Stiri nationale
Aparat RMN de ultimă generație, achiziționat cu fonduri europene, pus în funcțiune la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara”
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara a pus în funcțiune un RMN ultraperformant, pentru copii, achiziționat prin fondurile europene gestionate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest.
Investiția, în valoare de aproape un milion de euro, a fost realizată în cadrul unui proiect de dotare a spitalului timișorean finanțat prin Regio-Programul Operațional Regional.
RMN-ul va putea face investigații complete copiilor indiferent de vârstă (după prima săptămână de la naștere). În primă fază, de el vor beneficia pacienții internați în Spitalul „Louis Țurcanu”, urmând ca din ianuare să fie accesibil prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate și pacienților din exterior.
„RMN-ul este una dintre investigațiile cele mai moderne care oferă diagnostice în mari părți ale pacienturii pediatrice pe care le tratăm aici, la Spitalul Louis Țurcanu. Dacă este să mă refer numai la faptul că suntem cea mai importantă unitate cu chirurgie pediatrică din Vestul țării, o unitate majoră în onco-pediatria română, care face și transplant medular, avem și o componentă de politraumă – toate acestea fac ca RMN-ul să fie o unealtă de mare importanță pentru ceea ce înseamnă buna funcționare în îngrijirea copiilor”, a declarat Mihai Gafencu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara.
În cadrul aceluiași proiect, unitatea de primiri urgențe a fost dotată cu echipamente medicale performante, printre care și un sistem complet pentru intubații dificile, o măsuță de resuscitare a nou-născuților, un ventilator neonatal sau un monitor de respirație portabil. În total, aproape 1,4 milioane de euro au fost investiți în proiect, dintre care peste 1,3 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile
„Asigurarea accesului fiecărui copil la investigații medicale avansate în spitalele publice reflectă angajamentul nostru de a construi un sistem de sănătate echitabil și complet. Investițiile în sănătate reprezintă, înainte de toate, o investiție în bunăstarea oamenilor, pentru că el oferă familiilor liniștea că pot beneficia de servicii esențiale aproape de casă. Prin fiecare proiect pe care îl implementăm, ne dorim să sprijinim comunitățile și să creștem calitatea vieții pentru toți locuitorii Regiunii Vest”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.
17 ambulatorii și tot atâtea unități de primiri urgențe din Regiunea Vest au fost reabilitate și dotate cu sprijinul ADR Vest, numai prin Programul Operațional Regional, prin intermediul căruia regiunea beneficiază acum și de 158 de ambulanțe noi.
Stiri nationale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescătorii de animale
Centrele Județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata a peste 39,7 milioane lei ca ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), anunță instituția într-un comunicat transmis marți AGERPRES.
Cererile de plată sunt aferente serviciilor prestate în luna septembrie 2024 și trimestrul III 2024.
Suma plătită este de 39,707 milioane de lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile OUG nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările și completările ulterioare.
Sursa: AGERPRES
Stiri nationale
STS: Peste 9,7 milioane de apeluri la 112 în 2024, cu aproape un milion mai puține ca în anii anteriori
Peste 9,7 milioane de apeluri au fost primite la Serviciul de urgență 112 în 2024, cu un milion mai puține față de anii anteriori, a informat, luni, Serviciul de Telecomunicații Speciale.
„În anul 2024, numărul apelurilor non-urgente a scăzut cu aproape un milion, comparativ cu anii anteriori. Operatorii STS din cadrul Serviciului de urgență 112 au preluat 9.763.443 de apeluri, dintre care 60,45% au reprezentat urgențe. Diferența de 39,55% au fost apeluri care nu au necesitat intervenția agențiilor: Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont”, se arată într-un comunicat al STS transmis AGERPRES.
Potrivit comunicatului, această scădere ‘semnificativă’ reflectă colaborarea eficientă a Serviciului de Telecomunicații Speciale, administratorul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, operatorii mobili și producătorii de telefoane mobile și echipamente de comunicații mobile. În contextul evoluției și diversificării soluțiilor și serviciilor IT&C, cu impact inclusiv în domeniul comunicațiilor de urgență, aceste entități au susținut adoptarea unor măsuri ce îmbunătățesc funcționarea Serviciului 112. Totodată, a explicat STS, rezultatul se datorează și parteneriatului cu structurile Ministerului Afacerilor Interne care au acționat în forță în cursul anului trecut prin sancționarea celor care au apelat abuziv numărul unic de urgență, precum și campaniilor susținute de conștientizare a cetățenilor cu privire la utilizarea acestui serviciu esențial și eforturilor autorităților de a informa populația cu privire la situațiile care necesită intervenția serviciilor de urgență.
Cele mai multe dintre urgențele înregistrate la 112 în cele 12 luni ale anului trecut au fost cazurile medicale – 63,39%.
Distribuția apelurilor a fost următoarea: Ambulanță – 48%, Poliție – 24,57%, ISU-SMURD – 19,05%, Jandarmerie – 6,21%, alte agenții – 2,17%.
Cetățenii cei mai responsabili care au sunat la 112 în anul 2024 sunt din județul Cluj – 70,32%, urmați de cei din București-Ilfov – 69,09%, Bihor – 68,91%, Timiș – 68,24% și Iași – 67,41%.
Sursa: AGERPRES
Actualitate
Hotărârea privind data noilor alegeri prezidențiale, publicată în Monitorul Oficial
Hotărârea Guvernului privind data noilor alegeri prezidențiale a fost publicată, joi seară, în Monitorul Oficial.
”Se stabilește ziua de duminică, 4 mai, ca dată pentru alegerea președintelui României din anul 2025. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 18 februarie 2025”, se arată în actul normativ aprobat de Executiv, în ședința de ieri.
Reamintim faptul că, reluarea alegerilor prezidențiale în luna mai 2025 vine după ce judecătorii Curții Constituționale a României au decis, pe 6 decembrie 2024, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, hotărârea fiind luată cu două zile înaintea desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin în care urmau să se confrunte Călin Georgescu și Elena Lasconi. Întregul proces electoral va fi reluat de la zero. Perioada electorală începe pe 18 februarie.
-
Actualitatecu o zi in urma
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 2 zile in urma
31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări
-
Actualitatecu o zi in urma
Bolile cronice, în creștere alarmantă în județul Hunedoara: hipertensiunea și diabetul, în top
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedoara: Parcarea din zona Cora devine cu plată
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Polițiștii avertizează: Tehnica de tip „Spoofing”, o altă metodă de înșelăciune