Actualitate
Se închide circulația pe Transalpina din cauza condițiilor meteo nefavorabile

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că, începând de luni, 11 noiembrie 2024, circulația rutieră pe Transalpina (DN 67C) va fi închisă pe tronsonul cuprins între km 34+800 (Rânca) și km 79+200 (Curpăt), din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
Decizia a fost luată în urma evaluării riscurilor generate de condițiile meteorologice de iarnă, care includ viscol și ninsori, ce pot afecta siguranța traficului. În această perioadă, autoritățile recomandă șoferilor să evite deplasările pe acest sector de drum și să utilizeze alternativele de trafic recomandate.
Transalpina, cunoscută și sub denumirea de „Drumul Regelui”, este una dintre cele mai înalte și spectaculoase artere montane din România, dar în sezonul rece, drumurile montane devin periculoase din cauza condițiilor meteo extreme. CNADNR va monitoriza constant situația și va informa publicul cu privire la orice modificare a stării drumurilor.
Șoferii sunt sfătuiți să se informeze din timp asupra stării vremii și a drumurilor, pentru a evita orice incidente pe traseele montane.
FOTO: Arhivă
Actualitate
Pădurile cu orhidee din Retezat, spectacole naturale de descoperit în „Luna Pădurii”

Reprezentanții Parcului Național Retezat invită publicul, cu ocazia Lunii Pădurii, să exploreze online habitatele forestiere de interes comunitar de pe teritoriul parcului, disponibile pe website-ul oficial retezat.ro.
Un exemplu remarcabil este habitatul 9150 – Păduri medio-europene de fag din Cephalanthero-Fagion pe substraturi calcaroase, un ecosistem rar și spectaculos, caracterizat prin prezența făgetelor dezvoltate pe calcare mezozoice. Aceste păduri unice se disting prin flora lor delicată, în special prin orhideele sălbatice care colorează discret pădurea: Cephalanthera damassonium (albă), Cephalanthera rubra (roz) și Epipactis atrorubens (roșie).
Aceste ecosisteme pot fi întâlnite exclusiv în zona sud-estică a Parcului Național Retezat, cunoscută sub numele de Retezatul Mic, în zone precum Buta și Piatra Iorgovanului. Aici, pădurile se împletesc armonios cu formațiunile carstice spectaculoase – stâncării de calcar și lapiezuri – oferind un peisaj natural de o frumusețe aparte.
Parcul Național Retezat, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale din România și un exemplu de conservare a biodiversității forestiere. Campania din Luna Pădurii își propune să aducă mai aproape de public frumusețea și valoarea științifică a acestor ecosisteme, încurajând vizitatorii să le descopere și să le protejeze.
FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
Sensei Mircea Popa, prezent la stagiul internațional de perfecționare din Brașov, alături de maeștri japonezi de renume mondial

În perioada 3-6 aprilie a.c., la Brașov, a avut loc stagiul anual de perfecționare pentru instructorii de karate tradițional din România, un eveniment de mare amploare organizat de Asociația Club Sportiv Karate Elite Brașov, cu participarea unor maeștri japonezi de renume internațional.
Printre participanți s-a aflat și Sensei Mircea Popa, centură neagră 6 Dan, fondatorul clubului ACS Ronin Deva și vicepreședinte al Federației Române de Karate Tradițional. Cu o experiență vastă și o activitate îndelungată în promovarea artelor marțiale în România, Sensei Popa a fost prezent pentru a treia oară la acest stagiu, subliniind că „frumusețea în karate constă în faptul că întotdeauna ai ceva de perfecționat, indiferent de nivelul la care ai ajuns – de aceea, este o artă marțială care poate fi practicată până la vârste înaintate.”
Stagiul a fost condus de maeștrii Masao Kagawa (9 Dan) – unul dintre cei mai apreciați instructori la nivel mondial și lider al organizației internaționale JKS (Japan Karate Shoto Federation) – și Koji Arimoto, campion mondial recunoscut pentru stilul său tehnic și eficient.
Evenimentul a reunit instructori de karate din toată țara, fiind o oportunitate esențială de actualizare și rafinare a metodelor de antrenament, prin contact direct cu maeștrii autentici ai stilului.
Sensei Mircea Popa se pregătește acum, alături de sportivii săi de la ACS Ronin Deva, pentru următorul obiectiv: participarea la Campionatul Național de Karate Tradițional, ce va avea loc săptămâna viitoare la Galați. Cu un antrenament constant și dedicare, echipa speră să obțină rezultate deosebite și să reprezinte cu mândrie orașul Deva pe plan național.
Actualitate
Campanie de prevenire, demarată de polițiști: „Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieții!”

Polițiștii de la Siguranță Școlară și cei de la Poliția Transporturi au demarat o campanie de prevenire a accidentelor produse prin electrocutare, în zona căilor ferate.
Campania este adresată tuturor celor care tranzitează stațiile CF, triajelor sau zonele din apropiere, dar în mod special, elevilor și minorilor, în contextul în care, în ultimii ani, zeci de tineri au suferit accidente grave după ce s-au urcat pe trenuri pentru a-și face selfie-uri.
„Te-ai gândit vreodată că o singură clipă de neatenție poate schimba totul? Colegii noștri de la Siguranță Școlară și cei de la Poliția Transporturi au pornit astăzi o campanie de prevenire cu un mesaj clar: Nu te juca cu viața în zonele feroviare! Tot mai mulți tineri ajung în pericol din cauza curiozității sau a unor gesturi de bravură: urcatul pe vagoane = electrocutare instantă chiar și fără să atingi firele de curent! Campania se adresează în special elevilor și minorilor, dar și tuturor celor care tranzitează stațiile C.F., triajele sau zonele din apropiere. Ce trebuie să știi: Nu te urca pe vagoane! Poți fi electrocutat de la distanță. Stațiile de tren nu sunt locuri de explorat – pericolul nu e un mit, e real. Fii smart, nu erou! Atrage atenția prietenilor care pun viața în pericol. Viața ta nu e un joc. Ai grijă de tine și de cei din jur. Dă mai departe acest mesaj – împreună putem preveni tragedii!”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
- Actualitatecu 2 zile in urma
1.485 de tineri români pot călători gratuit prin Europa cu trenul prin programul DiscoverEU 2025
- Actualitatecu 2 zile in urma
Victorie importantă pentru Minerul Lupeni
- Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul, succes mult mai clar decât îl arată scorul
- Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de viscol și strat consistent de zăpadă, în aprilie
- Actualitatecu 2 zile in urma
Fraudă de peste un milion de lei cu parfumuri vândute on-line, identificată de inspectorii DGAF
- Actualitatecu 20 de ore in urma
De astăzi: Extrasele de carte funciară pentru proprietari nu se mai plătesc
- Actualitatecu 2 zile in urma
Adrenalină la cote maxime și motoare turate, la Geoagiu -Băi. A început “The ROCK Trophy 2025”!
- Actualitatecu 17 ore in urma
Acțiune de amploare a polițiștilor la Brad și în împrejurimi. Peste 400 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite