Actualitate
Atenție la „metoda îmbrățișării”! Femeie reținută, după ce ar fi lăsat fără bani mai multe persoane, prin această “tactică”
Polițiștii hunedoreni atrag atenția asupra unei noi metode de furt, prin „îmbrățișare”. Victimele sunt, în special, persoane în vârstă, singure sau cele aflate sub influența băuturilor alcoolice. Recent, o femeie de 47 de ani, din Vulcan, bănuită de comiterea mai multor infracțiuni, prin folosirea acestui mod de operare, a fost reținută.
“Metoda de furt cunoscută sub denumirea de „îmbrățișarea victimei” vizează în special persoane vulnerabile, precum vârstnicii, persoanele aflate sub influența alcoolului sau cele singure. Acest tip de infracțiune are loc adesea în spații publice, iar scopul principal este acela de a sustrage bani, bijuterii sau alte obiecte de valoare printr-un gest aparent prietenos și nevinovat”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Cum funcționează metoda „îmbrățișarea victimei”?
Polițiștii mai spun că „metoda îmbrățișării” implică abordarea victimei de către infractor, care simulează o întâlnire întâmplătoare sau o situație emoționantă. “Sub pretextul unei revederi, al unei mulțumiri sau chiar al unui compliment, infractorul se apropie și, în mod fals afectuos, îmbrățișează victima. În timpul acestei îmbrățișări, infractorul profită de apropierea fizică pentru a subtiliza obiecte precum portofele, telefoane sau alte obiecte de valoare din buzunare. Infractorii care folosesc metoda îmbrățișării sunt de regulă persoane care încearcă să pară amabile și prietenoase, pentru a câștiga încrederea victimei. Deseori, aceștia preferă să acționeze singuri, dar există și cazuri în care lucrează în echipă, unul dintre infractori distrăgând atenția victimei, în timp ce altul acționează”, au transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.
Prejudiciul, de aproximativ 7.000 de lei
Polițiștii Biroul Investigații Criminale Vulcan au efectuat, în cursul zilei de ieri, o acțiune de prevenire a infracțiunilor de furt și furt calificat, din buzunare, săvârșite pe raza municipiului Vulcan de persoane necunoscute, folosind modul de operare ,,îmbrățișarea victimei”. În urma activităților desfășurate și a probatoriului administrat, polițiștii au reținut o femeie de 47 de ani, din municipiul Vulcan, bănuită de comiterea mai multor fapte de acest gen, înregistrate inițial cu „autor necunoscut”.
“Polițiștii au stabilit că femeia, în cursul anului 2024, ar fi săvârșit mai multe infracțiuni de furt și furt calificat prin acest mod de operare, cauzând un prejudiciu material în valoare de aproximativ 7.000 lei, constând în sumele de bani sustrase din buzunarul persoanelor vătămate, pe care le aborda în zona localurilor publice, profitând de starea de ebrietate în care acestea se aflau. Ultimul caz de acest fel a fost înregistrat la data de 12 octombrie 2024, în jurul orei 16:30, când Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată de un bărbat cu privire la faptul că, după ce a consumat băuturi alcoolice pe terasa unui bar din Vulcan, o femeie, profitând de neatenția sa, i-ar fi sustras din buzunar portofelul în care avea 600 de lei”, au mai transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.
Față de femeie, polițiștii au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, aceasta urmând a fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani, în vederea luării măsurilor legale.
Recomandări pentru prevenirea furturilor prin metoda „îmbrățișării”
Pentru a vă proteja de această metodă de furt, polițiștii vă recomandă următoarele măsuri de precauție:
1. Fiți vigilent cu persoanele necunoscute: dacă o persoană necunoscută vă abordează cu o atitudine prea prietenoasă sau afectuoasă, păstrați o distanță sigură. Politicos, dar ferm, respingeți orice gest neobișnuit de apropiere fizică.
2. Evitați să purtați obiecte de valoare la vedere: bijuteriile scumpe, telefoanele sau portofelele ar trebui ținute în locuri greu accesibile, cum ar fi buzunarele interioare ale hainelor sau gențile bine închise.
3. Atenție sporită în locuri aglomerate: în spații cu multe persoane, cum ar fi piețele sau stațiile de transport în comun, evitați să fiți absorbit în întregime de activitățile dvs. și rămâneți atent la ce se întâmplă în jur.
4. Refuzați „ajutorul” sau apropierea excesivă: în cazul în care sunteți abordat de cineva care încearcă să vă „mulțumească” exagerat sau să vă ofere un ajutor nesolicitat, refuzați respectuos și păstrați distanța.
Dacă observați un comportament suspect în spațiul public, este recomandat să anunțați deîndată polițiștii. Poliția poate interveni rapid și poate preveni alte incidente.
În cazul în care ați fost victima unui astfel de furt, încercați să rețineți cât mai multe detalii despre făptuitor și să raportați imediat incidentul la Poliție. Furnizarea unor informații cât mai detaliate (descriere fizică, haine, locul și ora incidentului) poate ajuta la identificarea și prinderea infractorului.
Actualitate
O primă investiție a noii administrații din Sarmizegetusa
Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucinești şi Zeicani.
Învestiți în funcție
Și în această comună au avut loc, la începutul verii, alegeri locale, iar în urma votului exprimat de cetățenii din Sarmizegetusa, așezarea este condusă de o nouă administrație. La finele lunii trecute noii aleși locali, în frunte cu primarul Gina Aurora Socaciu, au depus jurământul de credință și au fost învestiți în funcție. „Am avut onoarea de a depune jurământul în calitate de primar al comunei Sarmizegetusa, alături de colegii mei consilieri. Este un moment cu adevărat special, care poartă cu sine o imensă responsabilitate și o oportunitate de a contribui activ la dezvoltarea comunei mele natale. Susținerea primită reprezintă mai mult decât o simplă validare pentru mine. Este un real angajament personal de a fi implicată în toate proiectele ambițioase pentru comuna noastră. Le mulțumesc și celor care nu m-au votat, toată lumea știind că eu nu am făcut promisiuni în campania electorală. Acum însă, voi face câteva: promit să vă reprezint interesele colective cu onoare, să fiu primarul tuturor cetățenilor comunei noastre și mai promit că veți fi mândri de alegerea făcută! Sunt convinsă că alături de o echipă de oameni profesioniști, prin muncă și seriozitate poți să transformi visele în realitate, în normalitate. Normalitate înseamnă curățenie, drumuri asfaltate și luminate, canalizare, apă curentă, locuri de muncă și nu în ultimul rând, educație. Normalitatea se construiește doar dacă ai credință în Dumnezeu și crezi în comunitatea ta! Voi fi alături de fiecare locuitor și vreau să redau speranța că putem trăi într-o adevărată comună europeană, cu o echipă care știe să-și protejeze locuitorii și să-și construiască cu grijă viitorul”, a spus, în discursul său de învestitură, Gina Aurora Socaciu, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa, care a început primul său mandat în această funcție.
Continuarea proiectelor în derulare, dar și altele noi
Noua administrație din Sarmizegetusa și-a intrat în pită, cum se zice, imediat după învestire, iar acest lucru se vede, fiind demarată, deja, o primă investiție, pe lângă continuarea celor aflate în derulare. „Este firesc să continuăm proiectele începute de fosta administrație, dar și să venim cu noi planuri de dezvoltare, iar în comuna Sarmizegetusa asta se și întâmplă. Atfel, a fost finalizată acțiunea de cadastrare gratuită a terenurilor și procedura de predare către operatorul specializat din domeniu a rețelei de canalizare din satele aparținătoare Hobița – Grădiște și Breazova. De asemenea, continuăm lucrările de reabilitare a căminelor culturale din Breazova și Zeicani, care se apropie de finalizare. Pe de altă parte, am demarat o primă investiție a actualei administrații. Mai exact este vorba despre lucrările de modernizare la drumul de pe Valea Hobiței, care au și început. Una dintre nemulțumirile constant auzite în campanie a vizat starea precară a drumului. Nu am ignorat nevoia cetățenilor comunei de a avea un acces facil și rapid spre munte și am acționat în consecință”, a declarat Gina Aurora Socaciu, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.
Actualitate
Juniorii de la West Deva, calificați în Liga Elitelor la futsal
S-a reluat Campionatul Național de juniori U19 la futsal. În această fază a competiției sunt patru grupe cu câte patru sau cinci echipe fiecare, organizate pe criterii geografice, primele două urmând a merge în faza superioară a competiției, Liga Elitelor.
Victorie pe terenul principalei contracandidate
În etapa a patra din Seria 4, una compusă din patru echipe, ACS West Deva a jucat pe terenul principalei contracandidate la ocuparea unui loc calificant în Liga Elitelor, CFR Timișoara. Meciul se anunța a fi unul extrem de echilibrat, în partida directă desfășurată la Deva, în etapa anterioară, cei de la ACS West câștigând la limită, cu 6-5, după un meci nebun, cu răsturnări de scor spectaculoase. Înaintea meciului de la Timișoara cei de la ACS West aveau 6 puncte, iar cei de la CFR 3. Meciul, însă a fost la discreția băieților de la Deva, care s-au impus cu 6-2.
Portarul, din nou golgheter
Devenii au deschis scorul prin portarul golgheter Bogdan Costică, în minutul 5, iar în minutul 7 aveau deja 2-0, prin reușita lui Marian Lemnaru. După o perioadă de acalmie, a venit finalul primei reprize, controlat clar de către cei de la ACS West, care au mai punctat de trei ori, în minutele 18, 19 și 20, marcatori fiind, în ordine, Adrian Rotariu, Vlad Voiculescu și Cătălin Iacob, reușite prin care s-a stabilit scorul la pauză, de 5-0 în favoarea formației vizitatoare. Partea secundă a fost ceva mai liniștită, cei de la Deva făcând 6-0 destul de târziu, în minutul 36, prin același portar Bogdan Costică. Gazdele au avut o răbufnire de orgoliu, punctând până la final prin Denis Antoniac (min. 37) și Robert Cîmpean (min. 39), dar zarurile erau deja aruncate. ACS West Deva a câștigat cu 6-2 și, astfel, s-a calificat în Liga Elitelor!
Braț la braț cu Șoimii Șimand
Devenii au 9 puncte, iar timișorenii au rămas la 3 și nu pot pierde poziția a doua, primul criteriu de departajare fiind rezultatele directe. Alături de ACS West Deva merg în Liga Elitelor și liderii de la Șoimii Șimand (12 puncte), care au trecut, acasă, de ultima clasată, real craiova (0 puncte) cu 15-1. În penultima etapă, programată la finele săptămânii viitoare, ACS West primește vizita celor de la Șimand, iar Craiova merge la Timișoara.
Actualitate
Mai productiv, mai organizat: ce poți face cu un Apple Watch SE, smartwatch Samsung sau o brățară fitness
Te trezești dimineața și primul lucru pe care îl simți este o vibrație discretă la încheietura mâinii – nu alarma stridentă a telefonului. Dispozitivul tău purtabil tocmai ți-a analizat ciclul de somn și te-a trezit în faza optimă, astfel încât să începi ziua odihnit și pregătit pentru lucrurile care te așteaptă. Fie că optezi pentru un Apple Watch SE, un smartwatch Samsung sau o brățară fitness, tehnologia purtabilă a devenit mai mult decât un simplu accesoriu – este un asistent personal care îți transformă fiecare aspect al vieții de zi cu zi.
Cum îți organizează ziua un dispozitiv purtabil
De la momentul în care deschizi ochii, dispozitivul tău știe exact ce să-ți prezinte. Un Apple Watch SE îți afișează imediat prognoza meteo, astfel încât să știi cum să te îmbraci, în timp ce un smartwatch Samsung îți poate prezenta agenda zilei direct pe ecran. Dacă preferi ceva mai simplu, o brățară fitness te va informa despre calitatea somnului tău și îți va sugera cel mai bun moment pentru activitate fizică.
În timpul micului dejun, Apple Watch SE te ajută să-ți monitorizezi consumul de calorii, în timp ce un smartwatch Samsung poate sincroniza aceste date cu aplicația ta preferată de nutriție. Ambele dispozitive îți permit să asculți podcastul preferat sau să verifici știrile importante fără să fie nevoie să-ți scoți telefonul din buzunar.
Pe drum spre birou sau în timpul deplasărilor, dispozitivul tău purtabil devine navigatorul perfect. Cu Apple Watch SE primești indicații prin vibrații discrete pentru fiecare direcție pe care trebuie să o urmezi, în timp ce un smartwatch Samsung îți poate afișa și harta completă pe ecran. O brățară fitness, deși mai simplă, îți va contoriza pașii făcuți și te va încuraja să mergi pe jos atunci când este posibil.
Managementul notificărilor și productivitatea
Unul dintre cele mai importante aspecte ale unui dispozitiv purtabil este capacitatea de a-ți filtra și gestiona notificările. Cu un Apple Watch SE sau un smartwatch Samsung, poți personaliza exact ce tip de alerte vrei să primești și când. Nu mai ești bombardat constant de notificări irelevante – primești doar informațiile care contează cu adevărat pentru tine.
În timpul ședințelor, poți verifica discret un mesaj important pe Apple Watch SE fără să pari nepoliticos, în timp ce un smartwatch Samsung îți permite să răspunzi rapid folosind mesaje predefinite sau chiar să dictezi un răspuns. O brățară fitness te va ajuta să rămâi activ chiar și în timpul orelor petrecute la birou, amintindu-ți periodic să te ridici și să te miști.
Integrarea cu alte dispozitive smart
Ecosistemul creat în jurul unui Apple Watch SE sau al unui smartwatch Samsung este impresionant. Poți controla muzica pe căștile wireless, poți declanșa camera telefonului de la distanță sau poți chiar să-ți controlezi dispozitivele smart din casă direct de la încheietura mâinii. Fiecare gest devine mai eficient și mai intuitiv.
Monitorizarea sănătății și stării de bine
Dincolo de funcțiile de productivitate, dispozitivele purtabile au devenit experți în monitorizarea stării tale de sănătate. Un Apple Watch SE poate detecta ritmul cardiac neregulat și nivelul de oxigen din sânge, în timp ce un smartwatch Samsung oferă funcții avansate de monitorizare a stresului. O brățară fitness, deși mai basic, îți poate oferi informații valoroase despre activitatea fizică zilnică și calitatea somnului.
Personalizarea experienței pentru nevoile tale
Indiferent dacă alegi un Apple Watch SE, un smartwatch Samsung sau o brățară fitness, personalizarea este cheia pentru a obține maximum de beneficii. Fiecare dispozitiv îți permite să creezi rutine personalizate care se adaptează perfect stilului tău de viață.
De exemplu, poți configura Apple Watch SE să-ți afișeze informațiile cele mai relevante în funcție de momentul zilei. Dimineața, vei vedea prognoza meteo și programul zilei, în timp ce seara, dispozitivul se poate concentra pe monitorizarea activității fizice și pregătirea pentru somn. Similar, un smartwatch Samsung oferă widget-uri personalizabile și teme care pot fi adaptate pentru diferite ocazii sau stări de spirit.
Deși beneficiile sunt numeroase, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont. Durata de viață a bateriei variază semnificativ: un Apple Watch SE necesită încărcare zilnică, în timp ce unele modele de smartwatch Samsung pot funcționa până la trei zile. O brățară fitness poate rezista chiar și o săptămână între încărcări.
De asemenea, trebuie să fii conștient de potențialul de dependență. Deși aceste dispozitive sunt concepute să te facă mai productiv, pot deveni și o sursă de distragere dacă nu sunt gestionate corespunzător. Este important să setezi limite clare și să folosești funcțiile de „Nu deranja” când ai nevoie să te concentrezi și nu vrei să fii deranjat.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Deveanca Cristina Deac, câștigătoare de turneu din circuitul mondial ITF la tenis paralimpic
-
Actualitatecu o zi in urma
Incendiu la o baracă aflată pe marginea DN 66, la intrarea în Petroșani. Au intervenit pompierii
-
Stiri nationalecu o zi in urma
Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit
-
Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| Cerere în căsătorie inedită, pe Calea Zarandului, la Deva. Polițiștii rutieri – „complici”
-
Actualitatecu o zi in urma
Harta salariilor din România. Județele Hunedoara și Teleorman – tot la coadă
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Minoră de 17 ani, dată dispărută. Ar fi plecat de la “Pediatria” spitalului din Deva unde era internată cu bebelușul său -UPDATE
-
Actualitatecu o zi in urma
Primăria Hunedoara: Noua autobază şi întregul proiect numit „Coridorul Central” se finalizează prin Programul Operaţional Vest 2021 – 2027
-
Actualitatecu o zi in urma
Administrația din Totești continuă proiectele începute