Connect with us
Data: 24/11/2024
.

Actualitate

A început implementarea proiectului pentru o școală ecologică în comuna Pestișu Mic

Publicat

pe

Comuna Pestișu Mic este situată între cele mai importante localități urbane din județul nostru, municipiile Deva și Hunedoara.Această localitate rurală hunedoreană are o populație de circa 1.300 de locuitori și se întinde pe o suprafață de peste 52 de kilometri pătrați.

Finalizare asigurată prin PNRR

Grație investițiilor făcute de administrația publică din comună, gradul de confort al locuitorilor se apropie, din ce în ce mai mult, de cel întâlnit la orașe. Și, cu siguranță, gradul de confort în Pestișu Mic, o comună cu o populație în creștere, va spori odată cu implementarea unei noi investiții realizată de administrația publică locală reconfirmată în funcție la alegerile din luna iunie.

„Am început implementarea proiectului «Construirea unei școli verzi în comuna Pestișu Mic, județul Hunedoara», pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe Componenta 15 – Educație. Obiectivele generale ale acestui proiect sunt asigurarea sustenabilității unităților de învățământ preuniversitar prin tranziția la școli verzi și îmbunătățirea structurii de educație la nivelul comunei noastre și, implicit, generarea unui pol de învățământ în Pestișu Mic. De asemenea, proiectul are și obiective specifice. În primul rând, este vorba despre construirea unui corp de clădire respectându-se principiile generale de urbanism pentru a genera dotări de învățământ și sociale în zonă. De asemenea, acest proiect va duce la creșterea calității vieții locuitorilor din comuna Pestișu Mic prin oferirea unor servicii de învățământ calitativ și dezvoltarea armonioasă a așezării. Și, nu în ultimul rând, va fi o contribuție la atingerea obiectivului privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile ale căror consum de energie este egal cu zero. Finanțarea asigurată prin PNRR este de circa 11 milioane de lei, cu TVA inclus, iar termenul de finalizare al procedurii de implementare este 31 decembrie 2025”, a declarat Saul Daniel Dobruțchi, primarul reales al comunei hunedorene Pestișu Mic.

Participă la „Let’s do it, Romania

Preocuparea pentru ecologie și un mediu înconjurător al reprezentanților administrației publice locale din Pestișu Mic nu se oprește aici. În curând comuna va participa, din nou, la „Let’s do it, Romania”, un program de ecologizare, care coincide și cu Ziua Națională a Curățeniei. „Primăria comunei Pestișu Mic participă la implementarea proiectului ZIUA DE CURĂȚENIE NAȚIONALĂ 2024 – organizat de Asociația ”LET’S DO IT, ROMANIA!”, care se va desfășura sâmbătă, 21.09.2024. Acțiunile de ecologizare se vor desfășura în următoarele zone din comuna Pestișu Mic: sat Pestișu Mic, sat Mănerău și zona Valea Roatei. Locul de întâlnire, înregistrare, verificare și echipare al voluntarilor este la sediul Primăriei comunei Pestișu Mic, din satul Pestișu Mic, nr. 64, începând cu ora 09:00. Vă așteptăm să participați în număr cât mai mare!”, a transmis actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Pestșu Mic, Saul Daniel Dobruțchi.

Atenție firească acordată mediului înconjurător

Atenția pe care o acordă administrația din Pestișu Mic pentru mediul înconjurător este una firească, localitatea fiind situată într-o zonă extrem de pitorească și, în plus, are și câteva particularități. Comuna Pestișu Mic are o împărţire destul de interesantă, nu doar din punct de vedere geografic, ci și etnografic. Astfel trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Pestişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondate” Văii Mureșului. În plus, în comuna Peștișu Mic, unde se derulează un program de reînpădurire, care va da plus valoare acestei așezări, cei care o vizitează având multe lucruri de văzut. Principalul punct de atracție este Schitul “Sfântul Nectarie” de la Nandru, cel care a dat numele așezământului fiind considerat ocrotitorul bolnavoilor de cancer, iar locul este foarte vizitat de către credincioși. Cei ce vin spre schit pot admira superba priveliște oferită de Valea Roatei, dar mai sunt și alte obiective interesante pe raza comunei. Astfel, sunt satele din Pădurenime, de o frumusețe aparte, tot acolo fiind, la Cutin, un punct gastronomic, care pune în valoare produsele tradiționale locale. Tot la Cutin, dar și la Almașu Mic sunt două vechi biserici de lemn. De asemenea, la Nandru sunt două peșteri, Peștera Curată și Peștera Spurcată, precum și un sit arheologic. În comună sunt și pensiuni și, tot aici, găsim, probabil, cel mai mare număr de apicultori pe metrul pătrat, tot acestea fiind motive suficiente de a vizita comuna Pestișu Mic, una pe care cei care au trecut pe aici o păstrează, cu drag, în suflet.

