Connect with us
Data: 12/01/2025
.

Actualitate

INSP – Informare privind Metapneumovirusul uman (HMPV). Este un virus respirator obișnuit

Publicat

pe

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a oferit clarificări despre Metapneumovirusul uman (HMPV), având în vedere informațiile apărute recent în spațiul public. Două cazuri au fost confirmate la nivel național, iar un al treilea este în curs de validare.

“Primul caz detectat și raportat, în luna noiembrie, în cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) este din București. Un al doilea caz din București a fost confirmat joi, 9 ianuarie 2025, de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” iar cazul din Oradea este în curs de validare”, a informat INSP.

Specialiștii INSP precizează că HMPV este un virus respirator obișnuit, monitorizat în cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI). “Acesta a fost detectat la un număr mic de cazuri, începând din sezonul 2013-2014. Atunci au fost doar 15 cazuri în intreg sezonul, în alți ani sub 10 iar în sezonul 2024-2025 au fost confirmate, până la această dată, două cazuri. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nivelul infecțiilor respiratorii acute, inclusiv cauzate de Metapneumovirusul uman (hMPV), în China este în limitele așteptate pentru sezonul de iarnă, fără modele neobișnuite de izbucniri epidemice. Autoritățile chineze au confirmat că sistemul sanitar nu este copleșit, iar spitalizările sunt în prezent mai puține decât în perioada similară a anului trecut. Nu au fost declarate situații de urgență și, în consecință, nu au fost declanșate nici măsuri de răspuns la acestea”, a mai informat INSP.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Discutăm despre o viroză banală

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, într-o conferință de presă, că „discutăm despre o viroză banală”. „Metapneumovirusul este un virus cunoscut de foarte mulți ani, care produce infecții obișnuite. Copiii, în general, sunt afectați, 10 la sută din totalul virozelor respiratorii care apar la copii sunt produse de Metapneumovirus, așa că nu discutăm de nimic special, discutăm de o viroză banală, care, sigur, la fel ca orice viroză, poate să evolueze cu complicații în cazul persoanelor care au anumite deficiențe imune sau boli cronice, dar sunt situații excepționale, iar diagnosticul acestei boli este un diagnostic clinic, fără să existe o precizare a agentului etiologic decât în cazul în care sunt infecții respiratorii severe care necesită o precizare de diagnostic”, a explicat Alexandru Rafila.

Advertisement

Conform ministrului Sănătății, în ultima săptămână de raportare, săptămâna 30.12.2024 -5.01.2025, la nivel național, au fost înregistrate, 44.554 de cazuri de infecții respiratorii, cu 38 la sută mai puține cazuri comparativ cu sezonul precedent și cu 22 la sută mai puține cazuri față de săptămâna anterioară din anul 2024. „În ceea ce privește cazurile de gripă clinică, a existat o ușoară creștere, înregistrându-se 4.694 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 4.168 în aceeași săptămână a sezonului precedent, însă, aceeași creștere ușoară de maxim 10 la sută a fost înregistrată și în comparație cu săptămâna anterioară. (…) Pe măsură ce activitatea a fost reluată și raportarea se va îmbunătăți, va exista o creștere a numărului de cazuri și, probabil, că vom intra pe un trend ascendent până spre sfârșitul lunii ianuarie”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor, recomandate de INSP

  • Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun;

  • Respectarea igienei tusei și a strănutului: acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel în timpul tusei și al strănutului și aruncarea lui după utilizare sau acoperirea în totalitate a nasului și a gurii în plica cotului în timpul strănutului;

  • Aerisirea zilnică a încăperilor;

  • Evitarea locurilor aglomerate;

  • Adresarea la medicul de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili recomandările necesar a fi urmate;

  • Evitarea intrării în colectivitate și în alte locuri aglomerate a persoanelor care au semne și simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare) până la dispariția acestora și adresarea la medicul de familie.

    Îndemnăm populația să respecte măsurile de prevenire și să contacteze medicul de familie în cazul apariției simptomelor respiratorii”, au mai transmis reprezentanții INSP.

Actualitate

Peste 70 de turiști, salvați de pe munte, în ultimele 24 de ore. Cinci apeluri pentru Salvamont Lupeni

Publicat

pe

Redactat de

Un număr de 72 de persoane au fost salvate de pe munte, în ultimele 24 de ore, de către salvamontiști. Dintre acestea, 29 au fost transportate la spital, a informat, duminică, Salvamont România.

În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 70 de apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, astfel:

10 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brașov,

9 apeluri pentru Salvamont Voineasa,

6 apeluri pentru Salvamont Gorj,

Advertisement

5 apeluri pentru Salvamont Lupeni,

5 apeluri pentru Salvamont Caraș Severin-Muntele Mic,

5 apeluri pentru Salvamont Cluj,

4 apeluri pentru Salvamont Predeal,

4 apeluri pentru Salvamont Prahova,

Advertisement

4 apeluri pentru Salvamont Maramureș,

4 apeluri pentru Salvamont Sibiu,

3 apeluri pentru Salvamont Harghita,

3 apeluri pentru Salvamont Alba,

2 apeluri pentru Salvamont Județul Brașov,

Advertisement

2 apeluri pentru Salvamont Mureș,

2 apeluri pentru Salvamont Bihor,

2 apeluri pentru Salvamont Neamț.

“În cazul acestor intervenții au fost salvate 72 de persoane. Dintre acestea, 29 au fost transportate cu Ambulanțele SAJ, SMURD sau SALVAMONT pentru transport la spital, iar restul au primit acordul să fie transportate cu mașinile aparținătorilor. S-au primit și 67 de apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile”, au informat reprezentanții Salvamont România.

 

Advertisement
Sursa foto: Salvamont România-Dispeceratul Național Salvamont
Citeste mai mult ...

Actualitate

Reguli mult mai stricte pentru promovarea în Liga 3

Publicat

pe

Redactat de

Pentru a participa la barajele de promovare în eșalonul terț, campioanele din Liga 4 au parte în 2025 de noi reglementări stricte din partea Federației Române de Fotbal (FRF) Echipele care râvnesc la accederea în Liga 3 trebuie să îndeplinească noile cerințe impuse în cadrul Regulamentului privind organizarea și desfășurarea jocurilor de baraj pentru promovarea pe a treia scenă fotbalistică.

Cerințe ce trebuie îndeplinite

Pentru a putea participa la baraj, echipele campioane județene trebuie să îndeplinească următoarele criterii: 1. Deținerea certificatului CIS, eliberat de Ministerul Tineretului și Sportului/ANS; 2. Obținerea minimum a categoriei III (Bronze) în cadrul evaluării Centrelor de Copii și Juniori Fotbal Amator. În plus, Asociațiile Județene de Fotbal (AJF) trebuie să aibă cel puțin cinci cluburi afiliate care să fi obținut aceeași categorie în cadrul evaluării. Legat de cluburile afiliate, aici intră și cele care au activitate doar la nivel de copii și juniori. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, echipa campioană va pierde dreptul de a participa la baraj, iar adversara sa va promova direct în Liga a III-a. Pentru a obține certificarea necesară, cluburile trebuie să îndeplinească cerințe stricte în șase domenii: 1. Organizarea Centrului de copii și juniori – Documente precum organigrama și lista personalului angajat; 2. Echipe și jucători – Minimum două echipe de juniori (U7 – U13) înscrise în competiții oficiale organizate de AJF; 3. Staff tehnic – Cel puțin un antrenor cu Licență C sau superioară; 4. Staff suport – Angajarea unei persoane instruită medical pentru primul ajutor; 5. Infrastructură – Utilizarea unui teren de dimensiuni reduse și a minimum două vestiare funcționale; 6. Antrenamente și meciuri – Minimum două activități săptămânale (antrenamente/meciuri) pentru fiecare echipă.

La AJF Hunedoara nu ar fi probleme

Legat de echipele din județul nostru, Cristian Petrean, președintele AJF Hunedoara, a venit cu câteva precizări pe această temă. “În luna septembrie am avut o întâlnire cu reprezentanții cluburilor afiliate la AJF Hunedoara, în care am expus noile cerințe. Pe 16 ianuarie ne vom întâlni, din nou, la Hunedoara, pe aceeași temă, semn că nu este de glumit cu acest aspect. Ar fi o mare rușine să nu avem cinci cluburi care să îndeplinească standardele respective și, apoi, să urmeze procedura de certificare. La ora actuală avem, la nivelul Ligii 4 de seniori, cinci astfel de cluburi fiind vorba despre Aurul Brad, Retezatul Hațeg, Dacia Orăștie, CFR Simeria și CSM Deva și, din informațiile pe care le am, lucrează pe această temă și cei de la Unirea DMO, lideri în campionat. De asemenea, îndeplinesc standardele pentru certificarea „Bronze” și trei cluburi cu activitate exclusivă la copii și juniori, fiind vorba despre Viitorul Șoimuș, Școala de Fotbal „Damian Militaru” Petroșani și Stars Academy Călan”, a declarat Cristian Petrean, președintele AJF Hunedoara.

În barajul de promovare pentru Liga 3 campioana județului Hunedoara va juca cu cea din Arad.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Cardurile sociale, alimentate doar cu 125 de lei, o dată la șase luni

Publicat

pe

Redactat de

Programul „Sprijin pentru România” continuă și în 2025, însă persoanele eligibile primesc mai puțini bani. Cadrul legislativ s-a schimbat foarte mult, iar beneficiarii voucherelor sociale pentru alimente vor încasa doar 125 de lei și numai de două ori pe an, o dată la șase luni.

Anul acesta, valoarea cardurile sociale pentru alimente s-a înjumătățit, de la 250 de lei la 125 de lei, iar distribuția acestora se va face doar o dată la șase luni, în loc de o dată la două luni, cum era înainte

În perioada 2025-2027, sprijinul material prevăzut la alin. (1) lit. a) are o valoare nominală de 125 lei şi se acordă o dată la 6 luni următoarelor categorii de persoane defavorizate: a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta de minimum 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date, care beneficiază de indemnizaţie socială;b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; c) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în Hotărârea Guvernului Nr. 70/2024.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate