Stiri nationale
Boloş: Am decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024
Ministerul Finanţelor a decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024, dar termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie, a anunţat, joi, pe Facebook, ministrul de resort, Marcel Boloş.
„Vin astăzi cu două anunţuri importante: Pentru a veni în sprijinul contribuabililor care vor să-şi clarifice situaţia fiscală, am decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024. Concret, termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie, dar prelungirea termenului pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală şi plată până la 20 decembrie. Am luat această decizie pentru că amnistia fiscală din 2024 a fost diferită faţă de cele de până acum. Fiind mai aproape de contribuabili şi mult mai uşor de accesat, a atras peste 120.000 de contribuabili care vor şi-au prezentat deja intenţia să beneficieze.
Informarea contribuabililor cu privire la măsurile fiscale adoptate, prin intermediul Poştei Romane şi a SPV, a determinat contribuabilii să fie interesaţi să-şi achite obligaţiile fiscale”, a scris Marcel Boloş.
El a menţionat că formularele care s-au depus de către contribuabili, notificarea şi cererea de anulare, au fost simplificate, astfel încât pentru contribuabili accesarea acestor măsuri fiscale să fie o formalitate prin care să îşi manifeste intenţia de a beneficia de aceste anulări de obligaţii, iar pe de altă parte, să aibă timpul necesar pentru a-şi asigura lichidităţile financiare pentru achitarea obligaţiilor bugetare.
„Pe această cale felicit personalul ANAF, care depune toate eforturile pentru a soluţiona solicitările contribuabililor, fiind prezenţi la serviciu atât în afara programului din cursul saptamânii, cât şi în weekend. Este un pas concret prin care dorim să sprijinim corectitudinea, să încurajăm conformarea voluntară şi să susţinem mediul de afaceri şi cetăţenii afectaţi de dificultăţi financiare. Ministerul Finanţelor va propune permanentizarea acordării bonificaţiei de 3% pentru contribuabilii care şi-au achitat la timp taxele şi impozitele. O transformăm astfel într-o formă de recunoştinţă recurentă, un angajament faţă de toţi cei care contribuie, an de an, la stabilitatea şi dezvoltarea României”, a mai scris Marcel Boloş.
Sursa: AGERPRES
Stiri nationale
Românii îşi pot nominaliza destinaţiile turistice preferate, până pe 5 decembrie
Nominalizările pentru cea de-a cincea ediţie a competiţiei „Destinaţia anului” vor avea loc în perioada 12 noiembrie – 5 decembrie 2024, informează organizaţia cu acelaşi nume, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES.
Potrivit organizatorilor, în sezonul din acest an, publicul este invitat să îşi nominalizeze destinaţiile preferate în următoarele categorii: „Oraşe care inspiră” – pentru municipiile care se remarcă prin notorietate şi investiţii în turism; „Staţiuni Balneo-Climaterice” – staţiuni deschise pe întreaga durată a anului, de interes local şi naţional; „Tărâmuri fermecate” – localităţi sau regiuni până la 3.000 kilometri pătraţi, cu valoare naturală şi istorică deosebită; „Sate de poveste” – sate şi comune ce oferă experienţe autentice în mediul rural; „Distracţie şi aventură” – destinaţii ce oferă experienţe pentru toate vârstele, sportive sau de agrement; „Cultură şi educaţie” – muzee, castele şi alte atracţii culturale.
Nominalizările se pot face în perioada 12 noiembrie – 5 decembrie 2024 pe platforma www.destinatiaanului.ro, iar destinaţiile calificate vor fi anunţate pe 17 decembrie 2024. Ulterior, finalistele vor fi selectate pe baza unui set de criterii bine definite şi vor fi anunţate public pe 25 ianuarie 2025. În ultima etapă a concursului, destinaţiile câştigătoare vor fi alese pe baza votului publicului, juriului de experţi şi arhitecţi şi a unei cercetări sociologice.
Proiectul „Destinaţia Anului” este o competiţie de interes naţional organizată în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Alianţa pentru Turism, Uniunea Consiliilor Judeţene din România, Institutul pentru Oraşe Vizionare (IOV), Oficiul Naţional al Turismului al Republicii Moldova, Asociaţia „Cred în România”, Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), RoBoost Antreprenoreşti, Urlaub in Rumanien, Academia de Studii Economice Bucureşti şi Asociaţia de Ecoturism din România (AER) şi Mamaia.
În sezonul anterior al competiţiei, câştigătorii au fost: Municipiul Sibiu (categoria Oraşe care inspiră), Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei (categoria Tărâmuri cu istorie şi Tradiţie), Delta Dunării (categoria Regiuni de Eco-turism), Bran (categoria Staţiuni turistice), Biertan (categoria Sate de poveste), Castelul Corvinilor Hunedoara (categoria Atracţii Cultural-Educative), Mini Transilvania (categoria Parcuri de Distracţie şi Aventură), Green Village Sfântu Gheorghe (categoria Resort), Castel Hotel Daniel (categoria Boutique), Casa Timiş (categoria Experienţe Gastronomice).
Sursa: AGERPRES
Foto: Destinația Anului/Facebook
Stiri nationale
Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit
Omul de afaceri Silviu Prigoană, fondator al mai multor posturi de televiziune şi fost deputat, a decedat, marţi, într-un restaurant din staţiunea Bran, în timp ce se afla la masă cu mai multe persoane.
Conform purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Braşov, dr. Liviu Stelea, la sosirea echipajului medical, pacientul era în stop cardio-respirator.
„La ora 14,15 s-a primit un apel la 112 în care se anunţa că un bărbat este inconştient într-un restaurant din staţiunea Bran. La locul incidentului s-a deplasat un echipaj al SMURD aflat în zonă, care a constatat că bărbatul, în vârstă de 60 de ani, este în stop cardio-respirator şi, conform protocoalelor noastre, a fost solicitat un echipaj superior, adică unul cu medic şi, astfel, un echipaj de-al nostru a fost trimis din Braşov. La sosire, echipajul SAJ a continuat manevrele de prim-ajutor, însă, la ora 15,30 a fost pronunţat decesul”, a afirmat reprezentantul SAJ Braşov.
Potrivit acestuia, nu au existat semne că pacientul s-ar fi înecat cu mâncare.
„Am vorbit cu colegul meu care a fost la faţa locului, unul experimentat, care a spus că nu existau semne că s-ar fi înecat. Pacientul era cunoscut cu antecedente cardiace şi neurologice. Însă trebuie să fim rezervaţi până după autopsie, deoarece, dacă bolul alimentar a ajuns la plămâni, raportul medicului legal ar putea schimba situaţia”, a precizat dr. Liviu Stelea.
Autopsia va fi efectuată la IML Braşov.
„În cauză, la acest moment, se desfăşoară activităţile specifice de cercetare, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul unităţii de parchet competente”, a transmis IPJ Braşov.
Sursa: AGERPRES
Economic
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,7%, în octombrie 2024
Rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna octombrie 2024, la 4,67%, de la 4,62% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, cele nealimentare cu 3,45%, iar serviciile cu 7,66%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
„Indicele preţurilor de consum în luna octombrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2024 a fost 100,62%. Rata inflaţiei de la începutul anului (octombrie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 4,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2024 comparativ cu luna octombrie 2023 a fost 4,7%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2023 – octombrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2022 – octombrie 2023) a fost 5,8%”, se arată în comunicatul INS.
Conform INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna octombrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2024 a fost 100,71%. Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2024 comparativ cu luna octombrie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 5%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2023 – octombrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2022 – octombrie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 6,1%.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Sursa: AGERPRES
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu la o baracă aflată pe marginea DN 66, la intrarea în Petroșani. Au intervenit pompierii
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Harta salariilor din România. Județele Hunedoara și Teleorman – tot la coadă
-
Actualitatecu o zi in urma
Compania DHS va produce vehicule electrice la Deva!
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primăria Hunedoara: Noua autobază şi întregul proiect numit „Coridorul Central” se finalizează prin Programul Operaţional Vest 2021 – 2027
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Administrația din Totești continuă proiectele începute
-
Actualitatecu o oră in urma
Exclusiv. Premieră medicală la SJU Deva: Dr. Răzvan Betea și echipa sa, pionieri în tratamentul cancerului endometrial
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Puțină… aglomerație”. Mistreți cu pui, surprinși în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina