Actualitate
Tabără anti-bullying, pentru copii, părinţi şi profesori – a doua oară, la Straja
O nouă tabără anti-bullying dedicată copiilor, dar și părinților și profesorilor, se desfășoară în stațiunea montană Straja, din județul Hunedoara.
Asociaţia „Zi de Bine” continuă proiectul SI(n)GUR – anti-bullying CAMP, demarat în anul 2022, şi organizează, în perioada 6 – 13 iulie, a doua ediţie a taberei anti-bullying dedicată copiilor, dar şi părinţilor şi profesorilor, pentru că „problema bullying-ului trebuie să fie privită atent din toate cele trei perspective”.
Tabăra este destinată adolescenţilor cu vârste cuprinse între 11-15 ani, însoţiţi de unul dintre părinţi. Astfel, capacitatea taberei este de 30 de cupluri părinte – copil şi 20 de învăţători şi profesori din învăţământul primar şi gimnazial. “Aceştia vor fi împărţiţi pe grupuri şi vor lucra cu o echipă de 5 psihoterapeuţi cu formări diferite şi experienţe diverse de lucru cu grupuri şi cu adolescenţi, care în practica lor lucrează cu familii, în terapie de cuplu sau de familie. Aici, copiii vor învăţa că bullying-ul este despre comportamentul unei persoane şi nu este o trăsătură de personalitate. Este ceea ce ajungem să facem dacă noi înşine am fost victime şi nu am văzut o altă cale de ieşire decât să devenim la rândul nostru agresori. Iar profesorii vor primi resurse care să le permită să se întoarcă în şcoli ca ambasadori anti-bullying, având capacitatea de a-şi atribui un rol activ pentru a scădea incidenţa bullying-ului în şcoală”, arată reprezentanții asociației.
„Ceea ce ne-a motivat să organizăm a doua ediţie a taberei anti-bullying au fost semnalele pe care le-am primit din partea părinţilor, care indică faptul că mediul în care copiii învaţă este din ce în ce mai agresiv. Părinţii se declară depăşiţi, dar şi mulţi dintre profesori, unii fiind chiar victime la rândul lor. Aşadar, ambele medii definitorii pentru copii şi adolescenţi, acasă şi la şcoală, sunt de multe ori medii vulnerabile. Realitatea copiilor din România este destul de cruntă: 1 copil din 2 este expus riscului de sărăcie şi excluziune socială, suferă de analfabetism funcţional, este victima bullying-ului în şcoli, este pedepsit corporal în familie şi doreşte să emigreze. Soluţia o reprezintă înţelegerea fenomenului şi educaţia într-o atmosferă de cooperare, respect reciproc şi acceptare”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele “Asociaţiei Zi de Bine”.
Prima tabără anti-bullying la Straja, în 2022
Un număr de 30 de copii, însoţiţi fiecare de câte un părinte, plus 15 profesori din învăţământul primar, s-au aflat, în vara lui 2022, într-o tabără anti-bullying, organizată de Asociaţia „Zi de Bine“, care a realizat și un documentar cu tema anti-bullying distribuit în 27 de şcoli din Bucureşti, unde au fost organizate 150 de ateliere anti-bullying, pentru mai bine de 3.600 de elevi din ciclul gimnazial. În trei dintre şcoli s-au întâlnit copii care fuseseră în tabără şi care au mărturisit că tabăra le-a schimbat perspectiva asupra acestei probleme.
„Este foarte important să lucrăm şi cu părinţi şi cu profesori, pentru că ceea ce ajunge să facă un copil acasă ori la şcoală e doar simptomul unui sistem relaţional disfuncţional. Părinţii şi profesorii sunt responsabili pentru copii, fiind cei care pot face parte atât din problemă, dar mai ales din soluţie. Părinţii au nevoie de educaţie, în sensul acesta, iar profesorii au nevoie de resurse uşor de utilizat. Până la urmă, copiii au nevoie de adulţi responsabili, informaţi şi pregătiţi pentru orice provocare”, a declarat Anda Păcurar, coordonatorul echipei de terapeuţi.
În anul 2016, 29% dintre elevi recunoşteau că au fost victime ale bullying-ului, procentul crescând la 49% în 2022, potrivit unui raport Salvaţi Copiii, ceea ce reprezintă unu din doi copii, iar 81% dintre elevi, adică mai mult de 4 din 5, afirmă că au fost martori ai situaţiilor de bullying în şcoala unde învaţă.
Sursa foto: Asociația Zi de Bine/Facebook
Actualitate
„Târgul de Iarnă” de la Deva se deschide joi, 5 decembrie
„Târgul de Iarnă” de la Deva se deschide joi, 5 decembrie, în Piața Unirii, din centrul istoric al orașului, și va fi funcțional până pe data de 7 ianuarie 2025.
Evenimentul va reuni expozanți din județul Hunedoara și din alte zone ale țării țării, care vor fi prezenți cu produse și bucate tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă
“Programul va fi zilnic, între orele 11:00 și 23:00, iar în noaptea de Revelion, târgul va rămâne deschis până la ora 02:00, oferindu-le vizitatorilor o atmosferă unică de sărbătoare. Zona târgului va fi iluminată feeric, iar bradul de Crăciun, împreună cu locurile speciale destinate copiilor și multe alte surprize, vor adăuga farmec și magie acestui loc. Pe scena amplasată în Piața Unirii vor avea loc concerte de colinde și cântece de Crăciun susținute de ansambluri și interpreți renumiți din zonă și din țară. În perioada 14-15 decembrie și 21-22 decembrie, târgul va găzdui spectacole de colinde, iar în 19 decembrie 2024, va avea loc un concert de colinde la Catedrala Adormirea Maicii Domnului. Vă invităm să vă bucurați de magia sărbătorilor de iarnă!”, au transmis reprezentanții Primăriei Deva.
„Târgul de Iarnă” este organizat de Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Actualitate
Accident rutier în municipiul Lupeni
Poliția Municipiului Lupeni a fost sesizată în data de 02 decembrie, în jurul orei 20.00, despre faptul că pe strada Bucura din localitate a avut loc un accident rutier.
Din primele verificări, echipa operativă deplasată la fața locului a stabilit că un șofer de 40 de ani, din municipiul Lupeni, nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum, ar fi derapat și ar fi intrat pe contrasens.
Autoturismul a intrat în coliziune cu un alt autovehicul, condus de un bărbat de 37 de ani, care circula pe sensul opus de mers.
În urma impactului, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportați la Spitalul Municipal Lupeni, pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Cei doi șoferi au fost testați în vederea stabilirii unui eventual consum de alcool sau substanțe interzise.
Polițiștii continuă verificările.
Actualitate
Doar un punct pentru echipele hunedorene din Liga 3
Dacă în runda precedentă cele două echipe hunedorene din Liga 3, Jiul Petroșani și Minerul Lupeni, au câștigat, simultan, meciurile pe care le-au avut, în etapa a XIV-a lucrurile nu au mai stat așa. Mai exact, echipele hunedorene au obținut doar o remiză.
Înfrângere acasă
În seria 8 Jiul Petroșani venea după trei victorii consecutive, lucru care a adus trupa din Vale la două puncte de play-off, și a primit vizita ocupantei poziției secunde, ACSO Filiași. Seria succeselor petroșănene a fost întreruptă de doljeni, care s-au impus, cu 2-0, în meciul disputat pe stadionul „Petre Libradi”, ambele goluri fiind înscrise în partea secundă, de Daniel Rogoveanu, în minutele 51 și 72, prima reușită a atacantului de la Filiași fiind din penalty. În urma acestui rezultat cei de la ACSO Filiași, cu 26 de puncte, și-au consolidat poziția a doua, iar Jiul (17 puncte), deși rămâne pe cinci, s-a îndepărat la cinci puncte de poziția a patra, ultima care duce în play-off. Pe patru, cu 22 de puncte, sunt cei de la Vulturii Fărcășești, care s-au impus, cu 3-1, în deplasarea de la Gilortul Târgu Cărbunești, a șaptea clasată, cu 14 puncte și golaveraj – 11. lideri neînvinși, cu 36 de puncte, rămân cei de la SCM Râmnicu Vîlcea, care, calificați deja în play-off, au trecut, pe teren propriu, cu 1-0, într-un derby județean, de Viitorul Dăești, locul al optulea, cu 14 puncte și golaveraj – 14. Pe ultima treaptă a podiumului, cu 24 de puncte, se mențin cei de la Unirea Bascov, după victoria de pe teren propriu, cu 4-1, în fața „lanternei roșii”, Sparta Horezu (9 puncte), echipa din Vâlcea, deși mai sunt de jucat patru etape din sezonul regular, urmând a evolua, cu certitudine, în play-out. În fine, a șasea clasată, Speed Bradu, la un punct în spatele Jiului, a remizat, scor 2-2, pe terenul echipei de pe penultimul loc, Aro Câmpulung (11 puncte). Etapa viitoare, ultima care se va disputa în acest an, Jiul Petroșani va juca pe terenul ultimei clasate, Sparta Horezu, celelalte meciuri ale rundei a XV-a fiind Unirea Bascov – Aro Câmpulung, ACSO Filiași – Gilortul Târgu Cărbunești, Viitorul Dăești – Speed Bradu și Vulturii Fărcășești – SCM Râmnicu Vâlcea.
Egal pe terenul ultimei clasate
În seria 9, Minerul Lupeni, ocupanta poziției secunde înaintea desfășurării etapei a XIV-a, a jucat pe terenul ultimei clasate, Avântul Periam. În acest meci cei de la Lupeni au reușit doar o remiză, scor 1-1, după ce au deschis scorul, în minutul 58, prin Adrian Bedea, egalarea survenind în urma autogolului lui Dragoș Vlad, din minutul 78. În urma acestui rezultat, timișenii, cu 7 puncte, rămând pe ultimul loc, iar Lupeniul, cu 24 de puncte, coboară pe poziția a patra, având un avans de două „lungimi” față de următoarea clasată, Poli Timișoara, cei din județul vecin învingând, clar, acasă, cu 3-0, liderul, CSC Peciu Nou (27 de puncte). Celelalte două locuri de pe podium sunt ocupate de echipe care au, fiecare, 26 de puncte, departajarea fiind făcută de golaveraj. Pe doi, cu + 7, a urcat CSC Ghiroda, în urma victoriei, de pe teren propriu, cu scorul de 2-0, în fața celor de la Lotus Felix (locul 7, cu 16 puncte și golaveraj – 5). Pe trei, cu golaveraj +3, au trecut cei de la Progresul Pecica, după succesul, cu 2-1, de pe terenul penultimei clasate, Timișul Șag, care rămâne cu 13 puncte. În fine, a șasea clasată, Viitorul Arad (19 puncte), a remizat, 1-1, acasă, cu formația de pe opt, Gloria Cermei, care are 16 puncte și golaveraj – 9. În ultima rundă din acest an Minerul Lupeni va juca tot în deplasare, în derby-ul etapei, la Progresul Pecica. Celelalte meciuri programate în etapa a XV-a a sezonului regular sunt CSC Peciu Nou – Viitorul Arad, Gloria Cermei – CSC Ghiroda, Lotus Felix – Timișul Șag și Poli Timișoara – Avântul Periam.
-
Actualitatecu o zi in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri parlamentare 2024| 43,72 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 18:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ziua Națională a României”, marcată la Deva. Ceremonial public la Cimitirul Eroilor