
Un număr de 30 de copii, însoţiţi fiecare de câte un părinte, plus 15 profesori din învăţământul primar, au beneficiat timp de o săptămână de un program personalizat, dedicat înţelegerii rolului fiecăruia în gestionarea şi combaterea fenomenului de bullying, în cadrul unei tabere ce a avut loc în stațiunea montană Straja, din județul Hunedoara. Tabăra a fost organizată de Asociaţia „Zi de Bine“, care va realiza un documentar cu tema anti-bullying ce va fi distribuit în şcoli şi licee.
Tabăra anti-bullying pentru copii, părinţi şi profesori, organizată de Asociaţia “Zi de Bine”, s-a încheiat. Timp de o săptămână, copiii participanți, alături de părinți și profesori, au fost angrenați în activităţi cu scop terapeutic, menite să le ofere încrederea în propriile forţe şi să-i înveţe cum să reacţioneze în situaţii de bullying, precum și în drumeţii şi plimbări, seara talentelor şi karaoke, jocuri, dans, teatru interactiv. Echipa a fost formată din terapeuţi, coach educaţionali şi animatori.
Sursa foto: Asociația „Zi de Bine”/Facebook
Documentar pe tema anti-bullying, distribuit și popularizat în școli
Pentru ca proiectul să fie util cât mai multor copii şi profesori, Asociaţia “Zi de Bine” a anunțat că va realiza un documentar pe tema anti-bullying care va fi ulterior distribuit şi popularizat în şcoli şi licee.
„Tabăra anti-bullying s-a încheiat cu zâmbete, prietenii strâns legate şi răspunsuri la probleme care până de curând păreau imposibil de înţeles de către copiii agresaţi care se confruntă aproape zilnic cu bullying-ul. Ştim sigur că fiecare participant a plecat din tabără cu un bagaj mai mare de cunoştinţe şi cu multe amintiri plăcute. Pentru că acest fenomen vizează de fapt peste 400.000 de copii din România, care sunt agresaţi la şcoală de către colegii lor, ne-am propus să realizăm un documentar cu această temă care să ajungă atât la copiii agresaţi şi agresori, cât şi la părinţi şi profesori”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei “Zi de Bine”.
La finalul taberei, copiii şi-au exprimat gândurile cu privire la experienţele şi interacţiunile din cadrul taberei. „Mă aşteptam să stau doar în cameră şi să citesc, dar nici măcar n-am atins cărţile. Mi-am luat 7, dar se pare că aici am găsit nişte oameni aşa faini, cu care chiar să pot vorbi”.
Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2019, care a clasat 42 de ţări europene, 73 la sută dintre elevii români au fost martorii unei situaţii de bullying, România ocupând locul 3 la categoria de bullying în şcoli. Aproape 400.000 de copii din ţara noastră sunt ameninţaţi cu bătaia la şcoală, iar jumătate dintre ei chiar sunt bătuţi de colegii lor.