Advertisement

Actualitate

Prezența la vot – Alegeri prezidenţiale, Tur I: 41,62 la sută dintre hunedoreni au votat până la ora 18:00

Publicat

pe

Redactat de

Aproximativ 151.000 de locuitori ai județului Hunedoara, dintre cei 363.541 înscriși pe liste, reprezentând un procent de 41,62 la sută, și-au exercitat dreptul la vot până la ora 18:00, potrivit datelor furnizate, în timp real, de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Un număr de 134.277 de persoane au votat pe listele permanente, iar 15.053 pe cele suplimentare, urna mobilă fiind solicitată de 2.008 ori.

La nivel național, peste opt milioane de români și-au exprimat opțiunea electorală la alegerile prezidențiale- primul tur, prezența la vot până la aceeași oră, respectiv ora 18:00, fiind de 45,79 la sută, potrivit datelor AEP.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Corvinul este pe loc de play-off

Publicat

pe

Redactat de

În Liga 2 de fotbal s-au jucat, cu o singură excepție, meciurile etapei a XIV-a. Reamintim că în Liga 2, unde, la începutul competiției, au fost înscrise 22 de echipe, se joacă un singur tur, la finalul căruia primele șase clasate vor evolua în play-off-ul pentru promovarea în SuperLigă, iar celelate participante vor evolua în două serii de play-out.

Succes cu 2-1 la Oradea

Corvinul Hunedoara a jucat, în deplasare, la Oradea, pe terenul celor de la FC Bihor. Deși hunedorenii nu au drept de promovare în primul eșalon, trupa pregătită de Florin Maxim și-a respectat blazonul de deținătoare a Cupei României și își continuă evoluția pentru atingerea obiectivului, respectiv calificarea în play-off. Pe un teren deloc ușor, Corvinul a început mai bine jocul și, după două ratări ale lui Grigore, reușește deschiderea scorului în minutul 10 când, după o acțiune prelungită de atac, Cărăuș, din a doua încercare, a înscris, cu capul, din apropiere, centrarea lui Velisar. Până la pauză tot Corvinul a controlat jocul, în general, având ocazii mai periculoase decât gazdele, iar la vestiarele stadionului „Iuliu Bodola” din Oradea s-a intrat cu 1-0 în favoarea Hunedoarei. Mitanul secund începe perfect pentru Corvinul, Vladic, bine lansat de Lehaire, fiind faultat în suprafața de pedeapsă, este faultat de Băican. Iar penalty-ul din minutul 48 a fost transformat, cu siguranță, de Manolache. Jocul părea să se îndrepte spre o victorie fără probleme a Corvinului, dar, în minutul 68, arbitrul „vedeun henț, inexistent, la Lehaire, iar penalty-ul fantezist acordat a fost transformat de experimentatul Hora. Corviniștii reușesc să mențină rezultatul până la final, mai ratând, și ei, ceva ocazii, și se impun cu 2-1. În urma acestui rezultat, Hunedoara urcă pe 6, ultimul loc de play-off, cu 23 de puncte, iar Bihorul este pe 17, cu 11 puncte. Etapa viitoare cei de la Corvinul Hunedoara vor primi vizita liderului, AFKC Miecurea Ciuc, asupra acestui subiect urmând a reveni în edițiile următoare ale cotidianului SERVUS HUNEDOARA.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier grav a avut loc la ieșirea de pe autostrada A1 către DN 7, implicând două autoturisme și rănirea a patru persoane.

Pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit în urmă cu puțin timp, cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la ieșirea de pe autostrada A1 pe DN 7, unde a fost semnalat un accident rutier.

Pentru misiune au fost alocate și 3 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.

La fața locului, echipajele operative au constatat faptul că, în accident au fost implicate 2 autoturisme, rezultând rănirea a 4 persoane.

Acestea au fost evaluate și au primit primul ajutor la locul evenimentului și ulterior au fost transportate la spitalele din Orăștie (2 victime), Deva ( 1 victimă) și Hunedoara (1 victimă), pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Pompierii militari au asigurat, totodată, măsurile specifice de prevenire a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.

Advertisement

În aceste momente, circulația în zonă se desfășoară alternativ.

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate