Connect with us
Data: 18/11/2024
.

Stiri nationale

ANAF: Contribuabilii mici au obligația de a depune Declarația D406 (SAF-T), de la 1 ianuarie 2025

Publicat

pe

Începând cu data de 01 ianuarie 2025, contribuabilii mici au obligația de a depune la organul fiscal central declarația cuprinzând informaţii din evidenţa contabilă şi fiscală, denumită Declarația informativă D406 (SAF-T), conform prevederilor legale, a informat Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

„Modelul declarației este prevăzut în Anexa nr. 2 a Ordinului Președintelui ANAF nr.1783/2021 privind natura informaţiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fişierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura şi condiţiile de transmitere, precum şi termenele de transmitere şi data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fişierul standard de control fiscal, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un comunicat transmis de ANAF.

Pentru informații detaliate necesare transmiterii unei declarații complete și corecte contribuabilii sunt rugați sa acceseze portalul instituțional, la acest link: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/despre_anaf/strategii_anaf/proiecte_digitalizare/saf_t

Reprezentanții ANAF reamintesc că Declarația informativă D 406 (SAF-T) este depusă din 01 ianuarie 2022 de către marii contribuabili și începând cu data de 01 ianuarie 2023 de către contribuabilii mijlocii.

“Similar cu celelalte două categorii de contribuabili menționate, contribuabilii mici, care vor avea obligația depunerii Declarației informative D 406 (SAF-T) începând cu data de 01 ianuarie 2025, vor beneficia de o perioadă de grație, astfel:

Advertisement

– 6 (șase) luni pentru prima raportare, respectiv 5 (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (două) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T;

– 3 (trei) luni pentru prima raportare pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T.

Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, ANAF a elaborat ”GHIDUL contribuabilului pentru pregătirea și depunerea Declarației informative D 406 – Fișierul standard de control fiscal (SAF-T)” și ”Documentul de asistență pentru pregătirea și depunerea Declarației informative D 406 – Fișierul standard de control fiscal (SAF-T)”, în care se regăsesc întrebări și răspunsuri utile pentru completarea corectă și completă a declarației”, se mai arată în același comunicat.

Totodată, reprezentanții Fiscului precizează că în situația în care, după studierea documentelor și informațiilor postate pe portalul ANAF, sunt necesare clarificări privind depunerea și completarea declarației D406, contribuabilii le pot solicita la adresa de e-mail saft@anaf.ro.

Advertisement

Stiri nationale

Aparat RMN de ultimă generație, achiziționat cu fonduri europene, pus în funcțiune la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara”

Publicat

pe

Redactat de

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara a pus în funcțiune un RMN ultraperformant, pentru copii, achiziționat prin fondurile europene gestionate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest.

Investiția, în valoare de aproape un milion de euro, a fost realizată în cadrul unui proiect de dotare a spitalului timișorean finanțat prin Regio-Programul Operațional Regional.

RMN-ul va putea face investigații complete copiilor indiferent de vârstă (după prima săptămână de la naștere). În primă fază, de el vor beneficia pacienții internați în Spitalul „Louis Țurcanu”, urmând ca din ianuare să fie accesibil prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate și pacienților din exterior.

RMN-ul este una dintre investigațiile cele mai moderne care oferă diagnostice în mari părți ale pacienturii pediatrice pe care le tratăm aici, la Spitalul Louis Țurcanu. Dacă este să mă refer numai la faptul că suntem cea mai importantă unitate cu chirurgie pediatrică din Vestul țării, o unitate majoră în onco-pediatria română, care face și transplant medular, avem și o componentă de politraumă – toate acestea fac ca RMN-ul să fie o unealtă de mare importanță pentru ceea ce înseamnă buna funcționare în îngrijirea copiilor”, a declarat Mihai Gafencu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara.

Sursa foto: ADR Vest

În cadrul aceluiași proiect, unitatea de primiri urgențe a fost dotată cu echipamente medicale performante, printre care și un sistem complet pentru intubații dificile, o măsuță de resuscitare a nou-născuților, un ventilator neonatal sau un monitor de respirație portabil. În total, aproape 1,4 milioane de euro au fost investiți în proiect, dintre care peste 1,3 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile

Asigurarea accesului fiecărui copil la investigații medicale avansate în spitalele publice reflectă angajamentul nostru de a construi un sistem de sănătate echitabil și complet. Investițiile în sănătate reprezintă, înainte de toate, o investiție în bunăstarea oamenilor, pentru că el oferă familiilor liniștea că pot beneficia de servicii esențiale aproape de casă. Prin fiecare proiect pe care îl implementăm, ne dorim să sprijinim comunitățile și să creștem calitatea vieții pentru toți locuitorii Regiunii Vest”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Advertisement

17 ambulatorii și tot atâtea unități de primiri urgențe din Regiunea Vest au fost reabilitate și dotate cu sprijinul ADR Vest, numai prin Programul Operațional Regional, prin intermediul căruia regiunea beneficiază acum și de 158 de ambulanțe noi.

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

UE a aprobat ajutorul de 790 de milioane euro acordat de România în sprijinul închiderii minelor din Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

Comisia Europeană a aprobat, vineri, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane euro (aproximativ 3,9 miliarde lei) pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului (Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

România a notificat Comisiei o măsură în valoare de 790 de milioane euro (aproximativ 3,9 miliarde lei) privind acordarea unui ajutor pentru a acoperi costurile excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive (Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan). Această măsură va ajuta România să elimine treptat producţia de cărbune până în 2032, în conformitate cu angajamentul obligatoriu asumat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi în Planul teritorial pentru o tranziţie justă. Beneficiarul va fi Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A., care gestionează cele patru mine şi centrala electrică Paroşeni, cu scopul de a închide activitatea minieră.

Măsurile acoperă costurile sociale pentru lucrătorii care şi-au pierdut sau îşi vor pierde locurile de muncă din cauza închiderii minelor, precum şi costurile legate de lucrările de siguranţă şi reabilitare necesare pentru închiderea celor patru mine, în special cele privind măsurile necesare pentru securizarea puţurilor de mină, repararea daunelor cauzate de minerit asupra mediului şi recultivarea terenurilor după închiderea celor patru mine. Acest ajutor acoperă costurile eligibile suportate în perioada 1 octombrie 2023-31 decembrie 2032.

Autorităţile române s-au angajat să numească un consultant independent care va monitoriza extracţia cărbunelui pentru a se asigura că aceasta se limitează strict la ceea ce este necesar pentru siguranţa publică, de exemplu pentru a evita autoaprinderea, şi care va furniza rapoarte anuale în acest sens.

„Măsura pe care am aprobat-o astăzi va ajuta România să efectueze lucrările de siguranţă şi reabilitare necesare pentru a facilita închiderea minelor şi pentru a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă în contextul tranziţiei verzi. Această măsură va contribui, de asemenea, la atenuarea impactului social al închiderii minelor”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Advertisement

Comisia a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special articolul 4 din Decizia 2010/787/UE a Consiliului privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive (denumită în continuare „decizia Consiliului”). Comisia a constatat că măsura este compatibilă cu piaţa internă, deoarece ajutorul nu depăşeşte costurile excepţionale, acestea nefiind legate de producţia curentă, care decurg din închiderea organizată şi irevocabilă a celor patru mine până cel târziu în 2032.

Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura notificată de România în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

 

Sursa: AGERPRES

Advertisement
Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Boloş: Am decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024

Publicat

pe

Redactat de

Ministerul Finanţelor a decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024, dar termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie, a anunţat, joi, pe Facebook, ministrul de resort, Marcel Boloş.

„Vin astăzi cu două anunţuri importante: Pentru a veni în sprijinul contribuabililor care vor să-şi clarifice situaţia fiscală, am decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024. Concret, termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie, dar prelungirea termenului pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală şi plată până la 20 decembrie. Am luat această decizie pentru că amnistia fiscală din 2024 a fost diferită faţă de cele de până acum. Fiind mai aproape de contribuabili şi mult mai uşor de accesat, a atras peste 120.000 de contribuabili care vor şi-au prezentat deja intenţia să beneficieze.
Informarea contribuabililor cu privire la măsurile fiscale adoptate, prin intermediul Poştei Romane şi a SPV, a determinat contribuabilii să fie interesaţi să-şi achite obligaţiile fiscale”, a scris Marcel Boloş.

El a menţionat că formularele care s-au depus de către contribuabili, notificarea şi cererea de anulare, au fost simplificate, astfel încât pentru contribuabili accesarea acestor măsuri fiscale să fie o formalitate prin care să îşi manifeste intenţia de a beneficia de aceste anulări de obligaţii, iar pe de altă parte, să aibă timpul necesar pentru a-şi asigura lichidităţile financiare pentru achitarea obligaţiilor bugetare.

„Pe această cale felicit personalul ANAF, care depune toate eforturile pentru a soluţiona solicitările contribuabililor, fiind prezenţi la serviciu atât în afara programului din cursul saptamânii, cât şi în weekend. Este un pas concret prin care dorim să sprijinim corectitudinea, să încurajăm conformarea voluntară şi să susţinem mediul de afaceri şi cetăţenii afectaţi de dificultăţi financiare. Ministerul Finanţelor va propune permanentizarea acordării bonificaţiei de 3% pentru contribuabilii care şi-au achitat la timp taxele şi impozitele. O transformăm astfel într-o formă de recunoştinţă recurentă, un angajament faţă de toţi cei care contribuie, an de an, la stabilitatea şi dezvoltarea României”, a mai scris Marcel Boloş.

 

Advertisement

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

INFORMARE

Această informare este efectuată de:

SC VIVA CONSTRUCT SRL, cu sediul în mun. Deva, str. Depozitelor, nr. 2B, județul Hunedoara, intenționează să obțină Avizul de Gospodărire a Apelor, conform Legii Apelor nr. 107/1996 cu modificările ulterioare, pentru obiectivul: EXPLOATARE AGREGATE MINERALE CU REFACERE TEREN NATURAL, PERIMETRUL VIVA 1, SAT SĂULEȘTI, ORAȘ SIMERIA, JUD. HUNEDOARA., identificat cu CF nr. 201239, 201240 Simeria.

 

Ca rezultat al acestei măsuri se vor produce următoarele:

Se vor exploata agregate minerale (nisip, pietriș), din terasa râului Mureș, pe raza satului Săulești, oraș Simeria, județul Hunedoara. La finalul exploatării resurselor minerale, terenul va fi adus la starea inițială.

Persoanele care doresc să obțină informații suplimentare sau care intenționează să transmită observații, sugestii și recomandări se pot adresa solicitantului la adresa menționate începând cu data de 15.11.2024.

e-mail: mvs.mining.solutions@gmail.com., 0730 810 740

Prin reprezentant,

Pitea Nicolae Viorel

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate