Social
Studiu: Intervalul de vârstă la care copiii utilizează rețelele sociale a scăzut la 5 – 10 ani. Experții Salvați Copiii România avertizează

Intervalul de vârstă la care copiii utilizează rețelele sociale a scăzut la 5 – 10 ani, aproape jumătate dintre copii petrec peste șase ore pe zi în mediul digital, arată un studiu al organizației Salvați Copiii România. Experții Salvați Copiii România avertizează asupra riscurilor date de supra-expunerea online: însingurare, anxietate și fragilizare emoțională.
Conform unui studiu al organizației Salvați Copiii România (2025), aproape jumătate dintre copii (48,3%) petrec peste șase ore pe zi în mediul digital, iar cea mai mare parte a acestui timp este alocată rețelelor sociale, unde simt presiune, suprastimulare și, uneori, respingere.
“Copiii nu sunt pregătiți emoțional pentru această hiper-stimulare, pentru violența din mediul online, pentru viețile ‘perfecte’ ale altora și ajung să se simtă inadecvați, invizibili sau marginalizați’, avertizează experții Salvați Copiii România, într-un comunicat.
Statisticile Salvați Copiii atenționează că un copil din trei, dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației, s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid.
“Pe rețelele sociale, copiii pot ajunge în comunități toxice, în diverse grupuri extremiste sau pe paginile influencerilor iresponsabili, unde părinții nu sunt, iar copiii sunt transformați în pradă ușoară și au iluzia apartenenței la grup. Limbajul digital, străin părinților, devine un limbaj al suferinței copiilor: de exemplu, emoji-uri precum broasca, dinamita sau inima neagră sunt doar aparent inofesive, promovând și cultivând forme de radicalizare, misoginie sau idei suicidare”, se arată în comunicat.
Potrivit organizației Salvați Copiii, în 2025, intervalul de vârstă în care utilizarea rețelelor sociale devine semnificativă este de 5-10 ani, în condițiile în care, în 2019, aceasta era de 9 ani, iar în studiul din 2021, vârsta medie la care copiii utilizau rețelele sociale era de 8,2 ani. “Doi din cinci copii spun că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creștere comparativ cu 2021 și 2024, arată cel mai recent studiu realizat în rândul copiilor, din 2025. 48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online, majoritatea acestui timp fiind dedicat rețelelor sociale. Un copil din trei, dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației în 2020 – 2021, s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid. În 2023, adolescenții semnalează deja că rețelele sociale îi ajută să își confirme valorile și interesele, iar influența creatorilor de conținut și a influencerilor devine tot mai pronunțată”, se arată în același comunicat transmis de Salvați Copiii România.
Conform sursei citate, între 66% și 84% dintre copii au postat conținut online în ultimul an, iar cei mai puțini au fost cei care au făcut acest lucru pe rețelele sociale (66%), urmați de cei care au postat într-un joc online (69%), în mesageria privată (81%) și în cadrul unui grup sau forum (84%). Riscul cel mai mare de transmitere a informațiilor personale este prin mesageria privată, unde fetele au afirmat că au făcut acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată decât băieții (86% vs 72%), arată datele celei mai recente cercetări realizate de Organizația Salvați Copiii România, în 2023, “Conduita tinerilor pe rețelele de socializare”. Un procent semnificativ de părinți (75%) declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea internetului de către copii este expunerea acestora la conținut nepotrivit pe internet sau de posibilitatea ca aceștia să fie contactați online de persoane pe care nu le cunosc în viața reală (70%). În plus, 59% dintre părinți se tem că copiii lor ar putea fi victime ale infracțiunilor pe internet. Aceste cifre arată o conștientizare crescută a riscurilor online și subliniază nevoia de strategii eficiente pentru protecția copiilor în mediul digital.
32% dintre părinți afirmă ca fiul / fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat
“În spatele comportamentelor copiilor și adolescenților, uneori retrase, alteori iritabile, există o realitate greu de înțeles de către părinți, este o lume digitală care îți cere să fii prezent, activ, fericit, popular, perfect! Nu ai voie să greșești, să te oprești din postări sau reacții, pentru că vei fi sancționat prin excludere sau tăcere. Pe rețelele de socializare, unde tinerii sunt prezenți mai mult de 6 ore pe zi, ei sunt constant expuși unei presiuni tăcute, de a se compara cu ceilalți sau cu standarde nerealiste de frumusețe, de a primi validare prin numărul de like-uri, de a-și ascunde defectele cu ajutorul filtrelor”; se mai arată în comunicat.
Ce recomandă părinților psihologii Salvați Copiii
Psihologii Salvați Copiii recomandă părinților să construiască relații de atașament sigure, unde copilul să se simtă văzut, auzit, acceptat, să fie modele de reglare emoțională, pentru că copiii învață mai mult din cine suntem decât din ce le spunem, să fie curioși, să adreseze întrebări simple, nu acuzatoare: „Ce mai e nou în social media?”, „Ce înseamnă acest emoji?”, „Cum te simți când vezi astfel de postări?”, să se uite, cu blândețe, la propria copilărie, pentru că felul în care au fost tratați și iubiți influențează felul în care își tratează și iubesc proprii copii.
Actualitate
DAS Deva a modificat condiţiile de acordare a serviciilor de îngrijire la domiciliu, destinate persoanelor vârstnice

Persoanele vârstnice, din municipiul Deva, ai căror susținători legali au domiciliul la mai puțin de 50 de kilometri de municipiul Deva nu mai pot beneficia de servicii sociale de îngrijire la domiciliu asigurate de Direcția de Asistență Socială Deva, cu excepția situațiilor în care susținătorii legali ai acestora dovedesc că nu-și pot îndeplini obligațiile.
Prevederea face parte din noul Regulament de organizare și funcționare al serviciului social „Servicii de îngrijire personale la domiciliu pentru persoane vârstnice”, aprobat de Consiliul Local Deva, în ședința ordinară de miercuri, 26 martie 2025.
Documentul aduce modificări și în privința duratei contractului de acordare a serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu, dar și a condițiilor în care acestea sunt suspendate sau încetează.
Astfel, contractul se încheie pe perioadă determinată, dar aceasta poate fi prelungită, cu acordul părților, după evaluarea serviciilor acordate și revizuirea planului individual de asistență și îngrijire.
Pe de altă parte, acordarea serviciilor sociale este suspendată dacă persoana beneficiară, care locuiește singură, găzduiește în locuința sa alte persoane – pe o perioadă mai mare de 5 zile, dar și în cazul în care aceasta este internată într-o unitate medicală, pe o perioadă mai mare de 7 zile, dar care să nu depășească 180 de zile.
De asemenea, asigurarea serviciilor încetează dacă persoana beneficiară care locuiește singură, în mod obișnuit, găzduiește în locuința sa alte persoane – pe o perioadă mai mare de 60 de zile.
Beneficiarii serviciilor de îngrijire la domiciliu acordate de DAS Deva pot fi persoanele vârstnice, din municipiul Deva, care se află în una dintre următoarele situații:
– nu au familie sau nu se află în întreținerea unei persoane obligate la aceasta, conform legii
– nu au venituri proprii sau veniturile realizate nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare
– nu se pot gospodări singure și nu pot îndeplini cerințele firești ale vieții cotidiene
– nu dețin un certificat de încadrare în grad de handicap grav cu asistent personal sau însoțitor
Serviciile sociale de îngrijire la domiciliu se acordă gratuit persoanelor vârstnice care se încadrează într-una din următoarele situații:
– nu au venituri sau susținători legali
– beneficiază de venit minim de incluziune sau veniturile realizate sunt mai mici decât nivelul indemnizației sociale pentru pensionari (1.281 lei, în prezent)
INFORMAȚII SUPLIMENTARE cu privire la serviciile sociale de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice se pot obține la numărul de telefon 0755.878.371, de luni până joi – între orele 8:00-16:30 sau vineri – între orele 8:00-14:00.
În prezent, un număr de 17 persoane cu vârste cuprinse între 71 și 91 de ani, din municipiul Deva, beneficiază de serviciile de îngrijiri personale la domiciliu acordate de DAS Deva.
Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva
Actualitate
112 cazuri noi de tuberculoză, înregistrate anul trecut, în județ

Un număr de 112 cazuri noi de tuberculoză au fost înregistrate, anul trecut, în județul Hunedoara, potrivit datelor statistice prezentate de Direcția de Sănătate Publică (DSP). Dintre acestea, 24 de cazuri readmise.
Tuberculoza (TB) este o boală bacteriană infecțioasă cauzată de Mycobacterium tuberculosis, care afectează cel mai frecvent plămânii. Se transmite de la o persoană la alta pe cale aeriană. La persoanele sănătoase, infecția cu M. tuberculosis adesea nu provoacă simptome, deoarece sistemul imunitar al persoanei acționează pentru distrugerea bacteriei. Simptomele tuberculozei active a plămânilor sunt tuse (uneori cu spută sau sânge), dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne. Această boală este vindecabilă, oricine având acces la tratamentul tuberculozei. Tratamentul durează minimum șase luni și implică o schemă cu mai multe feluri de antibiotice.
În județul Hunedoara, în anul 2024, au fost consemnate 112 cazuri noi de tuberculoză, mai puține comparativ cu 2023, când s-au înregistrat 147 de cazuri noi, arată datele DSP publicate de “Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei”, marcată pe 24 martie.
Date statistice privind cazurile de tuberculoză în judeţul Hunedoara:
Nr. cazuri TBC | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Cazuri noi | 191 | 105 | 130 | 135 | 147 | 112 |
Cazuri readmise | 26 | 26 | 25 | 31 | 29 | 24 |
(Sursa: DSP Hunedoara)
Actualitate
Caravana „Sărbători cu Sănătate” a ajuns la Hunedoara. Consultații medicale gratuite, acordate astăzi și mâine

Paramedicii „Salvital” sunt prezenți, astăzi și mâine, 24 și 25 martie 2025, la Centrul de Recreere Pensionari (Piața Florilor lângă Pietonala Corvin) din municipiul Hunedoara, unde acordă consultații medicale gratuite cetățenilor interesați.
Caravana „Sărbători cu sănătate” este organizată de Asociația Salvital Hunedoara, în parteneriat Consiliul Județean Hunedoara, Episcopia Devei și Hunedoarei și Primăria Hunedoara.
În cadrul caravanei, între orele 09:30 – 15:30 se efectuează următoarele proceduri: electrocardiograma EKG pentru identificarea problemelor cardio; spirometrie pentru identificarea problemelor pulmonare; INR-probă din sânge pentru persoanele care au tratament cu anticoagulante; măsurarea glicemiei, măsurarea tensiunii arteriale; hemoglobina glicozilată- evaluare și monitorizare a controlului glicemic, după caz; determinare indice braț-gleznă pentru identificarea unei boli arteriale periferice (BAP)-care crește riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral; osteodensitometrie – determinarea unor probleme de densitate osoasă.

Foto: Primăria Hunedoara
Persoanele care doresc să beneficieze de aceste consultații gratuite trebuie să dețină asupra lor buletinul sau cartea de identitate.
Informaţii suplimentare şi programări, la numărul de telefon: 0770.472.436.
- Actualitatecu 3 zile in urma
Proiect ambițios la Hunedoara: Aproape nouă hectare din apropierea Castelului Corvinilor pot deveni grădină urbană
- Actualitatecu 2 zile in urma
“ONE MORE STEP”: Mihai Roșu, tânărul care pornește într-o provocare extremă – 763 de kilometri pe jos, în 14 zile. Va trece și prin Deva
- Actualitatecu 2 zile in urma
Podul de acces în Castelul Corvinilor, refăcut. Spectaculosul monument medieval poate fi vizitat din nou
- Actualitatecu 23 de ore in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu 5 ore in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 23 de ore in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu 3 zile in urma
Parcul Corvin din Hunedoara va fi modernizat cu fonduri europene
- Actualitatecu 24 de ore in urma
Succes la scor pentru Corvinul