Economic
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 5,90% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 5,90% pe an, de la 5,91% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 5,98% pe an, iar ROBOR la 12 luni a rămas la nivelul de 6,06%.
În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,66% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul III 2024, în scădere față de cel din trimestrul anterior, de 5,99%.
În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.
Sursa: AGERPRES
Actualitate
ADR Vest: O nouă sesiune de instruire pentru firmele hunedorene beneficiare de finanțare prin PTJ

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest a organizat, ieri, a patra sesiune de instruire pentru firmele din județul Hunedoara care vor beneficia de finanțare prin Programul Tranziție Justă (PTJ).
Un număr de 24 de companii au primit informații esențiale despre raportarea progresului și planul de monitorizare, cererile de prefinanțare, plată și rambursare, achiziții publice și regulile de informare și publicitate.
“Aceste investiții vor genera peste 320 de noi locuri de muncă în județ, cu un buget total de peste 60 de milioane de euro, dintre care aproape 37 de milioane de euro sunt fonduri nerambursabile”, au informat reprezentanții ADR Vest.
În cadrul apelului „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului”, au fost depuse aproape 150 de proiecte pentru sprijinirea IMM-urilor și crearea de noi oportunități economice în Hunedoara.
Sursa foto: ADR Vest
Actualitate
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic

ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea, începând de vineri, 14 februarie 2025. Potrivit reprezentanților companiei, măsura este valabilă timp de șase săptămâni, până la sfârșitul lunii martie 2025. Se pare că, decizia a fost luată din cauza prețurilor mari la energia electrică. Angajații vor fi plătiți cu 75 la sută din salariul de bază.
Într-un raport curent, trimis Bursei de Valori București (BVB), reprezentanții companiei au anunțat întreruperea temporară a activității, „având în vedere dificultățile economice cu care se confruntă societatea cauzate de prețurile foarte mari la energia electrică și necesitatea de a lua măsuri urgente pentru diminuarea pierderilor și adaptarea Societății la dificultățile economice, inclusiv prin reducerea de costuri, precum și ca măsură de protecție a salariaților”, se arată în raport.
Consiliul de Administrație al ArcelorMittal Hunedoara SA a hotărât întreruperea temporară a activității societății pentru perioada 14 februarie 2025 – 31 martie 2025 și plata cu 75 la sută din salariul de bază a salariaților afectați de această măsură.
Și la sfârșitul anului trecut, ArcelorMittal Hunedoara a redus temporar activitatea, în perioada 9 – 31 decembrie 2024, din cauze lipsei comenzilor și a costurilor ridicate.
ArcelorMittal Hunedoara are în jur de 600 de salariați.
Actualitate
Piața imobiliară a luat-o razna. În Deva, „apartamente cu preț de Palat Buckingham”. Câte tranzacții au fost făcute în județ, în decembrie 2024

Apartamentele din municipiul Deva au ajuns la prețuri exorbitante, aproape ca locuințele din orașele mari. Anunțuri publicate în mediul online stârnesc diverse reacții. În vreme ce unii spun că prețurile ar fi corecte, alții sunt de părere că acestea sunt mai mult decât exagerate.
La Deva, ca în Italia sau în alte mari orașe ale țării, în ceea ce privește prețurile imobiliarelor. Un apartament cu patru camere, în centrul orașului, a ajuns să coste 120.000 de euro, iar cele cu o suprafață mai redusă sar de 70.000 de euro, potrivit unor anunțuri de vânzare publicate pe Internet.
„Azi, mâine, depășim prețurile din Cluj”
Prețurile locuințelor din Deva stârnesc dezbateri pe rețelele sociale. „Azi, mâine, depășim prețurile din Cluj. Cu 120.000 de euro găsești casă pe lângă Timișoara cu patru camere, living, doi băi, terasă și zonă verde”, este de părere un devean. În opinia unui alt cetățean, prețurile nu sunt justificate pentru un oraș „plin de farmacii, pariuri sportive și jocuri de noroc, la fiecare colț de stradă”. „Tu vinzi apartamente cu preț de Palat Buckingham?”, a întrebat acesta, în timp ce un alt locuitor i-a îndemnat pe cumpărători să caute în altă parte, întrucât „Deva e metropolă”.
Cu toate acestea, tranzacțiile în materie de vânzare merg, chiar dacă, în decembrie 2024, „apetitul” a fost mai scăzut, comparativ cu luna precedentă.
Aproape 500 de imobile, vândute în decembrie 2024, în tot județul
În decembrie 2024, în tot județul Hunedoara s-au vândut aproape 500 de imobile – terenuri, case și apartamente, potrivit datelor statistice prezentate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Mai exact, în ultima lună a anului trecut, au fost tranzacționate, la nivelul județului, 494 de imobile, cele mai multe dintre acestea fiind apartamente.
Conform datelor statistice prezentate de ANCPI, în luna decembrie 2024, în județul Hunedoara au fost vândute, în total, 494 de imobile. Dintre acestea, 202 au fost apartamente, 92 terenuri agricole, opt neagricole, 192 de terenuri intravilane – dintre care 114 cu construcții, iar 78 fără construcții.
Față de luna anterioară, tranzacțiile imobiliare la nivelul județului Hunedoara au scăzut. Numărul total al imobilelor care, în noiembrie 2024, au făcut obiectul contractelor de vânzare – cumpărare a fost, în județul Hunedoara, 677, potrivit acelorași date statistice prezentate de ANCPI. Dintre acestea, 227 au fost apartamente, 217 terenuri agricole, 13 neagricole, iar 220 terenuri intravilane.
Situația la nivel național
Și la nivel național, numărul imobilelor vândute a scăzut în decembrie 2024, comparativ cu luna precedentă. Potrivit unui comunicat al ANCPI, în luna decembrie 2024 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 57.591 de imobile, cu 824 mai puține față de luna noiembrie. „Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna decembrie este cu 2.990 mai mic față de perioada similară a anului 2023. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în decembrie 2024, în București – 13.257, Ilfov – 3.890 și Timiș – 3.296. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 78, Ialomița – 121 și Alba – 319”, se arată în comunicatul ANCPI.
Anul trecut, la nivelul întregii țări, au fost tranzacționate în total 643.334 de imobile, cu 8.491 mai multe față de 2023, când au fost vândute 634.843 de imobile.
Conform ANCPI, în 2024, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în luna octombrie – 67.998, iar cele mai puține, în ianuarie – 37.241.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu 2 zile in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu 3 zile in urma
Succes la scor pentru Corvinul
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României
- Actualitatecu 2 zile in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara