul mai mic al baronului, Elek. Acesta a reconstruit castelul, s-a mutat în el și a practicat o agricultură modernă pe acest domeniu, fiind primul care a adus o mașină de treierat în județul Hunedoara. Primul fiu al lui Elek a fost aventurierul Ferenc (Franz), considerat și om de știință datorită rezultatelor semnificative obținute în domeniul paleontologiei. În toamna anului 1920 baronul Franz Nopcsa a revenit la reședința sa, însă în urma unei altercații cu țăranii localnici a trebuit să se retragă cu o fractură craniană la Sântămărie Orlea, pentru îngrijiri medicale. Rămas cu sechele în urma acestui incident, în 1933 a suferit o depresie severă, în urma căreia și-a împușcat prietenul și secretarul Bajazid Elmaz Doda. După comiterea acestui fapt, baronul s-a sinucis și neexistând date despre fratele său, Elek, se presupune că descendenții de sex masculin ai familiei au dispărut. În 1908, sora sa, Ilona (1883-1963), a devenit soția contelui Albert Pallavicini și s-a mutat în Italia. Moștenitorii nu au solicitat restituirea castelului.

Se preconizează că lucrările de restaurare a Castelului Nopcsa din Săcel, începute în 2019, se vor încheia în luna septembrie a acestui an, acest important obiectiv turistic al județului urmând să fie introdus în circuitul turistic din toamnă.

Autoritățile județene consideră că, odată deschis publicului, Castelul Nopcsa din Săcel poate deveni un punct de atracție internațional pentru turiști și nu numai, dornici să admire arhitectura spectaculoasă a acestui edificiu, dar și să cunoască povestea lui „Față-Neagră” – un veritabil “Zorro din Țara Hațegului”.

 

 

Advertisement

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate