Connect with us
Data: 18/04/2025
.

Actualitate

Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei

Publicat

pe

Administrația locală din Brad a primit două oferte pentru licitația de reabilitare termică a Secției de Ginecologie, un proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 – Valul Renovărilor.

Valoarea estimată a contractului este de 3.712.387 lei, iar lucrările vor avea o durată de 12 luni de la semnarea contractului.

Proiectul, identificat cu codul C5-B2.1.a-1783, are ca scop îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii, reducerea consumului de energie și crearea unor condiții mai bune pentru pacienți și personalul medical.

Până pe 18 aprilie 2024, ofertele celor două asocieri de firme vor fi evaluate tehnic, iar după desemnarea câștigătorului, lucrările vor începe conform planului stabilit. Finanțarea provine din Componenta 5 a PNRR, un program național care susține tranziția către o infrastructură mai ecologică și mai eficientă energetic.

Actualitate

„Razie de amploare la Deva: zeci de sancțiuni, 358 de persoane legitimate și sprijin canin în căutarea persoanelor ascunse

Publicat

pe

Redactat de

Zeci de polițiști, sprijiniți de un câine special antrenat, au descins în zonele cu risc din Deva, în cadrul unei razii fulger pentru combaterea infracționalității și depistarea persoanelor urmărite.
Acțiune de amploare a polițiștilor pe raza municipiului Deva, în scopul asigurării climatului de ordine și siguranță publică. Acțiunea a beneficiat și de sprijinul unui câine specializat în detectarea persoanelor ascunse în mijloace de transport, care a fost folosit în desfășurarea verificărilor în teren.
În ziua de 17 aprilie și în noaptea de 18 aprilie a.c., polițiștii au desfășurat, în municipiul Deva, o acțiune de tip „razie”, pentru asigurarea unui climat de siguranță publică, în zonele considerate cu risc criminogen. Acțiunea a avut ca obiectiv principal prevenirea și combaterea faptelor antisociale, menținerea ordinii și siguranței publice, depistarea persoanelor urmărite în temeiul legii, precum și prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere grave. Un alt obiectiv important al activităților polițiștilor l-a reprezentat prevenirea și combaterea migrației ilegale, precum și identificarea persoanelor implicate în activități comerciale ilicite.
În cadrul acțiunii, polițiștii au desfășurat controale în zonele cu risc criminogen ridicat, inclusiv în spațiile frecventate de persoane aflate în tranzit.
În cadrul raziei, au fost angrenați peste 55 de polițiști din cadrul Poliției Municipiului Deva și din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, protecția animalelor, transporturi, precum și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale și specialiști criminaliști.
Acțiunea a beneficiat și de sprijinul lui Doc, un câine din rasa ciobănesc german specializat în detectarea persoanelor ascunse în mijloace de transport, care s-a dovedit a fi extrem de important în desfășurarea verificărilor în teren. Patrupedul, antrenat special pentru detectarea persoanelor ascunse în mijloace de transport, a contribuit la verificarea mai multor autovehicule de transport marfă și pasageri, oferind rezultate precise în timp real. În cursul acțiunii, nu au depistate persoane aflate în astfel de situații.
În cadrul raziei, polițiștii au legitimat 358 de persoane, prin utilizarea aplicației E-DAC, au verificat 23 de societăți comerciale, 5 posesori legali de arme, au verificat și instruit 12 agenți de securitate și au oprit în trafic, pentru control, 128 de autovehicule, 32 conducători auto fiind testați, în vederea determinării consumului de alcool sau substanțe psihoactive.
De asemenea, au fost verificate peste 33 de persoane ce fac obiectul unor proceduri judiciare, iar 4 persoane au fost conduce la sediul unității, pentru amprentare.
Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 31 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 42.215 de lei, 25 dintre sancțiuni vizând încălcări ale legislației rutiere (fiind luată și măsura complementară a reținerii unui certificat de înmatriculare).
Polițiștii au fost sprijiniți de jandarmii din cadrul I.J.J. Hunedoara și de cei ai Brigăzii Mobile Timișoara
Astfel de activități vor continua și în perioada următoare, în întreg județul, pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică pentru toți cetățenii.
Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara va lua, în continuare, toate măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor și menținerea ordinii publice în județul Hunedoara.
Tot ieri, ca urmare a comunicării buletinului de analiză toxicologică care a confirmat prezență în organism a unei substanțe psihoactive, polițiștii Poliției Orașului Călan au întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Bănuit de comiterea faptei este un bărbat de 36 de ani, din Călan, care a fost depistat de polițiști în trafic la data de 13 aprilie 2025, în jurul orei 20:50, în timp ce conducea un autoturism pe raza orașului Călan.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul din dotare, care a indicat o valoare pozitivă privind consumul unei substanței prihoactive, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală din Hunedoara, pentru recoltarea probelor biologice necesare stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise, fiindu-i, totodată, reținut permisul de conducere.
Polițiștii continuă cercetările, în acest caz.
FOTO: IPJ Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Parcul Național Retezat: Pădurile de fag de tip Luzulo-Fagetum

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Parcului Național Retezat au oferit detalii recente despre habitatele forestiere de interes comunitar aflate pe teritoriul parcului, disponibile pe website-ul oficial retezat.ro. Unul dintre cele mai importante habitate este cel al pădurilor de fag de tip Luzulo-Fagetum, regăsite pe platourile montane.

Aceste păduri sunt caracterizate de soluri sărace în nutrienți, cu o reacție acidă, formate de ploile și zăpezile bogate din zona montană. Din cauza condițiilor mai dure, flora acestor făgete este mai săracă comparativ cu cea a făgetelor din zonele de câmpie. Printre plantele specifice se numără ierburi și rogozuri de pădure, cum ar fi Calamagrostis arundianacea, Deschampsia flexuosa și Luzula sylvatica. De asemenea, în aceste făgete acidofile pot fi întâlnite covoare întinse de afin (Vaccinium myrtillus), care oferă recolte bogate de fructe aromate, esențiale pentru numeroase specii de animale.

Arborii dominanți din aceste păduri sunt fagul (Fagus sylvatica), paltinul (Acer platanoides), mesteacănul (Betula verrucosa), plopul tremurător (Populus tremula), iar la altitudini mai mari, molidul (Picea abies) își face apariția. Aceste habitate joacă un rol esențial în biodiversitatea regiunii, fiind un refugiu pentru diverse specii de plante și animale.

Parcul Național Retezat, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, face parte din rețeaua celor 22 de parcuri naționale și naturale din România, fiind un punct important pentru conservarea biodiversității și pentru turismul ecologic.

FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate

Sâmbăta Mare, ziua primirii Sfintelor Paști – tradiții, semnificații și gesturi de credință

Publicat

pe

Redactat de

Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor, este marcată de o profundă așteptare și pregătire sufletească pentru miracolul Învierii. În această zi, numeroși creștini aleg să meargă la biserică pentru a primi Sfintele Paști, un ritual plin de semnificație și încărcătură spirituală, păstrat cu sfințenie de veacuri.

Deși obiceiul tradițional spune că „paștile” – pâinea stropită cu vin și binecuvântată – se iau de la biserică după slujba de Înviere, mulți credincioși aleg să meargă în timpul zilei de sâmbătă, pentru a evita aglomerația de la miezul nopții. În Sâmbăta Mare, bisericile își deschid porțile pentru toți cei care doresc să se pregătească duhovnicește, să se reculeagă și să ia parte la una dintre cele mai importante rânduieli pascale.

Semnificația Sfintelor Paști

Sfintele Paști nu trebuie confundate cu ouăle roșii sau cozonacul de pe masa de Paște. Acestea reprezintă pâinea cu vin sfințite, oferite tuturor credincioșilor – fie că s-au împărtășit sau nu. Potrivit rânduielii ortodoxe, ele se consumă dimineața, pe nemâncate, înainte de micul dejun și numai după rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru”.

Acest gest simbolic nu este doar o formă de binecuvântare, ci și o reamintire vie a Jertfei Mântuitorului și a biruinței Sale asupra morții. Prin această practică, creștinii își exprimă recunoștința și nădejdea în viața veșnică, dar și dorința de curățire și întărire sufletească și trupească.

FOTO: ORTODOXIA.ME

Advertisement
Citeste mai mult ...

ANGAJARE

Alpaccess angajeaza schelari in Deva. Oferim: contract pe durata nedeterminata, tichete de masa. Relatii la telefon: 0752.421.764.

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate