Actualitate
Sfârșit de săptămână cu mult sport
Și în acest weekend iubitorii de sport din județul Hunedoara vor avea ce vedea. Ei sunt invitați în tribunele stadioanelor sau sălilor, dar și în fața micilor ecrane.
Meci important pentru echipa națională
Principalul punct de atracție este meciul echipei naționale, de vineri, 15 noiembrie, cu începere de la ora 21:45. România va întâlni, pe Arena Națională din București, într-un meci televizat pe ANTENA 1, reprezentativa Kosovo, partida contând pentru etapa a V-a, penultima, a grupei C2 din UEFA Nations League. Până în prezent „tricolorii” pregătiți de fostul antrenor al Corvinului, Mircea Lucescu, au câștigat toate cele patru meciuri disputate, 3-0 în Kosovo, 3-1 cu Lituania, 3-0 în Cipru și 2-1 în Lituania, și conduc grupa cu maxim de puncte. Kosovo este pe 2, cu 9 puncte, după eșecul cu România ex-iugoslavii câștigând cu 4-0 în Cipru, 2-1 în Lituania și 3-0 cu Cipru. Pe trei, cu 3 puncte, este Cipru, care a învins doar în Lituania, cu 1-0, în vreme ce balticii, ultimii în grupă, au pierdut toate meciurile disputate. Un egal ar ajunge României să câștige grupa, dar selecționata țării noastre are nevoie de cât mai multe puncte în vederea asigurării participării în play-off-ul pentru Campionatul Mondial din 2026, organizat de SUA, Mexic și Canada, în cazul în care nu obțin calificarea directă. În preliminarii vor fi 12 grupe de câte patru sau cinci echipe, iar câștigătoarele vor merge direct la competiția de peste Ocean. Locurile doi și cele mai bune patru câștigătoare de grupe din UEFA Nations League vor merge în play-off. Acolo vor fi patru grupe de câte patru echipe, se va juca în sistem eliminatoriu, iar cele patru câștigătoare vor merge, și ele, la Campionatul Mondial. În prezent, într-un clasament al liderelor de grupe din UEFA Nations League, România este pe locul al doilea, cu punctaj maxim, ca și Grecia, elenii având un golaveraj mai bun. Tot vineri, 15 noiembrie, dar de la ora 19:00, se joacă, la Larnaca, meciul dintre Cipru și Lituania. În ultimul meci din grupe România va juca luni, 18 noiembrie, de la ora 21:45, pe Arna Națională din București, cu Cipru. În aceeași zi și de la aceeași oră la Prishtina se va juca meciul Kosovo – Lituania.
West Deva merge la lider
În weekend avem și futsal din Liga 1. Cei de la ACS West Deva, care ocupă poziția a patra după nouă etape din sezonul regular vor avea o deplasare extrem de grea la liderul campionatului, FK Odorheiu Secuiesc, meciul urmând a se juca duminică, 17 noiembrie, de la ora 18:00. Indiferent de rezultat, devenii își vor păstra poziția, ultima care duce în play-off, întrucât următoarea clasată, Sepsi Sfântu Gheorghe, care va juca tot duminică, dar de la ora 17:00, pe terenul „lanternei roșii”, Mausoleul Mărășești. Ultimele două meciuri ale rundei a zecea a sezonului regular din Liga 1 de futsal se vor juca luni, 18 noiembrie, de la ora 18:00. Atunci a treia clasată, CSM Târgu Mureș, va primi vizita echipei de pe penultimul loc, Luceafărul Buzău, iar deținătoarea titlului, United Galați, acum pe doi, va juca, pe teren propriu, cu CFR Timișoara, poziția a șasea în ierarhie.
Jiul încearcă prima victorie de pe teren propriu
În Liga 2 de fotbal, unde evoluează Corvinul Hunedoara, nu va fi etapă în acest sfârșit de săptămână, campionatul fiind întrerupt pentru acțiunile echipelor naționale, trupa de pe Cerna, care se află pe 9, dar la egalitate de puncte cu echipa de pe locul 6, ultimul care duce în play-off, având doi jucători convocați la selecționata U20, fiind vorba despre portarul Ștefan Lefter și fundașul Dorin Pop. În schimb vor fi meciuri în Liga 3, cele din etapa a XII-a a sezonului regular. Dintre echipele hunedorene prima va intra pe teren Minerul Lupeni. Trupa din Vale, care este a treia în seria 9, va juca pe terenul celei de-a doua clasate, CSC Ghiroda, combatantele având ecelași număr de puncte, 20, și golaveraj similar, băbățenii având, însă, mai multe meciuri disputate. Meciul se va juca vineri, 15 noiembrie, de la ora 14:00, tot atunci mai disputându-se și jocurile Avântul Periam (locul X, ultimul, cu 6 puncte) – Timișul Șag (IX, 10 p), CSC Peciu Nou (I, 24p) – Gloria Cremei (VIII, 14p) și Viitoarul Arad (VII, 12p) – Progresul Pecica (IV, 20p). Ultimul meci al rundei, Poli Timișoara (VI, 13p) – Lotus Felix (V, 16p), se dispută sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 14:00. Va juca acasă Jiul Petroșani, sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 14:00, într-un meci contând pentru etapa a XII-a a seriei 8. Petroșănenii, care sunt pe VII, cu 11 puncte, vor primi vizita celei de-a șasea clasate, Viitorul Dăești (13 puncte) și speră să obțină prima victorie pe teren propriu în acest sezon. Celelalte meciuri ale rundei, respectiv Aro Câmpulung (IX, 7p) – SCM Râmnicu Vâlcea (I, 27p), Gilortul Târgu Cărbunești (VIII, 10p) – Speed Bradu (V, 15p), Unirea Bascov (IV, 18p) – Vulturii Fărcășești (III, 19p) și Sparta Hirezu (X, 6p) – ACSO Filiași (II, 21p), sunt programate vineri, 15 noiembrie, cu începere de la ora 14:00.
Sâmbătă și duminică, etapă în Liga 4
La sfârșitul acestei săptrămâni avem etapă și în Liga 4 de fotbal Hunedoara, cea de-a XIII-a a sezonului regular. Uvertura rundei va fi sâmbătă, 16 noiembrie de la ora 11;00, punând față în față pe Retezatul Hațeg și Unirea DMO. Meciul este și derby-ul etapei, atât din punct de vedere al vecinătății, cât, mai ales, al pozițiilor în clasament, gazdele, cu 22 de puncte, ocupând poziția a patra, ultima care duce în Final Four, la sfârșitul căruia echipa câștigătoare va reprezenta județul Hunedoara în barajul de promovare pentru Liga 3, iar formația vizitatoare este liderul neînvins al competiției, cu 34 de puncte. Alte patru meciuri se vor juca tot sâmbătă, dar cu începere de la ora 13:00. Dintre acestea iese în evidență jocul dintre Dacia Orăștie (VI, 20p) și CSM Vulcan (VII, 18p), combatantele dorind să țină aproapre de locurile de Final Four. La aceste locuri se gândește și CFR Simeria (V, 22p) care, cel puțin pe hârtie, are prima șansă în jocul de pe teren propriu cu Victoria Călan (IX, 13p). Etapa mai propune și un derby al orgoliilor locale din Valea Jiului, Inter Petrila (VIII, 15p), chiar dacă joacă în deplasare, fiind cotată cu prima șansă în confruntarea cu ultima clasată, Minerul Uricani (XII, 0p). În fine, ocupanta poziției secunde, Gloria Geoagiu (28p) este văzută ca mare favorită în întâlnirea de acasă cu penultima clasată, CSM Deva (3p). Etapa se încheie duminică, 17 noiembrie, de la ora 13:00, cu un derby de Țara Moților, dintre Șoimul Băița (X, 10p) și Aurul Brad (III, 23p), oaspeții, prin prisma poziționării în ierarhie plecând cu prima șansă în acest joc.
Eșalonul al cincilea intră în vacanță
Duminică, 17 noiembrie, de la ora 11:00, vom avea și un meci de Liga 5. Este vorba despre restanța dintre Liderul Unirea DMO II și penultima clasată, ACS Certej, care se joacă la Ciula Mare. Cei de la Certej sunt în așteptarea unei decizii a Comisiei de Disciplină a Asociației Județdene de Fotbal Hunedoara legată de meciul din etapa a X-a, de la Râu Alb, cu Narcisa Sălaș, unde jocul a fost întrerupt după ce un jucător al gazdelor l-a lovit pe arbitrul de centru. În cazul în care vor câștiga, la „masa verde”, jocul cu Sălașul cei de la Certej, dacă ar învinge în restanță, ar putea urca un loc în clasament. Este, totuși, greu de crezut acest lucru, întrucât liderul nu a pierdut niciun meci până acum, având un singur egal, și un golaveraj excelent. Și în cazul în care va fi o surpriză în restanță, cei de la Unirea DMO II vor rămâne tot pe primul loc, pentru a pierde poziția trebuind să piardă la o diferență de 29 de goluri. După acest meci Liga 5 va intra în vacanță, campionatul urmând a se relua în primăvara anului viitor, cu etapa a XI-a.
Actualitate
„Ziua Culturii Naționale”: Protejarea patrimoniului cultural, o prioritate pentru polițiști. Activități investigative în 24 de dosare penale, anul trecut
Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara atrage atenția, cu ocazia „Zilei Culturii Naționale” – 15 ianuarie, asupra importanței protejării și conservării valorilor culturale, care definesc identitatea noastră națională.
Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național – au desfășurat, pe parcursul anului trecut, mai multe acțiuni operative și preventive, în vederea combaterii infracțiunilor care vizează patrimoniul cultural.
„Pe parcursul anului trecut, polițiștii au efectuat activități investigative în 24 de dosare penale ce privesc infracțiuni contra patrimoniului cultural național (majoritatea reprezentând infracțiuni de distrugere și de acces neautorizat cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic). Într-unul din cazurile instrumentate de polițiști, aceștia au recuperat un artefact (o fibulă) susceptibil a face parte din patrimoniul național cultural. Broșa în cauză ar fi fost sustrasă de pe teritoriul României și identificată de polițiști pe o rețea de socializare, în cadrul unui grup de comercializare a obiectelor vechi. În urma activităților complexe de cercetare și recuperare a obiectului în cauză, acesta a fost transmis Muzeului Național de Istorie a României, în vederea expertizării”, a informat IPJ Hunedoara.
Deținerea și utilizarea detectoarelor de metale
Activitățile polițiștilor au vizat și persoanele fizice, care utilizează detectoare de metale, pentru a se asigura respectarea cadrului legal.
Conform legislației în vigoare, deținerea detectoarelor de metale este permisă doar cu autorizație eliberată de către structurile Poliției Române, utilizarea acestora fiind strict interzisă în zonele care fac parte din patrimonial cultural național.
Potrivit IPJ Hunedoara, la nivelul județului, pe parcursul anului 2024 au fost eliberate 291 de autorizații pentru deținerea unor detectoare de metale, în prezent fiind autorizate în acest sens, la nivelul județului, 912 de persoane fizice și 19 persoane juridice. „Posesorii acestor dispozitive trebuie să știe că, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic, utilizarea detectoarelor de metale în zonele arheologice protejate și fără respectarea cadrului legal constituie infracțiune și este sancționată conform legii”, precizează IPJ Hunedoara.
Polițiștii fac apel către cetățeni să contribuie activ la protejarea patrimoniului cultural național, respectând legislația și semnalând orice activitate posibil ilegală în acest domeniu.
Siturile UNESCO din Munții Orăștiei, precum cetățile dacice Sarmizegetusa Regia, Costești și Blidaru, precum și alte obiective mobile sau imobile aflate pe raza județului Hunedoara reprezintă un patrimoniu de o valoare universală. Protejarea acestor situri arheologice este nu doar o obligație legală, ci și o responsabilitate morală față de generațiile viitoare.
Actualitate
Sesiune de lucru a AJF Hunedoara
Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara organizează o importantă sesiune de lucru, una din cadrul eforturilor continue de modernizare și dezvoltare a activităților fotbalistice din județ. Această sesiune va avea loc joi, 16 ianuarie, începând cu ora 17:00, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.
Subiecte importante
Această întâlnire va aborda teme de interes major. Astfel, un prim capitol este “Digitalizarea activităților de transfer, legitimare și acordare a vizelor”, prin prezentarea platformei „Football Connect”, dezvoltată de Federația Română de Fotbal (FRF) în colaborare cu Departamentul de Competiții. Interesant se anunță și subiectul intitulat „Certificarea fotbalului amator”, care va cuprinde o informare privind condițiile și etapele acestui proces. De mare interes este și „Regulamentul jocurilor de baraj accedere Liga 3”, în contextul noilor reglementări ale FRF, subiect tratat pe larg în cotidianul SERVUS HUNEDOARA în ediția din 13 ianuarie 2025, acesta fiind disponibil AICI, dar și pe pagina de Facebook a ziarului nostru. În fine, ultimul capitol al sesiunii de lucru va fi „Distribuirea mingilor achiziționate, prin proiectul finanțat de Federația Română de Fotbal, intitulat „Împreună pentru dezvoltarea fotbalului hunedorean”, și beneficiile aduse cluburilor locale. “Prin implementarea soluțiilor digitale, ne propunem să creștem eficiența și transparența în administrarea competițiilor și să facilităm tranziția către un sistem modern, în linie cu cerințele actuale. Subliniem importanța participării dumneavoastră la această sesiune de lucru, având în vedere că operațiunile menționate vor fi realizate exclusiv prin mijloace digitale. Vă mulțumim pentru implicare și vă așteptăm cu drag să continuăm, împreună, dezvoltarea fotbalului hunedorean”, au transmis reprezentanții AJF Hunedoara.
Actualitate
Portretul lui Mihai Eminescu, realizat pe zăpadă de un artist din Valea Jiului
Talentatul artist plastic Paul Șerban, din Valea Jiului, uimește, din nou. La împlinirea a 175 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu, tânărul din Aninoasa a realizat portretul „Luceafărului poeziei românești”, pe un deal acoperit de zăpadă din apropierea casei sale.
Artistul Paul Șerban a creat, prin urma pașilor săi pe zăpadă, chipul „poetului nepereche”, vizibil doar de la înălțime, prin imagini preluate cu ajutorul unei drone. Pentru creația impresionantă, a muncit trei zile. “Lucrarea este urma paşilor mei pe zăpadă. Am mers până a răsărit Luceafărul poeziei noastre. Pentru mine este o plăcere să aduc acest omagiu lui Mihai Eminescu. Este poetul meu preferat, pe care l-am citit cel mai mult şi este o sursă de inspiraţie pentru mine”, a declarat artistul Paul Șerban, citat de Agerpres.
Absolvent al Facultății de Arte și Design din Timișoara, Paul Șerban (29 de ani) este cunoscut pentru lucrările sale spectaculoase, realizate la scară mare, prin intermediul „Land Art”, o formă de artă ce implică folosirea elementelor naturii pentru a crea opere efemere și unice. Pasionat de artă încă din copilărie, tânărul din Aninoasa a realizat, până acum, prin „Land Art”, zeci de lucrări care mai de care mai impresionante. Creațiile sale, prezentate în mediul online, îi cuceresc pe internauți și strâng numeroase aprecieri.
Sursa foto: captură video Șerban Paul/Facebook
-
Actualitatecu o zi in urma
Piața imobiliară a luat-o razna. În Deva, „apartamente cu preț de Palat Buckingham”. Câte tranzacții au fost făcute în județ, în decembrie 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
LPS Cetate Deva, izvor de talente pentru fotbalul național
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva. Un bărbat de 73 de ani, transportat la spital
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primarul din Vețel vine cu precizări necesare legate de centrala de la Mintia
-
Actualitatecu o zi in urma
Deva: A fost aprobată lista de priorități pentru repartizarea locuințelor sociale pe acest an. Peste 60 la sută dintre solicitanți, persoane singure
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Pompierii din Hunedoara au stins un incendiu puternic într-o casă din Hațeg
-
Actualitatecu o zi in urma
“Fetița cu chibrituri”, spectacol de dans contemporan, pe scena Centrului Cultural „Corviniana” din Hunedoara. O poveste despre magie, emoție și speranță
-
Actualitatecu o zi in urma
3 februarie – prima zi de încasare a taxelor de închiriere a parcărilor rezidențiale din Deva