Connect with us
Data: 09/04/2025
.

Actualitate

COMUNICAT DE PRESĂ / COMUNICAT DEMARARE LUCRĂRI PROIECT „CONSTRUIRE CENTRU DE COLECTARE DEȘEURI PRIN APORT VOLUNTAR ÎN COMUNA TOTEŞTI JUDEȚUL HUNEDOARA”

Publicat

pe

Actualitate

Primăvara aduce activități educative și de curățenie în Parcul Național Retezat: trasee tematice pregătite pentru vizitatori

Publicat

pe

Redactat de

În contextul Lunii Pădurii, Administrația Parcului Național Retezat continuă seria activităților dedicate protecției mediului și educației ecologice. Recent, echipele din teren, alături de partenerii locali, au derulat lucrări de întreținere și curățenie pe două dintre traseele tematice din zona Nucșoara, comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara: „Pădurea și omul” și „Natura lângă noi”.

Traseul „Pădurea și omul”, amenajat în apropierea Centrului de vizitare APNR Nucșoara, a fost realizat de rangerii din cadrul Rangerii Din Romania ARR în colaborare cu Administrația Parcului Național Retezat (APNR). Acesta include o porțiune din celebrul traseu de drumeție Via Transilvanica – segmentul Terra Dacica – și oferă o experiență educativă în mijlocul naturii, evidențiind relația profundă dintre om și pădure. Vizitatorii sunt încurajați să vină echipați corespunzător pentru teren, întrucât traseul presupune o parcurgere activă în aer liber.

Al doilea traseu, „Natura lângă noi”, este dedicat persoanelor cu dizabilități și se află în incinta Administrației Parcului Național Retezat din Nucșoara. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Asociația Țara Hațegului și Societatea Română de Sălbăticie, având ca scop facilitarea accesului la natură pentru toate categoriile de vizitatori.

Deși lucrările de întreținere continuă, ambele trasee sunt deschise publicului. Reprezentanții Parcului Național Retezat invită turiștii, elevii și localnicii să participe la activitățile de educație ecologică organizate la Centrul de vizitare din Nucșoara. Acestea includ teme legate de biodiversitate, schimbările climatice, protecția pădurilor și rolul administrației parcului în conservarea patrimoniului natural.

Inițiativa face parte din eforturile permanente ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și ale Parcului Național Retezat de a încuraja o relație armonioasă între comunități și natură, prin educație, implicare și respect față de mediul înconjurător.

FOTO: FACEBOOK PĂARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Festivalul „Drăgan Muntean” aduce la Deva două seri de folclor autentic și omagiu pentru marele rapsod al pădurenilor

Publicat

pe

Redactat de

La 23 de ani de la trecerea în eternitate a inegalabilului interpret Drăgan Muntean, Deva devine, din nou, locul unde tradiția se întâlnește cu talentul tinerei generații. Ediția a XII-a a Festivalului-Concurs Național de Interpretare Vocală a Cântecului Popular Românesc „Drăgan Muntean” va avea loc în perioada 24-25 aprilie 2025, reunind interpreți din întreaga țară pe scena Centrului Cultural care poartă numele îndrăgitului artist.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, și de Primăria Municipiului Deva, prin Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, și se dorește a fi un dublu demers: de conservare a valorilor folclorice românești și de sprijinire a tinerelor talente din muzica populară.

Joi, 24 aprilie, de la ora 17:00, se va desfășura concursul de interpretare vocală, în care 23 de tineri soliști vor încerca să impresioneze un juriu de specialitate condus de etnomuzicologul Elise Stan. Seara va fi completată de recitaluri susținute de nume cunoscute ale scenei folclorice: Cristian Pomohaci, Petrică Miulescu Irimică, Ovidiu Olari, Bogdan Toma și Cristina Muntean. Gazda serii va fi îndrăgita prezentatoare Felicia Stoian.

Vineri, 25 aprilie, tot de la ora 17:00, Gala Laureaților va încheia festivalul cu emoție și strălucire. Câștigătorii concursului vor fi premiați, iar publicul se va bucura de recitaluri oferite de Constantin Enceanu, Alexandra Chira, Ciprian Roman, Cristian Fodor și Valentina Vasia Oprea, laureata ediției trecute. Evenimentul va fi prezentat de carismatica Iuliana Tudor, cunoscută pentru promovarea valorilor autentice ale folclorului românesc.

Pe parcursul ambelor seri, acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean”, sub bagheta dirijorului prof. George Cîlțea. Dansatorii ansamblului, coordonați de Cătălin Bălan, vor aduce pe scenă energia și frumusețea dansurilor populare românești.

Biletele pentru eveniment pot fi achiziționate de la sediul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, de luni până vineri, între orele 09:00 și 16:00.

Advertisement

„Drăgan Muntean rămâne pentru fiecare dintre noi un simbol al dăruirii și pasiunii. Suntem mândri să păstrăm vie amintirea sa și să transmitem generațiilor viitoare povestea acestui om deosebit, a unei vieți trăite cu scop și integritate”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Deva.

Festivalul „Drăgan Muntean” nu este doar o competiție, ci o sărbătoare a spiritului autentic românesc, o punte între trecut și viitor, între memoria unui artist de neuitat și visurile tinerilor ce duc tradiția mai departe.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cod galben și portocaliu de vreme severă în România: viscol, vânt puternic și ninsori abundente în mai multe regiuni

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări meteorologice – cod galben și cod portocaliu – valabile în cursul zilei de miercuri, 10 aprilie, pentru o mare parte din țară.

Fenomenele prognozate includ intensificări ale vântului, viscol și depuneri semnificative de zăpadă, în special în zonele montane și estul teritoriului.

Cod galben de instabilitate atmosferică

Avertizarea de cod galben este valabilă în intervalul 10 aprilie, ora 9:00 – 23:00, și vizează intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze de 50–70 km/h. La altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși frecvent 75–85 km/h. Ninsorile vor predomina în Carpații Orientali și local în Carpații Occidentali, unde se așteaptă viscol și depuneri de zăpadă.

Maramureșul, Transilvania și Moldova vor fi afectate de ninsoare, temporar viscolită, iar spre seară, același fenomen se va extinde și în estul Munteniei și în Dobrogea. La munte, stratul nou de zăpadă va atinge în medie 10–20 cm, iar în sudul și estul Transilvaniei, precum și local în Moldova, se vor acumula între 5 și 10 cm de omăt.

Cod portocaliu de viscol și vânt puternic

Mai gravă este avertizarea de cod portocaliu, în vigoare în intervalul 10 aprilie, ora 12:00 – 23:00. Aceasta vizează intensificări puternice ale vântului și viscol sever în județele Mehedinți, Dolj și Olt, precum și în zonele montane înalte ale Carpaților Meridionali, Carpaților de Curbură, Munților Banatului și Munților Apuseni.

În aceste regiuni, rafalele de vânt vor atinge 70–90 km/h în zonele joase și până la 120 km/h în zonele montane înalte. Viscolul puternic va reduce vizibilitatea sub 50 de metri, îngreunând semnificativ circulația și condițiile de deplasare.

Advertisement

Recomandări pentru populație

Autoritățile recomandă populației să evite deplasările în zonele montane înalte, să-și asigure locuințele și bunurile expuse rafalelor de vânt și să urmărească în permanență evoluția vremii prin surse oficiale. Șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență, în special în zonele afectate de viscol și ninsoare.

Situația va fi monitorizată permanent de către autoritățile locale și centrale, care pot interveni operativ în caz de necesitate.

FOTO: Salvamont Hunedoara

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate